Luka Lončar
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
BARAKUDE U POLUFINALU

Hrvatska razbila viceprvaka svijeta, 2.000 navijača napravilo show, briljirali Bijač i Marinić Kragić!

Grčka je bolje otvorila susret na Mladosti, no Barakude su ih natjerale na potpuni slom
Piše: SNObjavljeno: 12. siječanj 2024. 19:41

HRVATSKA - GRČKA 13:8 (3:3, 2:3, 4:0, 4:2)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 2.000. Suci: Margeta (Slovenija) i Colombo (Italija). Opunomoćenici: Brguljan (Crna Gora) i Ramos (Portugal).

HRVATSKA: Bijač (10 obrana), Burić 1, Fatović 3, Lončar 2, Biljaka, Bukić, Vukičević 2, Žuvela, Marinić Kragić 4 (1-1), Vrlić, Butić, Harkov 1 (0-1), Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

GRČKA: Zerdevas (8 obrana), Genidounias 1 (1-1), Skoumpakis, Gkiouvetsis, Fountoulis 1, Papanastasiou 2, Kalegoropoulos 1, Argyropoulos 2 (1-1), Alafragkis, Kakaris 1, Nikolaidis, Vlachopoulos, Tzortzatos. IZBORNIK: Theodoros Vlachos.

PETERCI: Hrvatska 1-2, Grčka 2-2.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 12, Grčka 11. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Biljaka (28), Skoumpakis (28), Butić (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 6-9 (66%), Grčka 3-10 (30%)


Četvrto EP uzastopno Barakude su u polufinalu! "Gorjet" će Sava do sljedećeg utorka, Hrvatska će se do zadnjeg dana ovog turnira boriti za medalju. Koju, kakvu, koje boje, ostavimo taj odgovor za dane koje slijede. Vaterpolsko se ludilo nastavlja. Hrvatska je fanatičnom obranom i napadom koji je napokon proradio u drugom poluvremenu svladala Grke koji nas niti u 13. utakmici na kontinentalnim smotrama nisu uspjeli dobiti. Koji će i još jedno EP ostati bez medalje. Ha, svatko ima svoju "crnu mačku". Hrvati su to Grcima, barem na EP.

Postave glede, izbornik Tucak je na tribini ostavio Filipa Kržića koji je igrao dosad samo protiv Francuza u Dubrovniku u 2. kolu nadmetanja u skupini, te Franka Lazića, dosad jedinog koji nije uskočio u vodu. Kako u Gružu, tako ni sada uz Savu.

Što se atmosfere tiče, u Zagrebu se nije igralo pred više navijača još od EP 2010. kada se na otvorenom bazenu gotovo pa svakog dana okupilo 5.000 do 5.500 navijača. Razumljivo donekle jer u spomenutom su razdoblju, kada su klupska natjecanja u pitanju trofeji u ovećem broju "zaobilazili" momčad kojoj je ovaj bazen uporište. No, s Barakudama nema, niti je ikad bilo problema. Ovi su dečki uvijek i posvuda punili tribine po našoj domovini. Split, Šibenik, Dubrovnik, Slavonski Brod, Varaždin, Rijeka, Sisak, Vukovar, a dakako da glavni grad nije iznimka.

image

Hrvatski izbornik Ivica Tucak

DAMIR KRAJAC Cropix

Sad je vrijeme posvetiti se utakmici.

Prvi napad - peterac. Bravo za Vrlića koji ga je izborio, ali i čestitke uz malo sreće Harkovu. Udarac mu je obranio Zerdevas, ali se lopta odbija Kosti na ruku za 1:0. Samo, na drugoj strani Kakaris s 2 metra pogađa za 1:1, a u sljedećem napadu Grka izbacuje Biljaku, a Fountoulis s igrače više preokreće za 1:2 u korist gostiju. Fatović je u zadnjim sekundama napada poravnao, vanjski šut, na asist Butića. Isti igrač međutim pravi prekršaj za peterac Grka (Genidounias, 2:3), a onda griješi u predaji lopte u napadu. Ipak, preko Jerka Marinića Kragića s lijevog vanjskog i s igračem više dolazimo do novog izjednačenja - 3:3. Prvih osam minuta u jednom je bilo u skladu očekivanja - izjednačena igra i rezultat. No drugo, kada je u pitanju rezultat - čak i puno golova, barem kada su u pitanju ogledi ove dvije reprezentacije.

Ono što nam je nedostajalo u napadu u tim trenucima je – opasnost. Naime, lopta kada bi i bila u posjedu, nije bilo napada, pogleda na gol, nasrtaja, ono što se zove u vaterpolu, "biti opasan". Kada dođu zadnje sekunde, tada se tek kreće k golu. Ono što je i dalje bilo vrlo dobro, i to veseli, je obrana. U drugoj je četvrtini Bijač spojio 5 sjajnih obrana, pa i onu kada je Papanastasiou znalački "okrenuo" Marinića Kragića na desnom krilu i došao "oči u oči" s Bijačem. Sve je to u redu, od obrane do Bijača, ali napad i neodlučnost šuta "drži" nas još od Dubrovnika. Teško shvatljivo. Bilo je u velikom broju napada sjajnih situacija za pucati, ali je li riječ o strahu od promašaja, nesigurnosti, vječno se tražio potez više, dodatna asistencija, cure sekunde i napadi su propadali. Tako je to izgledalo u prve dvije četvrtine, iako... naslučivalo se i tada ono nešto.

image

Marko Bijač

DAMIR KRAJAC Cropix

Minutu i 54 sekunde do kraja krasno je potegnuo Ante Vukičević, točno onako kako cijelo vrijeme tražimo. Hrabro, odlučno, s vanjske pozicije za drugo vodstvo nakon obog početnog, 5:4. No, u 45 sekundi primamo dva gola. Prvo Argyropoulos iz peterca, a onda pet sekundi prije kraja Papanastasiou iz prounapada koji je posljedice upravo neodlučnosti u našem napadu. Vremena koje je "iscurilo". Olako, jeftino primljen gol. Točno ono što nikako ne smijemo, ne na takav način. U poluvremenu 6:5, ali za goste.

U prvom napadu treće četvrtine, Hrvatska daje gol kakav malo demoralizira suparnika. Pozicijski napad, Lončar na 2 metra. Sjajno zagrađivanje i šrauba – 6:6. Treća minuta treće dionice, sada mi vodimo. S igračem više (izborio Butić, s tim da je tu bilo i Argyropoulosovog udaranja), Jerko Marinić Kragić zabija za 7:6! Treći gol JMK, sve s igračem više, u dugačkom napadu, do zadnjih sekundi. Igra živaca. Ovo je potencijalna četvrtina odluke jer u ovakvoj utakmici, izjednačenoj i tijesnoj, onaj tko se prvi uspije "odlijepiti" na 2 gola razlike... Nećemo završiti rečenicu. Zato je napad s igračem više završio Vukičević, 8:6, s lijeve strane i s igračem više.

Obranu smo sada pojačali do savršenstva, do granice fanatičnosti! Fizički potpuno nadjačali. Uostalom, u ovoj četvrtini gola primili nismo, a na drugoj strani su Barakude "utrpali" 4 komada. Samo 48 sekundi prije konca ove dionice, Jerko Marinić Kragić, naš neustrašivi razarač JMK realizira peterac koji je izboren s igračem više. Uoči zadnjih 8 minuta, 9:6 za Hrvatsku. To je... Ne, i opet nećemo završiti rečenicu. Nema teorije. Do zadnje sirene. Do zadnjeg daha!

image

Loren Fatović

DAMIR KRAJAC Cropix

U prvom napadu zadnje dionice, 10:6 - Luka Lončar s igračem više. Kada je Lolo Fatović "zavukao" s lijevog krila, pobjegao pozornosti za gol, za 11:6, a na semaforu piše 5.56, pa... mislimo da je to to! Da je sigurno bili smo uvjereni kada je Fatović pogodio s lijevog vanjskog za 13:6, tri i pol minute prije kraja. Bogami, ovo ipak nismo očekivali. Jesmo pobjedu, njoj se nadali i vjerovali, ali ovako visoku, nikako. Punih 13 i pol minuta je prošlo od 6. do 7. gola gostiju. Kolosalno. Iznad svih i svega - Hrvatska! Pa, i u nedjelju, u polufinalu kontra Mađara.

U nedjelju igramo polufinale s Mađarskom, koja je poslala većinu mlađih igrača da bi spremija dočekala nadolazeće Svjetsko prvenstvo.

KRAJ UTAKMICE

13:8 Argyropoulos zabija počasni gol za Grke.

13:7 Papanastasiou prekida sušu Grka, mora i njima nešto ući.

► Bijač je potpuno zaključao vrata, ni ovaj napad Grčke neće proći! Hoćemo li cijelo drugo poluvrijeme provesti čiste mreže?

13:6 Ma sve nam ulazi! Burić se upisuje na listu strijelaca. Imamo niz od 8:0, nevjerojatna serija Barakuda...

12:6 Fatović zabija za plus šest, sve je gotovo ovdje! Razbili smo Grčku!

11:6 Fatović za plus pet Barakuda! Na vratima smo polufinala! Kakav fantastičan niz Hrvatske od 6:0...

image

Loren Fatović

DAMIR KRAJAC Cropix

► Bijaaaaaaaaaaač! Osma obrana našeg vratara, nisu Grci iskoristili igrača više. Šest minuta dijeli nas od polufinala.

► Grčka je zatražila time-out.

10:6 Lončar nas dovodi na četiri razlike!

► Počinje zadnja dionica, Hrvatska ima napad!

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

► Još jedna odlična reakcija naše obrane 20 sekundi prije kraja!

9:6 Marinić Kragić iskoristio je peterac za svoj četvrti pogodak na utakmici! Napravili smo seriju od 4:0, kakva sjajna četvrtina za Barakude!

► Burić je zaradio drugo isključenje, toliko ima i Biljak. No, nova nesigurnost koštala je Grke posjeda! Evo nam šanse za plus tri, a naši protivnici još nam nisu zatresli mrežu u ovoj četvrtini!

image

Rino Burić

DAMIR KRAJAC Cropix

8:6 Vrlić je izborio isključenje broj dva za Kakarisa, sedmi put imamo igrača više, a ovaj put Vukičević je precizan udarcem s krila!

► Vukičevićev udarac brani Zerdevas, ali naši su se stigli posložiti u obrani i vraćaju loptu u svoj posjed!

►Biljak je završio na hlađenju, a Genidounias pod pritiskom šutira daleko iznad gola! Grci imaju 1/4 s igračem više.

► Naša klupa poziva time-out, a Hrvatska iskorištava igrača više! Marinić Kragić je strijelac treći put na susretu!

► Hrvatska je s igračem više nakon isključenja Argyropoulosa, no Fatovića neće sreća. Pogađa okvir gola, a Grci kreću u protunapad.

► Fountoulis trese okvir gola, Žuvela je zatim isključen, a Bijač brani bombu Papanastasioua! Sedma obrana našeg vratara, a Biljak u nastavku akcije sjajno blokira idući udarac.

6:6 Lončaaaaaar! Evo izjednačenja, naš centar iz okreta postiže treći pogodak na ovom Euru.

image

Luka Lončar

DAMIR KRAJAC Cropix

► Počinje drugo poluvrijeme, Hrvatska ima prvi napad!

Hrvatski izbornik Ivica Tucak "na rubu živaca" prati utakmicu.

image

Hrvatski izbornik Ivica Tucak

DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

5:6 Papanastasiou dovodi Grke u vodstvo, naša klupa protestira, mišljenja su da je kontri protivnika kumovao prekršaj.

5:5 Argyropoulos je iskorisito peterac za izjednačenje.

Sviran je kontrafaul Lončaru, Grci imaju šansu za egal.

5:4 Bijač briljira! Upravo je upisao šestu obranu na susretu, a četvrtu u ovoj četvrtini! A zatim Vukičević gromovito poteže i probija grčku mrežu!

► Još jedan neuspješan napad, Burić je šutirao direktno u vratara Zardevasa.

Kakva obrana Bijača! Grk mu se praktički "unio u lice", no Bijač brani iz blizine, a zatim Burić nakon bloka otima loptu protivnicima! Idemo po to vodstvo!

image

Marko Bijač

DAMIR KRAJAC Cropix

► Iscurio nam je sat, Grčka ima priliku za novo vodstvo...

► Bijač upisuje dvije obrane za redom, zatim je sviran kontrafaul stoga završava kontra Hrvatske.

4:4 Evo novog vodstva Grka! Hrvatska ima napad za izjednačenje s igračem više i iskoristit će ga bombom Marinića Kragića!!!

► Bijač upisuje drugu obranu na utakmici! Kakaris je nakratko otišao "na predah", a samo je greda i sreća spriječila Burića da postigne pogodak! Ostaje 3:3...

► Počinje druga četvrtina, Grci imaju prvi napad.

Fantastična je atmosfera na zagrebačkoj Mladosti! Dvije tisuće ljudi dišu kao jedno za naše Barakude.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVE ČETVRTINE

► Još jednom smo otegli s napadom i izgubili loptu, a Bijač upisuje prvu obranu nakon šuta grčkog reprezentativca!

► Odličan blok Barakuda rezultirao je novim napadom Hrvatske za vodstvo!

Marinić Kragić šutirao je iz primanja, obranio mu je Zerdevas, a u nastavku akcije spriječio je i Butića! Barakude nisu iskoristile igrača više.

► Butić gubi loptu, a zatim Marinić Kragić sjajno zatvara Gendiouniasa u grčkoj kontri! Hrvatsk aima napad za vodstvo.

► Tri minute ostalo je do završetka prve dionice.

3:3 Papanastasiou, negdašnji član Juga, gubi loptu u grčkom napadu, a Harkov pod vremenskim pritiskom šutira i dobiva dodatnih 20 sekundi. Žuvela je zatim šutirao iz daleka, a onda smo isključenjem Skoumpakisa dobili i igrača više, da bi Marinić Kragić probio mrežu!

image

Jerko Marinic Kragić

DAMIR KRAJAC Cropix

► Butić je pogrešno dodao, Gendiounias je presjekao njegov pokušaj pasa i započeo kontru Grka.

2:3 Genidounias je iskoristio najstrožu kaznu i doveo Grke u vodstvo, deseti mu je ovo pogodak na turniru. Nadamo se i zadnji.

► Kakaris je okončao naš napad, a Grčka je izborila peterac, skrivio ga je Burić na Argyropoulosu.

2:2 Fatović izvana pogađa za izjednačenje, sjajan pogodak našeg ponajboljeg igrača!

1:2 Vrlić je napravio faul u napadu, Biljak je zaradio isključenje, a Grci su s igračem više poentirali preko Fountoulisa.

1:1 Kakaris vraća na egal.

1:0 Harkov je bio izvođač, što je obranio grčki vratar Zerdevas, no Harkov se iskupio nakon odbijene lopte!

► Vrlić je izborio peterac u prvom napadu naše reprezentacije.

0:0 Počinje ogled četvrtine finala, prvi napad pripada našim vaterpolistima. Vrijeme je za poželjeti sreću i hrabrost Barakudama. Ajmo, Hrvatska!

18.27 Na redu su nacionalne himne, a onda kreće akcija!

18.22 Luka Bukić u mnogim je prošlim natjecajnima bio čovjek od velikog povjerenja, kaže da imamo jedan značajan adut. Više pročitajte OVDJE

Usputno, tribine na Mladosti gotovo da su popunjene! Podsjećamo da je kapacitet rasprodan, oko 2000 navijača bodrit će Barakude.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

18.18 Mile Smodlaka, naš stručni komentator, mišljenja je da Hrvatska može dobiti svakoga! No, ukazuje i na jedan problem. Više pročitajte OVDJE

17.45 Hrvatski navijači stići će na tribine nešto kasnije od očekivanog budući da se prethodna utakmica odužila... Podsjetimo, Mađarska i Španjolska danas su osigurale polufinale izbacivši Srbiju, odnosno Rumunjsku.

image
EMIR FULURIJA Sn

Grčka će biti oslabljena djelomice protiv Barakuda u četvrtfinalu. Naime, u zadnjoj je četvrtini utakmice protiv Nizozemaca, nakon treće osobne, crveni karton dobio Georgios Dervisis, jedan od pouzdanijih braniča Vlachosove momčadi. Zbog tog isključenja, automatski mu slijedi utakmica zabrane igranja u prvom sljedećem susretu, dakle protiv Hrvatske. To još uvijek ne znači da Grčka ne može imati 13 igrača u zapisniku, ali jedan od tih 13 sigurno neće biti Dervisis.

Nije baš da se nešto osobito i posebno feštati u reprezentativnom taboru jer se to nikada ne radi na dan utakmice, poglavito ne na dan još tako važne kakvo je četvrtfinale Europskog prvenstva, ali da bi samo koji komadić torte mogao biti poslužen za kraj objeda, zašto ne.

Naime, Marko Bijač, vratar i kapetan Barakuda ovog petka proslavlja 33. rođendan. Svi znamo koji bi mu najljepši poklon mogao biti.

Linker
05. ožujak 2024 14:33