Pero Kuterovac

 RONALD GORSIC Cropix
PERO KUTEROVAC

Izbornik najavio prvenstvo u Dohi: ‘Ako se i ne izbore norme za Pariz sada, imamo još natjecanja u Hrvatskoj‘

‘Da je Hribar tu, mogli bi onda složiti štafetu koja bi se borila za mjesto na Igrama u Parizu‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. veljača 2024. 11:38

U Dohi ćemo od nedjelje praktički svakog dana imati neke od Hrvata u bazenu. Vaterpolisti su već tjedan dana u Aspire Domeu, svaki drugi dan. No, sada im se pridružuju i plivači. Istina, nema ih baš puno. Stanu u jedan taksi, ukupno tek četvero, dvije plivačice (Amina Kajtaz i Ana Blažević) i dvojica plivača (Niko Janković i Nikola Miljenić). S kojim su i kakvim ambicijama, formom, ciljevima dospjeli u Dohu, odgonetnuli smo od Pere Kuterovca, izbornika hrvatske plivačke reprezentacije koji je ipak nešto poznatiji kao kondicijski trener Barakuda.

- Nažalost, Jere Hribar (50 i 100 slobodno) i Vili Sivec (200 leptir) su otkazali zbog fakulteta u SAD, a obojica imaju normu za Svjetsko prvenstvo. Žao mi je zbog toga, ponajviše zato jer je kalendarski malo nezgodno "palo" ovo prvenstvo, a njima su natjecanja u tijeku ondje. Šteta jer da je Hribar tu, mogli bi onda složiti štafetu koja bi se borila za mjesto na Igrama u Parizu jer odavde će otići čak 14 štafeta u Pariz. Dvije su se plasirale iz Fukuoke prošle godine - veli izbornik Pero Kuterovac.

- To je možda baš bio najelegantniji način za plasman štafete, ali sad, što je tu je. Meni je važno da oni treniraju, da su u dobrim programima za neku budućnost, a imat će šansu još kasnije isplivati eventualno normu za Igre u Parizu. Mislim da je zadnji rok za isplivati normu, 25. lipnja. Također, nema ni Jane Pavalić koja je operirala rame, ona se vraća tek. Samo neka ova godina prođe bez ozljeda, te da ćemo napraviti iskorak ovog ljeta na Europskom prvenstvu u Beogradu, te plasirati što više plivača za Pariz.

Je li realno ovdje, u Dohi očekivati nečiju olimpijsku normu?

- Miljeniću je nedostajalo jako malo. U prosincu je nakon EP u 25-metarskim bazenima, on išao plivati na miting u Györ, nedostajalo mu je nekoliko stotinki do A norme na 50 slobodno. Sve je to blizu, ali ta disciplina je vrlo teška. Malo lošiji start, izgube se 2-3 desetinke. Tu su detalji presudni, ali realno je očekivati da ako je Nikola Miljenić tako dobro plivao u prosincu prošle godine, da to može i sada. Nije kraj svijeta ako tu ne ispliva normu jer bit će još šansi, 4-6 natjecanja koje smo prijavili u Hrvatskoj. Mislim da će Miljenić izboriti za Pariz normu, ne govorim sada i tu u Dohi, ali hoće. Makar, što ako Jere Hribar ispliva A normu na 50 slobodno, onda Miljenić ako nema normu automatizmom ispada.

Amina Kajtaz i Nikola Miljenić nam prvi i nastupaju, već u nedjelju. Aminine su discipline 100 i 200 prsno, u kakvom je ona stanju, formi?

- Ona je dosta blizu A normi na 200 leptir. Na koncu, pa Amina nam je jedina plivačica koja je u Fukuoki prošle godine ušla u finale na Svjetskom prvenstvu. Nije ništa nerealno da to opet ostvari. Naravno da se treba poklopiti dosta toga da se uđe u polufinale, finale.

Ono što je žal i veliki propust administracije Hrvatskog plivačkog saveza jest izostanak štafete 4x100 slobodno, ali zbog neprijavljivanja Prvenstva Hrvatske kao verificiranog natjecanja s kojeg se priznaju norme.

- To mi je jako žao. Hrvoje Tomić je recimo imao isplivanu B normu, što je kriterij da bi plivao u štafeti, ima 49.90, ali nismo to prijavili za norme. To je otpalo, Hribar je otkazao... Mi smo htjeli u najboljoj vjeri imati štafetu jer ipak je štafeta znak snage neke reprezentacije, momčadi. Žao mi je propusta, ja sam se ispričao njihovim trenerima, ali popravka nema.

Generalno gledano, šest mjeseci uoči Olimpijskih igara, kakvo SP očekujete?

- Mislim da najveće nacije neće plivati na razini kakva je bila u Fukuoki prošle godine. Amerikancima su puno bitnije njihove kvalifikacije ili Trials. Druga stvar, svi ponajbolji su na sveučilištima, svi imaju NCAA natjecanja i tamo će plivati. Ne vjerujem da su oni rušili i brusili formu za Dohu. Iako, Amerikanci ako o njima pričamo, oni su uvijek toliko kvalitetni da i iz punog treninga konkuriraju za medalju. Druge države su se vjerujem puno bolje ili više spremale baš za Svjetsko prvenstvo u Dohi.

Hrvatski plivai po danima u Dohi

Nedjelja, 11. veljače

- Amina Kajtaz, 100 leptir

- Nikola Miljenić, 50 leptir

Ponedjeljak, 12. veljače

- Ana Blažević, 100 prsno

- Niko Janković, 200 slobodno

Srijeda, 14. veljače

- Amina Kajtaz, 200 leptir

Petak, 15. veljače

- Ana Blažević, 200 prsno

Subota, 16. veljače

- Nikola Miljenić, 50 slobodno

Kvalifikacije počinju svakog jutra u 07.30 po hrvatskom vremenu, a polufinala i finala u 17.00 sati, također hrvatsko vrijeme

Linker
22. travanj 2024 20:41