Getty Images
KAOTIČNI RASPORED

ZBOG OLIMPIJSKIH IGARA ODGOĐENO I SVJETSKO PRVENSTVO U TAEKWONDOU, EVO KADA ĆE SE DRŽATI 'Stvorio bi se rizik od ozljeda za naše sportaše'

Piše: HinaObjavljeno: 31. ožujak 2020. 10:58

Svjetska taekwondo federacija (WT) je u utorak objavila da odgađa svjetsko taekwondo prvenstvo predviđeno za 2021. godinu kako bi se prilagodila kalendaru s odgođenim olimpijskim igrama.

WT je također objavila da odgoda OI Tokio 2020 neće utjecati na kvote već određene kroz regionalne kvalifikacije i poredak na svjetskoj rang listi, prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i organizacijski odbor OI Tokio su se dogovorili da će se odgođene Igre održati od 23. srpnja do 8. kolovoza sljedeće godine. Igre su trebale početi 24. srpnja ove godine, ali su odgođene zbog pandemije koronavirusa.

WT je tada brzo odlučio prilagoditi svoj raspored pa će se svjetsko taekwondo prvenstvo, koje se trebalo održavati od 16. do 23. svibnja 2021. u Wuxiju, sada prema novom rasporedu održati u listopadu u istom gradu.

"Održavanjem svjetskog prvenstva dva mjeseca prije olimpijskih igara stvorio bi se rizik od ozljeda za naše sportaše", objavio je WT napominjući da neće biti promjena u kvalifikacijskom procesu iako su OI odgođene.

Prema WT-u, tri od pet kontinentalnih olimpijskih i paraolimpijskih kvalifikacija - afričke, panameričke i kvalifiakcije za Oceaniju - su sigurne. Na temelju tih kvalifikacija, uz poredak na olimpijskoj rang listi i rezultate s WT grand slam turnira, do sada je osigurano 68 posto kvota. Ostatak mjesta za Tokio bit će popunjen kroz ostatak europskih i azijskih kvalifikacija koje su odgođene s travnja na lipanj, no vjerojatno će biti još pomicanja tog termina s obzirom da se OI ipak neće održati ove godine.

Taekwondo turnir na OI okuplja 128 sportaša u četiri težinske kategorije za muškarce i žene.

Linker
26. travanj 2024 14:22