MICHAEL OWENS Afp
BAJKA U SAN DIEGU

Tjedan iz snova za Donnu Vekić! HR tenisačica nakon velike pobjede objasnila novi ritual: ‘Izgleda da prolazi‘

Sjajna Donna upisala je i treću veliku pobjedu u San Diegu, drugu protiv aktualne Top 10 igračice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. listopad 2022. 09:38

Kako god završio ovaj tjedan, San Diego će definitivno ostati vječno u sjećanju Donni Vekić. Nakon mjeseci i mjeseci mučenja i borbe s bolovima u operiranom koljenu, hrvatska tenisačica u Kaliforniji je napokon pronašla najbolju verziju sebe. Rušila je top igračice u nizu, a u petak navečer joj je tako naletjela i peta tenisačica svijeta Arina Sabalenka koju je nadigrala sa 6:4, 6:7 (5), 6:1 u meču koji je trajao dva sata i 37 minuta. Prvi je put ove sezone došla do polufinala i to do polufinala iznimno jakog turnira iz serije 500 koji je okupio čak sedam djevojaka iz Top 10, uključujući i prvu igračicu svijeta Igu Swiatek.

Podsjetimo, Osječanka je u San Diegu najprije prošla dva kola kvalifikacija, potom na startu glavnog dijela turnira nadigrala sedmu igračicu svijeta Mariju Sakkari, a nakon toga i bivšu svjetsku jedinicu Karolinu Pliškovu protiv koje je dotad imala omjer 1-6. I sve do meča protiv Sabalenke u četvrtfinalu nije izgubila nijedan set!

Već s ovih pet pobjeda 26-godišnja će Osječanka značajno popraviti renking, sa sadašnjeg će 77. mjesta doći najmanje na 57.

Donna je u meč protiv bjeloruske tenisačice ušla napunjena samopouzdanjem, kako zbog ovotjednih pobjeda, tako i zbog činjenice da je svladala Sabalenku u četiri od pet prethodnih dvoboja. Posljednji put na lanjskim Olimpijskim igrama u Tokiju što joj je bila i zadnja pobjeda protiv Top 10 suparnice sve do ovog utorka i spomenutog trijumfa nad Sakkari.

image
MICHAEL OWENS Afp

Već u prvom gemu dvoboja protiv Sabalenke imala je Donna tri vezane break-lopte. Nije ih uspjela iskoristiti, ali novu priliku nije propustila i u sedmom je gemu slomila servis suparnice. Nije joj to, međutim, bilo dovoljno za osvajanje seta jer joj je Sabalenka uzvratila već u sljedećem gemu, ali došla je naša tenisačica do novog breaka i ovaj put zadržala prednost.

Drugi je set donio puno preokreta, dvaput je Vekić imala prednost breaka, dvaput se Sabalenka vraćala i odluka je na kraju pala u tie-breaku. Tu se dugo igralo poen za poen, imala je Donna prednost 5:4, a onda je Bjeloruskinja s tri poena u nizu došla do seta.

No, nije to slomilo našu tenisačicu, uspjela se sabrati i odigrati briljantan treći set u kojem je ostavila treću nositeljicu na samo jednom osvojenom gemu. Jubilarna joj je to deseta pobjeda u karijeri protiv Top 10 suparnice.

- Uživam na terenu, borim se, ostavljam sve od sebe. Vjerujem u sebe ovaj tjedan daleko više nego proteklih tjedana i mjeseci. Rekla bih da se sav moj naporan rad napokon isplaćuje - rekla je Donna nakon još jedne velike pobjede i prije nego što se okrenula pripremama za novi izazov, meč protiv Amerikanke Danielle Collins (WTA 19), ovogodišnje finalistice Australian Opena.

Priznala je da se u jednom trenutku meča protiv Sabalenke bojala da će izgubiti.

- Definitivno sam to osjećala nakon drugog seta, ali dala sam si malo vremena da se pregrupiram. Bila sam suočena s break-loptom u trećem gemu trećeg seta i rekla sam si "daj, ostani čvrsta, nemoj sada pasti". I nakon toga je bilo 6:1. Presretna sam time kako sam uspjela ostati mentalno snažna u tom trećem setu. Posebno me veseli kako sam odigrala prvi gem u trećem setu i kako sam se vratila nakon gubitka tie-breaka.

image
SEAN M. HAFFEY Afp

Donnin najbolji renking je 19. mjesto s kraja 2019. godine. Koliko je danas blizu toj razini igre?

- Mislim da sam jako blizu i sretna sam što to napokon mogu izgovoriti. Nisam bila sigurna hoću li to ikada više moći reći. Sretna sam i ponosna na sav posao koji sam napravila sa svojim timom u posljednje dvije godine, jer od lanjske operacije nije bilo nimalo lako. Drago mi je što se napokon polako vraćamo. Ali ne želim previše razmišljati, samo želim ostati fokusirana na ovaj turnir i pobijediti u još dva meča.

Primijetio je na kraju jedan američki novinar da Donna pri izlasku na teren i između poena pokušava ne nagaziti na crte, što je izazvalo smijeh naše tenisačice.

- Mislim da to nikad ranije nisam radila, to je mali ritual koji imam u San Diegu. Pokušavam stati unutar slova D i O ispisana na terenu. Izgleda da to prolazi, tako da ću nastaviti to raditi, ha-ha.

Linker
18. listopad 2024 03:57