Anna Kalinskaya

 LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
ZANIMLJIVA SITUACIJA

Sprema li se nova senzacija na Australian Openu? Novu Grand Slam finalisticu dat će kvartet autsajderica

Ispadanjem Azarenke sigurno je kako će se za trofej boriti djevojke koje nisu bile među favoritima
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. siječanj 2024. 07:02

Dok je kod tenisača četvrtfinale popunjeno nositeljima, kod tenisačica je opet potpuno - šarenilo. Štoviše, u ždrijebu je preživjelo više (tri) tenisačica plasiranih između 50 i 100 na svijetu, nego li što ih je iz aktualnih Top 10 (dvije).

Preostale su ukupno četiri nositeljice, dvije iz aktualnih Top 10 (Sabalenka i Gauff), no nema prve (Swiatek) i još nekolicine onih koje se slovile kao favoritkinje (Ribakina, Pegula...), i dvije iz neposredne blizine elitnih deset (Krejčikova, Zheng).

Prije dva tjedna prva ispod crte

Pri tome je u ponedjeljak, ispadanjem Viktorije Azarenke, postalo bjelodano kako sigurno dobivamo novu Grand Slam finalisticu jer iz opustošenog gornjeg dijela ždrijeba (gdje su bile i Swiatek, Ribakina, Pegula, Stephens, Ostapenko...), do četvrtfinala su se probile djevojke koje to nikada prije nisu napravile. Nikad nitko od njih nije bio ni u polufinalu, štoviše, kvartet Ana Kalinskaja (WTA 75), Dajana Jastremska (WTA 93), Linda Noskova (WTA 50) i Qinwen Zheng (WTA 15) dosad je kombinirano skupio respektabilnu brojku od 41 nastupa na Grand Slam turnirima, ali među njima samo je jedno jedino četvrtfinale. Djelo je to Kineskinje Zheng s posljednjeg US Opena, zbog čega je 15. igračica svijeta i favoritkinja da se među spomenutom konkurencijom probije do finala.

No, u ženskom tenisu sve je moguće, pa tako recimo i da Dajana Jastremska kao kvalifikantica nastavi svoj nevjerojatni niz. Ukrajinka je prije dva tjedna ostala prva ispod crte od onih koje nisu izravno ušle u turnir i morala je kao prva nositeljica u kvalifikacije. Tamo se prilično mučila, za sva tri seta trebala su joj po tri seta, ali onda na startu “pomela” aktualnu pobjednicu Wimbledona, Marketu Vondroušovu 6:1, 6:2 i otamo ulovila zamah koji ju je i protiv Azarenke, dvostruke osvajačice upravo Australian Opena (2012, 2013), odnio do četvrtfinala.

image

Dayana Yastremska

DAVID GRAY Afp

Štoviše, pobjedama nad Vondroušovom i Azarenkom postala je tek druga kvalifikantica u Openi eri (od 1968.) koja je na nekom Grand Slamu izbacila dvije Grand Slam pobjednice. Prije nje je to uspjelo još samo Jeleni Dokić u Wimbledonu 1999., a žrtve su bile Martina Hingis i Mary Pierce.

Svitolinu ‘sredila’ leđa

Jasno, u friškom je sjećanju senzacionalni put Emme Raducanu od prije dvije i pol godine kada je postala prva u povijesti koja je kao kvalifikantica osvojila Grand Slam (US Open 2021.). Sigurno da sada već i 23-godišnjakinja iz Odese sanjari o reprizi tog pothvata, pogotovo nakon što je protiv Azarenke spasila dvije set-lopte u prvom setu, a u drugom nadoknadila break zaostatka.

- Mislim da sam igrala prilično agresivno. U nekim sam se trenucima osjećala previše nervozno i previše emotivno, ali onda sam si rekla “bit će kako bude, samo probaju ubaciti lopticu u teren” - otkrila je Jastremska svoj pobjednički recept.

Suparnica u borbi za polufinale bit će joj Čehinja Linda Noskova, koja je poslije senzacionalnog izbacivanja Ige Swiatek napravila još jedan korak dalje. Doduše, ne posve svojoj zaslugom, jer meč protiv Eline Svitoline (WTA 23) potrajao je svega 20 minuta, poslije kojih je Ukrajinka morala odustati.

- Kao da me pogodio metak u leđa - opisala je svoje probleme Svitolina, koja je dobila i tretman fizioterapeuta, ali na koncu u suzama napustila teren.

- Uhvatio me grč, ili nešto slično. Ali, štogod bilo potpuno mi je ukliještilo leđa pred kraj prvog gema. Osjećala sam neke bolove i prije meča, ali nije to bilo ništa posebno, a s obzirom na to da sam odigrala već tri meča na turniru, za očekivati je da će negdje malo “zategnuti” od umora. Znala sam i ranije imate neke situacije s leđima, no ništa slično ovome, ovo se pojavilo niotkud.
Qinwen Zheng, osvajačica dva WTA turnira u 2023., opravdala je ulogu favoritkinje protiv Oceane Dodin (WTA 95) i osvojila prvih sedam gemova meča te obavila posao za 61 minutu. Sljedeća suparnica joj je Ana Kalinskaja, 25-godišnja Ruskinja koja nikad nije igrala ni finale na WTA turniru, ali da može biti opasna govore četiri pobjede nad Top 10 igračicama (Stephens 2019, Pliškova 2022, Ribakina 2023, Krejčikova 2024).

Linker
05. svibanj 2024 06:19