K1 i Boks

Ryan Garcia ‘debelo‘ pao vagu uoči meča s Haneyjem, ali pristao je isplatiti Haneyju ogromnu svotu novca kako bi ispoštovao dogovor

Devin Haney (lijevo) i Ryan Garcia (desno)

 JP YIM/Shutterstock Editorial/Profimedia
25-godišnji američki boksač pokazao je manjak discipline uoči meča za svjetsku titulu

Ryan Garcia i Devin Haney u ranim nedjeljnim satima trebali bi ukrstiti rukaivce na boksačkom spektaklu u New Yorku. Nažalost, taj meč nakratko je došao pod znak upitnika, a upitnik se pojavio nakon službenog vaganja.

140 ‘‘pounda‘‘ iznos je gornje granice za njihov meč. Konvertirano u kilograme, radi se o 63,5 kilograma, odnosno gornjoj granici super lake kategorije. Devin Haney sumnjao je kako će se Garcia pretežak pojaviti na vaganju, a upravo to se i dogodilo.

Naime, Ryanu Garciji vaga je pokazala 143,2 ‘‘pounda‘‘ (64,95 kg), što je 3,2 ‘‘pounda‘‘ (1,45 kg) iznad dogovorene gornje granice za njihov meč. Uslijedili su pregovori oko toga hoće li se meč uopće održati, ali nedugo poslije pristigla je informacija kako neće biti otkazivanja borbe. Haney se pristao boriti s Garcijom, ali nekoliko je zanimljivih popratnih detalja.

Ryan Garcia u slučaju pobjede nad Haneyjem neće osvojiti WBC-ov pojas u super lakoj kategoriji. Pravila su jasna i boksači koji ne zadovolje propisanu kilažu jednostavno nemaju priliku doći do pojasa u tom meču. Dakle, Haney će ostati prvakom neovisno o ishodu meča, a Garcijin pad vage donijet će mu dodatnih 1,5 milijuna američkih dolara.

Radi se o dogovoru koji su boksači sklopili prije nekoliko dana na konferenciji za medije. Sve je zapravo započelo raspravom između Ryana Garcije i Devinovog oca Billa Haneyja.

‘‘Idemo se okladiti u 500 tisuća dolara.‘‘, rekao je Garcia na optužbe da će doći pretežak na vaganje, na što je Bill odgovorio:

‘‘Okej, imamo okladu. Ako padneš vagu, dužan si 500 tisuća dolara.‘‘, na što je Garcia također odgovorio kako su sklopili dogovor i da je oklada važeća.

Tada se u razgovor uključio Devin Haney koji je ponudio blagu promjenu uvjeta oklade.

‘‘500 tisuća dolara za svaki ‘pound‘ (0,45 kg) iznad gornje granice. Hej, Ryane. Idemo dogovoriti 500 tisuća za svaki ‘pound‘ iznad granice.‘‘, rekao je Devin, a Ryan je pristao.

Računica je jasna. Ryan Garcia trebao bi platiti 1,5 milijuna dolara Devinu Haneyju, jer limit je prekoračio za 3,2 ‘‘pounda‘‘. Prema navodima Devina Haneyja, Garcia je pristao ispoštovati dogovor i Haneyju će isplatiti ovu pozamašnu svotu novca.

Nameće se pitanje zašto se Garcia pristao kladiti, jer morao je znati kako je debelo iznad gornje granice i da zadovoljanje propisane kilaže neće biti tako izvedivo. Ne radi se o malom prekoračenju, ali Ryan Garcia zapravo je netko tko ne iznenađuje ovakvim potezima.

Svoj osvrt na ovu situaciju brzo je dao i Ryan Garcia. Čini se kako Ryan ne mari previše zbog manjka discipline i gubitka ogromne svote novca, jer putem Twittera dao je poprilično neukusan komentar.

‘‘Moja m*da postala su preteška, a leđa su poprimila previše mišića jer sam nosio promociju ovog meča. Također, moji prsti su ojačali zbog svih tvitova.‘‘, napisao je Garcia.

Sve u svemu, najbitnija vijest je da će se borba održati, a preostaje nam vidjeti koliko će Garciji značiti dodatna kilaža u meču protiv neporaženog Haneyja.

Linker
19. travanj 2024 19:51