K1 i Boks

Sjajni Oleksandr Usyk nadboksao Anthonyja Joshuu i utišao publiku u Londonu!

Anthony Joshua v Oleksandr Usyk
 Dave Shopland/Shutterstock Editorial/Profimedia
Fantastičan nastup pružio je Ukrajinac Oleksandr Usyk te je zasluženo došao do pobjede

Ukrajinski boksač Oleksandr Usyk (19-0-0) došao je do najveće pobjede u svojoj karijeri! Nekoć najbolji boksač cruiser kategorije nadboksao je Anthonyja Joshuu nakon 12 rundi te je utišao publiku u Londonu na Tottenhamovom stadionu. Sjajne kretnje, brzina i agilnost bile su nepremostive prepreke za AJ-a koji je ovim porazom ostao bez svoja četiri pojasa (WBA, IBF, WBO, IBO). Usyk je slavio jednoglasnom odlukom sudaca (117-112, 116-112, 115-113).

Puno se očekivalo od meča dvojice ponajboljih teškaša na svijetu. Oleksandr Usyk u tešku kategoriju došao je s pedigreom jednog od najboljih boksača u povijesti cruiser kategorije. Međutim, postojale su određene sumnje po pitanju Ukrajinca zato što je fizički ipak nešto sitniji od pravih teškaša, naročito nekog poput Anthonyja Joshue. Osam kilograma bio je teži AJ od Usyka, no sve je to palo u vodu kada su ova dvojica danas stupili u ring.

Oleksandr Usyk od samog početka borbe nametnuo je svoj tempo, sjajno se kretao i nakon prve tri runde, činilo se kako Anthony Joshua nema ideju kako riješiti ovu ''križaljku''. Brzi ulasci i izlasci Ukrajinca, sjajno korištenje kuteva, lateralne kretnje, brzina, sve to radilo je velike probleme Joshui koji je krajem treće runde bio i uzdrman.

image
Anthony Joshua
Dave Shopland/Shutterstock Editorial/Profimedia

U periodu od četvrte do osme runde, Joshua se sabrao i uspostavio određenu kontrolu. AJ je tada počeo pokazivati zašto je branitelj četiri pojasa u teškoj kategoriji. Usyk se i dalje držao svoje taktike, no Joshua je podigao svoj tempo, postao je agresivnji te je dobro pogađao prednjim i zadnjim direktima.

image
Usyk vs Joshua
Dave Shopland/Shutterstock Editorial/Profimedia

Posljednje četiri runde ponovno donose dominaciju Usyka, a naročito 11. i 12. runda. Ukrajinac je osjetio kako ima jako dobru priliku za doći do najveće pobjede u svojoj dosadašnjoj karijeri te je agresivno pristupio u posljednje dvije runde. Joshua se trudio ostati aktivan te je tražio svoju priliku, no Usyk se i u kasnoj fazi borbe sjajno kretao i pogađao u serijama. Puno problema imao je AJ krajem borbe. Oleksandr Usyk uputio je niz udaraca i tražio je pobjedu prekidom. Činilo se kao da bi Joshua u svakom trenutku mogao završiti na podu, no Britanac je prezentirao srčanost i izdržao je do kraja.

Oba borca završili su s određenim posjekotinama, krvarenjima i oteklinama ispod desnog oka. Međutim, već po samom kraju borbe, govori tijela kod aktera ove borbe jasno su davali do znanja da je Usyk pobjednik ove borbe. Tako je bilo i nakon pročitanih sudačkih kartica.

Brojni boksački fanovi nadali su se meču između Anthonyja Joshue i Tysona Furyja, po mnogima dvojice najboljih teškaša trenutno. Međutim, Oleksandr Usyk s razlogom je došao u tešku kategoriju, a bilo bi izuzetno zanimljivo vidjeti Furyja protiv borca koji mu itekako može parirati brzinom i kretnjama.

Što se Joshue tiče, iako je izgubio, nema dileme kako je on top boksač teške kategorije. Oleksandr Usyk pružio je poeziju u pokretu i bio je bolji boksač večeras. Međutim, imao je i Joshua svojih trenutaka te uz određene preinake i napredak, AJ svakako ima još puno toga za pokazati.

Kako je borba tekla po rundama, možete pročitati pri dnu teksta.

1. Runda:

Usyk djeluje nešto brže, no Joshua je smiren i strpljivo traži svoju priliku. Razlika u veličini je osjetna između dvojice boraca. Ukrajinac je imao nekoliko dobrih pogodaka lijevom rukom i jako lijepo se kreće. Joshua desnicom traži priliku za ugroziti Ukrajinca, no zasad bez previše uspjeha. Oba borca nisu učinili ništa naročito konkretno tokom prve runde, no dojam je da je Usyk pogodio više čistih udaraca.

2. Runda

Oba borca žele kontrolirati sredinu ringa i upravo na tom mjestu odvija se najviše radnje. Usyk jako dobro siječe kuteve i konstantno se kreće. Joshua drugom polovicom runde uspijeva povezati kombinaciju prednjeg i zadnjeg direkta, no ti udarci nisu bačeni svom snagom. Usyk se jako dobro drži svoje taktike i Joshua zasad ne uspijeva riješiti ovu križaljku.

3. Runda

Ukrajinac i dalje nastavlja u istom tempu. Njegove kretnje su sjajne, a miksanjem udaraca u tijelo i glavu Joshue zadaje puno problema branitelju naslova. Pitanje je može li Usyk držati ovako visok tempo kretanja kroz cijelu borbu. Anthony Joshua trenutno gubi ovu borbu, no Usyk mu nije nanio nikakvu osjetniju štetu sve do kraja treće runde kada dvaput pogađa Joshuu lijevom rukom i čak ga uspijeva uzdrmati.

4. Runda

Uspio se AJ sabrati i uspostaviti određenu kontrolu. Usyk s druge strane nastavlja u istom tempu. Drži se svoje strategije, radi puno problema svojim kretnjama, brzim ulascima i izlascima, a Joshua se teško nosi s tako brzim protivnikom. Ukrajinac je definitivno bolji boksač nakon prve četiri runde, no četvrta runda mogla bi otići i na stranu Anthonyja Joshue.

5. Runda

Anthony Joshua vratio je svoje samopouzdanje i počinje pokazivati zašto je vlasnik četiri pojasa u teškoj kategoriji. Usyk se i dalje dobro kreće i slično kao i u prošlim rundama, no čini se da AJ polako hvata konce kako se nositi s Ukrajincem. Naročito dobar bio je Joshua s nekoliko udaraca u tijelo Ukrajinca, a i prednji direkt Joshue pogađa sve bolje.

6. Runda

Joshua je sve odlučniji i više nije on borac koji čeka i pokušava doći do kontre. AJ sada inicira napade, jako dobro se prilagodio i kontrolira tempo ove borbe. Njegove eskivaže dobre su i konstantno traži metu prednjim i zadnjim direktom. Usyk se i dalje dobro kreće, konstantno kruži i pokušava biti pokretna meta. Međutim, AJ djeluje izuzetno mirno i staloženo te krajem runde desnicom jako dobro pogađa Usyka. Imamo izuzetno izjednačenu situaciju nakon polovice meča.

7. Runda

Ukrajinac pokušava biti agresivniji borac početkom ove runde te lijevom rukom napada tijelo Joshue. Iako se činilo kako Joshua totalno preuzima kontrolu nad borbom, Usyk prvi dio sedme runde odrađuje sjajno i podsjeća na sve ono što smo gledali prve tri runde. Ukrajinac je nekoliko pute sjajno pogodio prednjim direktom. Oleksandr Usyk drugom polovicom runde jako dobro skraćuje distancu i radi velike probleme Joshui. 45 sekundi prije kraja runde, Usyk sjajno pogađa i Joshua je umalo završio na podu. Odlična runda Ukrajinca koji definitivno nije izvan ovog meča nakon nekoliko dobrih rundi od strane Joshue.

8. Runda

Pet rundi prije kraja, Oleksandr Usyk i dalje se sjajno kreće te kondicijski ne posustaje. Joshua pokušava biti što aktivniji s konstantnim bacanjem prednjeg i zadnjeg direkta, no ti udarci prvom polovicom osme runde ne pronalaze metu naročito često. Usyk je puno pasivniji s količinom udaraca u ovoj rundi i ponovno gledamo svojevrsni preokret. Uistinu sjajan meč u kojem se konstantno izmjenjuju dobri trenuci obojice boraca.

9. Runda

Joshua desnim aperkatom pokušava pronaći tijelo Usyka, no ukrajinski boksač svojim kretnjama izuzetno je teška meta za pogoditi. Oba borca kondicijski stoje jako dobro iako je tempo borbe poprilično visok. Usyk odaje dojam kao da je svaku drugu rundu nešto agresivniji i dodaje više gasa. Međutim, nakon polovice runde, Joshua također postaje agresivniji te djeluje izuzetno opasno sa svojim direktima. Usyk nešto teže skraćuje distancu nego u nekima od prijašnjih rundi. Ipak, jedan jako dobar udarac ljevicom pogodio je izazivač tridesetak sekundi prije kraja.

10. Runda

Oba boksača puno rade prednjim direktima kojim mjere distancu i traže priliku za nadovezati dodatne udarce. Joshuin nos počinje vidno krvariti, a oba borca imaju otekline ispod desnog oka. Usyku posjekotina iznad desnog oka radi određene probleme jer mu krv curi preko oka. Gledali smo jednu poprilično izjednačenu rundu i teško je reći tko je bio bolji u desetoj rundi.

11. Runda

Usyk rundu otvara s nekoliko pogodaka prednjim direktom i kada se činilo da bi mogao uzdrmati Joshuu, AJ uzvraća desnicom i Usyk se povlači. Niti jedan borac ne posustaje i obojica su i dalje na visokoj razini. Suci će imati izuzetno težak posao ukoliko ne bude prekida do kraja. Minutu prije kraja runde, Usyk povezuje nekoliko dobrih udaraca i pokušava odvesti ovu rundu na svoj mlin. Ponovno smo u globalu gledali poprilično izjednačenu rundu, no dojam je da je Ukrajinac drugom polovicom runde bio ipak nešto konkretniji.

12. Runda

Čini se kako je Oleksandr Usyk prepoznao priliku i svjestan je da ima priliku doći do najveće pobjede svoje karijere. Vrlo odlučno otvorio je posljednju rundu i s dva lijeva krošea pomalo je i uzdrmao AJ-a. Joshua se ne predaje i traži priliku za ozlijediti Usyka, no Ukrajinac je jednostavno fantastičan i pogađa puno konkretnije. Usykova ljevica konstantno pogađa metu i čini se kako Ukrajinac kroči ogromnoj pobjedi. Sjajnu sekvencu Usyka gledali smo pred sami kraj runde. Činilo se da je pitanje trenutka kada će Joshua završiti u nokdaunu, no AJ je preživio uz nekoliko dobrih eskivaža. Čekamo odluku sudaca, no dojam je da će Ukrajinac pobijediti.

Linker
24. travanj 2024 14:46