FOTO: CROPIX/ILUSTRACIJA: SN
IZBOR SPORTSKIH NOVOSTI

Martin Baturina je najveći hrvatski talent: Za vlasnika titule Modrićeva nasljednika već zna cijela Europa

Pogledajte i koji su igrači po glasovima naših novinara završili ‘ispod crte‘ 15 najboljih
Piše: D. Antolić, M. Bariša, P. Jurišić, D. Krušelj, R. MatteoniObjavljeno: 30. travanj 2023. 12:03

Martin Baturina najveći je talent hrvatskog nogometa po glasovima petorice novinara Sportskih novosti te sportske redakcije Jutarnjeg lista. Dinamov 20-godišnji playmaker doslovno je "pomeo" konkurenciju drugih nadarenih igrača, dragulja HNL-a, mladih reprezentativaca i zvijezda u usponu, osvojivši u izboru maksimalnih 100 bodova.

U rangiranju najboljih, podsjećamo, vodili smo se s dva kriterija: prvi je da je igrač rođen nakon 1. siječnja 2003. godine, a drugi da ima najmanje jednu seniorsku utakmicu. Novinari su igrače rangirali od 1. do 10. mjesta, a radi lakše klasifikacije pridodani su im bodovi (prvo mjesto 20, drugo 18, treće 16 itd.).

U prethodnim danima objavili smo redoslijed igrača koji su zauzeli pozicije od 2. do 14. mjesta. Ispod objašnjenja naših eksperata zašto su Baturinu proglasili najboljim možete vidjeti i koji su talenti završili "ispod crte".


1. Martin Baturina (20)

Klub: Dinamo

Pozicija: vezni

100 bodova

Antolić (1. mjesto): Klasni veznjak čiji igrački stil podsjeća na Luku Modrića, dirigent koji ima briljantan pregled igre, pas, ali i šut. Igra prvu pravu prvoligašku sezonu, ostane li i drugu u Dinamu trebao bi se prometnuti u nositelja igre. Jednog od glavnih u ekipi, a vjerojatno će brzo doći i do A reprezentacije.

Bariša (1. mjesto): Dinamov 20-godišnji playmaker nije influencer, ali ima uvjerljivo najviše pratitelja u hrvatskom nogometu. Praktički, ne prođe nijedna Dinamova utakmica da posebnosti mlađeg Baturine ne opserviraju brojni skauti i menadžeri. U javnosti se najčešće spominje zanimanje Arsenala. Čak se kalkulira u engleskim medijima da će „Topnici“ već ovoga ljeta krenuti u realizaciju tog transfera (ističe se i svota od 17 milijuna eura). No ne treba brzati sa zaključcima. I Arsenalom. Za igrača koji ima titulu „Modrićevog nasljednika“ i reputaciju najvećeg talenta hrvatskog nogometa bit će zasigurno još zainteresiranih klubova.

Jurišić (1. mjesto): Svakako najveći hrvatski talent, za kojeg već zna cijela nogometna Europa. Kreator Dinamove igre, „u vatru” ga je ubacio Ante Čačić, a zauvijek će ostati enigma zašto ga je bivši trener Željko Kopić ignorirao, posebno znamo li da je Kopić na plavu klupu sjeo iz fotelje direktora omladinske škole maksimirskog kluba.

Krušelj (1. mjesto): Ulogu koju Jude Bellingham zadužuje u izborima svjetskih nogometnih magazina, na našem terenu već izvjesno vrijeme igra Baturina. On se rodio s nogometom u malom prstu, prirodni je talent i legitimni kandidat za top transfer, predodređen za Modrićeva nasljednika u reprezentaciji.

Matteoni (1. mjesto): Tehnički i taktički djeluje kao da ima znatno više od 20 godina. Još je u sazrijevanju na planu fizičkih potencijala, a dojmljiva mu je već zrelost ponašanja i osobnost. To je optimalan temelj da kroz dvije sezone iskorači na višu europsku razinu učinkovitosti. Unutar tog razdoblja morao bi razmišljati kao „pripravnik“ a ne „gotov“ igrač za velika djela. Upravo to što djeluje staloženo unatoč medijskog pritiskanja, prilog je njegovoj posebnosti i vjeri u velike iskorake.

image
Ronald Goršić/Cropix


2. mjesto: Lukas Kačavenda

3. mjesto: Matija Frigan

Redoslijed od 4. do 6. mjesta

Redoslijed od 7. do 10. mjesta

Redoslijed od 11. do 14. mjesta

Nisu se plasirali među 15 najboljih:

Filip Živković (16)

Klub: Osijek

Pozicija: vezni

2 boda

Krušelj: Osijek prolazi kroz turbulentno razdoblje čiji teret moraju iznijeti iskusniji nogometaši, ali jedan se 16-godišnjak, prepoznat kao izvanserijski talent, ovog proljeća najavio pogotkom Hajduku i poručio - ja sam spreman, za pravog igrača nikada nije prerano.

image
MARKO MRKONJIĆ/Cropix

Niko Đolonga (18)

Klub: Hajduk

Pozicija: branič

2 boda

Antolić: Desni branič koji se ističe snagom i zrelošću igre, sin nekad poznatog igrača Vlatka Đolonge i sestre Darija i Josipa Šimića Mihaele. Na visokoj razini u Ligi prvaka mladih.

image
Jonathan Moscrop/Zuma Press/Profimedia

Gabriel Rukavina (19)

Klub: Dinamo

Pozicija: napadač

2 boda

Bariša: Svojevremeno, dok je tjednima sjedio na klupi Liverpoola, Igor Bišćan je rezignirano konstatirao: “ja sam kao Ferrari u garaži“. Bilo bi pretenciozno kazati da je 19-godišnji Rukavina „maksimirski Ferrari“, ali u Dinamu se svi zaklinju u njegov talent. I doista, prevladava dojam kako je svojim talentom prerastao juniorski uzrast, kojemu formalno pripada. Sada se „mali“ Rukavina nalazi u najdelikatnijoj fazi karijere kada od adolescentskog igrača treba postati zreli nogometaš. A to teško može ostvariti – u garaži!?

image
BORIS KOVAČEV/Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 13:52