RONALD GORSIC Cropix
ŠOK U ATENI

VIDEO: Nevjerojatno kako je Dinamo ostao bez Lige prvaka, Vida zabio u 100. minuti!

Bio je hrvatski prvak na korak do velikog slavlja, ali onda je uslijedio kaos u nadoknadi
Piše: Dražen Antolić/SNObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 23:39

AEK - DINAMO 2:2 (Araujo 90+2‘, Vida 90+10‘/Šutalo 45+1‘, Ljubičić 65‘)

AEK: Stanković - Rota, Vida⚽, Moukoudi, Hajsafi - Jonsson (od 76. Galanopoulos), Szymanski (od 66.Gaćinović) - Amrabat (od 66. Eliasson), Pineda (od 76. Mantalos), Zuber (od 66. Araujo⚽) - Garcia

DINAMO: Livaković - Moharrami, Ristovski, Šutalo⚽?, Mihajličenko? - Mišić?, Ljubičić⚽ - Špikić (od 87. Marin), Bulat, Ivanušec? - Petković

Pogotke pogledajte OVDJE.


To je baš bilo dinamovski, ispadanje s dva primljena gola u sudačkoj nadoknadi, nakon obranjenog kaznenog udarca i golom koji je zabio Domagoj Vida, bivši igrač Modrih. Nije vidljivo slavio, ali bacio je u trans navijače AEK-a, cijelu OPAP Arenu. Dinamo će u kvalifikacije za Europsku ligu, a već je bio jednom nogom u Antwerpenu...

Odigrali su Modri hrabru i većim dijelom dobru utakmicu, Livaković je još jednom veličanstveno branio, kapetanski, makar bio na odlasku iz kluba, zabili su Šutalo i Ljubičić koji to ne čine često, ali za iznimno djelo trebaju i iznimne stvari, no opet nisu izdržali, ponovno su vidljivo fizički pali, teško trčali i više griješili kad se odlučivalo. AEK im je u dva susreta dao tri gola u nadoknadi vremena.

image
RONALD GORSIC Cropix

Krenulo je vruće, već u 49. minuti Pineda je mogao kazniti neodlučnost Moharramija, no izašavši pred Livakovića pucao je kraj gola... Dinamo je prvi put odgovorio u trećoj minuti, ali Špikić nije dobro reagirao pred vratima. U 17. minuti izvrsnu prigodu imao je domaćin, no udarac Zubera zaustavio je Livaković.

Modri su mogli više napraviti u 23. minuti, Petković nije naplatio pogrešku Vide. Pucao je s dvadesetak metara, mlako, golman je bio na mjestu.

Lijepu prigodu imao je Marko Bulat u 44. minuti. Pobjegao je obrani, ali s ruba kaznenog prostora pucao je kraj gola. U doslovno zadnjoj akciji prvog dijela Josip Šutalo matirao je Cicana Stankovića. Mihajličenko to nije uspio iz izvrsne situacije, pucao je ravno u njega nakon Petkovićeva dodavanja glavom, no hrvatski reprezentativni stoper okrunio je akciju.

AEK nije ušao u susret tako agresivno i s toliko jakim presingom kao što zna, Dinamo je mogao disati u zadnjem redu kad je imao loptu i to je bitno determiniralo tu dionicu igre. Modri nisu bili povezani kako bi htjeli, no borili su se hrabro, igrali napadački koliko su god mogli, prijetili i opet otišli na odmor s vodstvom 1:0 kao u Zagrebu.

Unatoč toplom vremenu (29 stupnjeva Celzija na startu susreta) i sparini, tempo je bio dobar.

AEK je u drugom dijelu dodatno dodao gas, njegovi su napadi bili još češći, obrana Dinama je to otklanjala, nekad vrlo teško, blokom u zadnji čas. Livaković je u 56. minuti obranio šut Jönssona s petnaestak metara, pa u 57. sjajno izlaskom s crte i ulaskom u udarac Amrabatu zicer. To su obrane koje su Livakovića proslavile, tako je "skidao" Neymaru na Svjetskom prvenstvu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Domaćini su se nekoliko puta "upecali" u zaleđu. U 62. minuti Ristovski napravio prekršaj na Leviju Garciji na 20 metara po sredini gola, publika je zazivala "Zuber, Zuber...", on je uzeo loptu, ali udarac mu je otišao preko gola.

U jeku napada domaćina, kad su tribine "gorjele", Modri su zabili drugi gol. Briljantno dvostruko proigravanje priredili su strijelac Robert Ljubičić i asistent Bruno Petković.

Špikić je u 70. minuti iz kontre mogao dati treći gol, ali njegov je udarac bio loš, Stanković ga je zaustavio.

Energiju je AEK-u donio Srbin Mijat Gaćinović koji se oporavio od ozljede zbog kojeg nije igrao prvu utakmicu. Ušao je s klupe i počeo raditi probleme, a Almeyda je napravio brzo svih pet promjena. Imali su domaćini ubačaje, Livaković ili obrana su to rješavali, ili nisu bili točni u udarcu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Marko Bulat je u 73. minuti iz slobodnog udarca pucao preko vrata, bila je to dobra pozicija, ali pomalo desno, ne kao u Zagrebu kad je dao super gol. U 77. minuti eruptirale su tribine jer lopta se našla u Dinamovoj mreži, ali prije toga bili su i zaleđe i prekršaj na Livakoviću. Gol, dakako, nije priznat.

U 82. minuti drama za Modre. Sudac Espen Eskas iz Norveška pokazao je dva crvena kartona, potpuno krivo Mihajličenku te Šutalu zbog opasne igre visoko podignutom nogom. No, oba je poništio, prvi na intervenciju Šutala koji je priznao da je on kriv a ne Ukrajinac, te uz pomoć VAR-a Šutalu kojem je dao žuti.

image
RONALD GORSIC Cropix

AEK je bio uporan, Dinamo, u 90. minuti nije im priznat još jedan gol zbog zaleđa, ali Araujo je iz voleja u drugoj minuti nadoknade zabio za 2:1, da bi u petoj, zadnjoj minuti nadoknade, Ljubičiću svirana ruka, intervencijom VAR-a, za kazneni udarac. Levi Garcia nije zabio, ali Domagoj Vida je odveo AEK dalje golom u desetoj minuti nadoknade. OPAP Arena mu je skandirala.

► Pogledajte statistiku nakon susreta:

image

AEK Dinamo statistika

SOFASCORE

Detaljniji uvid u brojke čeka vas OVDJE.

ZAVRŠILA JE UTAKMICA!

90+10. ⚽ GOL!

Obranio je Livaković udarac Garcie, ali na loptu je natrčao Vida i glavom poslao loptu u mrežu za 2:2 i ukupnih 4:3 čime je AEK prošao dalje u playoff Lige prvaka.

90+8. Ipak će se provjeriti igranje rukom, otišao je Eskas pogledati je li Ljubičić igrao loptu rukom. Pokazao je na bijelu točku i dodjelio penal AEK-u.

90+6. Tražili su Grci igranje rukom u šesnaestercu, pucao je u nastavku akcije Araujo, ali je ovoga puta spreman bio Livaković.

90+5. ⚠ Panika je pred Livakovićevim golom u posljednjim sekundama. Manatolas je pucao kroz šumu nogu, ali njegov pokušaj odlazi pored gola.

90+2. ⚽GOL!

Araujo je zabio za 2:1 u drugoj minuti nadoknade i vratio stvari na početak. Bio je sam nakon kornera i matirao Livakovića snažnim udarcem. Ovim rezultatom igrat će se produžeci u Ateni...

90. ?Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90. ?Još je jednom zabio AEK, ali još je jednom označeno zaleđe. Mantalos od kojega se odbila lopta u gol bio je u nedozvoljenoj poziciji.

87. ⇔ Bišćan radi prvu promjenu. Izašao je Špikić umjesto koga će na teren Antonio Marin.

image
RONALD GORSIC Cropix

81. Veliki gaf suca! Dodijelio je drugi žuti Mihajličenku odnosno isključujući crveni, iako Ukrajinac nije napravio prekršaj, štoviše nije bio niti u duelu. Napravio ga je Josip Šutalo koji je nakon te odluke odmah signalizirao sucu da je on kriv za prekršaj. Nakon uputa iz VAR sobe, Eskas je promijenio odluku i zbog grube igre kaznio Šutala žutim kartonom.

78. Zabio je Mokoudi, ali je gol poništen zbog zaleđa Garcije. Nakon toga je Livaković pretrpio prekršaj pa se igra nakratko zaustavila.

76. ⇔ Nove izmjene kod Grka. Ušli su Mantolas i Galanopoulos dvojac koji je sudjelovao kod drugog gola AEK-a u Zagrebu. Izašli su Jonsson i Pineda.

73. ⚠ Bulaaaat - pokušao je iz slobodnog udarca Marko Bulat, ali nije bilo preciznosti.

66. ⇔ Trostruka izmjena kod AEK-a. Izašli su Szymanski, Amrabat i Zuber, a ušli su Gaćinović, Eliasson i Araujo.

image
RONALD GORSIC Cropix

65. ⚽ GOOOOOOL!

Dinamo vodi 2:0! Sjajno je Ljubičić iskoristio dodavanje Petkovića i matirao Stankovića.

64. Ponovno je AEK imao slobodan udarac u opasnoj zoni, ovoga je puta izvođač bio Zuber, ali kao i njegov prethodnik - šalje loptu preko gola.

57. ⚠ Još je jednom Livaković spasio protunapad AEK-a, ovoga je puta bio odlično postavljen i 'skinuo' udarac Amrabata. Dvije prilike u dvije minute imali su Grci, ali oba puta Livaković je izašao kao pobjednik.

56. Opet spašava Livaković! Najprije je Ristovski pravovremeno izašao u blok Pinedi, a onda je na odbijenu loptu natrčao Jonsson, ali sjajnom obranom Livi je sačuvao mrežu netaknutom.

51. ⚠ U posljednji trenutak uklizao je Šutalo ispred Pinede koji se na pet metara našao na povratnoj lopti Rote. Branič Dinama izbio je loptu u korner.

49. Ponovno su kombinirali Špikić i Ljubičić, ali se krilni napadač Modrih spetljao pri kontroli lopte.

46. ?Nastavlja se utakmica na OPAP Areni.

► Pogledajte statistiku iz prvog poluvremena:

image
Sofascore

Detaljniji uvid u brojke čeka vas OVDJE.

?KRAJ PRVOG POLUVREMENA

? Komentar novinara Jutarnjeg lista Tomislava Juranovića:

Vidjelo se ispočetka da se može. Da je Dinamo barem "al pari". Da može. A to je naplatio Dinamo u sudačkoj nadoknadi. Sada je "živ" do neba, sada tek može iskoristiti AEK-ov pad, koji mora imati barem psihološke reperkusije... Primarno, dakle, - Dinamo je i dalje živ. Preživio je prvo poluvrijeme atenskog ludila, zabio je i u egalu ulazi u nastavak gdje može tražiti prostor za barem produžetak, ako ne i rješenje problema u 90 minuta. Nekoliko stvorenih prilika optimizmu je dalo za pravo, itekako... Štoviše, početni nalet (je li ga uopće bilo?), "modri" su amortizirali, a kasnije i kreirali opasnosti pred domaćim vratarom. Naoko, činilo se da se može. Baš se može. Konačno, ovaj Dinamo igrački nije inferioran grčkom prvaku, dapače. I sve je na naplatu došlo Šutalovim golom. Gledajmo pozitivno!

Postoji, doduše, jedan veliki - ali. Sekundarno, dakle, dojam je da svaki ulazak AEK-a u Dinamovu trećinu stvara "vatru" pred golom Livakovića i da Dinamo teško živi pod pritiskom. U nekoliko navrata iz ničega se stvorila panika, što odgovara okruženju u kojem Bišćanova momčad živi. Bezrazložno, doduše. Tercijarno, naš je pogled, ovom Dinamu jako nedostaje Martin Baturina. U sredini "modri" igraju s trojicom sličnih igrača (Mišić, Ljubičić, Bulat), i baš fali netko kreativan, koji će otkriti, okrenuti, i iskoristiti prostor. Ali, pustimo sada to - Dinamo vodi, i Dinamo bi tek sada trebao iskoristiti postojeću situaciju. Da može - doista nije sporno.

45+1. ⚽GOOOL!

Dinamo je poveo 1:0! Šutalo je dotrčao na odbijenu loptu nakon prekida i pospremio je u praznu mrežu. Mihajličenko je pucao ravno u Stankovića, ali Šutalo je bio na pravom mjestu!

44. ⚠ Šutalo je osvojio puno prostora i dodao za Bulata koji je izbjegao zaleđe i s 18 metara došao u izglednu priliku koju nije iskoristio. Prohujao je njegov udarac pored vratnice. Ostaje 0:0...

41. ? Špikić je išao sam na Stankovića, ali nije bilo preciznosti. Čak i da je Špikić zabio, gol ne bi vrijedio - bio je u nedozvoljenoj poziciji.

► Dinamo na stadionu dočekan uvredama, ali ipak nije bio glavna meta, na koga su se obrušili Grci saznajte OVDJE.

33. ? Luka Ivanušec prvi je igrač koji je završio u bilježnici glavnog arbitera Espena Eskasa.

► Suci na današnjem susretu su: Isaak Elias Bashevkin, Espen Eskas, Jan Erik Engan - svi iz Norveške.

image


RONALD GORSIC Cropix

31. ⚠ Imao je AEK priliku ozbiljno ugroziti Dinamo. Garcia je izveo slobodan udarac na samom rubu šesnaesterca nakon što je Zuber zaustavljen prekršajem. Međutim, napadač grčkog sastava poslao je loptu preko grede.

image
RONALD GORSIC Cropix

28. Mihajličenko je dočekao jednu poklonjenu loptu Stankovića, dodao je Ivanušecu koji je prevario čuvara, ali je njegov udarac s vrha šesnaesterca otišao pored gola.

23. ⚠ Prijeti Dinamo! Vida je pogriješio i izgubio loptu u opasnoj zoni, Ivanušec je vratio za Petkovića čiji pokušaj brani Stanković.

22. Damian Szymanski napravio je slalom kroz protivničku obranu, ali je jedan od braniča uspio odnijeti loptu.

17. ⚠ Sjajna prilika za AEK, ali još bolja reakcija Livakovića koji je obranio pokušaj Zubera sa deset metara od gola.

13. Oprobao je sada udarac Marko Bulat, ali njegov projektil s 20-ak metara od gola otišao je iznad vrata.

12. ? Amrabat je ponovno poslužio svoje igrače, ovoga je puta Marokanac centrirao s desne strane, Pineda je pucao glavom, ali bio je to lagan ulov za Livakovića. Čak i da je lopta završila u mreži, gol ne bi vrijedio - Amrabat je bio u nedozvoljenoj poziciji.

11. Petković se spustio iza centra po loptu, krenuo s njom prema lijevoj strani i navukao nekoliko čuvara na sebe, a na kraju ga je prekršajem zaustavio Szymanski.

image
RONALD GORSIC Cropix

7. Po dvije prilike sada - sa svake strane po jedna. Najprije je Livaković na vrijeme istrčao ispred Garcije kojega je Amrabat pronašao dodavanjem, a onda je Petković bio za korak prekratak da stigne do lopte prije Stankovića.

3. ⚠ Dinamo je zamalo ekspresno odgovorio. Kombinirali su Ljubičić i Špikić čiji udarac prema golu blokira netko od domaćih igrača.

1.⚠ Već u prvoj minuti Grci su se našli u stopostotnoj prilici. Hajsafi je izbio sam ispred Livakovića, ali je branič AEK-a pucao pored gola. Sve je na kraju prošlo dobro za Dinamo koji je tako izbjegao 'hladan tuš' na startu.

1. ?Počela je utakmica u Ateni.

► Prije utakmice održana je minuta šutnje za preminulog navijača AEK-a.

image
RONALD GORSIC Cropix

► Dinamo je izašao na zagrijavanje praćen gromoglasnim zvižducima s tribina koje su tada bili manje od pola popunjene, no ultrasi su bili gotovo u kompletnom sastavu. Prvi su se 43 minute prije početka utakmice pojavili Dominik Livaković i Ivan Nevistić.

image
RONALD GORSIC Cropix

► Novinar Sportskih novosti Dražen Antolić nalazi se u Ateni i ispričao nam je kako je jedan detalj kod hrvatskih novinara zamalo izazvao ulični incident. O čemu se točno radi pročitajte OVDJE.

image

Dražen Antolić, novinar Sportskih novosti

Ronald Gorsic/Cropix

Na dan utakmice u Ateni je održan veliki sastanak. Grci promijenili mišljenje, a Dinamo jednu kaznu sigurno neće izbjeći. Opširnije o tome pročitajte OVDJE.

19.35 STIGLI SU SASTAVI

Ni jednu promjenu u početnom sastavu nije napravio Dinamov trener Igor Bišćan u odnosu na zagrebački dvoboj. To, dakle, jasno govori kako je bio zadovoljan izdanjem svoga sastava u prvom poluvremenu maksimirske utakmice, kad se Dinamo od samoga početka nametnuo i kontrolirao igru, dopustivši suparniku tek nekoliko izleta prema Livakoviću. Taj je dio igre i okončan vodstvom Plavih, međutim u nastavku je uslijedio bolni i neshvatljivi pad i rezultatski preokret grčkoga prvaka.

Očito je, nadalje, i da Martin Baturina još uvijek nije bio spreman za svih 90 minuta, pa je opet čekao priliku na klupi, višednevna je viroza ostavila traga na Dinamovu kreatoru igre. Iako su se na lakše ozljede poslije utakmice u Zagrebu požalili Josip Mišić i Dario Špikić, obojica su se oporavili i pronašli su svoje mjesto u udarnoj postavi.

U posljednjem obrambenom redu ispred vratara Livakovića, na desnom je boku, dakle, opet bio Moharrami, par srednjih braniča tvorili su Ristovski i Josip Šutalo, dok je Mihajličenko kontrolirao lijevu stranu. U veznom su redu bili Mišić, Ljubičić i Bulat, na napadačkim bokovima Špikić (desno) i Ivanušec (lijevo), dok je u vrhu napada, s maksimalnom slobodom u igri, bio Petković.

S druge, pak, strane, AEK-ov strateg, Argentinac Matias Almeyda, napravio je dvije promjene u usporedbi sa sastavom kojeg je sučelio Plavima u Zagrebu. U udarnoj se postavi tako pojavio desni branič Lazarus Rota, zamijenio je Francuza Djibrila Sidibea. Rota je ujedno bio i jedini Grk u početnoj postavi AEK-a, podsjetimo da u Maksimiru nije bilo ni jednoga grčkog igrača u početnom sastavu.

Marokanac Nordin Amrabat u Zagrebu je ušao s klupe, a u Ateni je počeo utakmicu, nastupivši umjesto Šveda Niclasa Eliassona. Obojica su napadački orijentirani krilni igrači, tako da ni Almeyda nije previše "kemijao" po sastavu, uvrstio je u momčad nogometaše gotovo identičnih karakteristika onima koje je ostavio među pričuvama. (Predrag Jurišić)

Linker
26. travanj 2024 06:37