DAMIR KRAJAC Cropix
PORAZ MODRIH U DERBIJU

VIDEO: Dinamo doživio težak udarac na Maksimiru, Osijek slavio u jednoj od najluđih utakmica sezone

Dinamo nije uspio pobijediti drugu SHNL utakmicu u nizu i sada zaostaje sedam bodova za Hajdukom
Piše: Davorin Olivari, Mihael FarkašObjavljeno: 27. listopad 2024. 17:59

Dinamo - Osijek 2:4 (Pjaca 18., 51./Jakupović 22., 88. (11 m), Jurišić 40., Hernani 53.)

DINAMO: Nevistić - Mmaee, Bernauer 🟨, Torrente - Pierre-Gabriel (od 46. Špikić), Mišić 🟨 (od 67. Ademi), Sučić, Baturina (od 67. Rog), Hoxha (od 88. Stojković) - Kulenović (od 67. Petković), Pjaca ⚽⚽

OSIJEK: Malenica - Cvijanović (od 69. Bukvić), Hasić, Jelenić, Jurišić ⚽ - Soldo, Jugović (od 80. Mikolčić), Dantas - Omerović 🟨, Jakupović ⚽⚽, Hernani ⚽ (od 65. Pušić)

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE


Osijek je šokirao Dinamo usred Maksimira! Momčad Federica Coppitellija stigla je do iznenađujućeg trijumfa kojeg je malo tko očekivao. Svaka čast Osječanima koji su odigrali sjajnu utakmicu. S druge strane, Modri su nakon velike pobjede u Salzburgu poklekli kad se to najmanje očekivalo, te sad zaostaju čak sedam bodova iz Hajduka.

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

Nenad Bjelica doživio je prvi poraz na klupi Dinama u novom mandatu koji mu je sigurno teško pao. Gledali smo sjajnu, vrhunsku utakmicu u Maksimiru, tko je nije gledao, može mu biti žao. Mnoštvo prilika, preokreti, fenomenalni pogoci, prava nogometna ludnica koja je na koncu završila slavljem odličnog maksimirskog gosta.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Startalo je s ‘vatrometom‘, žestoko. Odmah s dvije zgodne prilike. Prva velika šansa za Modre izrodila se već nakon što je prošla šesta minuta. Baturina je centrirao s lijeve strane, na ‘drugoj stativi‘ u šesnaestercu Osijeka skočio je Pierre-Gabriel, glavom je pucao, na loptu je također glavom naletio Kulenović, ali je njegov udarac iz blizine odlepršao iznad grede. Nije to bila laka lopta za Dinamovog napadača, teško ju je bilo preciznije pogoditi.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Minutu nakon te šanse Modrih, Osijek je mogao do pogotka. Hernani je centrirao, na lopti je nekih desetak metara naletio Jakupović, ali je njegov udarac fantastično blokirao Hoxha, lopta se odbila do Omerovića koji iskosa s nekih dvanaest metara loptu šalje pored vratnice. Izvukli su se Modri u ovoj za njih iznimno nezgodnoj situaciji.

Osječani su prepustili posjed lopte Modrima, branili su se elastičnim presingom, koji se završavao na centru igrališta, a onda su po oduzetom lopta probali iznenaditi zadnju liniju domaćina. No, nisu dugo izdržali. Odličan centaršut Pierre-Gabriela Pjaca je smjestio u mrežu. Tek što su Osječani krenuli s centra, Dinamo je mogao povećati vodstvo. Mišić je fenomenalnom loptom pronašao Baturinu, koji se uspio ugurati ispred obrane Osijeka, izašao je sam ispred Malenice, prebacio ga je, ali loše, lopta nije išla prema mreži, a da je Baturina opet ne uhvati, pobrinuo se Jelenić izbivši loptu u korner.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kako to obično biva, odmah je stigla kazna. Hernani je ubacio iz slobodnog udarca iskosa, Modra obrana je zaspala, ubacio se Jakupović i ljevicom po travi zabio. Na sljedeće uzbuđenje nije se dugo čekalo, opet nakon jednog centaršuta iz slobodnog udarca, glavom je s nekih trinaest-četrnaest metara pucao Kulenović, lopta je za koji centimetar prošla iznad grede. Mogao je i Osijek do vodstva nakon pola sata. Jakupović je sam napao Dinamovu obranu, prevario Bernauera, ali je njegov udarac s vrha šesnaesterca uhvatio Nevistić.

Kakvu li je samo šansu propustio Dinamo desetak minuta prije kraja prve dionice! Pjaca je probio bok, vrhunski ubacio, Kulenović je bio posve sam na pet metara, pucao od prve, ali je Malenica nevjerojatno obranio, kakav refleks ima vratar Osijeka... Malenica se istakao i dvije minute kasnije, kad je prema njemu jurnuo Baturina, pucao dobro iskosa, ali rukavice Osijekovog vratara opet su se ispriječile. Kao i kod prvog gola Osijeka opet je stigla kazna, Jurišić je zabio jedan od najljepših, ako ne i najljepši pogodak sezone. Pogodio je jedino mjesto gdje je mogao i trebao pogoditi.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Druga dionica opet je počela spektakularno. Prvo su Modri nakon greške Jelenića poravnali drugim pogotkom Pjace, a onda je Osijek opet poveo briljantnim pogotkom Hernanija, kakva je to ‘vanjska‘ bila, čudo jedno. Dinamo je nakon novog vodstva krenuo u žestoke napade, posve je stisnuo goste, lopta se stalno šuljala oko i u šesnaestercu Coppitellijeve momčadi.

Svaki napad Modrih izgledao je potencijalno opasan, ali Osijek je odolijevao. Pet minuta prije kraja utakmice, nakon prodora Bukvića, VAR je pozvao Kolarića, koji je nakon sraza Bukvića i Nevistića dosudio jedanaesterac, zabio je Jakupović za veliku pobjedu Osijeka.

Velika pobjeda Osijeka na Maksimiru! 2:4 konačni je rezultat na semaforu, gosti s Drave odnijeli su sva tri boda, dok se Dinamova kriza u domaćem prvenstvu nastavlja. Dinamo nije uspio pobijediti drugu SHNL utakmicu u nizu i sada zaostaje sedam bodova za Hajdukom.

KRAJ UTAKMICE

90+5. Pet minuta nadoknade je iza nas, Dinamo nije zaprijetio vratima Osijeka.

90. 🕖

Igrat će se najmanje devet minuta nadoknade.

88. ⚽ GOOOL!

Panenka Jakupovića za 2:4!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

87.

Kazneni udarac za Osijek!

86.

Patrik Kolarić ide gledati situaciju na VAR monitor!

Hoće li Osijek dobiti kazneni udarac?

85. Provjerava se situacija u VAR sobi, naravno...

84. 🟨

Istrčali su Osječani kontru, Bukvić je izbio pred Nevistića, ali je simulirao i dobio žuti karton.

77. Još jedna obrana Malenice!

Špikić je pucao s desne strane, vratar Osijeka je to boksao, a u nastavku akcije Rog se spetljao i nije uspio ugurati loptu u mrežu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

71. Sjajnu loptu u prostor dao je Pjaca za Petkovića, Dinamova devetka dala je povratnu loptu petom, ali Pjaca to nije ispratio i obrana je otklonila opasnost.

69. Još jedna herojska intervencija Malenice!

Nakon kornera Osijeka Hoxha i Ademi su krenuli u kontru, kapetan Dinama dobio je loptu na vrhu peterca, ali vratar Osijeka još jednom je izašao kao pobjednik.

67.

Trostruka promjena u redovima Dinama.

Baturina, Mišić, i Kulenović idu iz igre, a ulaze Rog, Ademi i Petković.

65.

Izašao je kod Osijeka strijelac predivnog pogotka za 2:3, Hernani, a ušao je Pušić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

64. Hoxha puca s 20-ak metara, no taj udarac ide preko vrata.

63. Baturina je lijepo prihvatio visoku loptu na 11 metara i odložio ju Pjaci, ali njegov udarac završava u bloku.

58. Luda utakmica na Maksimiru! Neutralni gledatelji uživaju...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

53. Baturina je krivo dodao na centru, dodali su loptu do Hernanija koji se s lijeve strane sjurio u kazneni prostor i vanjskom sjajno pogodio u drugi kut Nevistićevih vrata.

53. ⚽ GOOOL!

Hernani za 2:3!

51. Špikić je ubacio loptu prema kaznenom prostoru, nespretno je reagirao Jelenić i lopta se odbila do Pjace, koji je sam izbio pred Malenicu i zabio drugi pogodak dana.

51. ⚽ GOOOOL!

Pjaca za 2:2!

46. 🕖

Počeo je drugi dio.

Bjelica je mijenjao na poluvremenu, umjesto Pierre-Gabriela ušao je Špikić.

16.55 Ne može Nenad Bjelica biti zadovoljan izdanjem svoje obrane. Vidjet ćemo hoće li što mijenjati na poluvremenu...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ludnica na Maksimiru!

Sjajno prvo poluvrijeme u režiji Dinama i Osijeka, sijeva na sve strane, a gosti vode 2:1. Modri su zasluženo poveli u 18. minuti pogotkom Pjace, ali onda jeftino primili gol četiri minute kasnije nakon slobodnog udarca. Totalni šok zbio se u 40. minuti nakon nonšalancije u Dinamovoj obrani i izgubljenoj lopti, pravu bombu zabio je upravo bivši junior zagrebačkog kluba, Roko Jurišić.

Između ta dva gola Dinamo je imao nekoliko velikih prilika, ali na vratima Osijeka briljira Marko Malenica i najzaslužniji je što rezultat na semaforu nije ponešto drugačiji.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se najmanje tri minute nadoknade.

43. Još jednom brani Malenica!

Pierre-Gabriel probio se po desnoj strani nakon dodavanja Sučića, ali Malenica je odbio prije nego što je uspio pucati.

40. Bernauer je loše ispucao loptu, Kulenović nije na vrijeme ušao u duel s Jurišićem koji je ušao u kazneni prostor, sjajno pucao u bliži kut i rasparao mrežu Dinama za vodstvo Osijeka!

40. ⚽ GOOOL!

1:2, Osijek je preokrenuo!

38. Nova velika obrana Malenice!

Baturina je pucao s desne strane s 15-ak metara, ali vratar Osijeka upisao je još jednu fantastičnu obranu.

image

Arhiva/Marko Malenica protiv Dinama

RONALD GORSIC Cropix

36.

Velika prilika za Dinamo!

Sjajno je ubacio Pjaca s lijevog krila, Kulenović je pucao s 10 metara, ali Malenica je sjajno obranio!

35. Hoxha je oštro ubacio u peterac s lijevog krila, ali Malenica to hvata ispred Kulenovića.

30. Kulenović je krivo predao loptu, Jakupović se zaletio prema šesnaestercu Dinama i pucao s ruba kaznenog prostora, ali ravno u Nevistića.

25. Baturina je ubacio iz slobodnog udarca, Kulenović je pucao glavom s desetak metara, ali preko vrata.

22. ⚽ GOOOL!

1:1!

Lukavo je Hernani izveo slobodan udarac, Jakupović je pobjegao Bernaueru i s lijeve strane pogodio u drugi kut.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20.

Što je sada prokockao Baturina...

Mišić mu je dao sjajnu loptu u prostor, izbio je sam pred Malenicu, ali mu je Jelenić uspio izbiti loptu nako pokušaja finte, nema pogotka.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

18. ⚽ GOOOOOOL!

Dinamo vodi 1:0!

Lijepa akcija Modrih, Kulenović je dao loptu na desnu stranu za Pierre-Gabriela, on nabacuje u sredinu gdje Pjaca glavom posprema loptu u mrežu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

15. Nenad Bjelica pozorno promatra događanja na terenu...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

9. Evo velike prilike i za Osijek!

Ubacio je Hernani s lijeve strane, prvi udarac Jakupovića s 10-ak metara završio je u bloku, a zatim je Omerović pucao malo pored vratnice.

6. Velika prilika za Dinamo!

Prošao je Baturina po lijevoj stani i nabacio na drugu stranu, Pierre-Gabriel uposlio je Kulenovića, ali on s dva metra gađa preko vrata.

5. Hoxha i Pjaca pokušali su kombinirati na lijevoj strani, ali nije prošao dupli pas i obrana Osijeka otklonila je potencijalnu opasnost.

1. Već u 30. sekundi utakmice pala je baklja na teren, preciznije na desnu polovicu terena nadomak zapadne tribine. Igra je nakratko zaustavljena, ali sve se ubrzo nastavilo.

1. 🕖

Počeo je derbi na Maksimiru!

15.55 Koeficijenti za današnji susret:

Pobjeda Dinama - 1,40

Neriješeno - 5,50

Pobjeda Osijeka - 9,60

15.40 Za Dinamove navijače dan je krenuo sjajno, pioniri i kadeti srušili su Hajduk usred Splita.

Više pročitajte OVDJE.

15.25 Prvi put ove sezone Dinamo i Osijek susreli su se u 2. kolu. Osijek je vodio na Opus Areni pogotkom Lime iz 10. minute, izjednačio je Hoxha u 21., a gol za veliko slavlje Dinama postigao je Stefan Ristovski u petoj minuti nadoknade vremena.

15.05 Jedan od igrača koji je vječito stvarao velike probleme Dinamu u ovom derbiju jest Ramon Mierez. On sada više nije u Osijeku, sreću je pronašao na Bliskom istoku, a poznato je da je bio velika želja Dinama. Ipak, nakon jednog događaja, u Maksimiru više nisu žalili za time.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

image
IVAN PERIC Cropix

14.35 Stigli su službeni sastavi. Bjelica je izmiješao karte i napravio četiri promjene u odnosu na utakmicu sa Salzburgom. Takvo nešto je bilo i za očekivati, s obzirom na gusti raspored Dinama u idućih nekoliko dana.

Evo nam i statističke najave derbija kola.

image
SOFASCORE

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu piše: Davorin Olivari

S razlogom smo nahvalili Dinamo nakon velike pobjede u Salzburgu. Sve odreda, od trenera Nenada Bjelice do zagrebačkih igrača. Zaslužili su plavi dečki svaku pohvalu, odigrali su baš onako momčadski, hrabro, motivirano, ali i taktički zrelo, u svakom trenutku su bili maksimalno sinkronizirani, uvjerljivi. Bio je to Dinamo kakav bi njegovi navijači željeli uvijek gledati. Međutim, nakon velike večeri u Mozartovom gradu, reflektora najveće svjetske klupske pozornice, nije bilo vremena za “kupanje u bazenu zadovoljstva i hvalospjeva”. Pred Dinamom su nova iskušenja, novi izazovi, nove velike bitke. Već u nedjelju na programu je Osijek, slijedi Šibenik, Slovan iz Bratislave i Gorica. Četiri utakmice do još jedne reprezentativne stanke.

Po povratku u Zagreb, nakon veselice u Austriji a pred sudar s Osijekom, Nenad Bjelica je kazao “titulu ne bih mijenjao ni za što”. Nije zapravo rekao ništa novo, svi treneri koji su prije njega vodili Dinamo uvijek su isticali da je prvenstvo, odnosno naslov prvaka, važnije od svega. Neka i pobjeda nad Arsenalom, Tottenhamom, Chelseajem, Atalantom, Betisom, West Hamom, Salzburgom, krasno je to sve, europski koeficijenti, novac, prestiž, brendiranje kluba... Ali, SHNL je za Dinamo majka svih bitaka. Jer, naslov prvaka je preduvjet za sve one velike pobjede, sve te grandiozne trijumfe koje smo spomenuli. Bez domaće titule nema ni velikih europskih dostignuća. Pada nam napamet ona godina kad je Rijeka osvojila naslov prvaka u sezoni 2016./17. Dinamo se nakon toga nije uspio plasirati niti u Europsku ligu, izbacio ga je Skënderbeu, a do kraja te godine klub je bio u minusu od tadašnjih 110 milijuna kuna!

Samo naslov prvaka donosi ZG-klubu blagostanje, financijsku, ali i svaku drugu stabilnost, medijski mir, navijačko zadovoljstvo. Konačno, naslovi prvaka donose i druge benefite, igračima raste vrijednost, na kraju sezone u kojoj se osvoji titula neposredni proizvođaći vrijede mnogo više nego kad se ne osvoji, prodaje su izdašnije. A Dinamo ipak živi od prodaje igrača, to se nikad neće promijeniti. I zato je Bjelica bio tako jasan u najavi utakmice s Osijekom. Titula se ne mijenja ni za što. Bit će, naravno, opet europskog “ludila” protiv Slovana, Borussije, Celtica, Milana, Arsenala. Ali, najveći izazov Modrih je “domaća zadaća”. A prvi test, prvo pitanje u toj zadaći, danas je - Osijek. Može li Bjeličina momčad nakon majstorske izvedbe u Salzburgu biti tako dobra i u SHNL-u? Nakon one također odlične predstave u Ligi prvaka protiv Monaca, gdje su samo neke nespretne reakcije oduzele trijumf, Modri su gostovali u Varaždinu. I nije to bilo niti blizu onoga što smo vidjeli protiv Francuza. Mučili su se dečki iz Maksimira.

Istina, pobijedili su s 1:0 onim pogotkom Cordobe, ali ukupno je priča izgledala skromno s obzirom na kvalitetu i kapacitete momčadi. Nakon toga slijedilo je gostovanje u Puli, niti na Drosini nije bilo za pljesak, tamo se nije niti pobijedilo, ostali su Bjeličini dečki uskraćeni za dva boda. Kad sagledamo cijelu ovu sezonu, Dinamo je zapravo svoje najbolje utakmice odigrao na europskom tlu, protiv Qarabaga, Monaca i Salzburga. Na domaćim travnjacima je bilo mnogo slabije, izgubio se maksimirski derbi s Hajdukom, dogodila se katastrofa u Koprivnici, igralo se neodlučeno s tada poljuljanom Rijekom nakon njenog debakla protiv Olimpije, a tu je i već spominjani remi s Istrom 1961 u prošlom kolu. Aktualni prvaci nisu na prvom mjestu ljestvice, a to nikad nije dobro kad je ZGklub u pitanju, u takvim okolnostima stvara se neka negativna atmosfera, bez obzira na europske rezultate.

Netko će spomenuti prošlu sezonu kad je Dinamo također šepao u SHNL-u, pa je na kraju ipak uzeo naslov. Nitko ne kaže da tako neće biti i ove sezone, ali ne treba previše puta testirati sudbinu. Zato nas jako zanima nedjeljni sudar s Osijekom, nekako izgleda da je pred Modrima imperativ pobjede, nakon “bogate gozbe” u Salzburgu bilo bi jako loše da se krene na “dijetu” u najvažnijem natjecanju. Bjelica ima problema, zbog tri žuta kartona ne može igrati Stefan Ristovski, koji je upao u sjajnu formu, Bruno Petković i dalje ima problema s aduktorom, nije trenirao u petak. Ali, kad je Petković u pitanju, za očekivati jest da će igrati, možda čak i od prve minute. Isto tako je za očekivati da će Bjelica aktivirati krilne igrače, pa bi se na travnjaku Maksimira mogli u udarnom sastavu pojaviti Pjaca, Cordoba, Hoxha... Ipak, za neke velike eksperimente Bjelica nema mogućnosti, mora se pobjeđivati u SHNL-u, a to znači i igranje s najjačim snagama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. listopad 2024 19:54