DAMIR KRAJAČ/Cropix
PENAL ODLUČIO DERBI

VIDEO: Dinamo u totalnoj drami srušio Rijeku, Brodić zabio u petoj minuti nadoknade

Modri su u samoj završnici stigli do sva tri boda i zadržali priključak za vodećom Rijekom
Piše: Predrag Jurišić, SNObjavljeno: 25. veljača 2024. 17:10

DINAMO - RIJEKA 1:0 (Brodić 90.+5.)

DINAMO: Nevistić - Ristovski (od 86. Pierre-Gabriel), Bernauer, Theophile, Perković - Sučić (od 58. Ademi), Mišić - Kaneko (od 58. Špikić), Baturina, Hoxha (od 75. Vidović) - Petković (od 75. Brodić ⚽)

RIJEKA: Labrović - Smolčić, Radeljić, Bogojević (od 76. Goda), Mitrović - Selahi (od 86. Galešić), Hodža - Fruk ? (od 76. Petrovič), Grgić (od 60. Pašalić), Pjaca ? - Ivanović ? (od 46. Marić)

ZAGREB - stadion Maksimir. Gledatelja: 17,269. Suci: Dario Bel (Osijek).

Poništen gol i najveće prilike pogledajte OVDJE.


image

Detaljnija statistika: Sofascore

SOFASCORE

Maksimir je eruptirao u petoj minuti sudačke nadoknade, Fran Brodić je pogotkom iz kaznenog udarca donio Dinamu 1:0 (0:0) pobjedu u derbiju protiv Rijeke i sad je ionako uzbudljiva utrka za naslov postala još neizvjesnija! Dinamo je "stisnuo za vrat" vodeću Rijeku, koja mu bježi tri, a Hajduk dva boda, ali Plavi imaju utakmicu manje (doma s Varaždinom).

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Bili su Riječani nadomak željenog boda, Dinamo se napromašivao, mreže su mirovale. A onda je, na samome izdisaju utakmice, Bruno Goda napravio glupost i nakon Perkovićeve ubačene visoke lopte, u svom je 16-ercu laktom s leđa udario Špikića u vrat i sudac Bel opravdano je pokazao na bijelu točku. Loptu je uzeo Brodić, koji je u 75. minuti zamijenio Petkovića, bio je smiren, "rastavio" je Labrovića (vratar Rijeke bacio se u svoju lijevu stranu, a lopta je otišla u suprotnom smjeru) i svojim je prvijencem u plavome dresu donio golemu radost suigračima i navijačima. Gledali smo uzbudljiv i nervozan derbi, u sjajnome ozračju, bilo je prilika na obje strane, osjetno su više šansi imali Zagrepčani (Riječanima je poništen pogodak zbog zaleđa) i na kraju su, u smiraju dvoboja zasluženo dohvatili puni plijen.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Obje su momčadi u utakmicu ušle očekivano oprezno, respektirajući suparnika. Prva je misao bila zatvoriti prilaze svojim vratima i strpljivo čekati priliku za odlazak prema naprijed. Međutim, zgusnuto postavljene linije u veznom redu i obrani, otežavale su napadačke zadaće i jednima i drugima, malo je slobodnog prostora bilo za dolazak ispred Nevistića i Labrovića.

Prvu ozbiljniju zgodu upisali smo u 14. minuti. Zaprijetio je Dinamo, nakon akcije u kojoj su sudjelovali Baturina, Hoxha i Kaneko, na kraju je s 14 metara iskosa opalio Ristovski, ali Bogojević je blokirao taj udarac. A najviše smo uzbuđenja vidjeli u 26. minuti. Ivanović je pojurio u "kontru" s Bernauerom na leđima. Dinamov vratar Nevistić loše je procijenio situaciju i nepotrebno je napustio svoj 16-erac, uklizao je i sudac Bel dosudio je prekršaj za goste, pokazavši Nevistiću žuti karton! Obje su klupe "poludjele" (prednjačio je Đalović na klupi Rijeke) – Riječani su tražili isključenje Nevistića, a Zagrepčani su pokazivali da nije bilo prekršaja...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Uključila se i VAR soba (Pajač), pa je Bel pogledao snimku. I tada je vidio da Nevistić nije ni dirnuo Ivanovića, a procijenio je da Bernauerovo odguravanje riječkoga napadača nije bilo za prekršaj, pa je na kraju dosudio loptu za Dinamo, poništivši Nevistiću žuti karton.

Iako je taj prekid potrajao nekoliko minuta i bilo je dosta nervoze pokraj travnjaka, ta se nervoza, srećom, nije prenijela na igrače i do kraja prvoga dijela gledali smo korektnu utakmicu, bez bilo kakvih iskakanja iz normalnih okvira.

A plava je klupa skočila u 43. minuti, kad je Ivanović napravio prekršaj na Theophileu. Bio je to start za žuti karton, bio bi to Ivanoviću drugi, isključujući karton (prvi put je, zbog prigovora, "požutio" u 33. minuti!), no Bel mu je "progledao" kroz prste i dosudio je samo slobodni udarac za Dinamo. Na nezadovoljstvo domaće klupe...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Rijeka je dvaput pokušala zaprijetiti udarcima iz daljine (Smolčić u 38. i Selahi u 40. minuti), no lopte su završile daleko od vrata. A u drugoj minuti sudačke nadoknade Dinamo je imao najbolju šansu za zgoditak! Ristovski je s desnoga boka ubacio visoku loptu na drugu vratnicu, tamo je bio usamljeni Petković i udarcem glavom sa šest metara gađao je suprotni, lijevi Labrovićev kut! Riječki je vratar bio savladan, ali odnekud se stvorio Radeljić i glavom je izbio loptu iz praznih vrata, riječki je stoper sjajnom reakcijom sačuvao mrežu svoje momčadi...

U svlačionici je u poluvremenu trener Rijeke Željko Sopić ostavio nervoznog Ivanovića i uveo je Marića. I već u 47. minuti, Marić je zatresao Dinamovu mrežu udarcem glavom sa šest metara, no VAR provjera je pokazala da je bio u zaleđu i pogodak je poništen. Otvorila se utakmica u nastavku, obje su momčadi zaigrale s više rizika, pa smo gledali uzbudljiviji nogomet nego u prvom dijelu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U takvoj je igri Dinamo preuzeo inicijativu i stvorio je nekoliko lijepih prigoda, ali Labrovićeva je mreža bila začarana! Napromašivali su se Kaneko, Petković, Špikić, Baturina, a u 90. minuti izvrsnu je priliku imao i Ademi, ali glavom je sa šest metara poslao loptu pokraj vrata.

I Riječani su prijetili, Marić je petom tukao pokraj vrata, Pjacin je udarac Nevistić obranio. Činilo se da će dvoboj biti okončan remijem, a onda je Goda posve nepotrebno napravio očiti prekršaj na Špikiću, Bel je pokazao na kazneni udarac, a Brodić je pogotkom ostavio sva tri boda u Maksimiru.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Evo kako sada izgleda vrh ljestvice HNL-a:

image
SN

U trenutku kaznenog udarca Petković je već bio zamijenjen. Pitali smo se tko bi mogao preuzeti veliku ulogu, a na kraju je Fran Brodić odradio perfektan posao za Modre.

image

Bruno Petković

DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ UTAKMICE!

'Kamilica' u Maksimiru pretvorila se na kraju u pravu dramu. Riječani su mogli u nekoliko navrata riješiti ovaj derbi, poništen im je i pogodak, da bi u samoj završnici Bruno Goda neoprezno napravio prekršaj na Špikiću i poklonio Modrima najstrožu kaznu koju je u pogodak vrijedan tri boda pretvorio Fran Brodić.

Dinamo je zadržao priključak za Rijekom, također i Hajduk, bit će ovo zasigurno vrlo uzbudljivo i neizvjesno prvenstvo.

90.+5. ⚽ GOOOL!

Dinamo vodi, Brodić je pogodio s bijele točke!

Kakva euforija na klupi Modrih, potrčali su apsolutno svi prema strijelcu ovog pogotka, čak i ozlijeđeni Kačavenda... Tribine su u ekstazi, Dinamo je u zadnjim sekundama došao po pobjede!

90.+4. ⚠ JEDANAESTERAC ZA DINAMO!

? Bruno Goda potpuno je nepotrebno laktom u glavu udario Špikića i sudac Bel je ekspresno pokazao na bijelu točku.

90.+1. ? Žuti karton pokazao je Bel treneru Sopiću zbog prigovora.

90. ? Igrat će se četiri minuta sudačke nadoknade.

90. Ademi prijeti glavom nakon ubačaja Pierre-Gabriela, međutim nema preciznosti u njegovu pokušaju.

87. Željko Sopić opet je poludio na suce, zasmetalo ga je što pomoćni sudac nije označio aut. "Nemoj me j****", čulo se kako galami trener Rijeke.

83. Pašalić je jurnuo u kontru nakon Špikićeve pogreške, međutim izgubio je korak i propala je ta šansa.

75. ⇔ Ulaze Gabriel Vidović i Fran Brodić umjesto Arbera Hoxhe i Brune Petkovića.

Kod Rijeke Bruno Goda i Dejan Petrovič umjesto Bogojevića i Fruka.

74. ? Žuti karton za Marka Pjacu zbog povlačenja za dres nekog od dinamovaca.

Namršteni Željko Sopić...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

72. Uhh, da je ovo ušlo... Strašan potez Martina Baturine! Izveo je poluškarice i s desetak metara pucao po golu, prošlo je to tik uz vratnicu!

71. Nova šansa Modrih! Baturina ubacuje u šesnaesterac za Ademija koji kombinira sa Špikićem, a njegov udarac na kraju blokiraju Riječani.

Impresivna koreografija Boysa kojom su početkom drugog dijela odali počast ukrajinskim ratnicima.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

U maksimirskoj loži danas ima zanimljivih gostiju, a neki od njih očito su zainteresirani za kupnju Dinamovih (ili Rijekinih) zvijezda.

Više pročitajte OVDJE.

62. ⚠ Kakav zicer Riječana! Pašalić je probio desni bok i dao povratnu za Marića koji je odlučio finiširati petom i promašio čitav gol. Neobjašnjivo je kako su dinamovci ostavili nečuvanog napadača Rijeke pred svojim vratima.

61. Prijete Modri! Špikić je izbio sam pred Labrovića i u završnici bio 'prekratak' za koji centimetar, pravovremeno je ovdje reagirao sjajni vratar Rijeke.

60. ⇔ Odgovara odmah Sopić.

Izlazi Alen Grgić, mijenja ga Marco Pašalić.

58. ⇔ Prve poteze povlači Jakirović.

Ulaze Ademi i Špikić umjesto Sučića i Kaneka.

57. Sjajan udarac Marka Pjace s dvadesetak metara i još bolja obrana Ivana Nevistića!

Razbuktala se utakmica, nakon monotonog prvog poluvremena imali smo tri vrlo uzbudljive situacije u manje od 10 minuta. Možda nas Jakirovićeva i Sopićeva momčad počaste nekim vatrometom u zadnjih pola sata.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

54. I opet prijete Modri. Petković se finim lažnjakom riješio svog čuvara te potom ljevicom opalio malo iznad grede.

53. ⚠ Zicer za Dinamo!

Sučić je ubacio idealnu dijagonalu u peterac, a Bogojević u padu omeo Kaneka taman dovoljno da se Japanac zbuni i da mu pobjegne lopta tik pred suparničkim golom!

49. ⚠ NIŠTA OD POGOTKA, BILO JE ZALEĐE!

VAR soba sugerirala je Belu da je Marić ipak bio u nedozvoljenoj poziciji prilikom izvođenja slobodnog udarca.

47. ⚽ GOOOL!

Rijeka vodi, strijelac je Mirko Marić!

Fruk je izveo slobodnjak koji je sam i iznudio, a najviše je skočio napadač Rijeke i postigao glavom svoj drugi pogodak za Bijele...

? Vraćamo se na Maksimir. Kod Modrih nema promjena, dok je trener Rijeke Željko Sopić umjesto Ivanovića ubacio Mirka Marića.

Petkovićeva reakcija nakon propuštene šanse...

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

? Nekoliko vaših dojmova nakon prvih 45 minuta:

"Najviše su pretrčali Bel, Jakirović i Sopić." (Amor Rinat Šotola-Šole)

"Dobro Bel drži Dinamo u igri." (Boris Kršul)

"Slab nogomet, a Rijeka opasno pleše na rubu crvenog kartona." (Darko Bedeković)

"Dinamo je dobar, Rijeka je imala sreće kod šuta Ristovskog i udarca Petkovića. Vratar je u oba slučaja bio svladan." (Omer Vrsaljko)

"Igra vrijedna prvaka, s jedne i druge strane. Udarci u okvir 0:0." (Mladen Šajković)

Mladen odiše sarkazmom...

Bad Blue Boysi istaknuli su transparent podrške nedavno preminulom branitelju i heroju s Trpinjske ceste Ivanu Leutaru, uz latinsku izreku "Pobjeđuje hrabrost, a ne mnoštvo".

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Statistika i dojam blago je na strani Modrih. Ipak, mreže i dalje miruju, a najzanimljivija situacija odvila se u 26. minuti kada je sudac Bel zajedno s VAR sobom provjeravao jesu li Nevistić i Bernauer zaslužili žuti (ili crveni?) karton u duelu s Franjom Ivanovićem. Jedinu pravu šansu imao je Bruno Petković u smiraj prvoga dijela. Nadamo se većim uzbuđenjima u nastavku ovog derbija.

45.+2. Velika šansa za Modre! Petković je sjajno gađao glavom, a Radeljić požrtvovno očistio s gol-linije! Bila je ovo prva prava, zapravo i jedina šansa u prvome dijelu.

45. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

43. Skočila je cijela klupa Modrih i tražila drugi žuti karton za Ivanovića nakon grubog prekršaja na Theophileu koji ostaje ležati na travnjaku. Bel je ostao nijem.

41. Aktivirala se i Rijeka. Sada je Mišić u zadnji tren presjekao jednu loptu prema Hodži, moglo je biti opasno po Modre...

40. Dinamo ima inicijativu, ali je i dalje bez većih prigoda. Riječani zasad stoje u čvrstom i discipliniranom bloku.

39. Smolčić prijeti iz daljine, odlazi njegov udarac daleko od gola.

Petković je zasad dobro raspoložen, ali čeka se jači trenutak inspiracije.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

33. ? Žuti karton za Franju Ivanovića zbog simuliranja u duelu s Theophileom.

30. ⚠ Čak četiri minute trajao je prekid! Sudac Bel je nakon svega poništio žuti karton Nevistiću i pokazao da prekršaja zapravo nije ni bilo... Nesumnjivo, o ovoj će se odluci još dugo pričati.

28. Traje VAR pregled. Odlazi Dario Bel samostalno pogledati snimku. Nevistić je dobio žuti, no moguće je da je opomenu trebao zapravo dobiti Bernauer...

26. DVOJBENA SITUACIJA!

Fruk je dugačkom loptom gurnuo Ivanovića u prazan prostor, izašao je Nevistić daleko od svoga gola i zajedno s Bernauerom zaustavio napadača Rijeke. Bel je na to pokazao žuti karton vrataru Modrih, što je uzrokovalo provalu bijesa Željka Sopića.

25. Nova minijatura i novo 'podvaljivanje' Brune Petkovića, ipak tu je sveprisutni Stjepan Radeljić.

23. Dobro su kombinirali Hoxha i Petković, no kosovski je napadač pritom uhvaćen u zaleđu.

17. ? Zaiskrilo je između Fruka i Mišića jer je veznjak Rijeke po uhu udario svog suparnika, Bel mu je ekspresno pokazao žuti karton premda je klupa Dinama tražila i crveni.

14. Maloprije je Rijeka jurnula u kontru koju je pravovremeno presjekao Theophile-Catherine. Sada je pak Dinamo uzvratio istom mjerom, na kraju je Hoxha gurnuo Ristovkog u šansu, a njegov udarac blokira netko iz gostujuće obrane.

Pozdrav trenera Jakirovića i Sopića.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

8. Nema većih uzbuđenja u dosadašnem tijeku derbija. Mnogo je sitnih prekršaja, taktičkog nadmudrivanja i očigledno je da su obje momčadi s velikom dozom opreza ušli u susret.

Uoči utakmice, na tribinama se u negativnom kontekstu spominjao i Marko Livaja... Više pročitajte OVDJE.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević prati utakmicu u društvu prvog čovjeka Dinama Mirka Barišića.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

1. Nezgodan udarac dobio je Lindon Selahi u zračnom duelu s Baturinom. Ležao je na travnjaku i držao se za nos, srećom pridigao se nakon minutu-dvije.

? Počela je utakmica na Maksimiru! Glavni je sudac Dario Bel iz Osijeka.

Željko Sopić još nijednom nije dobio Modre, može li prekinuti niz?

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Armada je spremna za derbi, isto vrijedi i za Boyse. Stadion je gotovo pa rasprodan, kamere u ovom trenutku otkrivaju da nešto malo praznog prostora postoji tek na sjeveru gore.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Marco Pašalić posljednji je pogodak zabio u listopadu, stoga možda i nije toliko veliko iznenađenje da je Sopić promiješao karte.

image

Marco Pasalic

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Bernauer je ugodno iznenadio izvedbama protiv Betisa, bit će zanimljivo vidjeti kako će se donedavno osporavani stoper Dinama snaći protiv riječkih brzinaca.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Četiri zvijezde Rijeke lako su se mogle naći u Modrom dresu, ali... Više pročitajte OVDJE.

14.50 Utakmica počinje za desetak minuta! U Dinamu je uoči derbija vladao veliki optimizam, više pročitajte OVDJE.

► Stigli su sastavi. Dinamov trener Sergej Jakirović nije napravio ni jednu promjenu u sastavu u odnosu na momčad koja je u četvrtak eliminirala Betis i plasirala se u osminu finala Konferencijske lige. Iako se najavljivao povratak kapetana Arijana Ademija u momčad (nema pravo nastupa u KL), to se ipak nije dogodilo i Ademi je ostao na klupi za pričuve.

Očito je Jakirović na treninzima u petak i subotu procijenio da su igrači u dobrom energetskom stanju i da mogu nakon samo 66 sati od dvoboja s Betisom, uspješno odgovoriti i na zahtjeve domaćeg derbija s Rijekom. Među kandidatima za nastup ni ovaj put, kao ni protiv Betisa, nisu bili ozlijeđeni Marko Bulat i Takuya Ogiwara, obojicu muče gležnjevi.

U sastavu Rijeke, očekivano, nije bilo ozlijeđenoga Nike Jankovića, a trener Željko Sopić povukao je neke možda i neočekivane poteze. Pa je tako na klupi ostao novopečeni reprezentativac Marco Pašalić, a na desnom se napadačkom boku pojavio Alen Grgić. U posljednjem obrambenom redu nije bilo srednjeg braniča Nike Galešića, pa su stoperski tandem činili Matej Mitrović i Stjepan Radeljić.

Nadalje, dva pogotka Lokomotivi "zacementirala" su poziciju na lijevoj obrambenoj strani Bruni Bogojeviću, a na klupi je ostao njegov imenjak Goda. U vrhu napada, pak, zaigrao je Franjo Ivanović, dobio je prednost ispred Mirka Marića i Jorgea Obregona. (Predrag Jurišić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. srpanj 2024 18:45