MARIN FRANOV Cropix
ČAROLIJA ZA 39. ROĐENDAN

VIDEO: Modrić genijalnim golom donio pobjedu Hrvatskoj, njegov potez će obići nogometni svijet

Dugo se Hrvatska mučila protiv Poljske u Osijeku, a onda se ukazao Luka
Piše: Gradimir Đukarić, Tomislav DragobratovićObjavljeno: 08. rujan 2024. 22:44

Hrvatska - Poljska 1:0 (Modrić 52.)

HRVATSKA: Livaković - Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol - Pjaca🟨, Modrić⚽, Kovačić🟨(od 79. Pašalić), Sosa (od 90+1. Perišić) - P. Sučić🟨(od 46. L. Sučić) - Petković (od 69. Kramarić), Matanović (od 69. Budimir🟨)

POLJSKA: Skorupski - Kaminski (od 82. Frankowski), Walukiewicz, Bednarek🟨, Dawidowicz, Zalewski - Zielinski (od 62. Slisz), Urbanski (od 62. Moder), Szymanski (od 86. Piotrowski) - Bogusz (od 62. Swiderski), Lewandowski

Pogodak pogledajte OVDJE


Nogometna reprezentacija konačno je prekinula lanac neuspjeha u Osijeku koji je predugo trajao, čak tri utakmice. Poljacima je za prvi, i apsolutno zasluženi, trijumf Hrvatske u novom izdanju Lige nacija presudila majstorija Luke Modrića.

U odnosu utakmicu u Lisabonu prije tri dana Dalić nije mijenjao sustav, nastavio je s trojicom u zadnjoj liniji, ali je itekako intervenirao u sastavu, jer promijenio je gotovo polovinu momčadi. Među starterima nije bilo Pongračića, Jakića, Baturine, Kramarića i Pašalića u startnoj postavi, a prednost su dobili Ćaleta-Car, Pjaca, Petković, Petar Sučić i Matanović.

Potonja dvojica su u četvrtak tek debitirali za reprezentaciju, a već u nedjelju bili starteri. Poljski izbornik Probierz također je prilično korigirao i napravio je također četiri izmjene u momčadi koja je prije tri dana slavila u Škotskoj. Najzanimljivija promjena bila je odabir "jedinice", vratar Bologne Skorupski dobio je prednost među vratnicama u odnosu na Bulku koji se nije proslavio u Glasgowu.

Tehnološke mogućnosti koje pruža Opus Arena opet su zabljesnule. Navijače je prema stadionu "pozivala" fasada na kojoj su se mijenjale boje hrvatske trobojnice i crveno-bijele kockice. Transparenti na tribinama od Imotskog preko Crikvenice, Poreča do Vinkovaca i Osijeka bili su rašireni na tribinama puno prije nego što su momčadi uopće izašle na zagrijavanje.

Nekoliko sati uoči utakmice došle su informacije o sukobu navijača u središtu Osijeka čiji epilog je sedmero uhićenih, ali ispred stadiona sve je bilo u najboljem redu. Navijači obje reprezentacije bili su izmiješani na velikom trgu ispred Opus Arene i nikakvih međusobnih nesuglasica, a kamoli fizičkih obračuna, nije bilo. Za razliku od posljednje utakmice reprezentacije na Opus Areni protiv Turske gdje podrška s tribina jednostavno nije bila prava, sada su atmosferu u svoje ruke uzeli navijači. Kohorta je dirigirala navijanjem u kojeg je s vremena na vrijeme uključivala sve tribine. Poljaci su bili, naravno, brojčano bitno nadjačani s obzirom na ograničeni broj mjesta na gostujućem sektoru, i posljedično nadglasani.

image

Igor Matanović

VLADO KOS Cropix

Puno poduzetnije je Hrvatska ušla u utakmicu. Već u 3. minuti je na Petkovićevo dodavanje Matanović otpucao iznad gola, potom je Pjacin šut u 6. minuti od bloka završio izvan igre, a odličan pokušaj Ćalete Cara zaustavio je vratar Skorupski. S druge strane terena, svaki pokušaj Poljaka bio je iskontroliran. Matanović je bio najveća prijetnja po Poljake, tek što je prošlo pola sata igre imao je već pet šuteva, u tom trenutku polovinu svih pokušaja Hrvatske.

Doduše, četiri su išla iznad vratnice. Hrvatska je bila naočigled bolja, nedostajala je samo rezultatska potvrda toga. Poljaci su pokušavali umrtviti utakmicu, izgledalo je kako su posve bez napadačkih ambicija i kako će igrati na "nulu", a onda su u 39. iskreirali potencijalno najopasniju situaciju prvog dijela. Nakon podvaljene lopte poslije koje je ispala čitava hrvatska obrana Ćaleta Car je kao posljednji igrač uspio zaustaviti Szymanskog koji je izlazio jedan na jedan s Livakovićem.

Morala se, međutim, nadmoć prije ili kasnije isplatiti. Čekali smo do 51. kada je maestralnim pogotkom Luka Modrić obilježio svoj jubilarni 180. nastup za reprezentaciju. "Luka! Luka!", odjekivalo je Opus Arenom. Taj pogodak dao je nevjerojatan impuls energije Hrvatskoj koja je krenula po drugi gol kojim bi izvjesno i prelomila utakmicu.

image
MARIN FRANOV Cropix

Matanović je uporno tražio premijerni pogodak u dresu reprezentacije, ali nikako da taj njegov silan trud bude i nagrađen. Samo tri minute nakon Modrićevog gola Matanovićev pokušaj zaustavila je greda, a u šansi koja je ubrzo zatim uslijedila napadač Eintrachta otpucao je pored vratnice. Gol nije zabio, ali je teren u 69. minuti napustio uz zasluženi aplauz. Robert Lewandowski je bio neprimjetan sve do 70. minuta, a onda je potvrdio svoju klasu, no uz puno sreće lopta nakon njegovog udarca nije odsjela u mreži nego je "zapela" na gredi. U zadnjoj minuti sudačke nadoknade Kramarić je nakon kontranapada kojeg je povukao Pašalić propustio staviti "točku na i".

Utakmici je, inače, prethodila mala svečanost kojim je obilježen veliki trenutak. Domagoj Vida reprezentativnu karijeru koja je trajala 105 utakmica počeo je, ali i službeno završio u Osijeku. Prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić uručio mu je uramljeni dres, a Vida je posljednji puta na utakmici reprezentacije teren napustio uz ovacije.

Luka Modrić, nekoliko sati prije 39. rođendana, osigurao je Hrvatskoj tri boda sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca. Vatreni su bili razigrani, agresivni, energični, te su zasluženo došli do tri boda!

KRAJ UTAKMICE

90+3. Dva na dva kontra Pašalića i Kramarića završila je udarcem hrvatskog napadača, bio je to preslab pokušaj.

90+1.

Izmjena kod Hrvatske, izlazi Sosa, ulazi Perišić.

90. 🕖

Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

85. Sjajna lopta Modrića za Kramarića, on spušta za Budimira, koji iz okreta puca nedovoljno blizu poljskih vrata.

81. Kramarić je pucao s ruba kaznenog prostora, otišlo je to malo iznad gola.

79.

Izmjena kod Hrvatske, Kovačića je zamijenio Pašalić.

79. Pokušaj Ante Budimira nakon kornera Modrića, nije to bila opasna prijetnja.

76. Malo je pao ritam utakmice, ulazimo u posljednju dionicu susreta.

image
VLADO KOS Cropix

72. 🟨

Žuti karton sada je zaradio Zlatko Dalić nakon prigovora zbog kasnog sviranja prekršaja nad Budimirom.

70. Lewandowski gađa vratnicu! Othrvao se od Šutala i zapucao iz okreta, Vatreni su tražili prekršaj, ali glavni sudac se nije oglasio.

69.

Napadačka rotacija za Dalića.

Izlaze Petković i Matanović, ulaze Kramarić i Budimir.

68. 🟨

Žuti karton za Petkovića.

67. Nakon manje nesigurnosti Livakovića po golu je zapucao Walukiewicz, pokušaj je otišao iznad gola.

65. Hrvatska nastavlja pritiskati, traži se drugi pogodak.

60. Traje opsada poljskog gola, sada je Kovačić pucao iz daljine, ponovno Skorupski brani. Novi gol visi u zraku...

58. Sada se i Petković okušao iz daljine. Uz manje poteškoće ukrotio je to Skorupski, korner za Hrvatsku.

56. Još jedan pokušaj - i promašaj Matanovića! Njegov sedmi udarac, neka osmi bude sretni...

image

Igor Matanović

DAMIR KRAJAC Cropix

55. Sada Matanović trese gredu! Nema sreće za hrvatskog napadača, sve je odlično napravio, čekao, namjestio se, no ne da vratnica...

Skinuo je Modrić paučinu sjajnim, plasiranim udarcem. Nije tu Skorupski mogao ništa!

52.GOOOL!

Modrić iz slobodnog udarca za 1:0!

50. Prekršaj nad Petkovićem na rubu kaznenog prostora, izgledna pozicija za dobar udarac, nekih 17-18 metara.

47. Nekoliko dobrih pokušaja Poljaka u istoj minuti. Zalewski je šutirao nezogodno po podu, Livaković je to obranio, a u nastavku akcije obrana Vatrenih je uspjela otkloniti opasnost.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Izgleda da će u drugom dijelu umjesto Petra Sučića na teren ustupiti njegov prezimenjak i bratić, Luka Sučić.

Hrvatskoj na kraju prvog poluvremena nedostaje ono najbitnije - pogodak. Vatreni su pružili dobru predstavu u oba smjera, defenzivna linija se istaknula s nekoliko sjajnih reakcija (pogotovo Ćaleta-Car), dok u napadu nedostaje samo posljednji "korak". Posjed je na strani Hrvatske, kao i količina udaraca, atmosfera je sjajna... Nedostaju pogotci za lijepu večer na Opus Areni.

image
VLADO KOS Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44. Šutalo je sad također odlično reagirao u dvije situacije i otklonio opasnost.

40. 🟨

Nakon izgubljene lopte "požutio" je i Petar Sučić.

39. Još jedna sjajna reakcija Ćalete-Cara! Sada je odličnim startom neutralizirao utrčavanje Zielinskog.

Izbornik Dalić može biti zadovoljan prezentacijom na terenu. Vatreni su napadači nastrojeni, agresivni, sada samo nedostaje pogodak da se "okruni" stanje na terenu.

image
VLADO KOS Cropix

36. Odlična defenzivna reakcija Ćalete-Cara. Vatreni stoje visoko, ovoga puta na kratko je pobjegao Bogusz, no naš stoper se vratio i spasio situaciju.

33. Petković je zadržao loptu i vratio ju do Modrića. Sjajna lopta hrvatskog kapetana u prostor, tamo je utrčao Matanović, ali naš napadač još nije namjestio "nišanske sprave", gađao je iznad gola.

31. Kontra napad Hrvatske završio je dalekometnim udarcem Matanovića, Skorupski lako hvata taj pokušaj.

28. Hrvatska je i dalje redovito u polovici Poljaka. Sada je Pjaca centrirao s desne strane, Matanović ju je zahvatio, ali nije naciljao okvir gola.

24. Sjajan prodor Kovačića, nanizao je nekoliko igrača i proigrao Pjacu, Hrvatska je na kraju dobila korner.

21. Odličan pokušaj Modrića! Vatreni su osvojili loptu visoko, Luka je ostao sam i zapucao, otišlo je to blizu gola.

image
VLADO KOS Cropix

17. Hrvatska ponovno prijeti. Vatreni su uputili nekoliko uzastopnih ubačaja, Kovačić je na kraju pucao s 20-ak metara, no nije bilo ozbiljnije opasnosti.

14. 🟨

Pjaca je sada ostao sam na desnoj strani sa Zalewskim. Poljak ga je uspio proći, Pjaca je morao raditi prekršaj.

Uzavrela atmosfera na Opus Areni, stigli su i Poljaci.

image
VLADO KOS Cropix

10. Ofenzivna, agresivna, napadačka Hrvatska u prvih 10 minuta! Jaki naboj na terenu prate i navijači, na Opus Areni je sjajna atmosfera.

7. Nastavio se hrvaski napad u istoj minuti, Modrić je lijepo pogodio Ćaletu-Cara, njegov udarac je obranio Skorupski.

7. Lijepa uigrana komkbinacija Vatrenih rezultirala je udarcem Pjace. Bio je to opasan pokušaj, no otišao ke pokraj gola.

4. Petković je primio dugu loptu i proigrao Matanovića, njegov dalekometni udarac otišao je visoko iznad gola.

2. 🟨

Kovačić je izgubio loptu u opasnom dijelu terena, odmah je svoj propust "ispravio" startom zbog kojeg je zaradio žuti karton.

1. Prvi pokušaj proigravanja za Poljake, napadač Bogusz se našao u zaleđu.

1. Počela je utakmica, sretno Hrvatska!

20.43 Vrijeme je za reprezentativne himne.

Vanjski pogled na Opus Arenu prije početka utakmice.

image
VLADO KOS Cropix

20.42 Prije utakmice HNS se oprostio s nedavno umirovljenim Domagojom Vidom. Dugogodišnji stoper reprezentacije zaradio je gromoglasni pljeska osječke publike, a ubrzo su uslijedile i ovacije.

image
VLADO KOS Cropix

20.39 Zlatko Dalić ponudio je za Poljsku startnu postavu u formaciji 3-5-2, kao što je i najavio, ali malo je tko očekivao da će u prvu jedanaestoricu staviti dvojicu igrača koji su debitirali u Portugalu Igora Matanovića i Petra Sučića. No, Dalić je povukao hrabar potez i tako pokazao da je opredijeljen graditi novu reprezentaciju što nikad nije lako i što vjerojatno nitko nije uspio, a da za to ne plati određenu cijenu. Matanović je napadač Eintrachta iz Frankfurta koji je tek stigao u prvu Bundesligu jer prošlu sezonu je igrao za Karlsruhe u nižem rangu, a Petar Sučić je dobio prednost pred bratićem Lukom Sučićem zato što je u boljem natjecateljskom ritmu, ali i stoga što je box to box veznjak. (Dražen Antolić)

20.25 Nažalost, loše vijesti stižu iz Osijeka uoči utakmice 2. kola Lige nacija između Hrvatske i Poljske na Opus Areni koja počinje u 20.45. Neslužbeno doznajemo da je na šetnici kraj Drave, nedaleko od Hotela Osijek u kojem je boravila hrvatska reprezentacija, skupina od pedesetak mlađih navijača hrvatske reprezentacije napala manju skupinu poljskih navijača.

Više pročitajte OVDJE.

Teško je potpuno predvidjeti kako će Hrvatska zapravo izgledati. Najlogičnije je zamisliti da ćemo gledati neku vrstu 3-5-2 sustava, u kojem će uz trojicu u obrani Sosa i Pjaca držati bokove, dok će u sredini na "šesticama" biti Kovačić i Petar Sučić s nešto isturenijim Modrićem. Matanović bi trebao predvoditi napad, uz Petkovića s nešto slobodnijom ulogom drugog napadača.

image

Igor Matanović

DAMIR KRAJAC Cropix

19.42 Stigli su sastavi. Zlatko Dalić je u odnosu na utakmicu sa Portugalom napravio pet promjena. Umjesto Kramarića i Pašalića u napadu su Matanović i Petković, Baturinu je zamijenio Petar Sučić. Na poziciji desnog bočnog umjesto Jakića je uskočio Pjaca, dok je u samo srce obrane umjesto Pongračića ušao Ćaleta-Car.

Vatreni će večeras hrvatske boje braniti u nominalno gostujućim, plavim dresovima.

19.25 Za Osijek je utakmica drugačija od one s Turskom koja je odigrana prošle godine u listopadu jer tada je bila pomama za ulaznicama, malo je građana Osijeka moglo doći na stadion jer su karte prodane po drugim destinacijama. No, ova utakmica nije prva, Opus Arena je već dobro poznat stadion, nije nova atrakcija, ostalo je više karata za "običan puk" što je uvjetovalo da su se ulaznice prodavale nekoliko dana javno, a nisu otišle za nekoliko minuta. U Osijeku ih se moglo kupiti na benzinskim crpkama i time je dolazak do njih bio olakšan.

U Osijeku je nekad bila euforija za reprezentaciju, sada je dojam da nije tako velika jer dosta je ljudi bilo razočarano s tim događajima prije 11 mjeseci kad su domaći ostali u nemogućnosti ući na stadion. No, Hrvatska u Slavoniji ima podršku i uvijek će je imati.

Više pročitajte OVDJE.

image
VLADO KOS Cropix

19.15 Andrej Kramarić je već u nedjelju bio spreman otići kući za Zagreb, ali nakon analize doktora reprezentacije Saše Jankovića, utvrđeno je kako se situacija u međuvremenu smirila te je ‘vatrena devetka‘ ostala u Osijeku i konkurirati će za nastup. Ostaje za vidjeti hoće li mu izbornik Zlatko Dalić ukazati koju minutu na terenu ili će se odlučiti za poštedu s obzirom na nepovoljnu zdravstvenu situaciju posljednja dva dana.

Više pročitajte OVDJE.

19.00 Iz navijačkog svijeta stiže važna obavijest. Naime, na domaćim utakmicama reprezentacije navijanje će ubuduće voditi skupina koja je iz tog grada. Tako Kohortu čeka zadatak vođenja atmosfere na večerašnjoj utakmici.

Više pročitajte OVDJE.

18.42 Za vas smo izdvojili dobre, ali i loše strane Hrvatske na gostovanju kod Portugala. Što trebamo popraviti za večerašnji ogled protiv Poljske pročitajte OVDJE.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Travnjak Opus Arene posebno je dotjeran

Na utakmicama Osijeka mogli smo vidjeti da glavni teren Opus Arene ne izgleda perfektno kao prije godinu dana, kad je stadion otvoren. Kažu da su ljetne žege ostavile trag, iako imaju i kvalitetne ljude za održavanje i mehanizaciju. No, za dvoboj Hrvatska - Poljska uložili su dodatan napor, dotjerivali ga te je travnjak u dobrom stanju za igru.

Pisalo se da je to jednak travnjak kao na Santiago Bernabeuu gdje nikad ne izgleda "ćelavo", ali u Madridu ga promijene čim vide da je potrebno. U Osijeku je potpuno jednak i pomoćni teren pa je odlučeno da se svake godine promijeni jedan. Ovog ljeta tako je stavljan novi pomoćni, a sljedećeg ljeta bi trebao doći novi travnjak na stadionu. U odnosu na neke druge HNL gradove gdje se na jednom travnjaku igra po 7-8 godina, iako je rok trajanja dvostruko manji, u Osijeku su visoki standardi.

Francuz Letexier sudi dvoboj u Osijeku

Hrvatska je porazom u Portugalu (1:2) otvorila novo izdanje Lige nacija, a u nedjelju u Osijeku igra utakmicu drugog kola protiv Poljske. Sudit će 35-godišnji Francuz Francois Letexier. On je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu sudio finale između Španjolske i Engleske, a na istom turniru je sudio i susret između Hrvatske i Albanije. Letexierovi pomoćnici će biti Cyril Mugnier i Mehdi Rahmouni. Četvrti sudac je Thomas Leonard. VAR sudac je Willy Delajod, a AVAR Benoit Millot.

Najavu piše: Dražen Antolić

Izbornik Zlatko Dalić na presici stao je u obranu Ivana Perišića utvrdivši da nema boljeg i bržeg igrača na lijevoj strani te najavio kako je “bliži ideji da igraju kao u Portugalu”, što znači s trojicom stopera.

- Izgubili smo od Portugala, naravno da ne možeš biti sretan i zadovoljan kad si poražen, ali razvoj situacije od 0:2 pokazao je naš karakter. Bilo je vrlo opasno jer igrali smo protiv Portugala na njegovom terenu, no vratili smo se u utakmici te u većini drugog poluvremena bili bolji protivnik. To daje meni i svima nama razlog za optimizam, za vjeru da možemo te da ćemo složiti momčad i napraviti pravi posao. Bilo je dobrih stvari - kazao je Dalić i nastavio:

- Nadam se da smo se uspjeli odmoriti, izgubili smo noć, da ćemo se posložiti. Imao sam u planu dva sustava igre, da pokušamo sve probati, rekli smo da idemo slagati priču, nove stvari, ali rezultat nam je važniji, na prvom mjestu. Vidjet ćemo, tri otraga treba dosta uigravati, raditi, igrati, tako da sam bliži ideji da ostanemo na tome što je bilo u Portugalu, ali vidjet ćemo s obzirom na razvoj situacije, kakav osjećaj igrači imaju nakon dva dana, tko je maksimalno spreman - kazao je Dalić, koji bi, ako zaigra kao u Portugalu, pokazao posvećenost novom načinu igre i ne bi realizirao najavu da će primijeniti dvije varijante, dakle vratiti se na formaciju s četvoricom igrača u obrani.

O zdravstvenom stanju je rekao:

- Imamo sitnih problema, ništa nije opasno, moramo neke stvari provjeriti. Pritisak je uvijek velik, kao i želja za pobjedom. Poljska je puna samopouzdanja i motiva, ali imamo ih i mi, zadnje tri utakmice u Osijeku nismo pobijedili. Želimo konačno razveseliti navijače s pobjedom i dobrom igrom, to bi nam značilo jako puno u daljnjem radu, dalo samopouzdanje i motiv da radimo i kvalitetnije i bolje. Vrijeme je da zaustavimo niz utakmica u Osijeku bez pobjede.

Hoće li biti ofenzivnija igra s dva napadača i recimo Pjacom na strani?

- Eto, neka bude tako.

Na pitanje u kakvom je stanju Ivan Perišić i koliko minutažu će imati, izbornik je odgovorio:

- Perišić jako dobro radi i trenira, iznenadilo me koliko je na treningu dobar, moćan, spreman, brz, dosta se dobro vratio nakon svega što je bilo i u boljem je stanju nego što sam očekivao. Htjeli smo da igra na lijevoj strani u Portugalu, ali baš kad je ulazio, Jakić se ozlijedio pa sam ga stavio desno. Vidjet ćemo po razvoju situacije što će i kako biti. Stalno se povlače bespotrebno polemike i dileme zašto smo ga zvali. Objasnio sam zašto sam ga zvao, ali iskreno ja boljeg u Hrvatskoj ne vidim. Kad bih vidio boljega ovdje bi bio taj bolji. Zvao bih boljega, a ne njega. Mi to govorimo... Nađite boljeg na lijevoj strani, bržega i kvalitetnijeg od Perišića. Ja ga ne vidim. Daj Bože da što prije nađe klub i da se vrati u pravu formu. To želim i sve što radim, radim u tom smjeru. Nemamo boljega.

Što očekuje od Poljske?

- Jako je čvrsta momčad koja ima kvalitetu, igra s trojicom otraga, igra im se bazira na Lewandowskom koji je opasan. S dvojicom napadača Piatekom i njim mogu stvoriti puno problema, Zielinski je organizator igre, to je njihova kvaliteta, kompaktnost, dobro djeluju kao momčad, čvrsti su i bit će teško - zaključio je izbornik.

Na press konferenciji je bio i Mateo Kovačić.

- Bilo je pozitivnih stvari u Portugalu, igrali smo u novom sustavu, dobro smo se pripremili, rezultat nije bio pozitivan, ali bit će bolje, ne treba odustajati od toga nego samo poboljšavati i analizirati stvari. Očekujem tešku utakmicu, nema lakih, čvrsti su Poljaci, nije lako dobiti Škote, no fokusirani smo na sebe.

Bio je jedan od najboljih Vatrenih na terenu u četvrtak.

- Teško je biti igrač utakmice ako si izgubio, gledam kako je momčad igrala. Dobro se osjećam, u dobrom sam stanju, napredujem iz tjedna u tjedan pod jednim od najboljih trenera na svijetu, navikavam se, svaki tjedan upijam i sve bolje se osjećam.
Hrvatska već neko vrijeme nema rezultate kakve bi željela.

- Naravno da brine što nemamo pobjedu četiri utakmice, igramo da pobijedimo, ali bilo je takvih razdoblja i godinama ranije te smo se izvukli iz toga. Jasno da smeta, dolazimo iz klubova gdje se pobjeđuje, navikli smo pobjeđivati, pa i s Hrvatskom te vjerujem da ćemo ovaj put dobiti.

Linker
09. rujan 2024 06:05