JOSEP LAGO Afp
Rubrika ‘vjerovali ili ne‘

Barcelona bi ove sezone mogla osvojiti dvije titule La Lige! Sprema li se neviđen scenarij?

‘Bit će to dugotrajan proces, ali jedan slučaj ide nam u korist‘, kaže Joan Laporta
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. ožujak 2023. 09:31

Barcelona je zaista najdelikatnija tema ove sezone. Vrhunski rezultati u domaćem prvenstvu svijetla su strana medalje, a s one tamnije pod velikim su pritiskom. Veliku neizvjesnost stvara im istraga u ‘slučaju Negreira‘, gdje odnedavno i UEFA istražuje je li Barca milijunskim uplatama stjecala povlašteni položaj španjolskih sudaca, a ni ‘slučaj Gavi‘ zasad nije doživio sretan rasplet.

Nedostižni za ‘kraljeve preokreta‘

Financijski problemi stara su priča, predsjednik Joan Laporta uoči sezone zbog njih je praktički "izmislio novac" dotad neviđenim potezima... Ali isplatilo se, jer okupio je ekipu koja ove sezone juriša prema tituli La lige - i to ne jednoj! Barca bi uskoro mogla proslaviti dvije titule prvaka Španjolske. Prvu će ostvariti na terenu, a drugu tamo gdje se unazad nekoliko mjeseci često nalaze. Na sudu.

Kako bi to Barca mogla podići dvije titule prvenstva u jednoj sezoni? Za prvu su stvari potpuno jasne. Katalonci broje 12 bodova ispred Real Madrida, a takva razlika djeluje nedostižno čak i za "kraljeve preokreta". Jasno da je Carlo Ancelotti mnogo toga, ako ne i sve, prokockao u zadnjem El Clasicu (1.2), kada je Franck Kessié u nadoknadi vremena "zabio za naslov prvaka".

image

Kessie slavi pogotak protiv Real Madrida

LLUIS GENE Afp

Da bi Barca podigla pehar na kraju sezone, Xavi Hernandez mora nastaviti s dobrim trenerskim radom. A da bi Katalonci osvojili i drugi trofej La Lige u istoj godini, svoje vještine ne mora pokazati Xavi i igračko društvo, nego oštroumni klupski odvjetnici.

Naslov koji Barcelona lovi ustvari je iz prošlog stoljeća. Naime, zbog Španjolskog građanskog rata Primera je zaustavljena na tri sezone, između 1936. i 1939. godine. Umjesto nje igrala se Mediteranska liga, iako ta divizija nije bila službeno priznata od Kraljevskog španjolskog nogometnog saveza (RFEF). A Mediteransku ligu, pogađate, osvojila je Barcelona, ali nije joj službeno pripisana.

Žalba kluba

U subotu je ESPN izvijestio da je klub podnio žalbu RFEF-u u nadi da će se situacija promijeniti, te da će im Savez dodijeliti osvojenu neslužbenu titulu. Upitno je hoće li Blaugrana gledati ‘taj film‘, jer još 2009. prvi su put pokušali stići do prastare titule, ali upravno tijelo španjolskog nogometa odmah je odbilo zahtjev.

image

Igrači Barcelone

ANDER GILLENEA Afp

Ali, na izravni zahtjev Luisa Rubialesa, predsjednika La Lige, odbor je naknadno odlučio potvrditi trijumf Levantea u Kupu slobodne Španjolske 1937. godine, pa se Barca nada da im ta odluka otvara vrata.

- Iako pretpostavljamo da će ovo biti dugotrajni proces, slučaj Levantea ide u prilog našim tvrdnjama - prokomentirao je predsjednik Barce Laporta.

Eto, možda će Madriđani koncem sezone imati dva razloga za depresiju. A možda i tri, jer Barca ima 1:0 sa Santiago Bernabeua i prve utakmice polufinala Kupa kralja. Kako bilo, čeka nas zanimljiv rasplet španjolskog prvenstva, što zbog zavrzlame Barce i Reala, što zbog nevjerojatno žustre borbe za opstanak. A i zbog sudskih procesa.

Linker
25. travanj 2024 10:40