Andrew Fosker/seconds Left/shutterstock Editorial/profimedia
BURNO LJETO VATRENIH

Brozović i Kovačić i dalje će ‘napadati‘ Modrića. Veznjaci Hrvatske su pred transferima života

Kapetan Vatrenih je već dogovorio ostanak u Realu, čeka se samo službena potvrda
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. travanj 2023. 10:28

Kada se za liniju neke momčadi kaže da je među najboljima u svijetu, onda to znači da postoje vrlo jaki argumenti takvom tretmanu. Hrvatska reprezentacija je u liniji Brozović - Modrić - Kovačić dobila tri TOP vezna igrača, različitih potencijala i iznimno kompatibilnih. Istina, trojka je to tzv. plemenitih vezista, kojima je temelj igre u tehničkom potencijalu, a čiji se fizički potencijal ogleda u maratonskoj izdržljivosti (Brozović), eksplozivnosti i hitrini (Modrić, Kovačić).

Bude li sve u redu sa zdravljem tih fantastičnih igrača, Hrvatska će u lipnju napasti domaćina završnog turnira Lige nacija, Nizozemsku, za prolaz u finale i u tom bi slučaju osnažila ambiciju slavljenja prvog trofeja. U međuvremenu će trojka u svojim klubovima biti u različitim finišima sezone u kontekstu natjecateljske ambicije. Što se tiče perspektive tih Vatrenih u kontekstu sljedeće sezone, na čijem se kraju očekuje hrvatski nastup na Euru u Njemačkoj, stvari postaju vrlo zanimljive.

Onaj igrač oko kojeg su mediji stvarali gotovo pa dramatične atmosfere, uz stalne mijene gdje će nastaviti karijeru, jedini će ostati na svom mjestu. Luka Modrić je već prije dva mjeseca znao da će i 12. sezonu zaredom biti redatelj igre Real Madrida. Florentino Perez je osluškivao glas navijača i medija, uz to što je vidio na terenu, glede faktora Modrić. I hrvatskom je kapetanu dao do znanja da samo on sam može tražiti odlazak, i da je kao jedna od najvećih zvijezda u povijesti kluba, zaslužio da mu Real prepusti tu odluku. Kao što smo prvi objavili, prije nekoliko tjedana Perez i Modrić su se izdvojili u kampu Valdebebas i samo su potvrdili zajedničku želju da idu dalje još jednu godinu.

Perez je bio dojmljen činjenicom da je Modrić zanemario bogate ponude iz Azije, te kao prioritet postavio želju i ambiciju da nastavi kao desetka Reala. Stoga su se poklopile želje igrača i kluba za još jednu sezonu. Ugovor je vjerojatno već i potpisan, ali će se objava tempirati za kraj sezone ili u trenutku prije kada marketinška ekipa Reala procijeni da je za to najbolji trenutak.

Brozović ipak odlazi u Barcelonu?

U ožujku prošle godine Marcelo Brozović produžio je ugovor s Interom. Učinio je to u poziciji igrača kojem za tri mjeseca istječe ugovor, pa je mogao otići iz milanskog kluba bez odštete. Obostrani je bio interes da se dogovore uvjeti za produženje, pa je Inter išao i iznad svojih kriterija plaćanja i Brozoviću omogućio "ugovor karijere", uz plaću od 6+1 milijun eura do 2026. No, ova je sezona za Inter bila turbulentna, a isto bi se moglo kazati za Brozovića.

Opterećen ozljedama (zarađenim u reprezentaciji) i iritiranošću kluba, već u siječnju se praktično dogovorila trampa na relaciji Inter - Barcelona. Xavi nije poklonik igre Kessieja, a s druge strane jako mu se dopada Brozović. Do dogovora, međutim, nije došlo jer je Kessie odbijao transfer. Ipak, Kessie je, putem La Gazzette dello sport, mjesec i pol kasnije ipak dao naslutiti da bi se na ljeto mogao vratiti u Italiju. Brozović je u međuvremenu oporavio od fizičkih tegoba i uhvatio je natjecateljsku formu. U više je navrata bio i kapetan Intera, koji je predvodio momčad u osiguranju polufinala LP nakon eliminacije Benfice, a sudjelovao je i u eliminaciji Juventusa u polufinalu Kupa i sada su mediji u Milanu okrenuli ploču i ističu kako je Brozović opet onaj stari i "tko zna što bi bilo i u prvenstvu da je on bio zdrav".

Što će biti na ljeto? Vrlo je vjerojatno da bi Brozović mogao postati Modrićev konkurent u La Ligi i u El Clasicu. Sergio Busquets je dao do znanja da ima ponude iz Saudijske Arabije koje je teško odbiti igraču koji će u srpnju navršiti 35 godina. Trener Barcelone Xavi želi pomladiti veznu liniju, a Brozović (30 godina) mu je u tom smislu optimalna opcija za šesticu i odmah spreman za igru koju Xavi stvara s Barcom, odnosno za iskorak u Europi.

Guardiola i Tuchel šalju signale Kovačiću

Mateo Kovačić je najmlađi akter Vatrenog veznog reda. U šestom danu svibnja navršit će 29 godina i prema svemu dosad viđenom može se s visokom razinom sigurnosti najaviti kako će tek odigrati najbolji nogomet svoje karijere. Već sada je ostvario veliku karijeru, što nije teško razumjeti ako se objektivno sagledavaju njegovi dometi. Tako to čine, primjerice stručnjaci kao Josep Guardiola, koji je već duže vrijeme davao signale Kovačiću koliko ga cijeni. Tako to čini i Thomas Tuchel, koji u Bayernu tek treba složiti svoju momčad za ponovni uzlet posrnulog bavarskog diva. Kovačić je u tom kontekstu Tuchelova ideja, ali je pitanje ima li u Bayernu želje da se za hrvatskog igrača izdvoji poprilična financijska stavka.

Najizgledniji partner za novi Kovačićev ugovor tako postaje Manchester City. Osim što ga izuzetno poštuje kao igrača, Guardiola želi svoj moćni tim dodatno osnažiti za novu sezonu. Iskusni Gündogan (32) će vjerojatno otići, i mlađi te brži Kovačić je optimalna opcija za vezni red Cityja. U tom kontekstu gazde kluba, koji su s Guardiolom produžili ugovor do 2025. sasvim sigurno neće biti štedljivi u pregovorima...

Luka Modrić će nakon 11 godina i dalje juriti u dresu Blancosa. Marcelo Brozović će vjerojatno nakon 8 i pol godina ostaviti Inter iza sebe, a Mateo Kovačić će sigurno ovog ljeta, nakon 5 godina, zaključiti eru na Stamford Bridgeu. Jedino je Zlatko Dalić miran jer mu te sjajne igrače nitko ne može "uzeti". A postoje naznake da Modrić promišlja ozbiljno ideju da bude na raspolaganju izborniku i u projektu Njemačka 2024., u malo drugačijem natjecateljskom protokolu od dosadašnjeg...

Linker
18. svibanj 2024 16:53