Vegard GrØtt/bildbyran Photo Agency/profimedia
OLIMPIJSKE IGRE

Čudo u Parizu, ‘izvanzemaljac‘ srušio nevjerojatan svjetski rekord

OI u Parizu pratili smo iz minute u minutu, s naglaskom na nastupe hrvatskih sportaša
Piše: SNObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 23:57

Rezultati hrvatskih sportaša:

? Sandra Elkasević osvojila je broncu u bacanju diska, što je peta medalja za Hrvatsku u Parizu

→ Tin Srbić je zauzeo osmo mjesto u finalu preče

→ Vaterpolisti su poraženi od SAD-a (11:14) i u četvrtfinalu će igrati protiv Španjolske

→ Jedriličarka Elena Vorobjeva borit će se za medalju u klasi ILCA 6 te drži peto mjesto uoči plova za odličja

→ Filip Jurišić završio je natjecanje u klasi ILCA 7 na 19. mjestu

→ Martin Marković nije izborio finale diska, u kvalifikacijama je bio 16.

? To bi bilo to od nas, dragi čitatelji.

Ponovno se čitamo sutra, a s posebnim naglasom pratit ćemo finale skoka u dalj Filipa Pravdice i borbu za medalju u jedrenju Elene Vorobjeve.

Laku noć!

23.50 S pravom se pitamo koliku će visinu napadati Armand Duplantis u Los Angelesu 2028. kad bude uzimao svoje treće olimpijsko zlato...

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

23.29 "Teško je pronaći pravu riječ koja može opisati ovaj naš sadašnji raspad u utakmici protiv Amerikanaca. Raspad koji se dogodio u našoj igri, u našim glavama. Ne znam što je razlog toga. Vjerojatno nismo glavama bili u utakmici", rekao je izbornik vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak nakon poraza od SAD-a.

Opširnije pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

23.13 "Bilo je stvarno čudno. Više puta smo pitali možemo li imati neku popratnu glazbu ili bilo kakav zvuk u pozadini. Nisam sigurna što se točno dogodilo, ali nikome se nije svidjelo", kazala je Simone Biles nakon čudne situacije koja je slomila i našeg Tina Srbića.

Opširnije pročitajte OVDJE.

23.04 Hrvatska je danas osvojila petu medalju na Igrama.

Kako stojimo na ljestvici medalja? Pogledajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

? Njemačke košarkašice pobjednice su drugog olimpijskog turnira u košarci 3x3, a u večerašnjem finalu pobijedile su Španjolke sa 17:16.

Na putu prema finalu Njemačka je u polufinalu bila bolja od Kanade sa 16:15, dok su Španjolke iznenadile američke košarkašice pobjedom 18:16 u produžetku.

U utakmici za broncu američke košarkašice su sa 16:13 svladale Kanađanke te došle do drugog odličja, nakon zlata u Tokiju prije tri godine.

"Nakon Tokija sam bila užasno tužna, mnogi bi odustali, bio je težak povratak. No ja sam vjerovala", bila je prva reakcija Sandre Elkasević nakon osvojene bronce.

Kraljica diska dala je i veliku najavu: namjerava ići po medalju i u Los Angelesu 2028. godine.

Više pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

22.27 Čaroban završetak dana u Parizu. "Izvanzemaljac" Armand Duplantis (24) prvo je obranio zlato iz Tokija, a onda se upustio u naizgled nemoguću misiju. U prva dva pokušaja rušio je letvicu na 6,25 metara i kad se već činilo da mu je ponestalo snage, treći pokušaj bio je uspješan.

Nastala je potpuna ekstaza na Stade de Franceu, Duplantis je potrčao u zagrljaj svojem timu, a gledatelji su ostali u nevjerici jer su svjedočili povijesti.

Na razglasu je odmah zasvirala ABBA i "Dancing Queen"...

Opširnije pročitajte OVDJE.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Čudo se dogodilo, Šveđanin Armand Mondo Duplantis upravo je postavio novi svjetski rekord u skoku s motkom!

Nevjerojatnih 6,25 metara!!!

image
BEN STANSALL Afp

Mondo Duplantis ruši svjetski rekord u motki!

22.05 Dok smo pratili uzbuđenja u finalu diska, podijeljena su još tri kompleta medalja u Parizu.

U ženskoj utrci na 5000 metara, Kenijka Chebet slavila je ispred Nizozemke Hassan i Talijanke Battocletti.

U finalu trkačica na 800 metara, zlato je otišlo u Veliku Britaniju. Keely Hodkinson iza sebe je ostavila Etiopljanku Dugumu i Kenijku Moraa.

Završio je i skok s motkom, gdje nije bilo senzacije. Šveđanin Armand Mondo Duplantis olimpijski je prvak s preskočenih 6.10 metara, što je novi olimpijski rekord. Mondo je napao i svjetski rekord, ali u prvom i drugom pokušaju nije bio uspješan. Srebrni je Amerikanac Kendricks (5.95), a brončani Grk Karalis (5.90).

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

? Sandra Elkasević osvojila je broncu u disku!


Peta je to medalja za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Parizu.

Opširnije donosimo OVDJE.

21.19 Sandra Elkasević drži treće mjesto nakon tri serije u finalu ženskog diska i na korak je od medalje!

Finale diska pratimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

20.40 Muška nogometna reprezentacija Španjolske prvi je finalist olimpijskog turnira, nakon što je preokretom došla do pobjede 2-1 protiv reprezentacije Maroka u polufinalnom dvoboju odigranom na stadionu Velodrome u Marseilleu.

Marokanci su poveli pogotkom Souifanea Rahimija iz kaznenog udarca u 37. minuti. Izjednačio je Fermin Lopez u 66. minuti, a isti je igrač u 85. minuti asistirao Juanluu Sanchezu za konačnih 2-1.

Zemlja aktualnih europskih prvaka tako će imati priliku boriti se i za olimpijsko zlato, a suparnik će im biti pobjednik polufinalnog dvoboja između Francuske i Egipta, koji je na rasporedu od 21 sat u Lyonu.

Finale će biti odigrano u petak, 9. kolovoza, s početkom u 18 sati, na pariškom Parku prinčeva. (Hina)

Olimpijski pobjednik na 100 metara nije imao slobodan dan. Osim na dodjeli medalja, Noah Lyles pojavio se i na startu kvalifikacija na 200 metara i odžogirao do pobjede u svojoj skupini s 20.19 sekundi.

Ispod 20 sekundi trčala su još dvojica Amerikanaca: Kenny Bednarek 19.96 i Erriyon Knighton 19.99. (hsl)

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

20.35 Sandra Elkasević u prvoj je seriji bacila disk na 64.25 metara.

Finale ženskog diska i Sandrin lov na medalju pratimo OVDJE.

20.19 U skoku s motkom slijede pokušaji na visini od 5,85 metara, a u konkurenciji je još deset finalista. Mondo Duplantis nije vodeći samo zbog toga što nije niti pokušavao preskočiti 5,80. Karalis, Hendricks, Sasma, Huang i Guttormsen su je preletjeli iz prvog pokušaja. (hsl)

?‍♂️ Osim u ženskom disku, večeras se dijele medalje u još tri atletske discipline:

• skok s motkom (M) - u tijeku

• 5000 m (Ž) - 21.15

• 800 m (Ž) - 21.47

20.05 Manje od pola sata dijeli nas do početka finala ženskog diska.

Borbu Sandre Elkasević za treću olimpijsku medalju uživo iz minute u minutu pratimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nije prvi put na Olimpijskim igrama da na borilištu, preko razglasa, čujemo taktove na koje se nasmiješimo i srce nam zaigra. Baby Lasagna i Rim, tim, tagi, dim i dalje se širi Europom i svijetom. U boksačkoj areni to nam nije bilo toliko iznenađenje jer je bila vezana za meč Gabrijela Veočića, ali na Stade de Franceu nismo očekivali pjesmu koja bi mogla motivirati “kraljicu diska” u ovim trenucima, pola sata prije finala, dok Sandra Elkasević još nije na stadionu.

Komentatori na stadionu vodili su gledatelje kroz finalno natjecanje u skoku s motkom, s nesuđenim pobjednikom Eurovizije u podlozi. Kada bi oni zašutjeli, preko razglasa bi zagrmjelo: Rim tim tagi dim! (hsl)

image
IVANA GRGIC Cropix

19.49 Hrvatska vaterpolska reprezentacija poražena je od Sjedinjenih Američkih Država u posljednjoj utakmici grupne faze (11:14), čime si je "izabrala" najgori ždrijeb u četvrtfinalu, okršaj sa Španjolskom koja je zasad u Parizu stopostotna.

Opširnije pročitajte OVDJE.

? Aktualni olimpijski pobjednici, odbojkaši Francuske plasirali su se u polufinale OI na domaćem terenu u Parizu velikim preokretom protiv Njemačke u četvrtfinalu u kojem su nadoknadili zaostatak od 0:2 u setovima (18:25, 26:28, 25:20, 25:21, 15:13).

Earvin Ngapeth sa 21 i Trevor Clevenot sa 20 poena predvodili su Francusku, dok je Gyorgy Grozer sa 22 poena bio najbolji kod Njemačke.

Francuska će u srijedu u polufinalu igrati protiv svjetskog prvaka Italije koja je također nakon velikog preokreta svladala Japan s 3:2 (20:25, 23:25, 27:25, 26:24, 17:15) spasivši pritom četiri meč-lopte suparnika.

U prvoj četvrtfinalnoj utakmici je najbolje rangirana reprezentacija na svijetu Poljska sa 3:1 (25:20, 24:26, 25:19, 25:20) svladala Sloveniju. Poljska će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta Brazil - SAD koji je na programu od 21 sat.

19.20 Francuski košarkaši u utorak u četvrtfinalu igraju protiv Kanade i u toj utakmici neće biti favoriti. Hoće li u četvrtfinalu igrati Evan Fournier, tek treba vidjeti budući da je jedna od najvećih zvijezda momčadi prozvala izbornika Colleta.

Više pročitajte OVDJE.

?‍♂️ Na listi najboljih ovogodišnjih hitaca Sandra Elkasević ima sedmi rezultat, 67,04 metra iz finala Europskog prvenstva u Rimu u kojem je osvojila sedmu uzastopnu kontinentalnu krunu.

Najdalje je u ovoj godini bacila Kubanka Yaime Perez, ali nje nema na Olimpijskim igrama zbog lošeg odnosa s nacionalnim savezom. Od onih koje su ove godine bacile dalje od Sandre u konkurenciji nema niti Amerikanke Veronice Fraley. (hsl)

18.30 Vaterpolisti upravo započinju posljednju utakmicu grupne faze protiv Sjedinjenih Američkih Država, koju uživo pratimo OVDJE.

Sretno, Hrvatska!

Jeste li primijetili veliko zvono pored atletske staze? Nalazilo se na tom mjestu za vrijeme natjecanja u ragbiju, a nakon toga je ostala u nasljedstvu “kraljice sportova”. Jedino olimpijski pobjednici imaju čast udarati u zvono, nakon što završe sa svojim natjecanjem, a njihova će olimpijska slava vječno odjekivati Parizom.

Naime, ideja je da se olimpijsko zvono premjesti u katedralu Notre Dame koja je u procesu renovacije nakon razarajućeg požara 2019. godine.

Nakon završetka restauracije ovog povijesnog znanja, zvono korišteno na Olimpijskim igrama bit će obješeno na jednom od zvonika katedrale. Nadamo se da ćemo između 21.30 i 22 sata vidjeti i Sandru Elkasević kako presretna udara u olimpijsko zvono. (hsl)

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

17.41 Hrvatska je upravo dobila novu finalisticu na Olimpijskim igrama. Elena Vorobjeva borit će se za medalje u klasi ILCA 6, nakon što je zbog loših uvjeta otkazan posljednji, deseti plov.

Ruskinja koja jedri pod hrvatskom zastavom ulazi u plov za odličja na petom mjestu i samo je osam negativnih bodova udaljena od bronce, odnosno trećeplasirane Norvežanke Hoest.

Bez finala je ostao Filip Jurišić (ILCA 7), nakon što su otkazani deveti i deseti plov. Hvaranin je natjecanje završio na 19. mjestu sa 115 negativnih bodova.

image
DUJE KLARIC/CROPIX

?‍♂️ Tri sata prije početka posljednjeg vrhunca dana za hrvatski sport, tribine stadiona Stade de France polako se pune.

Vlakovi koji vode do stanica iz kojih se hoda prema stadionu su uglavnom puni, no većina se zaustavlja u dućanima sa službenim suvenirima, okrjepnim stanicama i zabavnom programu u besplatnoj fan-zoni.

Oko 18.30 kreće se s dodjelom medalja jučerašnjim slavodobitnicima, u 19 počinje prva finalna disciplina, skok s motkom za atletičare, a u 20.30 ono što svi čekamo - obračun najboljih bacačica diska. Na Stade de Franceu je već i naš reporter Hrvoje Slišković.

image
HRVOJE SLIŠKOVIĆ

17.21 Kratak pogled na situaciju u Marseilleu, gdje se održavaju natjecanja u jedrenju. Elena Vorobjeva nakon osmog mjesta u devetom plovu i dalje čeka na početak desetog plova, koji će odlučiti o finalisticama.

Martin Dolenc zasad je odradio samo jedan plov u kiteu, u kojem je bio 13., zbog nedostatka vjetra i tamo se čeka nastavak natjecanja. U istoj je situaciji i Filip Jurišić, koji je u 14.40 trebao krenuti s devetim plovom u klasi ILCA 7, no regatno polje zasad još miruje.

image

Martin Dolenc

17.20 Australka Noemie Fox (27) i Novozelanđanin Finn Butcher (29) osvojili su naslove olimpijskih pobjednika u novoj disciplini kajak kros na divljim vodama.

Noemie Fox, mlađa sestra Jessice Fox (30), koja je prošlog tjedna osvojila zlata kako u kajaku tako i u kanuu na divljim vodama, najbolje se snašla u kaotičnim utrkama u kojima je sa starta istovremeno kretalo po četvero natjecatelja. U velikom finalu slavila je s velkikom prednosti ispred srebrne Francuskinje Angele Hug (24) i brončane Britanke Kimberley Woods (28). Njemica Elena Lilik (25) je zbog greške na drugim vratima ostala bez medalje, četvrta u finalu.

Kod kajakaša je Butcher (29) u velikom finalu slavio ispred Britanca Josepha Clarkea (31) i Nijemca Noaha Heggea (22), dok je nesretni četvrti sudionik finala koji je ostao bez medalje Čeh Lukaš Rohan (29).

17.02 Reprezentacija Italije osvojila je zlatnu medalju u ekipnom natjecanju mješovitih ekipa u skeetu.

Talijani Diana Bacosi i Gabriele Rossetti su u finalu u streljačkom centru Chateauroux pobijedili američki par Vincenta Hancocka i Austen Smith sa 45:44.

Bronca je pripala Kini koja je svladala Indiju sa 44:43.

16.55 Nakon što je Grčka u skupini A s 9:8 pobijedila Italiju, jasno je da će Hrvatska u slučaju pobjede nad SAD-om u regularnom vremenu (bez peteraca) zauzeti prvo mjesto u skupini, što bi joj u četvrtfinalu donijelo okršaj sa Srbijom.

U slučaju pobjede na peterce, Hrvatska će biti drugoplasirana, u slučaju poraza na peterce trećeplasirana, a u slučaju poraza u regularnom vremenu zauzet će četvrto mjesto i ide na Španjolsku.

Opširnije pročitajte OVDJE.

?‍♂️ Hrvatski vaterpolisti će kroz nekoliko sati saznati tko im stoji na putu do zone medalja u Parizu.

Četvrtfinale je već osigurano, a nakon utakmice sa Sjedinjenim Američkim Državama, koju uživo pratimo od 18.30 sati, Tuckovi će igrači doznati suparnika na startu nokaut faze.

OVDJE donosimo sve moguće rasplete skupine.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

16.04 Brazilska gimnastičarka Rebeca Andrade osvojila je zlatnu medalju na parteru na Olimpijskim igrama u Parizu, osvojivši već četvrtu medalju u Parizu.

Nakon što je bila druga u višeboju i preskoku, te brončana u ekipnom dijelu natjecanja, 25-godišnja Brazila je na najljepši mogući način zaokružila parišku priču. Zlatom u vježbi na parteru.

Brazilka je slavila s ocjenom 14.166 osvojivši svoje ukupno šesto olimpijsko odličje u karijeri čime je postala najuspješnija brazilska olimpijka. Sada ima dva zlata, tri srebra i broncu.

Druga je bila Amerikanka Simone Biles s ocjenom 14.133 osvojivši četvrtu medalju u Parizu, nakon što je slavila u višeboju, ekipnoj konkurenciji, te preskoku. Biles sada ima 11 olimpijskih odličja u karijeri pri čemu sedam zlata.

Broncu je osvojila još jedna Amerikanka Jordan Chiles s ocjenom 13.766. Za Chiles je to treće olimpijsko odličje u karijeri nakon ekipnog zlata u Parizu, te ekipnog srebra u Tokiju. (Hina)

Elena Vorobjeva odradila je jako dobar deveti plov u klasi ILCA 6, završivši ga na osmom mjestu.

Ruskinja koja jedri pod hrvatskom zastavom ukupno je peta i nadomak je plova za medalje, koji mora potvrditi u posljednjem, desetom plovu koji će uslijediti.

I ne samo to, Vorobjevu trenutačno dlijeli samo osam bodova od zone medalja, odnosno Norvežanke Hoest koja drži treće mjesto.

image
NICOLAS TUCAT Afp

15.56 Dvije boksačice koje su u središtu rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu ostat će u natjecanju sve dok budu pobjeđivale jer ispunjavaju sve kriterije prihvatljivosti, priopćio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Opširnije pročitajte OVDJE.

"Možda da sam nastupio prvi, možda bi bilo bolje. Neću reći da sam osjećao tremu, ali očito je iznutra nešto postojalo. Ta spoznaja da je moguće olimpijsko zlato, očito je ostavila trag", bile su prve misli Tina Srbića koje je podijelio s našim novinarom Draženom Pinevićem u Parizu.

Što je sve rekao Tin o svojem padu u finalu, pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

?‍♀️ Poljakinja Aleksandra Miroslaw (30) dvaput je oborila vlastiti svjetski rekord u brzinskom penjanju na Olimpijskim igrama u Parizu. Velikanka sportskog penjanja je u kvalifikacijama dva puta rušila vlastiti svjetski rekord.

U prvom pokušaju je stigla do vrha za 6.21 sekunde, popravivši dosadašnji svjetski i osobni rekord iz rujna 2023. za tri sekunde. U drugom pokušaju bila je još brža, stigavši do vrha za 6.06 sekundi.

Miroslaw je bivša dvostruka svjetska prvakinja, a ima i tri svjetske bronce. Na posljednjim OI u Tokiju bila je sedma u kombinaciji, jedinoj penjačkoj disciplini na programu.

U Parizu su na programu dvije discipline, kombinacija i brzinsko penjanje.

15.00 Stigle su nam prve reakcije Tina Srbića iz miks zone nakon razočaravajućeg rezultata:

- Živ sam, ne bum se ubio. Nekom svane, nekom ne. Lakat me dosta boli, a s obzirom na to da me adrenalin još nije pustio, ne znam što će biti. (hsl)

image
LIONEL BONAVENTURE Afp

14.37 Kinez Zou Jingyuan drugi je put osvojio zlatnu medalju u horizontalnim ručama na Olimpijskim igrama u Parizu u ponedjeljak, dok je zlatno odličje na gredi osvojila Alicia D'Amato. Zahvaljujući gotovo savršenoj izvedbi za koju je dobio ocjenu 16,200 26-godišnji Zou Jingyuan je iza sebe ostavio ukrajinskog gimnastičara Illiju Kovtuna (15,500), koji trenira i živi u Osijeku, i Japanca Shinnosukea Oku (15,300). Trostruki svjetski prvak na ručama iz 2017. u Montrealu, 2018. u Dohi i 2022. u Liverpoolu Zou Jingyuan osvojio je svoju treću medalju na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu nakon srebra u ekipnom višeboju iza Japana i srebra na karikama iza svog sunarodnjaka Liu Yanga.

Talijanka Alicia d'Amato osvojila je zlatnu medalju na gredi dobivši ocjenu 14.366 za svoju vježbu. Kineskinja Zhou Yaqin osvojila je srebrnu medalju s ocjenom 14.100, a još jedna Talijanka Manila d'Esposito broncu (14.000). Američka gimnastičarka Simone Biles ostala je bez medalje na gredi, natjecanje ja završila na petom mjestu nakon što je pala s grede tijekom vježbe. Do sada je na Oimpijskim igrama osvojila sedam zlatnih medalja.

14.28 Hrvatski gimnastičar Tin Srbić ostao je bez medalje na Olimpijskim igrama u Parizu u ponedjeljak, dok je zlato u natjecanju na preči osvojio Japanac Oka Shinnosuke. Olimpijski i svjetski viceprvak je u polufinalu bio drugi, a finale je završio kao osmi s ocjenom 11.333 nakon što je pao s preče a onda i pogriješio.

Zlato je osvojio Shinnosuke, koji je osvojio broncu na ručama, s ocjenom 14.533, dok je srebro pripala Kolumbijcu Angelu Barajasu. Broncu su podijeli Kinez Zheng Boheng (13.966) i Tajvanac Chia Hung Tang (13.966). Jučer je u finalu preskoka nastupio Aurel Benović koji je na kraju bio peti, a Benović je nastupio i u kvalifikacijama partera gdje se nije uspio plasirati u finale jer je kvalifikacije završio na 10. mjestu.

Do sada je Hrvatska osvojila dvije olimpijske medalje iz gimnastike. Filip Ude je 2008. u Pekingu osvojio srebro dok je Srbić na Igrama u Tokiju prije tri godine bio srebrni. (Hina)

image
GABRIEL BOUYS Afp

14.27 Martin Dolenc je u petom plovu klase zauzeo 13. mjesto, a ukupno drži 16. poziciju.

14.23 Kinez Weide Su je u momčadskom višeboju pao s preče i tako uzeo Kini zlatnu medalju, odnosno omogućio Japanu da dođe do najsjajnijeg odličja. Sada je odradio dobru vježbu, ali je pogriješio kod saskoka. Dobio je ocjenu 13.433.

Poredak:

1. Shinnosuke Oka (Japan) 14.533
2. Angel Barajas (Kolumbija) 14.533
3. Boheng Zhang (Kina) 13.966
3. Chia-Hung Tang (Taipei) 13.966
5. Weide Su (Kina) 13.433
6. Marios Georgiou (Cipar) 13.333
7. Takaaki Sugino (Japan) 11.633
8. Tin Srbić (Hrvatska) 11.333

14.19 Završio je Tin Srbić svoju vježbu, s dvije velike greške zbog kojih je dobio ocjenu 11.333 što je mu je dovoljno tek za sedmo mjesto.

Poredak:

1. Shinnosuke Oka (Japan) 14.533
2. Angel Barajas (Kolumbija) 14.533
3. Boheng Zhang (Kina) 13.966
4. Chia-Hung Tang (Taipei) 13.966
5. Marios Georgiou (Cipar) 13.333
6. Takaaki Sugino (Japan) 11.633
7. Tin Srbić (Hrvatska) 11.333

Slijedi posljednji natjecatelj Weide Su (Kina).

14.17 Još jedna velika greška Srbića, nije ovo njegov dan.

14.16 Išao je hrvatski predstavnik na svoju najtežu vježbu s početnom ocjenom 6.6, ali nije uspio ostati na preči.

image
GABRIEL BOUYS Afp

14.16 Pao je Tin Srbić!

14.15 Kinez Boheng Zhang je imao najbolju ocjenu u kvalifikacijama. Odradio je odličnu vježbu, ali je napravio veliku grešku pri saskoku. Dobio je ocjenu 13.966.

Poredak:

1. Shinnosuke Oka (Japan) 14.533
2. Angel Barajas (Kolumbija) 14.533
3. Boheng Zhang (Kina) 13.966
4. Chia-Hung Tang (Taipei) 13.966
5. Marios Georgiou (Cipar) 13.333
6. Takaaki Sugino (Japan) 11.633

Slijedi Tin Srbić! Idemo!!!

14.11 Nakon kraće pauze i zagrijavanja preostale četvorice gimnastičara, na preči je bio Japanac Takaaki Sugino. On je bio nesiguran pri prvom puštanju, a na drugom je pao, a nije bio najsigurniji ni na saskoku. Za svoju vježbu je dobio ocjenu 11.633.

Poredak:

1. Shinnosuke Oka (Japan) 14.533
2. Angel Barajas (Kolumbija) 14.533
3. Chia-Hung Tang (Taipei) 13.966
4. Marios Georgiou (Cipar) 13.333
5. Takaaki Sugino (Japan) 11.633

Slijedi Boheng Zhang (Kina)

14.04 Odlično je vježbao Marios Georgiou s Cipra, ali je napravio grešku pri saskoku te je dobio ocjenu 13.333.

Poredak:

1. Shinnosuke Oka (Japan) 14.533
2. Angel Barajas (Kolumbija) 14.533
3. Chia-Hung Tang (Taipei) 13.966
4. Marios Georgiou (Cipar) 13.333

Slijedi Takaaki Sugino (Japan)

14.00 Treći je na preči bio 17-godišnji Kolumbijac Angel Barajas koji je imao startnu ocjenu 6.7. Napravio je nekoliko grešaka, ali je dobio ocjenu 14.533. Istu ocjenu ima i Oka, ali je on ipak ispred Barajasa jer je imao bolju ocjenu za izvedbu.

Poredak:

1. Shinnosuke Oka (Japan) 14.533
2. Angel Barajas (Kolumbija) 14.533
3. Chia-Hung Tang (Taipei) 13.966

Slijedi Marios Georgiou s Cipra.

13.57 Oka je odradio jako dobru vježbu i očekivano preuzeo prvo mjesto s ocjenom 14.533.

Poredak:

1. Shinnosuke Oka (Japan) 14.533
2. Chia-Hung Tang (Taipei) 13.966

Slijedi Angel Barajas iz Kolumbije.

13.54 Slijedi Japanac Shinnosuke Oka koji s ovih Olimpijskih igara ima zlato iz momčadskog višeboja i broncu na karikama.

13.52 Pao je Tang te bi ga to trebalo izbaciti iz borbe za medalju. Njegova ocjena je 13.966.

13.50 Prvi na preču kreće Chia-Hung Tang iz Kineskog Taipeia. On je jedan od favorita.

13.40 Uskoro kreće finale na preči na kojem nastupa naš Tin Srbić. On će nastupiti sedmi, a prije njega će nastupiti Chia-Hung Tang (Taipei), Shinnosuke Oka (Japan), Angel Barajas (Kolumbija), Marios Georgiou (Cipar), Takaaki Sugino (Japan), Boheng Zhang (Kina), a nakon njega će nastupiti još Weide Su (Kina).

Odigrana je najvažnija utakmica posljednjeg kola grupe B vaterpolskog turnira. U direktnom dvoboju za treće mjesto Mađarska je sa 17:13 pobijedila Srbiju. Zalanki i Fekete su postigli po četiri gola za Mađarsku, a Vogel je imao 10 obrana. Kod Srbije je najefikasniji bio Mandić s pet golova, a njihovi vratari su obranili samo pet protivničkih udaraca. Već ranije je poznato da će u grupi B prva biti Španjolska, a druga Australija pa njihovi dvoboji protiv Francuske, odnosno Japana nemaju nikakav rezultatski naboj.

image
ANDREAS SOLARO Afp

13.24 Kreće finale na preči na kojem nastupa naš Tin Srbić. On će nastupiti sedmi, a prije njega će nastupiti Chia-Hung Tang (Taipei), Shinnosuke Oka (Japan), Angel Barajas (Kolumbija), Marios Georgiou (Cipar), Takaaki Sugino (Japan), Boheng Zhang (Kina), a nakon njega će nastupiti još Weide Su (Kina).

13.00: Zadovoljan sa svojim nastupom, ali moram još puno raditi, kazao je nakon kvalifikacija diska na OI u Parizu Martin Marković.

Hrvatski bacač diska Martin Marković nije se uspio plasirati u finale Olimpijskih igara u Parizu nakon što je u kvalifikacijama zauzeo 16. mjesto s rezultatom 62.31 metara. Marković je u prvoj seriji bacio 61.22 metra, zatim 62.31, a u trećem pokušaju 61.62. Od finala ga je dijelilo 57 centimetara, a njegov osobni rekord iznosi 65.69 metara.

"Borio sam se, dao sam sve od sebe. Ponosan sam i zadovoljan sam sa svojom energijom, pristupom, samopouzdanjem. Nažalost, falio je trenutak da malo dignem na kraju u drugoj seriji, da sam to napravio bilo bi dva metra dalje. Konkurencija? 22 ljudi ima olimpijsku normu za disk. To je jedna od najvećih, ako ne i najveća disciplina na Olimpijskim igrama, tako da mogu biti zadovoljan sa svojim nastupom. Isto tako znam da moram još puno raditi i da zaslužujem veliko finale", kazao je u izjavi za HTV 28-godišnji član Dinamo Zrinjevca.

Večeras u finalu ženskog diska na stadionu Saint Denis nastupa Sandra Elkasević.

12.27: Hrvatski bacač diska Martin Marković nije se uspio plasirati u finale Olimpijskih igara u Parizu nakon što je u kvalifikacijama zauzeo 16. mjesto s rezultatom 62.31 metara.

Marković je u prvoj skupini kvalifikacija zauzeo osmo mjesto i već tada je bilo jasno kako će teško do plasmana među 12 najboljih.

Nakon nastupa druge kvalifikacijske skupine pao je na ukupno 16. mjesto, a za ulaz u finale trebalo je bacati barem 62.88 metara.

Marković je u prvoj seriji bacio 61.22m, zatim 62.31m, a u trećem pokušaju 61.62. Njegov osobni rekord iznosi 65.69 metara.

Norma od 66 metara prebacila su ukupno četvorica atletičara.

Najdalje je bacio Mykolas Alekna (67.47), drugi je bio Australac Matthew Denny (66.83), treći rezultat je ostvario Austrijanac Lukas Weisshaidinger (66.72), a kao četvrti normu je prebacio Nijemac Clemens Pruefer s rezultatom 66.36.

Olimpijski pobjednik iz Tokija Šveđanin Daniel Stahl u finale je ušao kao osmi s rezultatom 65.16m.

12.14 Južnokorejka An Se-young osvojila je u ponedjeljak svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Olimpijskim igrama u Parizu. Njeno zlato je ujedno i prvi pojedinačni naslov u badmintonu za Južnu Koreju u 28 godina.

An je u finalu pobijedila He Bingjiao iz Kine 2-0 (21-13, 21-16) u Porte de La Chapelle Areni u glavnom gradu Francuske i postala tek druga Južnokorejka koja je osvojila olimpijski naslov u singlu, nakon Bang Soo-hyun iz 1996. Indonezijka Gregoria Tunjung osvojila je broncu jer je njezina potencijalna protivnica, Španjolka Carolina Marin, bila prisiljena odustati usred svog polufinala ženskog singla protiv Kineskinje He u nedjelju zbog ozljede koljena. (Hina)

11.20 Poljska je prvi polufinalist odbojkaškog turnira. U prvoj današnjoj utakmici Poljaci su s 3:1 (25:20, 24:26, 25:19, 25:20) pobijedili Slovence te u polufinalu čekaju boljeg iz susreta SAD Brazil. U četvrtfinalu još igraju Italija - Japan te Francuska - Njemačka.

11.01 Srebrna Donna Vekić se vratila u Hrvatsku: ‘Bio je nevjerojatan tjedan, a mislila sam da nemam nikakve šanse‘. Opširnije pročitajte OVDJE.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

10.51 Njemačka je u ponedjeljak osvojila zlatnu medalju u olimpijskom triatlonu u mješovitoj štafeti na OI u Parizu, dok je srebro pripalo na kraju Sjedinjenim Državama, a bronca Velikoj Britaniji. Održan je foto-finiš za drugo mjesto jer je najprije Velika Britanija proglašena drugom, no nekoliko minuta kasnije suci su najavili promjenu i SAD su dobile srebro, a Britanija broncu.

Alex Yee, pobjednik pojedinačne triatlonske utrke prošli tjedan koji je Britaniju doveo do zlata u štafeti na OI u Tokiju, donio je braniteljima naslova rano vodstvo. Georgiju Taylor-Brown, koja je također bila dio tima koji je osvojio zlatnu medalju u Tokiju, uhvatila je Njemica Lisa Tertsch na pola puta, ali je Sam Dickinson opet vratio Britance u vodstvo i Beth Potter dao malu prednost. Beth Potter, Laura Lindemann i Taylor Knibb zajedno su krenule u biciklističku utrku od sedam kilometara, ali je Njemica na kraju ipak bila najbrža. (Hina)

10.46 Treći i posljednji Markovićev hitac letio je do 61,62. Najbolji rezultat mu je 62,31 i trenutno je osmi u svojoj kvalifikacijskoj grupi. Teško će to biti dosta za finale.

10.31 Drugi hitac je bio bolji od prvog. Disk je doletio do 62,31 metra.

10.27 Nakon prve serije njegove grupe kvalifikacija Marković je na sedmom mjestu.

10.15 Marković je imao uspješan prvi hitac. Bacio je 61,22 metra.

10.04 Počinje jutarnji program u atletici. Uskoro će nastupiti i Martin Marković u kvalifikaciji diska.

8.42 Odbojkaši turnir je došao do četvrtfinala pa nas danas očekuju zanimljive utakmice. Ovo je raspored:

9:00 Slovenija - Poljska
13:00 Italija - Japan
17:00 Francuska - Njemačka
21:00 SAD - Brazil

8.28 Koje su sve kombinacije za hrvatske vaterpoliste uoči posljednjeg susreta u skupini pročitajte OVDJE.

8.16 Hrvatska rukometna reprezentacija nije napravila ništa u Parizu, a najodgovorniji je - Dagur Sigurdsson! Što su sve naši rukometaši mogli napraviti i koja je budućnost ove reprezentacije pročitajte OVDJE.

7.28 Danas će se rasplesti situacija u vaterpolskom turniru uoči četvrtfinala. Doduše, i prije posljednjeg kola je poznato kojih će se osam reprezentacija boriti za medalje jer su Crna Gora i Rumunjska u skupini A, odnosno Francuska i Japan u skupini B, previše zaostali da bi mogli to nadoknaditi u jednoj utakmici.

U našoj skupini Italiji treba bod na utakmici protiv Grčke da bi osvojila prvo mjesto, ali s porazom može bizi i treća jer bi ih, osim Grka, tada mogla prestiči i Hrvatska. Izabranici Ivice Tucke igraju protiv SAD-a tako da se četiri momčadi koje nastavljaju turnir međusobno susreću.

U skupini B s prvog mjesta će Španjolska koja može i izgubiti od Francuske. Isto vrijedi i za Australce koji igraju protiv Japana i sigurni su za drugo mjesto dok će Mađarska i Srbija u međusobnom dvoboju riješiti tko će biti treći, a tko četvrti.

Raspored utakmica:
12.00 Mađarska - Srbija
13.35 Australija - Japan
15.10 Grčka - Italija
18.30 Hrvatska - SAD
20.05 Francuska - Španjolska
21.40 Rumunjska - Crna Gora

6.05 Dobro jutro!

Zakoračili smo u treći i posljednji tjedan Olimpijskih igara, koji bi za Hrvatsku mogao početi sjajnim vijestima.

Danas će u Gradu svjetlosti na borilišta izaći dva naša jaka aduta, Tin Srbić i Sandra Elkasević, koji već dobro znaju kako se osvajaju olimpijske medalje. Finale preče (13.33) i finale bacanja diska (20.30) mogli bi još malo popraviti poziciju Hrvatske na ljestvici odličja, zbog čega ćemo ih pratiti s posebnom pozornošću.

To, naravno, nije sve, u akciji će ponovno biti i vaterpolisti, koji imaju zadaću obraniti čast momčadskih sportova nakon što su se rukometaši sinoć oprostili od Igara. Tuckovi izabranici već su osigurali četvrtfinale, a od 18.30 u zadnjem kolu skupine čekaju ih Amerikanci.

Evo što nam sve donosi ponedjeljak...

10.00 •• Atletika

Martin Marković (disk, kvalifikacije)

12.13 •• Jedrenje

Martin Dolenc (kite, četiri utrke)

12.15 •• Jedrenje

Elena Vorobjeva (ILCA 6, deveti i deseti plov)

13.33 •• Gimnastika

Tin Srbić (preča, finale)

14.40 •• Jedrenje

Filip Jurišić (ILCA 7, deveti i deseti plov)

18.30 •• Vaterpolo

Hrvatska - SAD (skupina, 5. kolo)

20.30 •• Atletika

Sandra Elkasević (disk, finale)

Linker
12. rujan 2024 20:28