Tomislav Tomašević i Damir Martin

 VANESA PANDŽIĆ/Cropix
VELIKI PROJEKT

Zagreb napokon kreće u obnovu važnog sportskog borilišta: ‘Samo da ne odustanu na pola puta‘

"Napokon se nešto pokrenulo, ali ne ide ništa preko noći", komentira Damir Martin
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. srpanj 2024. 06:44

Za završni dio priprema na Jarunu ostalo je “poliranje”, ali Damiru Martinu se nisu nimalo sviđale vijesti koje su dolazile s naše jedine regatne staze tijekom njegovih priprema na Perući.

Lokvanji ponovo, baš kao i prethodnih godina, stvaraju problem. Na vrhunskoj razini svaka sitnica radi razliku, a veslati slalom kroz lokvanje nije ono što će pomoći u ostvarenju rezultata. Ni njemu, ni ostalim olimpijcima koji ovdje treniraju - Sinkovićima, Lončarićima i kajakašici Anamariji Govorčinović.

- Nisam htio to potencirati kao neku glavnu vijest, glavnu točku, ali stvarno je jako, jako veliki ograničavajući faktor stanje jezera - rekao nam je Martin na odlasku s Peruće.

U međuvremenu je naš olimpijac (čiji veliki intervju za SN možete pročitati ovdje) započeo završne pripreme na Jarunu, a stanje s lokvanjima je...

- U redu je. Prohodne su pruge, naučili smo se već. Ima dijelova gdje je malo problem, ali to možemo zaobići.

Priča je to koju ponavljamo već više od deset godina, ali navodno nećemo i sljedećih deset. Doduše, vrlo upitno je bismo li za deset godina i imali o čemu pričati...

image
RONALD GORŠIĆ/Cropix

- Prema informacijama koje imam, Grad Zagreb je pokrenuo projekt i kroz 2026. i 2027. godinu bi se Jarun trebao sanirati.

Kompletno sanirati regatna staza, odnosno odraditi odmuljivanje jezera, nešto što se nije napravilo od kada je staza otvorena za Univerzijadu 1987. godine?

- Da, napokon odmuljivanje. Kad se to bude radilo godinu dana nećemo moći koristiti Jarun jer će se ispusti voda, doći će bageri, znači radit će se kompletna rekonstrukcija. Napokon se nešto pokrenulo, ali ne ide ništa preko noći što je meni kao veslaču s 20 godina karijere jasno. Nadam se samo da se neće odustati na pola puta kad se vidi koliko je doista veliki problem napravilo neulaganje posljednjih 30 godina, nego da će se zagristi i ići do kraja.

Godina bez treninga na Jaruna je puno, ali Damir Martin je kategoričan...

- Mi nećemo moći trenirati na Jarunu, ali neka, staza će ostati za iduće generacije. Mora se to napraviti, po bilo koju cijenu, jednostavno mora. Makar ne veslali i dvije godine, ali za te dvije godine smo kupili idućih 30 godina, da tako kažem.

Vjerujete da će se napokon doista krenuti u rekonstrukciju jarunske staze?

- Iskreno se nadam jer ako se ne bude sad išlo u to, onda se može odmah baciti ne znam koliko betona unutra, napraviti parkiralište i to je to.

Linker
20. kolovoz 2024 19:39