K1 i Boks

(VIDEO) Noć u kojoj je Francis Ngannou oduševio svijet borilačkih sportova: Prisjetite se ‘Predatorovog‘ meča s Tysonom Furyjem

Tyson Fury (lijevo) i Francis Ngannou (desno)

 Fayez NURELDINE/AFP/Profimedia
Fantastični Kamerunac ravnopravno je boksao s ponajboljim boksačem na svijetu

Još prije nego je postao profesionalni MMA borac, Francis Ngannou trenirao je boks i sanjao je karijeru profesionalnog boksača. Čak i po dolasku u Europu, Ngannou je i dalje maštario o boksačkom ringu i rukavicama, ali Fernand Lopez uvjerio ga je da se okuša u MMA-u.

Ispostavilo se da je Lopez bio u pravu, jer Ngannou je dogurao sve do UFC-ove titule prvaka u teškoj kategoriji, što je zapravo najveće moguće ostvarenje u MMA-u. UFC je sami vrh tog sporta, a Ngannou je došao do trona u toj organizaciji.

Međutim, čak i nakon osvajanja UFC-ovog pojasa, Ngannou nije odustao od svog tada neostvarenog sna. Francis je postavljao ultimatum UFC-ovim čelnicima: ‘‘Dopustit ćete mi boksački meč ili odbijam potpisati novi ugovor‘‘.

UFC-ovi čelnici nisu vidjeli nikakav interes u toj priči, nisu pristali na klauzulu o boksačkom meču i Ngannou je čekao istek ugovora s UFC-om. Nekoliko mjeseci Francis je bio u potrazi za boksačkom borbom kakvoj se nadao, a taman kad ga je javnost počela ismijavati i optuživati da ‘‘živi u snovima‘‘, Ngannou je ušutkao kritičare.

‘‘Predator‘‘ je uspio ispregovarati boksački meč s Tysonom Furyjem, WBC-ovim svjetskim prvakom i ujedno neporaženim boksačem iza kojeg su u tom trenutku bile 33 pobjede i jedan neriješen ishod. Fury na mnogim rang ljestvicama kotira kao najbolji teškaš na svijetu i šanse Francisa Ngannoua bile su jako male, gotovo pa minimalne.

No, gotovo cijeli Francisov život zapravo je priča o pobjedama u situacijama gdje su šanse za pobjedu mizerne. Ngannou je rođen u Kamerunu, odrastao je u siromašnoj obitelji i već od ranog djetinjstva bio je primoran raditi teške fizičke poslove. U potrazi za boljom budućnosti, Ngannou je morao prevaliti velik put do Europe, a na tom putu nailazio je na mnoštvo prepreka, čak je boravio i u pritvoru.

Nikada Francis nije odustao od svojih snova i nikada nije sumnjao u sebe. Tako je i uoči meča s Furyjem vjerovao kako može barem parirati ‘‘Gypsy Kingu‘‘, ponajboljem teškašu svijeta.

S razlogom je Ngannou vjerovao u sebe. Svih deset rundi Francis je izdržao u ringu s Furyjem, a ne samo da je izdržao, nego je došao nadomak pobjede. Podijeljenom sudačkom odlukom slavio je Fury, a najupečatljiviji trenutak te borbe pripada ‘‘Predatoru‘‘. Otprilike 45 sekundi prije kraja treće runde, Francis je šokirao svijet. Lijevi kroše odsjeo je na glavi Tysona Furyja i WBC-ov svjetski prvak završio je na tlu, uzdrman i vidno zbunjen. Uspio se Fury ipak pridići prije nego je sudac izbrojao do 10, a u nastavku meča oporavio se te izvojevao pobjedu na bodove.

Unatoč porazu, Ngannou je oduševio svijet svojom izvedbom. MMA borac bez iskustva u profesionalnom boksu odradio je deset ravnopravnih rundi sa svjetskim prvakom i neporaženim teškašem. Takav nastup otvorio je Francisu nove mogućnosti u boksu, a jedna od njih svakako je i meč koji ga čeka večeras oko ponoći.

Ngannou će danas boksati protiv Anthonyja Joshue, zlatnog olimpijca iz 2012. godine i dvostrukog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Kako god meč završio, Ngannou je odavno pobjednik u svojoj životnoj priči, ali ne sumnjamo da će i danas pružiti meč za pamćenje.

Dok željno iščekujete njegov novi nastup, prisjetite se kako je izgledao njegov meč protiv Tysona Furyja u desetom mjesecu prošle godine. Video je ispod ovog teksta, uživajte!

Linker
24. travanj 2024 06:41