KAREN MINASYAN Afp
POBJEDA HRVATSKE

VIDEO: Kramarić presudio Armeniji i osigurao nova tri boda, Vatreni se neviđeno ispromašivali

Dvoboj kvalifikacija za Euro 2024. između Armenije i Hrvatske pratite na našem portalu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. rujan 2023. 20:07

ARMENIJA - HRVATSKA 0:1 (Kramarić 14.)

ARMENIJA: Čančarević – Dašjan, Arutjunjan, Calisir, Mkrtčjan, Tiknizjan – Bičakčjan (od 58. Serobjan), Iwu (od 58. Hovhannisjan), Spertsjan, Zelarajan – Ranos (od 69. Briasco)

HRVATSKA: Livaković – Stanišić ?, Šutalo, Gvardiol?, Barišić - Modrić, Brozović – Kramarić ⚽ (od 69. Pašalić), Ivanušec (od 74. Majer), Perišić - Petković (od 84. Musa)

Pogodak pogledajte OVDJE.


Hrvatska se dugo nije ispromašivala kao u Erevanu, da su Vatreni realizirali samo pristojan broj šansi Armenci ne bi prošli puno bolje od Latvijaca, ali tko će to pamtiti, Vatreni su preuzeli vrh kvalifikacijske ljestvice i već sljedeći mjesec s Turskom i Walesom mogu i formalno potvrditi plasman na Euru. Prijelomna utakmica je dobivena, autocesta je otvorena i ništa više ne može zaustaviti dečke Zlatka Dalića da se nađu na još jednoj velikoj smotri.

Hrvatska - Armenija, to je kao Ferrari i Dacia, no kako je rezultat ostao 1:0 doza neizvjesnosti ostala je do kraja. Domaćini su čupali snagu iz pete ne bi li se spasili poraza, međutim Vatreni imaju prvu pobjedu na Kavkazu. Andrej Kramarić još je jednom pokazao da je otrov za ekipe poput Armenije, iako je mogao biti i ubojitiji, Ivan Perišić je lomio rivale, ali nije zabijao, Luka Modrić mahao dirigentskom palicom, igralo se dobro, samo ne i efikasno. No, Hrvatska nije dala iznimno motiviranom domaćinu da u bilo kojoj fazi utakmice bude bolji na terenu.

image
KAREN MINASYAN Afp

Prva akcija sijevnula je u osmoj minuti, Bruno Petković je vrškom kopačke zakačio ubačaj Perišića, ali nije uspio usmjeriti loptu iz blizine u vrata, a već u 14. minuti Andrej Kramarić je zabio. Kad ne bi bilo VAR-a ne bi bilo niti pogotka jer pomoćni sudac je pogrešno podigao zastavicu"

To kao da je "ubolo" domaćine, promijenili su gard i krenuli na hrvatska vrata. Dominik Livaković spustio im je rampu pa Spertsyan nije imao koristi od šuta iz daljine... No, Armenci nisu imali snage držati ofenzivan ritam, Vatreni su brzo ponovno preuzeli kontrolu, došli su udaraca (Ivanušec, Kramarić, Perišić, Barišić...) i dominirali posjedom. Nekad se i prekombinirali u težnji da se ušetaju s loptom u gol. Armenci su prijetili iz kontri, no nisu ih uspjeli izvesti do kraja.

image
KAREN MINASYAN Afp

U 35. minuti igru je prekinuo dron koji je proletio noseći armensku zastavu popraćen pljeskom gledatelja s tribina. Armenci žive u vremenu jakog nacionalnog naboja, ponosa i prkosa pojačanih ratnim sukobom s Azerbajdžanom.

U finišu prvog dijela Srbin na golu domaćina Ognjen Čančarević obranom je spriječio Perišića da poveća hrvatsku prednost. Radilo se o šutu iz pritrčavanju na pas Kramarića.

Na startu nastavka ništa se nije mijenjalo, prvi šut je bio Modrićev, blokiran, lopta je gotovo stalno kružila pred kaznenim prostorom Armenije ili u njemu. U 55. minuti izrađena je akcija za Brozovića čiji je udarac loš da bi u sljedećem napadu Kramarić s pet metara mogao postići drugi gol, na pas Perišića, no vratar je ponovno bio na prvom mjestu.

image
KAREN MINASYAN Afp

Armenci nisu bacili koplje u trnje, s nekoliko brzih napada došli su u hrvatski kazneni prostor, posebice preko svoje lijeve strane gdje je Stanišić bio opterećen žutim kartonom. No, domaćini nisu došli do ozbiljne šanse za gol.

Kramarić je još jednom zaprijetio u 60. minuti udarcem koji je malo prohujao kraj vrata, da bi u 61. minuti Perišić imao zicer. Na izvrstan pas Modrića htio je pogodio bliži kut, ali Armenac iz Užica nije mu to dopustio. Armenci su počeli disati na škrge, pogotovo ono koji su se jače potrošili tri dana ranije u Turskoj, šanse Hrvatske postale su sve bolje i učestalije, u jednoj se našao i Ivanušec solo prodorom, no i njegov je šut završio u golmanovim rukavicama.

image
KAREN MINASYAN/Afp

Dalić ništa nije mijenjao do 69. minute kad je Pašalić ušao umjesto Kramarića, pa je Hrvatska u 72. minuti imala još jednu čistu prigodu, no Josip Stanišić je zamalo pucao kraj vratareve desne vratnice.

Kako Hrvatska nije zabila drugi gol i riješila utakmicu navijači, odani, ali ne toliko glasni kao što se očekivalo, počeli su dizati domaćina. Armenija je u dva napada došla do šuta. Istina nije bila precizna, na kraju je domaćim igračima ostalo samo da se "potuku" za dres Luke Modrića.

Kako god se okrene, Zlatko Dalić obavio je posao koji je trebao obaviti u rujanske dvije utakmice. Hrvatska nezadrživo grabi prema Euru i čini se da ne namjerava pustiti nogu s gasa.

Bilo bi to sve u našem prijenosu uživo, hvala vam što ste s nama pratili i komentirali novu pobjedu Vatrenih. U nastavku večeri donosimo sve najvažnije reakcije i komentare.

image
KAREN MINASYAN Afp

? Da čujemo i vaše dojmove.

"Laganica bez napora. Stanišiću trebaju utakmice isto kao i Majeru, al' dobro je." (Drago Pranjić)

"Pobjede su bitne, a mi ih rješavamo rutinski, čak i kad promašujemo. Bravo, Hrvatska, opet na prvom mjestu, gdje nam je i mjesto." (Tanja Tušek)

"Tri boda super, ostalo ajaj..." (Ladislav Požgaj)

"Perišić, Petković i Ivanušec tekmu gledali onako laganini. Sva sreća da su Armenci slabašni." (Zoran Krstevski)

Završna statistika. Prva brojka kod Hrvatske sve govori o utakmici koju smo gledali.

image
SOFASCORE

Njemačka je sve bliže... Hrvatskoj su ostale još četiri utakmice, u listopadu protiv Turske (doma) i Walesa (u gostima), te u studenome protiv Latvije (u gostima) i Armenije (doma).

image
KAREN MINASYAN Afp

Čak sedam obrana upisao je armenski vratar srpskih korijena Ognjen Čančarević. Dovoljno to govori o opsadi Vatrenih, šteta što nismo zabili još koji pogodak, no tri boda su tri boda... Svakako vrijedi spomenuti da je Modrić upisao čak pet ključnih dodavanja, preko 100 puta našao se s loptom u nogama, a sedam od osam dugih lopti pronašlo je željeno odredište!

Kraj utakmice u Armeniji!

Pogotkom Andreja Kramarića Hrvatska je stigla do pobjede 1:0 u Armeniji! Iako su Vatreni, naročito u drugom poluvremenu, promašili čitav set izglednih prilika, najbitnija su tri boda. Ujedno, Dalićevi izabranici ovim su trijumfom na idealan način zaključili rujanski ciklus, uz dvije pobjede, bez primljenog pogotka i sa šest zabijenih. Hrvatska je ovom pobjedom zasjela na čelo ljestvice s 10 bodova, isto kao i Turska, ali naša reprezentacija ima četiri odigrana susreta, dok Turci imaju pet. Idući izazovi slijede nam u listopadu, kada nam u goste dolazi Turska (12. listopada), a zatim nas čeka gostovanje kod Walesa (15. listopada).

Standings provided by Sofascore

90+2. Armenci pokušavaju s dugim loptama, ali bez uspjeha. Hrvatsku minuta dijeli od trijumfa.

90. ? Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

86. Nova velika prilika za Vatrene, ali ponovno bez ploda. Perišić je ubacio prizemnu loptu, Musa je u padu pucao u vratara, a Brozović nije stigao u nastavku zahvatiti loptu na najbolji način.

84. ⇔ Petković seli na klupu, a na terenu je Musa. U posljednjih par minuta igra se razvodnila, a Armenci imaju još malo vremena za hvatanje bodovnog učinka.

Moramo zabilježiti i više nego solidnu obrambenu partiju Josipa Šutala. Očistio je četiri opasne situacije, imao po jedno uklizavanje i presječenu loptu te od početka utakmice djeluje kao pouzdana karika Dalićevog lanca.

image
KAREN MINASYAN Afp

Večeras su na rasporedu još četiri utakmice kvalifikacija za Euro. U našoj grupi snage će odmjeriti Latvija i Wales, a u skupini J slijede ogledi Island - Bosna i Hercegovina, Portugal - Luksemburg i Slovačka - Lihtenštajn.

79. Perišić je pucao glavom pored vratnice, ali označeno je zaleđe.

Statistika jasno ilustrira dominaciju Hrvatske u Erevanu. Samo da im se brojni promašaji ne osvete u završnici...

image
UEFA

75. Armenci su nakon dugo vremena stigli pred hrvatska vrata, a udarac Serobjana završio je u blizini korner zastavice.

74. ⇔ Izašao je Ivanušec, a na terenu je Majer.

73. Još jedna velika prilika... Nakon što su Vatreni dugo pleli mrežu, Perišić je poslao oštru loptu na drugu stranu kaznenog prostora, Stanišić je pucao iz prve, a njegov udarac odlazi tik uz vratnicu. Bio bi mu to prvi pogodak za reprezentaciju.

? Dvadeset minuta ostalo je do kraja... Nekoliko vaših komentara:

"Imamo prednost, ali to je "varljiv" rezultat protiv ovakvih ekipa. Sjetimo se Azerbajdžana." (Dejan Čančar)

"Dominantno. Mirno. Suvereno. I oprezno. Armenija je kudikamo opasnija i brža od npr. Latvije. Također, dva imenjaka, Sosa i Barišić, uvijek igraju po onoj 'nit smrde nit mirišu'. Nisu pokazali da zaslužuju poziv." (Dražen Dražen)

"Treba uvesti Šukera jer naši promašuju do boli." (Živko Naglić)

69. ⇔ Dva nova igrača na terenu. Kramarić seli na klupu, a u igri je Mario Pašalić. Kod Armenije igru je napustio Ranos, a ušao je Briasco.

67. Modrić ponovno sjajno dijeli lopte. Sada je uposlio Kramarića, ali hrvatski napadač tuče u vratara.

Ivan Perišić izgleda jako raspoloženo, rastrčano i motivirano. Večeras je najopasniji igrač Vatrenih, no lopta zasad neće u gol.

image
KAREN MINASYAN Afp

65. Ivanušec je vagao armensku obranu, oslobodio se za udarac sa 16 metara, ali puca ravno u Čančarevića. Armenija ostavlja sve više prostora u obrani, a Vatreni sve češće prijete.

I dalje čekamo prvi potez s klupe Zlatka Dalića. Kome će izbornik dati priliku u Erevanu?

image
DENIS LOVROVIĆ/Afp

62. Kakva prilika za Hrvatsku! Modrić je loptom otvorio koridor na lijevoj strani za Perišića koji je izašao pred Čančarevića i našao se u stopostotnoj prilici, ali njegov udarac u prvi kut uspio je odbiti domaći vratar.

61. Kramarić se oslobodio čuvara, a zatim pucao s ruba kaznenog prostora, ali pored vratnice.

58. ⇔ Dvostruka promjena kod Armenije. Igru su napustili Bičakčjan i Iwu, a na terenu su Serobjan i Hovhannisjan.

Bliski susret dvojice HNL-ovaca: Bruno Petković i Stjopa Mkrtčjan

image
KAREN MINASYAN/Afp

57. Modrić je ubacio iz kuta, Perišić glavom prebacio loptu na prvoj vratnici, ali na drugoj vratnici nije bilo nikoga da ju spremi u mrežu.

55. Opasna sekvenca Hrvatske! Prvo je Brozović tukao s 11 metara, ali nije najbolje zahvatio loptu, pa je njegov udarac bio lak plijen za vratara. U nastavku akcije Kramarić je zaljuljao armensku obranu, stigao praktički "oči u oči" s Čančarevićem, ali ga nije uspio matirati za podebljanje vodstva i svoj drugi pogodak na susretu.

54. Hrvatska plete mrežu oko armenskih vrata, a domaćin vreba priliku iz kontre.

51. Zaredale su se greške Armenaca, a akciju Hrvatske završio je Modrić pokušajem s 20-ak metara, a lopta od bloka odlazi u korner.

49. Armenci su pokušali dubinskom loptom, ali do lopte Zelarajana prvi je stigao Livaković.

46. Počelo je drugo poluvrijeme!

Naš neuništivi 'Maestro' jedan je od najaktivnijih igrača prvog dijela. Jedno ključno dodavanje, 43 točna pasa (84 posto), dva od tri ispravno isporučena ubačaja i tri od četiri točno poslane duge lopte. Modrić je u klasičnom, odličnom izdanju.

image
KAREN MINASYAN/Afp

Dok Hrvatsku još 45 minuta dijeli od novih bodova u kvalifikacijskoj skupini D, dežurni pehist ovaj put je Mateo Kovačić koji čeka precizniju informaciju o tome koliko će pauzirati zbog ozljede mišića zadnje lože. Opširnije pročitajte ovdje.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Ovo je trenutak zbog kojeg je nakratko zaustavljena igra. Zastava Gorskog Karabaha, teritorija koji je povijesna točka prijepora između Armenije i Azerbajdžana.

image
SCREENSHOT Twitter

? Sudeći prema vašim dojmovima, oko Stanišića postoji konsenzus...

"Stanišić je malo kritičan, svi su pomalo nezainteresirani." (Ivan Kovač)

"Stanišić out, Juranović in." (Neven Henezi)

"Vlašić unutra..." (Tomislav Pongrac)

"Perišić je nakon Luke uvjerljivo naš najbolji igrač posljednjih 20 godina. Naklon do poda za svaki nastup, majstore." (Dubravko Augustinović)

? Komentar Dražena Antolića:

"Jasno se vidi tko je favorit, a tko autsajder. Hrvatska nije dala Armencima da se ponadaju kako će ih nositi domaća publika, Modrić ponovno maše dirigentskom palicom, Perišić "lomi kralježnice", a Kramarić je potvrdio da je otrov za ovakve suparnike.

Visi jedino Stanišić, dobio je žuti karton i to je ovog časa jedina prijetnja da nešto pođe po zlu. Ne bi Dalić pogriješio da ga zamijeni... Moramo imati u vidu da još nije gotovo."

image
KAREN MINASYAN Afp

Kraj prvog poluvremena!

Hrvatska na predah odlazi s minimalnom prednošću. Dalićeva momčad imala je veću inicijativu duž prvog dijela, a ubačaj Modrića iz kornera u 15. minuti urodio je plodom. Nakon što se lopta u gužvi odbila od armenskog braniča, stigla je do Andreja Kramarića koji je iz neposredne blizine zatresao mrežu. Hrvatski nogometaši imali su još nekoliko opasnih situacija, dok su Armenci zaprijetili s tek nekoliko udaraca izvan kaznenog prostora.

Prema informacijama s Twittera, na dronu koji je nakratko prekinuo susret pojavila se zastava Gorskog Karabaha, a ne Armenije. Radi se o Republici Artsakh (Nagorno-Karabah), otcjiepljenoj državi na Južnom Kavkazu čiji je teritorij međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana.

45+2. Sjajan udarac Perišića i obrana Čančarevića! Kramarić je ostavio povratnu loptu, a Perišić desnom nogom s ruba kaznenog prostora puca u bliži, gornji kut, ali suparnički vratar sjajno odbija loptu.

45. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

43. Krasna akcija Hrvatske. Stanišić je poslao prizemnu loptu s desne strane, Perišić ju propustio, a Ivanušec je pucao iz prve s 12-13 metara, ali pored vrata.

43. Brozović je opalio s 20-ak metara, ali tek u gusti domaći blok.

42. Hrvatska ponovno pokušava ubačajima doći do vrata, ali bez novog uspjeha.

38. Perišić spušta loptu glavom za Barišića, a lijevi bek puca iz prve, međutim pored vrata.

Još malo o našem Krami - pokazuje se iznimno korisnim u ovim fazama natjecanja, ovo mu je 13. nastup u kvalifikacijama za europska prvenstva, a u Armeniji je postigao šesti pogodak. Gledamo li prosjek, Kramarić praktički zabija svaku drugu utakmicu euro-kvalifikacija u kojoj nastupi.

image
ANTE CIZMIC Cropix

37. Opasno je sada živjela Armenija. U par su navrata hrvatski igrači zavirili u kazneni prostor domaćina, ali bez pravog udarca u završnici. Ivanušec je probio lijevu stranu, ubacio prema Kramariću, ali ispred hrvatske "devetke" našao se armenski branič.

35. Utakmica je prekinuta nakratko jer je nad terenom letio - dron. S velikom zastavom.

31. Stanišić ubacuje s desne strane, a Perišić s desetak metara puca glavom, ali bez većih problema za domaćeg vratara koji to lako hvata.

29. ? Zelarajan je sjajnim driblingom prošao pored Stanišića, a hrvatski branič ga u nastavku akcije ruši i zarađuje žuti karton.

28. Prilika za Hrvatsku! Perišić se sjurio prema kaznenom prostoru s desne strane, ostavio povratnu loptu, a Ivanušec s ruba kaznenog prostora puca oštro, ali taj udarac odbija domaća obrana u korner.

Ovakav rasplet situacije znači da bi se Hrvatska s učinkom od 10 bodova nakon večerašnje utakmice izjednačila s Turskom, ali uz utakmicu manje.

Put prema Njemačkoj time bi bio potpuno otvoren i Vatreni bi ga mogli teoretski potvrditi već u listopadu, pobjedama protiv Turske i Walesa.

27. Hrvatska je imala drugi udarac iz kuta na susretu, ali naši su reprezentativci išli na kombinaciju i izgubili posjed.

U više navrata mogli smo čuti zvuk pirotehničkih sredstava na tribinama u Erevanu. Jasno, putem televizijskog prijenosa teško je odrediti s koje strane dolaze. Na utakmici je oko 250 naših navijača, a o podršci Vatrenima s kraja Europe više pročitajte ovdje.

23. U prvoj četvrtini susreta Hrvatska je u više navrata pokušavala s ubačajima pred vrata, jedan od tih, koji je uputio Luka Modrić iz kornera, rezultirao je i pogotkom za vodstvo.

20. ? Gvardiol je "požutio" zbog prekršaja na sredini terena.

Andrej Kramarić zabio je svoj 26. gol za reprezentaciju.

Još ga samo tri pogotka dijele od izjednačavanja s Eduardom da Silvom (29) na vječnoj ljestvici Vatrenih.

image
Anp/ddp Usa/profimedia

17. Armenci odmah prijete! Spertsjan je opalio s ruba kaznenog prostora prizemnim udarcem, ali Livaković vrlo dobro reagira i odbija loptu.

15. GOOOL!

Hrvatska vodi 1:0 u Armeniji! Modrić je ubacio iz kuta, a lopta se odbila od noge armenskog igrača prema Kramariću, koji je iz neposredne blizine skrenuo loptu u mrežu. Prvotno je bilo označeno zaleđe, VAR je nekoliko minuta provjeravao situaciju, ali na kraju je sudac pokazao na centar.

11. Kramarić ubacuje s desne strane, ali ta je lopta lak plijen za domaćeg vratara Čančarevića.

8. Prilika za Hrvatsku! Perišić je ubacio s lijeve strane, s ruba kaznenog prostora, a Petkoviću je lopta bila teško uhvatljiva. Napadač Vatrenih uspio je nogom skrenuti loptu, ali pokušaj je otišao pored vrata.

7. Ranos je pokušao s lijeve strane ući u kazneni prostor, ali Šutalo sjajno reagira i izbacuje loptu u korner.

5. Traje uvodno ispitivanje snaga, bez konkretnih prilika s obje strane. Armenci u fazi obrane igraju s petoricom igrača u posljednjoj liniji.

1. Počela je utakmica u Armeniji!

Uskoro počinje utakmica! Uoči početka održana je minuta šutnje za žrve razornog potresa u Maroku.

17.50 Vatrene čeka paklena atmosfera. Sve ulaznice za ogled na stadionu Vazgen Rasgsjan Republican rasprodane su prije mjesec i pol u samo 48 sati prodaje, otkrio nam je Mateo Mužek kao jedini hrvatski igrač u prvoligaškom nogometu Armenije. Govorio nam je i o najvećim prednostima našeg protivnika, a više o armenskim prilikama pročitajte ovdje.

17.46 U jedinoj dosadašnjoj međusobnoj utakmici, Armenci su se pokazali kao prilično tvrd zalogaj za Vatrene. Radilo se o pripremnom dvoboju uoči Eura 2021., u Velikoj Gorici završilo je 1:1, a strijelac za Vatrene bio je Perišić.

image
Ronald Goršić/Cropix

17.42 Hrvatsku nakon ove utakmice do kraja kvalifikacija čekaju još četiri ispita.

U listopadu će prvo ugostiti Tursku, nakon čega putuje u Wales. U studenome su na redu gostovanje u Latviji te na kraju domaća utakmica protiv Armenije.

17.32 Armenija je dobila dvije od prve četiri utakmice, ima sedam bodova na kontu i moguće je da će kvalifikacijski ciklus za Euro 2024. biti najuspješniji u njenoj povijesti. Više nema Henriha Mhitarjana, ali ima igrače koji su ga itekako dobro nadomjestili.

Opširnije pročitajte ovdje.

17.25 Na papiru bi to trebala biti igra mačke i miša.

Vrijednost armenske nogometne reprezentacije prema Transfermarktu iznosi 32 milijuna eura, dok je Hrvatska 'teška' 332,6 milijuna eura.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

17.15 Druge utakmice u ciklusu često su bile bolna točka hrvatske reprezentacije, no Zlatko Dalić uspio je to promijeniti.

Ozbiljniji pristup, rotiranje igrača po potrebi i jača svijest kako nije dovoljno odigrati jednu utakmicu i ispuhati se u njoj, doveli su do pobjeda, a tako je počela i aktualna utrka za plasman u Njemačku. Opširnije pročitajte ovdje.

17.05 Službeni sastav za utakmicu protiv Armenije podijelio je i HNS na svojim stranicama.

16.45 Dvije promjene Zlatka Dalića u odnosu na prošlu utakmicu: Na bekovima su Stanišić i Barišić umjesto Juranovića i Sose.

Linker
01. svibanj 2024 17:47