VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
OKO SOKOLOVO

‘Teško mi je objasniti ovo što se dogodilo na Poljudu! Pa svima je jasno da nije bilo ruke ni zaleđa...‘

Sudački ekspert Mario Strahonja je analizirao utakmice šestog kola SuperSport HNL-a
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. kolovoz 2022. 20:52

Odigrano je i šesto kolo SuperSport HNL-a, a i ovoga puta se vuku repovi oko nekih sudačkih odluka. Suđenje je u HRT-ovoj emisiji Stadion komentirao sudački ekspert Mario Strahonja koji je analizirao odigrane utakmice.

Dinamo - Osijek 5:2

U 28. minuti je Beljo zabio gol, a Lauritsen se žalio na prekršaj mladog napadača Osijeka.

"Ljutnja Lauritsena je neutemeljena. Beljo je bio u boljoj poziciji i Lauritsen je sam sebe povukao na pod jer ga je držao za dres. Apsolutno ispravan pogodak Belje."

U 31. Ivušić je srušio Petkovića u šesnaestercu, ali sudac Kolarić nije svirao penal.

"Vrlo dobro pozicioniranje Kolarića. Ivušić nije srušio Petkovića već je Petković bio primoran ući u ovu situaciju. Ispravna reakcija vratara Ivušića."

U 65. minuti je Perić u začetku akcije za gol uzeo loptu igraču Osijeka, no nije to bio prekršaj.

"Prekršaj Perića u začetku akcije nije bilo. On je došao prije do lopte i došlo je do kontakta jer je Perić uputio loptu. Ispravna odluka suca i VAR sobe."

Varaždin - Šibenik 2:2

U 6. minuti su Šibenčani tražili penal.

"Strašno izazovna situacija. Bez analize je jako teško zaključiti da nema kaznenog udarca, odlična odluka suca i VAR sobe. Igrač Šibenika je zapeo za nogu igrača Varaždina. Ovo je iskustvo i instinkt glavnog suca da dosudi ispravno."

U 21. minuti penal su tražili i Varaždinci.

"Ruke jesu na leđima i mislim da je igrač čim je to osjetio pao. Sudac je ispravno odlučio da ovo nije dovoljan intenzitet za kazneni udarac."

U 68. minuti je dosuđen kazneni udarac za Šibenik.

"Odluka ispravna, dogodilo se povlačenje s leđa. Da igrač Šibenika nije bio ometen bi išao u gol šansu. Onemogućen je i ispravno je dosuđen kazneni udarac. "

Hajduk - Lokomotiva 2:1

U 27. minuti je nakon kornera Hajduka lopta pogodila igrača Lokomotive u ruku, no nije bilo kaznenog udarca.

"Nije kazneni udarac. Lopta je pogodila igrača u ruku, ali on nikako nije htio igrati rukom. Ovo je apsolutno dobra odluka suca. Nema govora o kaznenom udarcu."

U 3. minuti je Mersinaj za jedan prekršaj dobio žuti karton, neki smatraju da je to trebao biti i crveni.

"Dobio je žuti karton i to je ispravno. Nije trebao dobiti crveni."

U 83. Mersinaj je udario Livaju, ali nije kažnjen kartonom.

"Ovo je čisti prekršaj za visoki žuti karton. Posebno kada znamo kakve se ozljede događaju kod ovakvih startova. Ovo je veliki propust jer bi ovo bio drugi žuti karton, odnosno isključujući crveni. Ne znam zašto sudac ovo nije dosudio."

Sumnjiva je bila i situacija iz 38. minute. Grgić je zabio gol koji je najprije poništen zbog ruke, pa je svirano zaleđe, a na kraju je gol priznat nakon četiri minute VAR provjere.

"Sve je na kraju bilo ispravno. Nije bilo zaleđa i ruke i ne znam zašto toliko traje VAR provjera. Ovo je slomilo utakmicu. Nepotrebna je kontrola od četiri minute. Ovo ne smije toliko trajati. Znamo da u Europi imaju durgi software, ali mora HNS nešto napraviti da to ne traje roliko. VAR mora brže i kvalitetnije odraditi ove situacije."

Istra 1961 - Rijeka 1:1

U prvom dijelu utakmice je Rijeka imala dobru šansu, ali Ampem je grubo srušen.

"Ovo je kazneni udarac. Nepromišljeni blok igrača Istre koji je pretjeranom silinom odnio igrača Rijeke. Ovo je trebao biti penal za Rijeku."

U 71. minuti je Marin grubo startao na Selahija i dobio žuti karton.

"Dobio je žuti. Žao mi je što je sudac donio krivu odluku. Ovo je apsolutno za isključenje. Nema govora o drugome. VAR je trebao ovo ispraviti. Velika greška. Ovo ne može biti ništa drugo osim crvenog kartona. Suci moraju zaštititi igrače."

U 81. Pavlović je laktom pogodio napadača Istre. Dobio je žuti karton.

"Jasno je da visoko podignuta ruka treba biti crveni karton. Takve su preporuke za suce. Samo 10 minuta kasnije je zakasnio i počistio igrača i trebao je za to dobiti drugi žuti karton. Postavlja se pitanje o fizičkoj spremnosti sudaca i dobre reakcije VAR sobe. Na tome treba raditi."

Slaven Belupo - Gorica 2:1

"Kod 1:1 nije bilo prekršaja napadača na golmanu. Ispravna odluka suca", kratko je zaključio Strahonja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:04