JEWEL SAMAD Afp
BRAVOOOO, VATRENI!

Hrvatska je u četvrtfinalu SP-a, čudesni Livaković u neviđenoj drami obranio tri penala!

Hrvatska je nakon drame jedanaesteraca srušila Japan u osmini finala Svjetskog prvenstva
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 18:52

HRVATSKA - JAPAN 1:1 (Perišić 55‘/Maeda 43‘)

Sudac: Ismail Elfath (SAD) 6,5. Pomoćnici: Parker i Atkins (svi SAD). Četvrti sudac: Ghorbal (Alžir). VAR: Gallo (Kolumbija). AVAR: Bascunan (Čile).

HRVATSKA (4-3-3): Livaković 6,5 (9) - Juranović 6, Lovren 6,5, Gvardiol 6,5, Barišić 6 ?- Modrić 6 (od 98‘ Majer-), Brozović 6, Kovačić 6 ? (od 98‘ Vlašić-), Kramarić 5,5 (od 68‘ Pašalić 6), Petković 6 (od 62‘ Budimir 5,5, od 105‘ Livaja-), Perišić 7 ⚽(od 105‘ Oršić-).

Izbornik: Zlatko Dalić.

JAPAN (3-4-3): Gonda 6 - Tomiyasu 6, Yoshida 6, Taniguchi 6, Ito 6,5, Endo 6,, Morita 6 (od 105. Tanaka-), Nagatomo 6 (od 64‘ Mitoma 6), Doan 6 (od 87‘ Minamino 5,5), Maeda 6,5 ⚽(od 64‘ Asano 5,5), Kamada 5,5 (od 75‘ Sakai 5).

Izbornik: Hajime Moriyasu

Izvođenje jedanaesteraca: Minamino - Livaković brani, 2:1 Vlašić, Mitoma - Livaković brani, 3:1 Brozović, 3:2 Asano, Livaja - stativa, Yoshida - Livaković brani, 4:2 Pašalić

Igrač utakmice: Dominik Livaković


Izvještaj piše: Dražen Antolić

Livi veličanstveni reprizirao je Danijela Subašića, Zadaranin je još jednom obranio i spasio Hrvatsku, u traumatičnoj utakmici koje nas je vratila u rusku dramu s novim sretnim krajem. Kupamo se u radosti, a kako smo bili blizu ponora...

Dominik Livaković obranio je tri udarca Japanaca s bijele točke, skidao ih je kao kruške, kao da je to najlakši posao na svijetu, nisu mu zabili ni Minamino, niti Mitoma, niti Yoshida, dobio je tek jedan gol od četiri, a naši su pogađali svi osim Livaje kojeg je zaustavila stativa. Vlašić, Brozović i Pašalić bili su precizni. Pašalić je ova put bio Rakitić. Njegova je bila točka na i.

Hrvatska je ponovno među osam najboljim na svijetu, zaslužila je to jer bila je bolja od Japana, nagrađena je za upornost, nastojanje i odbijanje da odustane, iako smo imali previše igrača koji nisu bili na razini svoje kvalitete i onoga što se od njih očekuje. Japan, koji se nije predstavio kao ekipa vrhunske klase neovisno o vrlinama koje ima, mogao nas je dovesti do udaraca s bijele točke zato što Vatreni nisu bili pravi. U četvrtfinalu morat će pokazati daleko više i biti svakako učinkovitiji jer propustili su neke šanse koje su mogle sve učiniti jednostavnijim.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Kraljevi drame su jednom otišli do kraja, a da bi moglo biti tako počelo se naslućivati u finišu prvog poluvremena.

Dramatičan pad energije i igre u tom razdoblju koštao je Hrvatsku japanskog vodstva. Vatreni, koji su dotad imali već posjed i dvije lijepe šanse odjednom su stali, prestali trčati, eksplozivni i britki Japanci otimali su im lopte pa s vremenom uspostavili svoje napade. Posebno je kritično bilo po našoj desnoj strani jer Josip Juranović klizao je kao po ledu, a izbio je i loptu Livakoviću iz ruku što je prethodilo golu Japana. Hrvatska, koja je imala ozbiljnu prednost u visini primila je pogodak nakon centaršuta. U 43. minuti stoper Yoshida je gurnuo do Daizena Maede koji iz blizine trese mrežu.

Na startu utakmice Japanci su izašli u visok presing, rano zaprijetili glavnom preko Taniguchija, brzinom i agresijom nastojati doći do prednosti, no kako je Hrvatska povezala dodavanja morali su se povući u defenzivu. Vatreni su imali dvije šanse da vodstvom usmjere zbivanja na svoju stranu no Ivan Perišić i Bruno Petković nisu napravili posao.

U osmoj minuti Perišić je izašao na vratara s lijeve strane, nakon što se dokopao lopte, golman mu je obranio, Kramarić u sredini nije uspio popraviti.

U 26. minuti. Gvardiol je dao sjajnu loptu u trk Petkoviću koji je trebao ići sam na vrata i pucati ili odmah dodati Kramariću desno, on je zakomplicirao i sve to prosuo. Nedugo potom Perišić je proslijedio glavom nad drugu vratnicu gdje Kramarić nije stigao...

Protekom prvog poluvremena Hrvatska je padala, Japanci dizali tempo, u 40. minuti napravili su šansu, no Kamada je loše pucao, lopta je završila u autu. U 43. minuti Maeda je zabio iz blizine.

image
JEWEL SAMAD Afp

Drugi dio počeo poduzetnijom igrom naše reprezentacije i Yoshidinim držanjem Petkovića u pred golom koje sudac nije vidio kaznenim udarcem. Navijači su pojačavali decibele, nervoza i briga uvlačile su se među Hrvate na stadionu iako su mnogi vjerovali da na smije na tome ostati, da Hrvatska može samo mora dodati gasa, da bi u 55. minuti Ivan Perišić glavom, na ubačaj Dejana Lovrena poravnao. Svojim prvim golom u Kataru i rekordnim desetim za Hrvatsku na velikim natjecanjima. Prestigao je Davora Šukera s kojim se izjednačio na šest na svjetskim prvenstvima.

image
JEWEL SAMAD Afp

No Japanci su znali probiti razvučenu Hrvatsku, koja nije dobro pokrivala prostor ispred obrane, što je stara boljka, i dolaziti u međuzonu. Imali su nekoliko udarac prema vratima...

Gonda je odlično obranio šut Modrića u 63. minuti. Budimir, koji je ušao umjesto Petkovića, imao je loptu na glavi u 67. ali je šutirao kraj vrata. To je bila izgledna situacija.

Japanski navijači nisu prestajali praćeni bubnjevima, njihovi dečki kao osice su jurili i nisu dali Hrvatskoj da uspostavi pravu kontrolu. Pašalić je zamijenio Kramarića, redalo se mnoštvo akcija, situacija, no Japanci su se bacali, spašavali, blokirali, držali se u igri... Pašalić je bio na šutu glavom na ubačaj Perišića, ali malo je centaršuteva bilo kvalitetno, većinom su to bile teške lopte za onoga na kojega su upućene.

U produžetku Dalić je izvukao umorne vedete Modriča, Kovačića i Perišića, bila je to igra živaca u kojoj se htjelo napasti, ali prije svega se pazilo na svoja vrata. Hrvatska je i dalje daleko više tražila pogodak, no nije imala rješenje. I odlučili su "penali". Dečki su burno proslavili, euforijom i suzama radosnicama, a s našeg dijele tribine orilo se: "Ovdje nitko nije normalan". Hrvatska i "penali" vole se javno. Idemo dalje.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

image

Dominik Livaković je igrač utakmice

SOFASCORE.COM

GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Odmah nakon utakmice između Hrvatske i Japana u Mundocastu smo ugostili Iliju Lončarevića. Što izbornik Zlatko Dalić treba napraviti u nastavku SP-a, kako treba dozirati Luku Modrića i sve ostalo o utakmici saznajte u našem Mundocastu:


PRIJENOS UŽIVO:

JEDANAESTERCI:

- GOOOL! Pašalić nas vodi u četvrtfinale!

- OPEET LIVAKOOOVIIIĆ! Livi je skinuo i treći penal.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

- Marko Livaja pogađa vratnicu i produžuje dramu.

- Asano je sada uspio zabiti. 3:2 ukupno vodi Hrvatska.

- GOOOL! Brozović za 3:1!

- OPET LIVAKOVIĆ! Ni Mitoma nije mogao probiti golmana Dinama.

- GOOOL! Vlašić zabija za vodstvo Hrvatske!

- BRANI LIVAKOVIĆ! Minamino je prvi pucao, ali brani mu golman Vatrenih. Sjajan početak.

- Prvi puca Japan.

- Livaković je u karijeri skinuo 14 od 54 jedanaesteraca koje je branio.


120+1 - Kraj! Pobjednika će odlučiti jedanaesterci.

120 - Probao je prvo Oršić iskosa, pa onda i Majer, ali odlazi pokraj gola.

116 - Drugi žuti karton na utakmici. Dobio ga je Barišić.

114 - Juranović je rukom iz auta pronašao Livaju koji puca glavom, ali Gonda lovi u ruke.

112 - Oršić je ubacio iz kornera, ali boksa Gonda.

106 - Dvostruka promjena kod Hrvatske. Izlazi Budimir koji je ušao umjesto Petkovića u 62. minuti. Umjesto njega je u igri Marko Livaja. Izašao je i Perišić, u igri je Oršić.

106 - Promjena kod Japana. U svlačionici je ostao Morita, u igri je Tanaka.

106 - Počeo je drugi dio produžetaka.

105+2 - Kraj prvog produžetka.

105 - Sijevnula je sada kontra Japana ali bombu Mitome s ruba šesnaesterca brani Livaković. Nakon toga su se Japanci zadržali oko šesnaesterca, no na kraju je lopta završila u rukama golmana Hrvatske.

100 - Perišić je sada pucao, ali u blok Japana. Na odbijanac je naletio Barišić, ali isto je završilo.

99 - Dvostruka promjena kod Hrvatske. Izlaze Modrić i Kovačić, ulaze Majer i Vlašić.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

92 - Ito je iz kornera pronašao Taniguchija koji glavom puca pokraj gola.

91 - Počeo je prvi produžetak.

90+4 - Kraj! Nakon 90 minuta nema pobjednika pa se ide u produžetke.

90 - Igrat će se još četiri minute sučeve nadoknade vremena.

90 - Prvi žuti karton na današnjoj utakmici. Dobio ga je Kovačić.

87 - Izašao je Doan, ušao Minamino.

86 - Barišić je sjajnom loptom pronašao Pašalića, ali on šalje loptu glavom pokraj gola.

80 - Tomiyasu je sada napravio nered u našem šesnaestercu, ali obranili smo se.

77 - Perišić se sada sjurio prema šesnaestercu i opalio po golu, ali Tomiyasu izbacuje u korner.

75 - Izlazi Kamada, ulazi Sakai.

74 - Pašalić glavom puca pokraj gola.

68 - Izlazi Kramarić, ulazi Pašalić.

66 - Kramarić je sada pucao, lopta se odbila do Budimira koji puca glavom, ali pokraj gola.

64 - Dvostruka promjena kod Japana. Izlaze Nagatomo i Maeda, ulaze Mitoma i Asano.

63 - BOMBA LUKE MODRIĆA! Kapetan Vatrenih je sada opalio s nekih 18 metara, ali brani Gonda.

62 - Izlazi Petković, ulazi Budimir.

59 - Perišić se sada sjurio u šesnaesterac Japana, ali malo se zapetljao, a u ključnom trenutku su to izbili Japanci.

55 - GOOOOL! Hrvatska je izjednačila! Dejan Lovren je sjajnom loptom pronašao Perišića koji glavom zakucava loptu u daljnji kut.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

52 - Barišić je centaršutem tražio Petkovića koji pada u šesnaestercu Japana. Naši su tražili penal, ali sudac je samo odmahnuo rukom.

48 - Hrvatska je često u napadu, no ne uspijeva doći do same završnice. Japanci se disciplinirano brane i prijete iz kontranapada.

46 - Japanci su sada oteli loptu Petkoviću koji je tražio prekršaj, ali nije ga dobio. Kamada se sjurio i pucao s ruba šesnaesterca, ali preko gola.

46 - Na poluvremenu nije bilo promjena u sastavu ni kod jedne ekipe.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme.

45+2 - Kraj prvog dijela! Japan vodi 1:0 pogotkom Maede.

image
JEWEL SAMAD Afp

45+2 - Modrić je sad pronašao Petkovića koji pokušava ubaciti, ali samo dobiva korner.

43 - GOL! Japan vodi. Nakon jednog centaršuta lopta se od nekog odbila do Maede koji zakucava u praznu mrežu.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

43 - Doan je sada ubacio, Livaković istrčao, ali mu je s ruke loptu glavom skinuo Juranović i poslao loptu u korner.

41 - Sjajno kombiniraju Japanci, a sada su skoro i poveli. Nakon brze kontre i malonogomentih dodavanja u našem šesnaestercu Kamada je pucao preko gola.

34 - Opet dobra akcija Japana, no obrana Vatrenih dobro brani njihov pokušaj.

28 - Opet prijeti Hrvatska! Nakon nekoliko pokušaja ubačaja, Barišić je pronašao Perišića koji je glavom prebacio na drugu stativu, no tamo je malo zakasnio Kramarić.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

26 - Nova velika prilika Hrvatske! Gvardiol je sada fantastičnom loptom pronašao Petkovića koji se našao u odličnoj šansi, ali njegov pokušaj asistencije su presreli Japanci.

24 - Modrić je sada poslao jednu dobru loptu prema šesnaestercu, a ona se odbila do Gvardiola koji ju nije dobro zahvatio i puca preko gola.

23 - Joško Gvardiol je dobio udarac u nezgodno mjesto i ostao je ležati na podu. Ipak, ubrzo se pridigao i nastavit će susret.

20 - Brzonogi Ito je opet probio bok i ubacio prizemnu loptu u šesnaesterac, srećom Livaković je spreman i uzima ju u ruke.

17 - Ponovno prijeti Japan. ali Maeda nije uspio zahvatiti loptu glavom.

12 - Sijevnula je sada kontra Japana. Na dobar ubačaj Ita je ipak zakasnio Maeda, a onda je dosuđen prekršaj u napadu na Juranoviću.

11 - Pritišće Hrvatska, ali Japan se uspijeva obraniti u završnici naših napada. Ipak, pritisak Hrvatske često rezultira greškama Japanaca.

8 - Kakva šansa za Hrvatsku! Perišić je sada oteo jednu loptu Tomiyasuu i pucao iskosa, na odbijenu loptu je naletio Kramarić, ali uspjeli su ga Japanci zaustaviti i spriječiti da zabije za vodstvo.

image
INA FASSBENDER Afp

5 - Umirila se malo igra nakon početnih pokušaja s obje strane.

3 - Taniguchi je probao glavom, ali puca pokraj gola.

2 - Japan je zaprijetio iz prekida, ali lopta je srećom samo prošla kroz naš šesnaesterac.

1 - Jurnuli su odmah naši prema golu, ali Japanci to čiste.

1 - Počeo je susret Hrvatske i Japana.


Na tribinama je zanimljiva situacija. Došli su brojni navijači, kako Hrvatske, tako i Japana. Scene s tribina su stvarno zanimljive, a kako izgleda navijački dekor pogledajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix


Joško Gvardiol je na ovom Svjetskom prvenstvu postao pravi hit. Navijači su mu uoči susreta s Japanom posvetili i transparent na kojem piše: "Gvardiol - Guard the goal".

image
TOM DUBRAVEC Cropix


Hrvatska je favorit i prema kladionicama. Koeficijent za pobjedu Vatrenih unutar 90 minuta je oko 2.20, dok je na prolaz naše reprezentacije ponuđen koeficijent 1.60. Za pobjedu Japana u 90 minuta koeficijent 4.00, dok je na prolaz naših suparnika 2.70.


Dobre igre u dresu reprezentacije jednom su Vatrenom već donijele transfer. Stručnjak za transfere Fabrizio Romano tvrdi kako je sve već gotovo i da Josip Juranović odlazi iz Celtica koji mu je već našao zamjenu.

‘Celtic je otvoren za razgovor o ponudama nakon što su već osigurali dolazak zamjene‘, kaže Romano.

Juranović bi karijeru mogao nastaviti u Madridu, a više pročitajte OVDJE.


Branko Ivanković je s Omanom u rujnu prošle godine srušio Japan.

‘Iznenadili smo ih, mi smo bili potpuni autsajderi, najslabija momčad...‘, prisjetio se pobjede od 1:0 Ivanković, a više o tome pročitajte OVDJE.


Stigla je i službena potvrda sastava. Bruno Petković i Borna Barišić kreću od prve minute.

Stigao je i sastav Japana. Naši će suparnici igrati u sastavu: Gonda - Tomiyasu, Taniguchi, Yoshida, Nagatomo - Endo, Morita - Doan, Kamada, J. Ito - Maeda.

Obje ekipe ne mogu računati na po dva igrača. Kod Hrvatske je Borna Sosa otpao zbog viroze, a Josip Stanišić zbog problema s mišićem. Kod Japana neće igrati Ko Itakura koji je suspendiran zbog žutih kartona, dok je Takefusa Kubo otpao zbog bolesti.


Hrvatski navijači se polako skupljaju oko stadiona.

"Moram priznat da se bojim... kako ćemo s Brazilom. Smatram da smo ovo već prošli", rekao je jedan od navijača, a drugi dodao:

"Ozljeda Neymara bude pomogla, ali naši će dati Brazilu gol više.

Video: Dražen Antolić


Jedna od najpopularnijih hrvatskih navijačica, Ivana Knöll, i ovoga će puta biti uz Vatrene. Ivana vjeruje kako će završiti 1:0, baš kao i 1998. godine.

image

Ivana Knöll će i ovoga puta podržati Vatrene

DRAžEN ANTOLIć

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix


Europska nogometna federacija UEFA je zaželjela Hrvatskoj sreću protvi Japana.


Dario Šimić jedini je hrvatski nogometaš koji je igrao sve tri utakmice s Japanom. Prijateljsku 1997. u kojoj smo poraženi 4:3, te dvije na svjetskim prvenstvima 1998. i 2006. U Francuskoj je bilo 1:0 za Vatrene, a u Njemačkoj 0:0. Šimić je uvjeren da će isplivati hrvatska kvaliteta.

"Imamo jednu veliku prednost nad Japancima! Veliki sam optimist, a stižem na polufinale", poručuje bivši Vatreni, a njegovu prognozu pročitajte OVDJE.

image

Dario Šimić ističe kako Hrvatska ima jednu veliku prednost u odnosu na Japan

TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix


"O Hrvatskoj i njezinoj igri se malo toga zna! Dobra je to momčad, ali prošao je njen vrhunac", rekao nam je japanski novinar Shuichi Tamura, te dodao:

"Srca naših navijača tuku na maksimumu, svi vjerujemo u povijesni plasman među osam."

ŠTO NAM JE JOŠ REKAO KOLEGA IZ JAPANA PROČITAJTE OVDJE.


Kristijan Jakić dobro poznaje igrače Japana s kojima se susreće u njemačkoj Bundesligi. Te će informacije sigurno puno koristiti Zlatku Daliću. Jakić je u razgovoru za SN otkrio tko je najopasniji igrač Japana i kako će izgledati današnji protivnik Hrvatske.

INTERVJU S JAKIĆEM PROČITAJTE OVJDE.

image

Kristijan Jakić je u intervjuu za SN otkrio tko je najjače japansko oružje

TOM DUBRAVEC Cropix


Hrvatska će protiv Japana definitivno istrčati u sastavu koji smo jučer najavili. Izbornik Zlatko Dalić napravio je dvije promjene u odnosu na utakmicu protiv Belgije. Umjesto Marka Livaje u napadu starta Bruno Petković, a Borna Barišić zamijenit će viroznog Bornu Sosu na lijevom beku.

Petković je na ovom prvenstvu odigrao zadnjih pola sata protiv Kanade i Belgije umjesto startera Livaje, a sada je prvi put u početnih 11. Borni Barišiću ovo će biti prve minute na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Linker
20. travanj 2024 11:42