TOM DUBRAVEC Cropix
OLIMPIJSKE IGRE

Nevjerojatna Sandra sve riješila prvim hicem, Filip ispao u drami, povijesna šansa za Đokovića

OI u Parizu s naglaskom na nastupe hrvatskih sportaša komentiramo i pratimo iz minute u minutu
Piše: SNObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 23:51

Rezultati hrvatskih sportaša

Martin i Valent Sinković osvojili su zlato u dvojcu bez kormilara

→ Rukometaši su izgubili od Švedske u 4. kolu grupne faze

→ Nikola Miljenić je zauzeo 30. mjesto u kvalifikacijama discipline 100 m leptir

→ Matija Gregurić ostao je bez finala kladiva, završivši kvalifikacije na 17. mjestu

→ Šime i Mihovil Fantela su diskvalificirani u plovu za medalju zbog preuranjenog starta

→ Filip Jurišić bio je 32. u trećem te najbolji u četvrtom plovu, a ukupno drži drugo mjesto

→ Matija Marinić zauzeo je 27. mjesto u kronometru kajak krosa

→ Gabrijel Veočić ispao je u četvrtfinalu poluteške kategorije (do 80 kg)

→ Sandra Elkasević izborila je finale diska, dok se Marija Tolj nije kvalificirala

→ Filip Mihaljević ostao je bez finala kugle

23.34 Francuz Joris Dauted i Australka Saya Sakakibara osvojili su zlatne medalje u vožnji bmx-om na Olimpijskim igrama u Parizu.

Dauted je pobijedio s rezultatom 31.422 ispred dvojice sunarodnjaka Sylvaina Andrea (+0.284) i Romaina Mahieua (+0.600).

Za 33-godišnjeg Dauteda ovo je prva olimpijska medalja, no ima čak 12 medalja sa svjetskih prvenstava pri čemu četiri zlata.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Australka Sakakibara s rezultatom 34.231 ispred Nizozemke Manon Veenstre (+0.723) i Švicarke Zoe Claessens (+0.829).

Braniteljica naslova Britanka Beth Shriever bila je osma. (Hina)

23.25 Afganistanski džudaš Mohammad Samin Faizad pao je na dopinškoj kontroli tijekom Olimpijskih igara u Pariz, objavila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA)

Samin Fazid je bio pozitivan na stanozolol, anabolički steroid, koji je jedna od tvari zabranjenih svjetskim antidopinškim kodeksom, navodi se u priopćenju ITA.

Ovaj 22-godišnju džudaš je bio pozitivan nakon poraza u susretu osmine finala u kategoriji do 81 kg.

Ovo je drugi slučaj dopinga na OI u Parizu, prvi je također zabilježen u džudu, a na kontroli je "pao" Iračanin Sadžad Sehen koji je bio pozitivan na zabranjene supstance metandienon i boldenon. (Hina)

23.19 U najzanimljivijem susretu četvrtfinala olimpijskog nogometnog turnira Francuska je u Bordeauxu pobijedila Argentinu sa 1-0. Pogodak odluke zabio je 27-godišnji napadač Crystal Palacea Jean-Philippe Mateta već u petoj minuti susreta.

Argentina je u nastavku susreta imala daleko veći posjed lopta (62/38), uputila je više udaraca (15/9), međutim nije uspjela zatresti mrežu Guillaumea Restesa. Francuska je u samoj završnici zabila i drugi gol, ali je pogodak Michaela Olisea poništen zbog prekršaja u napadu.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Egipta koji je nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Paragvaj sa 5-4 nakon što je susret završio 1-1. Paragvaj je poveo u 71. minuti golom Diega Gomeza, a izjednačio je Ibrahim Adel u 88. minuti.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca presudio je promašaj Marcela Pereza u drugoj seriji. Ranije su plasman u polufinale izborili Španjolska i Maroko.

23.10 Katerina Siniakova i Tomaš Machač pobjednici su teniskog turnira mješovitih parova na Olimpijskim igrama u Parizu, a u finalnom dvoboju odigranom na stadionu Philippe Chatrier u Roland Garrosu pobijedili su kineski par Wang Xinyu - Zhang Zhizhen sa 6-2, 5-7, 10-8.

image
MIGUEL MEDINA Afp

To je prvo zlatno odličje za Češku na Igrama u Parizu. Siniakova se po drugi put popela na najviše mjesto pobjedničkog postolja, jer je prije tri godine u Tokiju osvojila zlato s Barborom Krejčikovom u ženskim parovima.

Za njezinog partnera Tomaša Machača ovo je prvi veliki naslov, a imat će priliku osvojiti još jedno odličje u Parizu, jer će se u subotu s Adamom Pavlašekom boriti protiv Amerikanaca Taylora Fritza i Tommyja Paula za broncu u muškim parovima.

Brončanu medalju u mješovitim parovima osvojili su Kanađani Gabriela Dabrowski i Felix Auger-Aliassime koji su svladali nizozemski par Demi Schuurs - Wesley Koolhof sa 6-3, 7-6 (2).

22.30 Muška reprezentacija Mađarske osvojila je zlatnu medalju u ekipnom natjecanju u maču pobijedivši u finalu branitelje naslova Japan sa 26-25.

Mađare su do zlata predvodili Mate Tamas Koch, Tibor Andrasfi, David Nagy i Gergely Siklosi koji je izborio ključni bod u produžetku.

Mađarskoj je to četvrti naslov u ovoj disciplini, ali prvi nakon OI u Munchenu.

Češka je osvojila brončanu medalju porazivši Francusku sa 43-41.

22.23 Joshua Cheptegei je naslovu olimpijskog pobjednika na 5000 m, što ga je osvojio prije tri godine u Tokiju, u petak na Stade de Franceu dodao zlato na 10.000 m koje mu je izmaklo na posljednjim Igrama, a do njega je stigao i s novim olimpijskim rekordom koji sada iznosi 26:43.14 minuta.

Za 27-godišnjeg Uganđanina, vlasnika svjetskog rekorda na ovoj dionici, ovo je bila taktička utrka u kojoj se u početku držao začelja, a tek se nakon sedam kilometara počeo približavati vodećima. U posljednjih tisuću metara ušao je kao šesti, a onda je sve svoje suparnike slomio u završnom sprintu, u kojem mu nitko nije mogao parirati.

No, bila je ovo najbrža utrka na 10.000 metara u povijesti olimpijskih igara, tako da su brže od prijašnjeg olimpijskog rekorda Kenenise Bekelea iz Pekinga 2008. (27:01.17), osim pobjednika, trčala još dvanaestorica atletičara.

Do drugog mjesta se u foto-finišu probio Etiopljanin Berihu Aregawi (26:43.44) koji je za dvije stotinke nadmašio Amerikanca Granta Fishera (26:43.46). Unutar jedne sekunde ciljem su prošla čak šestorica najbržih u ovoj utrci.

21.41 Francuski plivač Leon Marchand (22) polako se pretvara u jednog od junaka olimpijskih igara u Parizu nakon što je osvojio i četvrtu zlatnu medalju.

Nakon slavlja na 200 prsno, 200 delfin i 400 mješovito, 22-godišnji Francuz je u petak bio najbolji i na 200m mješovito s novim olimpijskim rekordom 1:54.06.

Marchard je za 17 stotinki sekunde oborio dosadašnji olimpijski rekord Michaela Phelpsa iz Pekinga 2008. godine, a umalo je srušio i svjetski rekord Ryana Lochtea iz 2011. godine koji iznosi 1:54.00.

On je prvi Francuz koji je postigao takav pothvat, prešavši u manje od tjedan dana od malog princa svjetskog plivanja do nove ikone francuskog sporta, donoseći radost cijeloj zemlji.

"Nevjerojatno je, bilo je čarobno, stvarno sam jako dobar u upravljanju energijom," rekao je za France TV.

U sjajnoj atmosferi ispunjene La Defense Arene srebro je osvojio Britanac Duncan Scott (1:55.31) koji je "srebrni" bio i u Tokiju, dok je "zlatni" iz Tokija, Kinez Wang Shun bio treći (1:56.00).

Zlato s novim olimpijskim rekordom osvojila je i Australka Kaylee McKeown na 200 leđno isplivavši 2:03.73.

Nakon što je slavila na 100 leđno, mlada 23-godišnja Australka je bila najbolja i na dvostruko dužoj dionici popravivši dosadašnji olimpijski rekord Amerikanke Missy Franklin iz Londona 2012. godine za 33 stotinke sekunde. Sjajna Australka je tako ponovila dvostruku krunu na 100 i 200 leđno kao i prije tri godine u Tokiju.

Srebro je osvojila Amerikanka Regan Smith (2:04.26), koja je bila druga i na 100 leđno, te 200 delfin. Bronca je pripala Kanađanki Kylie Masse s rezultatom 2:05.57.

Na 50 m slobodno pobijedio je Australac Cameron McEvoy s rezultatom 21.25. Za 30-godišnjeg Australca ovo je prvo olimpijsko zlato nakon tri štafetne bronce - dvije iz Rija i jedne iz Tokija.

Drugi je bio Britanac Benjamin Proud (21.30), a treći Francuz Florent Manaudou (21.56) osvojivši već četvrtu uzastopnu medalju u ovoj disciplini. Francuz je osvojio zlato u Londonu 2012. dok je u Rio de Janeiru i Tokiju bio drugi.

Nakon što je Carlos Alcaraz pobijedio Auger-Aliassimea, svoj dio posla odradio je i Novak Đoković. Srbin je bez većih problema izbacio Talijana Musettija sa 6:4, 6:2 i zakazao novi, ukupno sedmi okršaj s mladim Španjolcem.

Više pročitajte OVDJE.

Sandra Elkasević iz prvog je hica osigurala finale, jedina bolje od nje bila je Amerikanka Valarie Allman koja je bacila gotovo četiri metra bolji hitac, dok je Marija Tolj nažalost zauzela tek 22. mjesto kvalifikacija.

Od Pariza se također oprostio i bacač kugle Filip Mihaljević. Najbolji hitac u kvalifikacijama imao je Talijan Leonardo Fabri (21.76), a preko 21 metra još su bacili i Stanek, Crouser, Hill i Campbell.

Više pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Slovenija pobijedila Japan 29:28 i osigurala četvrtfinale, Hrvatskoj mora pobijediti Španjolsku, iako u ludoj kombinaciji može proći i remijem.

Više pročitajte OVDJE.

21.10 Bjelorus Ivan Litvinovič (23) koji nastupa kao neutralni natjecatelj, osvojio je zlatnu medalju na trampolinu, obranivši naslov iz Tokija.

Litvinovich je slavio sa ocjenom 63,090, pobijedivši "srebrnog" Kineza Wang Zisaija za više od boda. Wangov sunarodnjak Yan Langyu uzeo je broncu.

Bjelorus je u karijeri osvojio i dva svjetska naslova (2019, 2021).

Gimnastika na trampolinu, gdje se svaka vježba sastoji od 10 elemenata koji se boduju na temelju težine, izvedbe i vremena provedenog u zraku, dodana je u olimpijski program na Igrama u Sydneyu 2000. godine.

Nešto ranije održano je finale u ženskoj konkurenciji, a slavila je Britanka Bryony Page (33) koja je tako kompletirala set olimpijskih odličja.

Page, srebrna iz Rio de Janeira 2016. i brončana iz Tokija 2021., do zlata je stigla sa 56.480 bodova u finalu, 0.420 manje je osvojila srebrna Vijaleta Bradzilovskaja (19) koja se natjecala kao neutralna sportašica, dok je broncu osvojila Kanađanka Sophiane Methot (25) sa 55.650.

Braniteljica naslova iz Tokija Kineskinja Xueying Zhu (26) nakon što je bila najbolja u kvalifikacijama, u finalu je ostala četvrta sa 55.510.

21.08 U susretu 4. kola A skupine olimpijskog turnira rukometaša Slovenija je pobijedila Japan sa 29-28 izborivši plasman u četvrtfinale.

Prije toga Slovenija je pobijedila Hrvatsku i Švedsku te izgubila od Španjolske, a u nedjelju je čeka još jedna utakmica protiv Njemačke koja počinje u 14 sati.

Najefikasniji u slovenskim redovima bio je Aleks Vlah sa 14 golova, dok je japansku vrstu predvodio Kosuke Yasuhura s osam golova.

Parovi nedjeljnog, posljednjeg kola su Švedska - Japan (9 sati), Njemačka - Slovenija (14 sati) i Španjolska - Hrvatska (21 sat).

Hrvatska za prolaz skupine morati pobijedili Španjolsku (Hina)

21.00 To bi bilo to od nastupa hrvatskih sportaša u Parizu na današnjem programu. Marija Tolj i Filip Mihaljević nisu se uspjeli plasirati u finale diska, odnosno kugle, dok je sjajna Sandra ipak osigurala Hrvatskoj borbu za medalju.

20.50 Filip Mihaljević ostao bez finala! Šteta, treći hitac (20.75) bio je daleko najbolji, ali nedovoljan za borbu za olimpijsku medalju.

20.38 Šteta! Drugi hitac (20.04) Filipa Mihaljevića bio je slabiji od prvog (20.09). Hrvatski bacač kugle i dalje nema rezultat koji ga vodi u finale. Imat će još jednu šansu.

20.36 Kakav prvi hitac Sandre Elkasević. Bacila je disk na 65.63 metara i odmah ispunila normu za finale! Također je preuzela vodstvo u svojoj kvalifikacijskoj dok u ukupnom poretku ipak gleda u leđa čudesnoj Amerikanki Valarie Allman koja je u drugoj kvalifikacijskoj skupini (u kojoj je bila Marija Tolj) bacila disk na čudesnih 69.59.

Hrvatska bacačica diska, 24-godišnja Marija Tolj, osvojila je osmo mjesto u prvoj kvalifikacijskoj skupini na Olimpijskim igrama u Parizu, što joj ne ostavlja dobre izglede za plasman u finale koje je na rasporedu u ponedjeljak, 5. kolovoza.

Prvakinja Mediterana imala je dva ispravna hica, a dulji je bio onaj iz druge serije u kojem je dosegla daljinu od 59,87 metara. Nažalost, to je za više od metra i pol kraće od daljine koju je postigla prije tri godine u kvalifikacijama na OI u Tokiju (61,48 m), gdje je to bilo dovoljno za 13. mjesto, četiri centimetra do plasmana u finale.

U prvoj skupini su izravnu kvalifikaciju izborile Amerikanka Valarie Allman (69,59 m) i Nizozemka Jorinde van Klinken (64,81), a vrlo blizu kvalifikacijskoj normi od 64 metra bile su Francuskinja Melina Robert-Michon (63,77) i Njemica Kristin Pudenz (63,45).

U drugoj kvalifikacijskoj skupini, koja će s natjecanjem krenula u 20.20 sati, među 16 prijavljenih bacačica je i hrvatska rekorderka te dvostruka olimpijska pobjednica Sandra Elkasević. (Hina)

20.20 Filipov prvi hitac (20.09) neće biti dovoljan za finale! Morat će baciti puno dalje ako želi ući u borbu za medalje.

20.11 Usporednu počinju bacanja diska u ženskoj konkurenciji (skupina B) i kugle u muškoj, što znači da ćemo uskoro vidjeti nastupe Sandre Elkasević, odnosno Filipa Mihaljevića. Sretno našim atletičarima!

19.30 Porazom od Kanade 85-88, muška košarkaška reprezentacija Španjolske ostala je bez plasmana u četvrtfinale olimpijskog turnira, jer je natjecanje u skupini A završila na posljednjem, četvrtom mjestu.

Kanađane je do pobjede predvodio Shai Gilgeous-Alexander sa 20 koševa, Andrew Nembhard je ubacio 18, a RJ Barrett 16. Dario Brizuela je sa 17 poena bio najbolji strijelac Španjolske, a Sergio Llull je ubacio 13 koševa u svojoj, najvjerojatnije, zadnjoj utakmici na olimpijskim igrama.

Španjolski košarkaši, osvajači tri olimpijska srebra (1984., 2008. i 2012.) i jednog brončanog odličja (2016.), posljednji put su bez četvrtfinala ostali 2000. u Sydneyju, gdje su turnir završili na devetom mjestu.

image
THOMAS COEX Afp

Kanada je opravdala ulogu favorita i završila grupni dio s tri pobjede, dok se današnjom pobjedom Grčke protiv Australije 77-71, zatvorio krug između preostale tri reprezentacije s učinkom 1-2. Tu je odlučujuća bila pobjeda Australaca nad Španjolcima od 12 koševa razlike u prvom kolu. Zbog te pobjede Australija je u krugu bila najbolja, a Španjolska najlošija. Australci su tako osvojili drugo mjesto i izborili plasman u četvrtfinale, a Grci su na čekanju hoće li biti među dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Hoće li se Giannis i društvo naći među četvrtfinalistima odlučit će utakmica Srbije i Južnog Sudana koja je na rasporedu u subotu (21 sat). Grci će navijati za pobjedu srpskih košarkaša s tri i više koševa razlike, jer će onda oni biti ti koji će se pridružiti Brazilu koji je današnjom pobjedom 102-84 protiv Japana izborio mjesto u četvrtfinalnom ždrijebu, jer za jedan koš ima bolji koš-količnik Grčke. U slučaju pobjede Južnog Sudana s manje od 24 koša razlike, Grci će ostati bez četvrtfinala.

Zanimljivo je da su Grci imali promašeni šut za tricu dvije sekunde prije kraja, a da je Calathes bio precizan, oni bi osigurali plasman u četvrtfinale, dok bi Brazilci bili "u čekaonici".

Od 21 sat Njemačka i Francuska igraju utakmicu za prvo mjesto u skupini B, a obje su reprezentacije već osigurale plasman u četvrtfinale.

19.28 Tolj je u trećoj seriji namjerno prestupila. Zasad joj najjači ostaje hitac od 59.87 metara, što gotovo sigurno neće biti dovoljno za finale.

19.12 Marija Tolj je u prvoj seriji bacila 59.87, a u drugoj seriji 59.27. Za normu će biti potrebno baciti minimalno 64 metra. Prva je Amerikanka Valerie Allman sa 69.59. Čekamo treću seriju.

image
Beautiful Sports/axel Kohring/Imago Sportfotodienst/Profimedia

19.11 Nakon Maroka plasman u polufinale olimpijskog turnira nogometaša izborila je i reprezentacija Španjolske koja je u Lyonu porazila Japan sa 3-0.

"Furija" je povela u 11. minuti golom Fermina Lopeza, a napadač Barcelone je u 73. minuti zabio i drugi gol. Konačnih 3-0 postavio je Abel Ruiz u 86. minuti.

Španjolska, koja ima olimpijsko zlato iz Barcelone (1992), te dva srebra (Tokio, Sydney) u polufinalu će igrati Maroka koji je sa 4-0 porazio SAD.

Najveći je to uspjeh marokanske olimpijske reprezentacije koja u dosadašnja četiri olimpijska nastupa (1992, 2000, 2004, 2012) nije prošla skupinu.

Maroko, kojeg vodi bivši igrač Porta Tarik Sektioui, je poveo u 29. minuti golom Soufianea Rahimija iz jedanaesterca. Za 28-godišnjeg krilnog napadača Al Aina bio je to već peti gol na turniru i uvjerljivo je vodeći strijelac.

Na 2-0 je u 63. minuti povisio napadač Villarreala Ilias Akhomach, da bi branič PSG-a i jedan od trojice igrača starijih od 23 godine, Achraf Hakimi u 70. minuti povisio na 3-0.

Konačnih 4-0 postavio je El Mehdi Maouhoub iz još jednog kaznenog udarca u 90. minuti.

U preostala dva četvrtfinalna susreta sastaju Francuska - Argentina, te Paragvaj - Egipat.

18.58 Francuski džudaš Teddy Riner (35) upisao se u olimpijsku povijest postavši prvi džudaš koji je osvojio četiri olimpijska zlata.

Riner je u finalu kategorije preko 100 kilograma ipponom pobijedio svjetskog prvaka Koreanca Kima Mina-jonga postavši prvi džudaš u povijesti sa četiri olimpijska zlata, te prvi sa šest olimpijskih medalja.

"Teddy Bear", kako ga zovu Francuzi je osvojio pojedinačne olimpijske medalje u Londonu (2012), Rio de Janeiru (2016) i u Parizu (2024), a ima i ekipno zlato iz mješovitih timova iz Tokija. Još jedno zlato mogao bi osvojiti u subotu u natjecanju mješovitih timova.

"Postati olimpijski prvak pred ovakvom publikom, s obitelji i prijateljima, nešto je iznimno," kazao je za francusku televiziju.

"Jako sam sretan i zadovoljan, proslavit ćemo ovu medalju u nedjelju, još nismo završili parišku priču," dodao je.

image
LUIS ROBAYO Afp

Tri pojedinačne zlatne džudaške medalje ima i sjajni Japanac Tadahiro Nomura koji je u kategoriji do 60kg pobijedio u Atlanti (1996), Sydneyju (2000) i Ateni (2004).

Riner, koji je uz proslavljenu atletičarku Marie-Jose Perec, upalio olimpijsku baklju, ima i bronce iz Pekinga i Tokija u pojedinačnoj konkurenciji.

Nevjerojatnom nizu medalja, dodajmo i čak 11 naslova svjetskog prvaka, te pet zlatnih medalja sa europskih prvenstava.

Brončane medalje osvojili su Tadžikistanac Temur Rakhimov i Uzbekistanac Alisher Jusupov.

U ženskoj konkurenciji na programu je bila disciplina +78 kg, a zlato je osvojila Brazilka Beatriz Souza koja je u finalui bila bolja od Izraelke Raz Hershko.

Brončane medalje osvojile su Francuskinja Romane Dicko i Koreanka Kim Ha-yun.

18.55 Uskoro počinje bacanje diska za žene. Naše su predstavnice Sandra Elkasević i Marija Tolj.

Marija Tolj je u kvalifikacijskoj skupini A koja počinje u 18.55, a Sandra će nastupiti u kvalifikacijskoj skupini B (od 20.20).

18.23 Australski tenisači Matthew Ebden i John Peers pobijedili su Amerikance Taylora Fritza i Tommyja Paula sa 7-5, 6-2 u polufinalu muških parova na olimpijskom turniru u Roland Garrosu te će se boriti za zlatnu medalju protiv drugog američkog para, Austina Krajiceka i Rajeeva Rama.

Australci će imati priliku slijediti primjer Marka Woodfordea i Todda Woodbridgea, jedinih osvajača zlatne olimpijske medalje u tenisu iz te zemlje, koji su do najsjajnijeg odličja stigli u Atalanti 1996.

Amerikanci su imali pobjednike u više konkurencija, a u muškim parovima su zlatne medalje osvajali Ken Flach i Robert Seguso (Seul 1988.) te blizanci Bob i Mike Bryan (London 2012.).

U meču za broncu Fritz i Paul će igrati protiv češkog para Tomaš Machač - Adam Pavlašek.

Za zlatnu medalju u konkurenciji ženskih parova igrat će Talijanke Sara Errani i Jasmine Paolini protiv Ruskinja Mire Andrejee i Dijane Šnajder, koje nastupaju kao neutralne individualne sportašice, bez ikakvih nacionalnih obilježja.

U petak su Errani i Paolini u polufinalu bile bolje od Čehinja Karoline Muchove i Linde Noskove sa 6-3, 6-2, dok su Andrejeva i Šnajder svladale Španjolke Cristinu Bucsu i Saru Sorribes Tormo sa 6-1, 6-2. (Hina)

18.10 Kineska olimpijka Huang Yaqiong (30) imala je dvostruki razlog za zadovoljstvo nakon finala mješovitih parova u badmintonu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Nakon što su ona i njezin partner Zheng Siwei (27) osvojili zlatnu olimpijsku medalju u mješovitim parovima, Siwei je zaprosio svoju suigračicu. Rekla je da.

Za Siwei i Yaqiong ovo je bila druga olimpijska medalja nakon što su u Tokiju bili "srebrni".

Bila je to druga prosidba za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu. Argentinski rukometaš Pablo Simonet je u "gradu ljubavi" zaprosio argentinsku hokejašicu na travi Mariju Campoy.

Argentinski par je zajedno od 2015. godine, a nastupili su i na OI u Rio de Janeiru. (Hina)

Nogometaši Maroka izborili su plasman u polufinale Olimpijskih igara nakon što su na pariškom Parku prinčeva pobijedili SAD sa 4-0.

Najveći je to uspjeh marokanske olimpijske reprezentacije koja u dosadašnja četiri olimpijska nastupa (1992, 2000, 2004, 2012) nije prošla skupinu.

Maroko, kojeg vodi bivši igrač Porta Tarik Sektioui, je poveo u 29. minuti golom Soufianea Rahimija iz jedanaesterca. Za 28-godišnjeg krilnog napadača Al Aina bio je to već peti gol na turniru i uvjerljivo je vodeći strijelac.

Na 2-0 je u 63. minuti povisio napadač Villarreala Ilias Akhomach, da bi branič PSG-a i jedan od trojice igrača starijih od 23 godine, Achraf Hakimi u 70. minuti povisio na 3-0.

Konačnih 4-0 postavio je El Mehdi Maouhoub iz još jednog kaznenog udarca u 90. minuti.

Maroko će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta Japan - Španjolska, dok se u preostala dva četvrtfinalna susreta sastaju Francuska - Argentina, te Paragvaj - Egipat. (Hina)

17.58 Južnokorejska streličarska reprezentacija osvojila je i treću zlatnu medalju u isto toliko održanih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu, pobijedivši u finalu mješovitih ekipa Njemačku sa 6-0.

Zlatni korejski dvojac činili su 21-godišnja Lim Sihyeon i 32-godišnji Kim Woojin, dok su Njemačku predstavljali Michelle Kroppen i Florian Unruh.

Za Lim Sihyeon je ovo druga olimpijska medalja, dok je Kim Woojin dodao četvrto zlato u svoju kolekciju u kojoj su do danas bila tri momčadska naslova olimpijskog pobjednika.

U meču za broncu američki par, koji su činili Casey Kaufhold i Brady Ellison, pobijedio je sa 6-2 indijsku kombinaciju Akita Bhakat - Dhiraj Bommadevara.

U streličarskom olimpijskom programu su ostala još pojedinačna natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji, gdje će korejski dvojac iz današnjeg natjecanja biti u statusu prvih favorita. Oboje su imali uvjerljivo najbolji rezultat u kvalifikacijama, a Lim Sihyeon je pritom postavila i novi svjetski rekord (694 kruga). (Hina)

Hrvatski boksač Gabrijel Veočić (23) nije se uspio plasirati u polufinale poluteške kategorije do 80 kg izgubivši jednoglasnom odlukom sudaca od Dominikanca Cristiana Javiera Pinalesa koje je ulaskom u polufinale osigurao brončanu medalju.

Veočić je bio prvi hrvatski boksač nakon Filipa Hrgovića na OI u Riju 2016. koji je izborio plasman među osam najboljih i borbu za olimpijsko odličje. Međutim, nije uspio.

Dominkanac Pinales je jednoglasno dobio sve tri runde za uvjerljivih 5-0.

Veočić je kao osmi nositelj u prvom kolu bio slobodan, a potom je u osmini finala pobijedio trostrukog olimpijca iz Jordana Husseina Ishaisha, dok je Pinales (23) slavio u dva meča jednoglasnim odlukama protiv predstavnika Tajvana i Kine pri čemu je izbacio prvog nositelja, Kineza Tuohetaerbieka.

Hrgović je tako ostao jedini boksač olimpijskom medaljom osvojenom pod hrvatskom zastavom, ima broncu iz Rio de Janeira. No, medalje na OI su osvajali i Mate Parlov i to zlato u Munchenu 1972. godine (poluteška), Ante Josipović zlato u LA-u 1984 (poluteška) i Damir Škaro četiri godine kasnije broncu u Seoulu. (Hina)

17.36 Njemačke je pobijedila Španjolsku 33:31 i nanijela joj drugi poraz na turniru. Hrvatski će rukometaši u nedjelju igrati protiv Španjolaca za prolaz u četvrtfinale.

17.30 Kraj za Gabrijela Veočića. Pinales je bio agresivniji i pobijedio na bodove. Hrvatski je predstavnik bio jednu pobjedu udaljen od medalje, ali nažalost mora se priznati da je Dominikanac bio bolji.

17.15 Počeo je meč između Veočića i Pinalesa.

17.05 Uskoro u ring izlazi Gabrijel Veočić koji će se boriti protiv Cristiana Pinalesa, boksača iz Dominikanske Republike. Pobijedi li, izborit će polufinale i osigurati Hrvatskoj minimalno brončanu medalju. Naime, u boksu se za izboreno polufinale dodjeljuju brončane medalje svakom od polufinalista.

16.40 Hrvatski jedriličar Filip Jurišić drži drugo mjesto nakon četiri kvalifikacijske regate klase ILCA 7 u Marseilleu. Više o Jurišiću pročitajte OVDJE.

image

Filip Jurišić

NICOLAS TUCAT Afp

16.37 Na uvjerljiv je način do brončane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu stigla poljska tenisačica Iga Šwiatek koja je sa 6-2, 6-1 pobijedila Slovakinju Annu Karolinu Schmiedlovu.

Sat vremena trebalo je najboljoj svjetskoj tenisačici da osvoji premijernu olimpijsku medalju u karijeri te time pronađe utjehu nakon polufinalnog poraza od Kineskinje Qinwen Zheng.

image

Iga Swiatek

MIGUEL MEDINA Afp

Schmiedlova je povela 2-1 u prvom setu i nakon toga izgubila šest gemova u nizu. Šwiatek je imala 6-2, 1-0 kada je njen niz samo nakratko prekinula slovačka igračica. Od 1-1 u drugom setu Šwiatek je opet imala veliki niz od pet gemova za konačno slavlje 6-2, 6-1.

U subotu je na programu finalni meč tenisačica na Olimpijskim igrama. Drugi meč od 12 sati igraju najbolja hrvatska tenisačica Donna Vekić i Kineskinja Qinwen Zheng. Njih su dvije u karijeri dva puta igrale međusobno te je trenutačni rezultat 1-1. (Hina)

16.15 Elena Vorobjeva je u jedinoj danas održanoj regati bila tek 40., a u ukupnom poretku s 23 negativna boda drži 13. mjesto. I u ovoj klasi se jedri 10 kvalifikacijskih plovova, a onda slijedi medal race deset najboljih.

16.10 21-godišnja slovačka plivačica Tamara Potocka ostala je bez svijesti nakon jutarnje kvalifikacijske utrke na 200 metara mješovito. Utrku je završila na sedmome mjestu, a potom se srušila te joj je ekspresno pružena hitna medicinska pomoć. Voditeljica slovačkog tima Ivana Lange izjavila je da Potocka inače ima astmu. Slovačka je plivačica ubrzo došla k svijesti i trenutno je stabilno, uz liječnički nadzor.

image

Tamara Potocka

JONATHAN NACKSTRAND Afp

16.05 Hrvatska je protiv Švedske doživjela najteži poraz u povijesti Olimpijskih igara. Više o tome pročitajte OVDJE.

16.00 Na košarkaškom turniru su Grci svladali Australiju što je sjajna vijest za Brazil i Acu Petrovića. Tim rezultatom Brazilu je zagarantirano da prođe u četvrtfinale kao jedna od najboljih trećeplasiranih momčadi.

15.55

U finalu stolnoteniskog tunira na Olimpijskim igrama u Parizu igrat će prve dvije nositeljice Kineskinje Meng Chen i Yingsha Sun u nženskoj konkurenciji, dok će kod stolnotenisača suparnik Kinezu Thendongu Fanu suprotstaviti Šveđanin Truls Moregard.

U polufinalu su Kineskinje bez izgubljenog seta svladale svoje suparnice, prvo je Meng Chen svladala Yubin Shin iz Južne Koreje sa 4-0 (11-7, 11-6, 11-7, 11-7), a potom je Yingsha Sun sa 4-0 (11-6, 11-8, 11-8, 11-2) bila bolja od Japanke Hine Hayate.

Chen i Sun su igrale u finalu i prije tri godine u Tokiju, a tada je slavila starija Chen.

Fan je do svog drugog uzastopnog olimpijskog pojedinačnog finala stigao ugasivši nade domaćeg favorita Felixa Lebruna svladavši ga sa 4-0 (11-8, 11-6, 11-7, 11-5), dok je u drugom polufinalu viđena velika borba, a na kraju je Moregard nadigrao Brazilca Huga Calderana sa 4-2 (12-10, 16-14, 7-11, 11-7, 10-12, 11-8). Moregard (22) je u 2. kolu izbacio prvog nositelja Kineza Chuqina Wanga, a onda je u nastavku turnir dokazao kako to nije bila slučajnost.

Za Fana je ovo drugi uzastopni ulazak u finale olimpijskog turnira, prije tri godine je izgubio od legendarnog Ma Longa.

Finale stolnotenisačica na programu je u subotu, a stolnotenisača u nedjelju. (Hina)

15.11 Sjajno je Filip Jurišić odradio četvrti plov u klasi ILCA. Ciljem je prošao kao prvi te prema prvim, neslužbenim rezultatima trenutno drži drugo mjesto u ukupnom poretku.

Hrvatski jedriličar je odlično startao, a na drugoj oznaci je preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do kraja plova. Iza njega se plasirao Thad Lettsome s Djevičanskih Otoka te Juan Maegli iz Gvatemale. U ukupnom poretku u vodstvu je Australac Matt Wearn s 15 bodova. Jurišić ima 18 baš kao i jedriličar iz Perua Stefano Peschiera.

15.01 Felix Auger-Aliassime, 23-godišnji kanadski tenisač, nije pružio preveliki otpor Carlosu Alcarazu u polufinalu Olimpijskih igara. Španjolac je slavio nakon jednog sata i 16 minuta igre rezultatom 6:1, 6:1 i tako izborio finale turnira u Parizu. U njemu čeka pobjednika susreta između Novaka Đokovića i Lorenza Musettija koji svoje polufinale igraju od 19 sati.

image
MIGUEL MEDINA Afp

14.55 Elena Vorobjeva je treći plov u klasi ILCA završila na razočaravajućem, 40. mjestu. Na početku plova je pala na posljednje mjesto, do kraja utrke je napredovala nekoliko mjesta, ali nije mogla dalje od ovog plasmana. U ukupnom poretku nakon tri plova zauzima 13. mjesto od 43 jedriličarke.

14.38 Pali su hrvatski rukometaši u završnici prvog dijela. Nakon 30 minuta rezultat je 18:15 za Švedsku. Utakmicu pratite OVDJE.

14.16 Nakon 15 minuta prvog poluvremena hrvatska rukometna reprezentacija vodi protiv Švedske rezultatom 10:6. Tu utakmicu možete pratiti OVDJE.

14.15 Brazilci su upisali laganu pobjedu protiv Egipta u trećem kolu odbojkaškog turnira. Bilo je 3:0 (25:11, 25:13, 25:16) pa se sada Brazil nada da će biti jedna od dvije najbolje trećeplasirane momčadi te ući u četvrtfinale Olimpijskih igara. U njihovo skupini će se Italija i Poljska boriti za prvo mjesto.

image
DIMITAR DILKOFF Afp

14.09 Na olimpijskom turniru u badmintonu u Parizu igrat će se svekineski finale u konkurenciji ženskih parova, dok će u finalu muških parova igrati parovi iz Kine i s Tajvana.

U prvom polufinalu u ženskoj konkurenciji prve nositeljice Qing Chen Chen i Yi Fan Jia nakon velike borbe nadigrale Malezijke Pearly Tan i Muralitharan Thinaah sa 2-1 (21-12, 18-21, 21-15), dok su potom Shen Shu Liu i Ning Tan sa 2-0 (21-16, 21-19) svladale Japanke Nami Matsuyamu i Chiiharu Chidu.

Kod stolnotenisača su prvi nositelji Kinezi Wi Keng Liang i Chang Wang također vrlo teško sa 2-1 (21-19, 15-21, 21-17) bili bolji od Malezijaca Aarona Chije i Wooi Yik Soija, a Tajvanci Yang Lee i Chi-Lin Wang su u trećem setu "slomili" Dance Kima Astrupa i Andersa Skaarupa Rasmussena sa 2-1 (21-18, 17-21, 21-10).

Ženski finale će se igrati u subotu, a muški u nedjelju, dok je kasnije u petak na programu finale mješovitih parova u kojemće Kinezi Si Wei Zheng i Ya Qiong Huang igrati protiv Won Ho Kima i Na Eun Jeong iz Južne Koreje. (Hina)

13.55 Hrvatski rukometaši uskoro kreću u važan dvoboj protiv Švedske. Više o tom susretu pročitajte OVDJE.

13.40 Filip Jurišić nije dobro odradio treći plov. Završio je na 32. mjestu što će sigurno utjecati na njegov konačan plasman. Sreća u nesreći je da se najgori rezultat briše pa bi Jurišić ako ne ponovi ovakav nastup i dalje mogao ući u borbu za medalje.

image
PETTER ARVIDSON/BILDBYRĹN/SHUTTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Petter Arvidson/bildbyrĹn/shutte/shutterstock Editorial/profimedia

13.20 Gotov je drugi plov za Elenu Vorobjevu koja nije imala najbolji nastup. Završila je na 18. mjestu.

13.18 Kraj za braću Fantela. Diskvalificirani su zbog preuranjenog starta.

13.15 Krenuo je plov, Fantele su odlično startale i trenutno su na trećem mjestu.

13.05 Uskoro će braća Fantela započeti plov za medalje. U međuvremenu je Elena Vorobeva na 20. mjestu u svom plovu.

13.01 Završena je druga kvalifikacijska skupina u bacanju kladiva. Hrvatski predstavnik Matija Gregurić je na kraju završio na 17. mjestu te je ostao bez finala.

13.00

Uz Valenta i Martina Sinkovića koji su obranili naslov olimpijskih prvaka u dvojcu, pretposljednjeg dana veslačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu zlato iz Tokija obranili su i Irci Fintan McCarthy i Paul O'Donovan u lakom dvojcu na pariće.

Sinkovići su do zlata stigli fantastičnim finišom, 500 metara prije cilja bili su četvrti s dvije i pol sekunde zaostatka za vodećim Britancima Oliverom Wynee-Griffithom i Tomom Georgeom uz minimalni zaostatak za drugim Rumunjima i trećim Švicarcima. No, tada su dignuli tempo, vrlo se brzo odvojili od Rumunja i Švicaraca da bi u zadnjih 100 metara dostigli i prestigli Britance te ciljem proći u vremenu 6:23.66 minuta, 45 stitinki ispred drugih Britanaca. Bronce su osvojili aktualni svjetski prvaci Švicarci Roman Roeoesli i Andrin Gulich sa 6:24.76.

Ovo je četvrta olimpijska medalja za braću Sinković, nakon srebra u četvercu na pariće u Londonu 2012. te zlata u dvojcu na pariće 2016. u Rio de Janeiru i dvojcu 2021. u Tokiju ime su postali najtrofejniji hrvatski olimpijci s ljetnih Igara u povijesti.

Na sličan način su i McCarthy i O'Donovan slavili u lakom dvojcu na pariće, sredinom utrke zaostajali su za Grcima, ali su potom pojačali ritam i stigli na cilj u vremenu 6:10.99 minuta. Srebro su u finišu osvojili Talijan Stefano Oppo i Gabriel Soares sa 6:13.33 ispred brončanih Grka Antoniosa Papakonstantinoua i Petrosa Gkaidatzisa sa 6:13.44.

U finalima veslačica u petak zlata su osvojile Nizozemke Ymkje Clevering i Veronique Mester u dvojcu te Britanke Emily Craig i Imogen Grant u lakom dvojcu na pariće. U tim utrkama nije bilo previše neizvjesnosti, Nizozemke su slavile s vremenom 6:58.67, 4.30 sekundi ispred srebrnih Rumunjki Ioane Vrinceanu i Roxane Anghel, odnosno 4.87 sekundi ispred brončanih Australki Jess Morrison i Annabelle McIntyre, dok su Britanke s vremenom 6:47.06 bile za 1.72 sekunde brže od srebrnih Rumunjki Gianine Elene van Groningen i Ionele Livije Cozmiuc te 2.22 sekundi ispred brončanih Grkinja Dimitre Kontou i Zoi Fitsiou. (Hina)

12.55

Kineski sinkronizirani skakači u vodu Daoyi Long i Zongyuan Wang osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Parizu, u skokovima s daske, s tri metra.

Nakon šest odrađenih skokova kineski reprezentativci su skupili 446.10 bodova, što je bilo dva boda više od srebrnih Meksikanaca Juana Manuela Celaya Hernandeza i Osmara Olvera Ibarre. Brončanu medalju osvojili su Britanci Anthony Harding i Jack Laugher.

Ta su tri para debelo nadmašila konkurenciju pa je tako četvrti talijanski par, Marsaglia i Tocci, za brončanim odličjem zaostao čak 35 bodova.

Kinez Zongyuan Wang je bio zlatni i na prošlim Igrama u Tokiju, ali tada u paru s Xie Siyijem. Meksikanac Juan Celaya je prije tri godine bio nesretan četvrti, kada je skakao s Castillom, ali je sada u paru s Hernandezom osvojio srebrnu medalju. (Hina)

12.53 Napokon su francuski rukometaši nekoga pobijedili. U tek četvrtom nastupu na Igrama upisali su prvu pobjedu i to protiv Argentine. Konačni rezultat je bio 28:21, a najefikasniji u redovima Brazila su bili Descat s osam i Prandi s pet golova. Argentince je predvodio Parker sa sedam golova. Francuska sada ima tri boda, a Argentina je i dalje bez bodova.

12.48 U posljednjoj utakmici skupne B olimpijskog turnira Brazil je svladao Japan s 102:84 i tako stekao preduvjete da bude među dvije najbolje treće reprezentacije koje će izboriti put u Pariz i plasman u četvrtfinale Igara. Naime, reprezentacija koju vodi Aco Petrović trenutačno je na koš-razlici minus sedam i relativno mirno čeka rasplet u skupinama A i C.

Japan je u ovoj utakmici zaigrao bez najboljeg igrača, Ruia Hachimure, a Brazil je imao raskošnog Bruna Cabocla s 33poena i 13 skokova, Vitor Benite dodao 19 poena, a Marcelinho Huertas je sve držao pod kontrolom s 13 poena i osam asista. Kod Japana je Josh Hawkinson ubacio 26 poena uz deset skokova, dok je još jednu partiju odigrao Yuki Kawamura s 21 poenom i deset asista, a Yuta Watanabe je dodao 14 poena uz devet skokova. (tp)

12.40 Što su "stari jarci" Martin i Valent Sinković imali za reći nakon osvajanja zlata pročitajte OVDJE.

12.20 Osim što su podignuli Hrvatsku na ljestvici medalja, Sinkovići su postali apsolutni rekorderi Hrvatske na ljetnim Olimpijskim igrama. Više o tome pročitajte OVDJE.

12.10 Zlato Sinkovića je dodatno podignulo Hrvatsku na ljestvici medalja. Više o tome pročitajte OVDJE.

11.58 Martin i Valent Sinković primaju zlatne medalje, a slijedi Lijepa naša...

11.39 Potpuno je nevjerojatno što su napravili Martin i Valent Sinković u zadnjih 500 metara utrke. Ušli su u završnicu s četvrtog mjesta, a onda su krenuli u nevjerojatni sprint. Izgledalo je gotovo nestvarno kako prestižu Švicarce i Rumunje, a onda je u zadnjih 200 metara svakim zaveslajem smanjivan zaostatak za Britancima. Na kraju su Sinkovići u zadnjih 30ak metara došli do prvog mjesta i novog zlata. Nevjerojatna utrka!!! Više o utrci pročitajte OVDJE.

image
OLIVIER MORIN Afp

11.37 ZLATOOOOOOO!!! Kakav finiš Sinkovića!!! Nevjerojatno!!!

Kakav finiš Sinkovića, luda je borba za medalju!

11.35 I dalje su Britanci na vrhu, Rumunjska druga, a Švicarska se malo odvojila od Sinkovića koji nakon 1.500 metara drže četvrto mjesto.

11.34 Britanci suvereno vode, Rumunji ih prate, a Sinkovići se bore za treče mjesto sa Švicarcima i Španjolcima. Nakon 1.000 metara su treći.

11.32 Start nije bio najbolji za Sinkoviće. Nakon 500 metara su peti s nešto manje od tri sekunde zaostatka za vodećim Britancima.

image
ANDRZEJ IWANCZUK Nurphoto Via Afp

11.30 Krenula je utrka! Idemo po medalju! Bit će teško, konkurencija je strašna...

11.38 Braća Sinković će veslati u stazi broj 3. Najveći konkurenti, Švicarci, Rumunji i Britanci su u stazama 2, 4 i 5.

11.22 Čekamo početak finalne utrke braće Sinković. Na rasporedu je u 11.30.

11.20 Loše vijesti dolaze s plivanja. Unatoč tome što je Nikola Miljenić uvjerljivo osvojio svoju kvalifikacijsku skupinu, na kraju nije prošao u polufinale. U konačnici je Nikola zauzeo 30. mjesto i neće nastupiti u večernjem polufinalu. Posljednje hrvatsko plivačko finale na Olimpijskim igrama je i dalje djelo Matee Samardžić koja je 2016. godine u Rio de Janeiru bila u finalima na 100 i 200 metara leđno. Više pročitajte OVDJE.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

11.15 Posljednji hitac Matije Gregurića ponovno je bio bolji od prethodna dva, ali to neće biti dovoljno za finale. Ovog puta kladivo je letilo do 73,69 metara. Više o njegovom nastupu pročitajte OVDJE.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

11.10

Odbojkaši Njemačke pobijedili su Argentinu 3-0 (25:13, 25:21, 25:21) u trećem kolu skupine C na Olimpijskim igrama čime su osigurali plasman u četvrtfinale.

Sa šest bodova Njemačka je privremeno zasjela na vrh ljestvice svoje skupine. Pet bodova ima SAD, a četiri Japan, s tim da će te dvije reprezentacije međusobnim susretom od 21 sat zaključiti natjecanje u ovoj skupini. Bez pobjede i boda nastup na Igrama zaključila je Argentina.

Tijekom petka u skupini B će dvoboj trećeg kola odigrati Brazil i Egipat, od 13 sati, koji zasad imaju dva poraza. Pobjedniku tog susreta ostaje nada za prolaz u četvrtfinale kao jedan od dvije najbolje trećeplasirane momčadi. U subotu će u toj skupini Italija i Poljska u međusobnom susretu odlučiti o prvom mjestu. Ranije su oba sastava već osigurala četvrtfinale.

Od 17 sati dvoboj trećeg kola skupine A igraju domaćin Francuska i Slovenija koji su osigurali četvrtfinale, a međusobni ogled će odlučivati o pobjedniku skupine. (Hina)

11.05 Nikola Miljenić je pobijedio u svojoj kvalifikacijskoj skupini s vremenom 53,32. Miljenić sada mora čekati rasplet ostalih kvalifikacijskih skupina, ali s ovim rezultatom ima dobre šanse za prolazak u polufinale.

image
TONCI VLASIC Cropix

U svom drugom hicu Matija Gregurić je popravio rezultat. Sada je bacio 72,94 metara što je i dalje rezultat koji gotovo sigurno neće biti dovoljan za finale. Ostaje još treća serija u kojoj Gregurić mora bolje ako želi mjesto u finalu.

10.57 Odbojkaši završavaju natjecanje po skupinama. U prvom današnjem susretu Njemačka je s 3:0 (25:13, 25:21, 25:21) pobijedila Argentinu i tako osigurala prolazak u četvrtfinale. U 21:00 posljednju utakmicu skupine C igraju SAD i Japan.

10.55 Uskoro će s kvalifikacijama na 100 metara leptir započeti Nikola Miljenić. Tamo će od 40 natjecatelja, 16 najbržih izboriti plasman u polufinale.

10.46 Imamo prvog finalista bacanja kladiva. Ukrajinac Mihajlo Kohan je bacio hitac od 77.42 m čime je prebacio kvalifikacijsku normu i osigurao mjesto u finalu.

Nakon kratke stanke, Gregurić je bacio svoj prvi hitac na Olimpijskim igrama. Kladivo je letilo 71,48 metara. Uvijek je dobro kada prvi hitac bude ispravan, ali za finale će Matija morati imati puno bolji hitac. Trenutno se nalazi na četvrtom mjestu kvalifikacijske skupine. Podsjetimo, mjesto u finalu će izboriti 12 najboljih iz obje skupine po 16 natjecatelja.

10.35 Jedna nesvakidašnja situacija. Kladivo je nakon neispravnog hica Yanna Chaussinanda završilo u mreži zbog čega je natjecanje nakratko prekinuto. Dogodilo se to taman prije nego što je Matija Gregurić trebao uputiti svoj prvi hitac. Sada možemo samo čekati nastavak natjecanja.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

10.33 Odigrana je prva utakmica današnjeg rukometnog programa na Igrama. Danska je pobijedila Mađarsku rezultatom 28:25 te tako zadržala niz nepobjedivosti. Gidsel je postigao 8 golova za Dansku, a po pet su dodali Gansen i Joergensen. U redovima Mađarske najefikasniji je bio Ilić s pet golova. Danska ima 8 bodova, a Mađarska dva. U grupi B su i Norveška (6 bodova), Egipat (3), Francuska (1) i Argentina (bez bodova). Argentina i Francuska danas igraju od 11 sati, a Norveška i Egipat od 21.00.

image
ARIS MESSINIS Afp

10.26 U međuvremenu su podijeljene prve medalje dana. U finalu ženskog trostava pobjedu je odnijela Švicarka Chiara Leone. Prvo je to zlato za Švicarsku na ovim Igrama. Drugo mjesto pripalo je Amerikanki Sagen Maddaleni, dok je treća bila Kineskinja Qiongyue Zhang.

Krenulo je natjecanje, a Gregurić baca deveti po redu. Kvalifikacijska norma je postavljena na 77 metara. Svaki natjecatelj će imati tri hica za pokušati izboriti mjesto u finalu. Sretno Matija!

10.10 Najbolji hitac Matije Gregurića u karijeri išao je 75,47 m. Ako želi doći do finala, danas će trebati rezultat blizu svog osobnog rekorda.

10.05 Prije početka današnjeg programa u bacanju kladiva, prisjetimo se kako je ono prošlo na Olimpijskim igrama u Tokiju. U kvalifikacijama je za ulazak u finale bio potreban hitac od 75,73 m. Do zlata je naposljetku došao Poljak Wojciech Nowicki, srebro je uzeo Eivind Henriksen iz Norveške, dok se broncom okitio još jedan Poljak Pawel Fajdek. Pobjednički hitac išao je 82,52 m.

image
BEN STANSALL Afp

9.35 Sigurdsson je progovorio o najvećem problemu Hrvatske: ‘Utakmica uvijek donese drugačije od onog što smo planirali‘. Opširnije pročitajte OVDJE.

9.04 Košarkaški olimpijski turnir došao je do trećeg, posljednjeg kola u skupinama, a danas će se razriješiti stvari u grupama A i B. U grupi A od 13:30 igraju Australija i Grčka, a od 17:15 Kanada i Španjolska. Nakon dva kola Kanada je prva s dvije pobjede, Australija i Španjolska su na omjeru 1-1, a Grci su upisali dva poraza. Japan i Brazil u 11 sati otvaraju današnji košarkaški program, a od 21 igraju Francuska i Njemačka. Te dvije reprezentacije imaju omjer 2-0 dok su Japanci i Brazilci na 0-2 pa u međusobnom dvoboju igraju za treće mjesto u skupini. Podsjetimo kako u četvrtfinale idu prve dvije momčadi iz tri skupine te dva najbolja trećeplasirana.

9.00 Za nešto više od sat vremena će s natjecanjem krenuti prvi hrvatski sportaš. To je Matija Gregurić pred kojim su kvalifikacije iz kladiva. Natjecatelji su podijeljeni u dvije kvalifikacijske skupine po 16 sportaša, a mjesto u finalu će izboriti 12 najboljih. Konkurencija je ogromna te Matiji sigurno neće biti lako ući u finale.

8.40 Osim za hrvatske sportaše, danas je na Olimpijskim igrama bogat dan i za ostale. Točnije, ispred nas je dan u kojem će se podijeliti preko 50 medalja. Jedrenje, tenis, BMX, veslanje, badminton, mačevanje... U svim tim sportovima se danas dijele medalje, a sve zanimljivosti ćemo pokriti u ovom prijenosu uživo.

image
FRANCK FIFE Afp

Tko je samo mogao pomisliti da će Donna Vekić ispisati vjerojatno najljepšu hrvatsku priču pariških Olimpijskih igara?

Premda naša teniska lavica ističe da su joj Igre od početka godine bile postavljene kao jedan od najvažnijih ciljeva sezone i premda je uoči njih, igranjem polufinala Wimbledona, ostvarila najbolji rezultat karijere na nekom Grand Slamu, teško je reći da je imala velika očekivanja od olimpijskog turnira. Ipak je zemlja podloga koja joj najmanje odgovara i jedina na kojoj nikad nije igrala finale, a bila je u njih 13 u profesionalnoj karijeri.

OPŠIRNIJE ČITAJTE OVDJE

Valent i Martin Sinković danas (11.30) veslaju u svom četvrtom olimpijskom A finalu

Prvi put nakon Londona, Rija i Tokija, Valent i Martin Sinković na Olimpijske igre nisu otišli kao glavni favoriti za zlato. Ono što su bili i u četvercu na pariće koji nije znao za poraz u olimpijskoj sezoni sve do finalne utrke u Londonu, ono što su bili u dvojcu na pariće u kojem su u Brazil došli s nizom od 26 uzastopnih pobjeda i ono što su bili u Japanu u koji su otputovali također bez poraza u toj sezoni.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

07.00

Kad je slaganje posada u pitanju onda je ono što su Rumunji napravili na ovim Igrama ipak posebnost jer svih osam (!?) članica ženskog osmerca nastupa u još nekoj disciplini. I došle su do finala, odnosno u borbu za medalje, u svim disciplinama u kojima su nastupale.

Roxana Anghel i Ioana Vrinceanu su to napravile u dvojcu ‘bez‘, Ancuta Bodnar i Simona Radis u dvojcu na pariće, Adriana Adam, Maria Lehaci, Maria Magdalena Rusu i Amalia Beres u četvercu ‘bez‘, a sve zajedno u osmercu. I u svima tim disciplinama su bile kandidatkinje za medalju, a Ancuta Bodnar i Simona Radis su prvo odličje u Parizu već osvojile u četvrtak - srebro u dvojcu na pariće.

Jedan čamac može osvojiti čak četiri medalje. Više pročitajte OVDJE.

6.00 Dobro jutro, dragi čitatelji!

Iza nas je još jedan veličanstven sportski dan, u kojem je Donna Vekić ušla u olimpijski finale i ispisala novu povijesnu stranicu hrvatskog sporta. Prvi put ćemo imati tenisačicu u borbi za pojedinačno olimpijsko zlato, a Donnin meč sa Zheng na rasporedu je u subotu, kao drugi iza podneva.

Ipak, i danas će u Parizu biti gomila uzbuđenja, a Hrvatska može osvojiti čak tri medalje. Prvu šansu imat će braća Martin i Valent Sinković, koji u 11.30 sati veslaju u finalu dvojca bez kormilara te mogu postati prvi hrvatski sportaši s četiri medalje na ljetnim Igrama.

Nakon toga ćemo u 13.13 navijati za braću Fantela koji se u odgođenom plovu za odličja žele vinuti na postolje, a u 17 sati će se boksač Gabrijel Veočić boriti za polufinale koje bi mu osiguralo broncu. Uz sve to rukometaši igraju protiv Švedske (14.00), startaju i naši aduti u atletici, u akciju se vraća i kajakaš Marinić...

Sve ćemo to, naravno, pratiti na našem portalu, a ovdje vam kao i svakog jutra donosimo kompletan raspored.

10.10 •• Atletika

Matija Gregurić (kladivo, kvalifikacije)

11.00 •• Plivanje

Nikola Miljenić (100 leptir, kvalifikacije)

11.30 •• Veslanje

Martin i Valent Sinković (dvojac bez kormilara, finale)

12.15 •• Jedrenje

Elena Vorobjeva (ILCA 6, 2., 3. i 4. plov)

13.13 •• Jedrenje

Šime i Mihovil Fantela (49er, plov za medalje)

14.00 •• Rukomet

Hrvatska - Švedska (skupina, 4. kolo)

15.30 •• Kajak/kanu

Matija Marinić (cross, time-trial)

15.35 •• Jedrenje

Filip Jurišić (ILCA 7, 3. i 4. plov)

17.04 •• Boks

Gabrijel Veočić - Cristian Pinales (četvrtfinale)

18.55 •• Atletika

Marija Tolj (disk, kvalifikacije)

20.00 •• Plivanje

Nikola Miljenić (100 leptir, finale*)

20.10 •• Atletika

Filip Mihaljević (kugla, kvalifikacije)

20.20 •• Atletika

Sandra Elkasević (disk, kvalifikacije)

*ako se kvalificira

Linker
22. rujan 2024 10:21