DAMIR KRAJAC Cropix
MODRI PROKOCKALI 2:0

VIDEO: Dinamo u drami ostao bez pobjede! Monaco se vratio ‘iz mrtvih‘, Bjelica isključen

Fenomenalni golovi Sučića i Baturine nisu dočekali nagradu u obliku sva tri boda
Piše: Davorin Olivari, Marko Crnjak, Niko Matičević, Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 02. listopad 2024. 23:01

Dinamo - Monaco 2:2 (Sučić 45.+3, Baturina 66./Salisu 75., Zakkaria 90.-11 m)

Dinamo: Nevistić - Theophile, Torrente, Bernauer - Ristovski, Ademi🟨 (od 63. Rog), Sučić, Mišić⚽, Pierre-Gabriel - Baturina🟨⚽ (od 75. Kačavenda🟨) - Petković🟨.

Monaco: Köhn - Vanderson (od 72. Diakatta), Kehrer, Salisu🟨⚽, Henrique (od 80. Outarra) - Zakaria, Camara (od 72. Ben Seghir) - Minamino, Aklouche, Golovin (od 46. Balogun) - Embolo🟨 (od 46- Ilenikhena).

Pogotke pogledajte OVDJE.


David je skoro pobijedio Golijata! Ali ipak nije... Jedan neoprezan start Bernauera spriječio je veliko iznenađenje. Monaco se u zadnjim trenucima utakmice dokopao boda iz jedanaesterca. Šteta, bila je to još jedna predstava koja je mogla ostati kao zaustavljena slika ostati za vijeke vjekova. Još jedan od onih europskih trijumfa koji je pamte.

Gotovo je bilo nevjerojatno gledati ovaj Dinamo u usporedbi s onim iz Münchena. Koliko je tu samo bilo energije, požrtvovnosti, motiva... Nenad Bjelica je donio nevjerojatni novi zamah maksimirskog kluba, u kratkom vremenu preporodio je momčad. Ostaje neka gorčina nakon ovog neodlučenog rezultata, jer Dinamo je imao sve, vodstvo od 2:0, činilo se da će doći do pobjede. Ali opet je pogriješio jedan Francuz, kao onda Theophile protiv Šahtara. Šteta i zbog Martina Baturine, hrvatskog nogometnog dragulja, koji je sa spektakularnim pogotkom i asistencijom bio junak utakmice, ali njegova momčad nije pobijedila.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Golovi koje su postigli on i Sučić su bila čisti ‘masterpiece‘, ne znaš koji je bio ljepši. Modri su pokazali da Liga prvaka i oni nisu dva različita svijeta. Bravo plavi dečki! Bez obzira na to što ste prokockali pobjedu koja bila nadohvat.

Maksimirski teren bio je očajan. Kiša koja je padala bez prestanka nekoliko sati i za vrijeme utakmice natopila je travnjak na kojem su bile vidljive lokve. U takvim okolnostima nije bilo lako kontrolirati loptu. U samom začetku utakmice, upravo je možda jedna lokva spriječila vodstvo Modrih. Nakon ubačaja Baturine iskosa iz slobodnog udarca, došlo je do velike gužve u šesnaestercu Monaca, lopta je krenula prema mreži Kohna, ali je negdje zastala.

image
DAMIR SENCAR Afp

Dinamo je krenuo hrabro, odlučno. Nakon desetak minuta igre, Ristovski je centrirao s desne strane, a Petković je pokušao atraktivnim ‘škaricama‘, izgledalo je spektakularno, ali lopta otišla pola metra iznad grede. A onda je Monaco imao sjajnu priliku. Minamino se nakon jedne odbijene lopte našao sam pred Nevistićem na nekih pet-šest metara, ali je vratar Modrih fenomenalnom intervencijom nogom zaustavio udarac. Ta obrana će sigurno konkurirati za obranu kola drugog kola Lige prvaka. Modri vratar je nakon nešto više od dvadesetak minuta igre sjeo na travnjak, bilo je zabrinutosti, ali brza intervencija liječnika i masiranje lista desne noge osovili su Ivana na noge. Na sreću svih na plavoj klupi.

image
DAMIR SENCAR Afp

Opasna je akcija Monaca ubilježena nedugo zatim. Nakon centaršuta s lijeve strane, iskosa je pokušao Vanderson, ali se na putu lopti prema mreži ispriječio Torrente. Bila je to odlična intervencija španjolskog stopera. Što je utakmica odmicala, teren je bio sve teži za igru. Kiša je pojačala, lokve su postajale sve veće i dublje, loptu je bilo sve teže kontrolirati. Maksimirski sraz sve se više pretvarao u ‘blatni borbu‘. Jedni i drugi nudili su veliku borbenost, izgaranje u svakoj akciji, ali s obzirom na stanje terena, nije moglo biti nekog smislenog nogometa.

Lopta je zastajala, akcije su se razbijale u vodenim okolnostima. Nije bilo moguće uspostaviti neku pas igru, uvjeti su diktirali, teniskim rječnikom kazano, ogroman broj neforsiranih pogrešaka. Nije to bilo ništa neočekivano, na takvom vodom natopljenom terenu, nije se mogao igrati nogomet koji bi nalikovao ‘normalnom nogometu‘. Iz tog razloga i nije bilo prilika za postizanje pogodaka, jer se teško dolazilo do šesnaesterca. Cijela priča odigravala se uglavnom u ‘bazenu‘ sredine travnjaka. Nije bilo lako ‘plivati‘ u njemu...Ali tribine su se dobro zabavljale, Bad Blue Boysi su strasno bodrili Modre, priključila se i zapadna tribina, kiša nije smetala navijačima. U samoj završnici prve dionice, Petković je izazvao ushit tribina, krenuo je prema golu Monaca, odlično je pucao, vratar Kohn je obranio, ali bilo je zaleđe...

No, minutu nakon toga, Maksimir je - poludio! Dinamo je poveo. Baturina je poveo napad, brzu akciju, dobacio je lopti do Sučića, koji poput najvećeg majstora nogometne igre, ‘valja‘ beka Monaca i prebacuje vratara. Kakva majstorija, kakav vrhunski pogodak hrvatskog reprezentativca, pravo remek-djelo! Modri su s prednošću otišli na odmor...

image

Petar Sučić i Arijan Ademi

DAMIR KRAJAC Cropix

Početkom drugog poluvremena, Modri su moglo do podebljanja vodstva, nakon kornera Petković je dočekao loptu na ‘drugoj‘ stativi, ali je promašio s nekih sedam metara.

A onda smo vidjeli - čudo! Martin Baturina je izveo solo akciju koja će se pamtiti kad su u pitanju sve velike Dinamove pobjede u Europi. Jedan, dva, tri.. Nanizao je igrače Monaca i pogodio ljevicom! Pisali smo prije utakmice da Dinamo traži svog Oršića. u srijedu ga je našao u Martinu Baturini! Kakav majstor, kakav pogodak, Batigol za ludnicu na tribinama. Ipak, Monaco se nije predavao, nakon jednog kornera Salisu je zabio glavom i utakmicu uveo u neizvjesnost. Koja je na kraju iznjedrila jedanaesterac za goste. I poravnanje. Šteta, baš šteta.

Na kraju "kisela" lica i kod jednih i kod drugih... Dinamo je svjestan što je prosuo, a Monaco da se ne vraća s predviđenim plijenom. Modri su odigrali junački sat vremena, energijom je početkom drugog dijela izgledalo kao da oni love minus, a ne Francuzi. A onda neopreznost Nevistića pa Bernauera, bit će to dovoljno da Monaco uzme bod na Maksimiru...

KRAJ UTAKMICE

90+1. 🟥

Drugi žuti karton i isključenje za Nenada Bjelicu! Očito je opet nešto prigovarao sucu...

90. 🕖

Igrat će se još najmanje pet minuta, Dinamo traži treći gol, a Monaco šansu da kazni svaku iduću pogrešku.

89. ⚽ GOL!

Zakaria iz kaznenog udarca za 2:2! Pucao je blago ulijevo, a Nevistić se bacio desno... Kakav način za prosuti prednost u završnici...

88. Bernauer je u pokušaju ispucavanja lopte pogodio protivničkog igrača, Monaco ima šansu za izjednačenje s bijele točke...

88. ⚠ KAZNENI UDARAC ZA MONACO

87.

Torrente radi čuda!!! Minamino je imao stopostotnu šansu nakon ubačaja s lijeve strane i praktički gašao prazan gol, a Torrente čisti s gol-crte glavom i stavlja krunu na nevjerojatnu partiju!

85.

Dobra šansa Dinama u situaciji tri na dva. Sučić je odigrao na Kačavendu, koji se sjurio po desnoj strani i opalio iskosa, ali leti to samo u ruke protivničkog vratara.

80.

Drama na Maksimiru! Kačavenda je proigrao Petkovića, koji pada u duelu sa stoperom Monaca i traži kazneni udarac, ali sudac pokazuje da je prekršaj u napadu! Požutjeli su nakon toga Bjelica i Kačavenda zbog primjedbi sucu.

80.

Posljednja zamjena kod Monaca: Ouattara umjesto Henriquea.

77. Monaco je krenuo u totalnu ofenzivu, sada je Ben Seghir pao u kaznenom prostoru Dinama nakon duela s Ristovskim, ali sudac maše rukama jasno govoreći da nema teorije o kaznenom udarcu.

Dodajmo i da je Bjelica reagirao odmah nakon pogotka uvođenjem Kačavende umjesto Baturine.

75. ⚽ GOL!

Salisu zabija za smanjenje vodstva Dinama. Nevistić je izletio na ubačaj iz kornera i pao prilikom trka prema petercu zabivši se u Bernauera, a Salisu se samo naklonio i poslao loptu u mrežu.

72.

Dvije izmjene kod Monaca: Ben Seghir i Diatta ulaze u igru, izlaze Camara i Vanderson.

Malo je reći da je Baturina oduševio nogometne komentatore diljem kontinenta. Neki su odmah povukli paralelu s Modrićem koji se, usput rečeno, u ovim trenucima s Realom muči protiv Lillea.

Mislili smo da je teško nadmašiti Sučića, ali možda je Baturina uspio! Dobio je loptu na protivničkoj polovici, dotrčao do kaznenog prostora, naoko dugo "kemijao" u nadi da će pronaći prostor za neko dodavanje, a onda ljevicom potegnuo s ruba 16-erca i "rasporio" mrežu Köhna! Dinamo izgleda bolje čitavo drugo poluvrijeme, sada to govori i semafor.

image

Slavlje Dinama

DAMIR KRAJAC Cropix

66.⚽ GOOOOOOOL!

Martin Baturina za 2:0, kakva majstorija! Projektil završava u mreži Monaca!

Malobrojni navijači Monaca izgledaju... Pokislo.

😉

image
DAMIR SENCAR Afp

64. Snažan prekršaj Zakarije na Baturini, pruža Nenad Bjelica ruke. Usta šute, ali geste jasno govore: Kako ovo nije žuti karton?

63.

Prva izmjena Dinama: Ademi van, Rog unutra.

image

Petar Sučić i Arijan Ademi

DAMIR KRAJAC Cropix

62. Nevjerojatno "jeftin" pokušaj iznuđivanja kaznenog udarca vidjeli smo sada od Minamina nakon duela s Theophileom. Monaco teško spaja više od tri-četiri točna dodavanja.

60. Što radi Martin Baturina! Osvojio je gomilu prostora s dvojicom igrača oko sebe, a zatim i pronašao način kako uposliti Petkovića na 15-ak metara od gola. Zapucao je Petković, ali samo u blok. Ne djeluje da je ovo njegova večer, barem zasad... Voljeli bismo da nas opovrgne.

58. Nema Monaco zasad nikakve ideje kako probiti blok Modrih, koji i dalje vladaju posjedom u drugom dijelu.

image

Petar Sučić i Denis Zakaria

DAMIR SENCAR Afp

55. Malo vatre i sa strane Monaca. Balogun je pokušao zaprijetiti dalekometnim udarcem, laka zadaća za Nevistića.

52.

Petković nije iskoristio vrhunsku prigodu! Ristovski je ubacio iz kornera, a napadač Dinama našao se potpuno sam pred petercem i mogao opasno zaprijetiti, ali promašio je loptu...

50. Nova opasna lopta Sučića u kazneni prostor, ali čiste to stoperi bez poteškoća.

image

Petar Sučić

DAMIR KRAJAC Cropix

49.

Još jedan veliki promašaj Petkovića, ali opet je podignuta zastavica! Sučić je kratkom loptom proigrao Ademija koji je utrčao u kazneni prostor i poslao povratno na Petkovića, a napadač Modrih prebacio gredu za metar-dva. Međutim, Ademi je bio u nedozvoljenoj poziciji.

46.

Počinje drugo poluvrijeme, reagirao je Monaco s dvije izmjene. Umjesto Golovina ulazi Balogun, a na mjesto Embola će Ilenikhena. Gosti, dakle imaju dva centarfora istovremeno na travnjaku.

Trener Monaca Adi Hütter trenutačno nam izgleda kao kombinacija Dartha Vadera i Stevea McClarena onomad kad su ga Hrvati na Wembleyju izbacili s Eura.

image
DAMIR SENCAR Afp

🗣️ Da čujemo i vas!

"Bravo, Sučić smiren kod gola, svaka čast." (Marinko Antunović)

"Ipak smo mi Hrvati najbolji u vaterpolu 😄" (Stjepan Trupeljak)

"U stilu Šukera." (Karlo Drežnjak)

"Super, ali teren je užasan, ovo nije za Ligu prvaka. Zar tu nema nikakve drenaže?" (Siniša Puhak)

"Što je Sučić napravio, rijetki bi se napadači usudili." (Danijel Boršćak)

✍️ Komentar Andre Polića nakon prvih 45 minuta:

"Sat vremena prije prvog sučevog zvižduka, s maksimirskog razglasa odzvanjala je pjesma Hells Bells. Bila je to jasna opomena za goste iz Fontvieillea, jer nakon prvog dijela u Maksimiru, zaista lupaju “paklena zvona” u izvedbi hrvatskog prvaka. Kiša pljušti, Maksimir grmi, kontre sve češće sijevaju, a posljednja je bacila navijače u trans.

Dok su Modri u prvom dijelu neutralizirali Kneževe, tandem gostujućih srednjih braniča - Salisu i Kehrer - nesigurnim reakcijama ulijeva nadu da bi Bjeličina vojska u nastavku mogla još žešće “ugristi” suparnika. Dinamova obrana, pak, mora i dalje ostati savršeni orkestar, kao i u prvih 45 minuta."

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Pomoćni trener Danijel Jumić sažeo je dojmove prvog dijela za HRT:

- Čekali smo priliku kao ova što se upravo dogodila! Kompaktni smo i mirni, moramo nastaviti ovako, ne smije se dogoditi euforija jer cijelo je poluvrijeme ispred nas. Vidimo da se radi o izuzetno kvalitetnom protivniku, moramo iskorigirati još neke stvari i vjerujem da će sve biti dobro. Proslavili smo gol, tu priča staje, moramo hladne glave u drugo poluvrijeme.

KRAJ PRVOG DIJELA

Fantazija u režiji Dinama, u tri poteza su matirali Francuze! Mišić je poslao dugu loptu na Baturinu nakon kornera Monaca, uhvatili su ih Modri nespremne u situaciji dva na dva! Baturina je dugim centaršutom pronašao Sučića, koji poput iskusnog golgetera lažnjakom izbacuje Henriquea i šalje ga u nepoznato, a onda potkopanom loptom prebacuje Köhna. Kakav način za postići prvi gol u sezoni, kakav način za otići na poluvrijeme!

45+3.⚽ GOOOOOOOOOL!

Petar Sučić u stilu najboljih napadača dovodi Dinamo u vodstvo!

45+2. Što reći... Baturina je krenuo u kontru, čini se da je teren "kumovao" izgubljenoj lopti, a onda je uslijedio ubačaj Monaca s desne strane i blokirani udarac Aklouchea, stoga će biti korner za goste kao vjerojatno posljednja prilika u prvom dijelu.

45. 🕖

Igrat će se još najmanje tri minute prve dionice.

45.

Koliko emocija najednom na Maksimiru! Sučić je povukao kontru i odigrao na Petkovića, koji se našao u stopostotnoj šansi. Fantastično je to obranio Köhn, ali u konačnici je podignuta zastavica tako da vodeći napadač Modrih nema za čime žaliti.

Pokisli Dinamovi navijači, nadamo se da neće biti 'pokisili' i po isteku susreta.

image
DAMIR SENCAR Afp

42. 🟨

Ademi neprestano ulazi u kazneni prostor tijekom napada Modrih, ali ovaj put nije uspio iskoristiti dugu loptu Mišića. Uslijedit će kontra Monaca i žuti karton Baturine zbog prekršaja na Vandersonu.

40. Kakva gužva u 16-ercu Dinama, ali završava kontrom! Ristovski je istrčao po desnoj strani, no brzo okončao protunapad pogrešnim dodavanjem prema sredini. Teren je dosta natopljen, djeluje da lopta ne prima željenu putanju ni Modrima ni Kneževima.

37. 🟨

U notes ide i Ademi zbog prekršaja na Akloucheu. I ranije je već napravio jedan, tako da njemački sudac sada nije imao puno izbora.

Nenad Bjelica živahno prati ogled, dok se njegov suparnik iz Austrije sakrio ispod kabanice i djeljuje poprilično mirno...

image

Nenad Bjelica

DAMIR SENCAR Afp

35. Torrente još jednom čisti opasan ubačaj prema Embolu nadomak druge vratnice! Obojica su potom završili na travnjaku jer su se, čini se, sudarili glavama. Liječnici trenutno brišu krv s lica Raul Torrentea.

Štopanje virtuoza Baturine.

image
DAMIR SENCAR Afp

32. Sučić je kratkim dodavanjem uposlio Baturinu, koji je upao između Salisua i Kehrera, a prvi mu je oduzeo loptu. Ipak, nastavio je dinamovac s presingom i natjerao Salisua da ispuca loptu u aut.

28. 🟨

Treći put Nijemac vadi karton, sada za Embola. U pokušaju da dođe do lopte u blizini kaznenog prostora Dinama, Švicarac je nehotice udario Mišića nogom u nogu.

27. Kneževi ubacuju s lijeve strane, ali Torrente je opet na pravom mjestu i šalje loptu u korner koji neće ugroziti vrata Modrih.

26. 🟨

Ademi gubi loptu u kaznenom prostoru Monaca, a onda je Petković uklizao Camari u namjeri da preotme posjed i zaradio opomenu zbog prekršaja.

Ovako je izgledala Nevistićeva fantastična obrana Minaminovog "mrtvaca".

image
DAMIR SENCAR Afp

22. 🟨

Evo i prvog žutog kartona na utakmici. Salisu ga je zaradio zbog prekršaja na Petkoviću u skoku. Napadač Modrih kratko je vrijeme proveo na travnjaku držeći se za leđa. U akciji je i liječnička služba, ali zbog Nevistića! Drži se vratar za desnu nogu, valjda nije ništa ozbiljno...

22. Aklouche je pronašao Embola u kaznenom prostoru Dinama, ali Torrente ga je odmah dočekao i ispucao loptu u aut. Zasad Španjolac odlično pazi na jednog od najopasnijih igrača Monaca.

19. Odmah se "iskupio" popularni RPG, zaustavio je dodavanje prema Akloucheu, koji bi u suprotnom mogao opasno zaprijetiti Nevistiću iz pozicije unutar kaznenog prostora.

18. Šteta! Imao je Dinamo otvoreni napad s mnogo igrača, ali Pierre-Gabriel poslao je prejako dodavanje u nadi da će pronaći Ristovskog na desnoj strani. Aut za Monaco.

image

Pierre-Gabriel

DAMIR KRAJAC Cropix

15. Ponovo je moglo biti opasno, Vanderson je osvojio dosta prostora i proigrao Minamina u solidnoj poziciji, ali Japanac je ovaj put u zaleđu.

13.

Nevistić brani čisti zicer! Ovo je bilo jako opasno, Minamino je dubinskim dodavanjem pokušao pronaći suigrača i utrčao u 16-erac, a lopta se od Bernauera odbila natrag Japancu i poslala ga u situaciju jedan na jedan. Međutim, Nevistić brani i čuva početni rezultat!

10. Ristovski je ubacio s desne strane, Ademi uletio u skok, ali i ostao kratak. Uslijedit će novi ubačaj Ristovskog, a zatim i sjajan pokušaj Petkovića "škaricama"! Šteta, leti lopta iznad gola, ali Monaco je dobio jasnu poruku: Ovdje se neće "prošetati"!

image

Aleksandr Golovin i Stefan Ristovski

DAMIR SENCAR Afp

9. Monaco je posljednjih minuta zavladao posjedom i traži prazan prostor u Dinamovim linijama, ali zasad se to ne može pronaći. Sada je Baturina istrčao u kontru, a Kehrer ga je srušio u blizini središnjeg dijela terena.

Glavni sudac Harm Osmers (Njemačka) danas debitira u Ligi prvaka.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

4.

Kakva šansa, zamalo ogroman šok za Monaco! Baturina je oštro ubacio iz slobodnog udarca, vratar Monaca pogriješio u izletavanju prema lopti, koja se odbila do stopera Monaca i krenula prema vratima. Međutim, stigao se protivnički stoper, čini se Mohammed Salisu, vratiti u pravo vrijeme i na crti spriječiti autogol!

3. Slobodan udarac za Dinamo na odličnom mjestu za centaršut! Skraćeni korner zaradio je Baturina u duelu s Vandersonom, koji je u prošlom ogledu upisao dvije asistencije u pobjedi Monaca nad Barcelonom (2:1).

2. Odmah duga lopta iza Dinamove linije! Međutim, Ristovski je koncentrirano zatvorio protivničkog napadača, a Nevistić uhvatio loptu.

1. Prvi napad Monaca zaustavit će Torrente prekršajem na Embolu.

1. Počeo je susret, Dinamo ima prvi napad!

21.02 Početak utakmice kasni nekoliko minuta, ali himna Lige prvaka je odsvirana i sve je spremno.

Maksimir večeras nije najugodnije mjesto za igranje nogometa.

image
YR.NO

📈 Pitali smo vas za prognozu rezultata. Vas 60% misli da će Dinamo pobijediti, 25% vas je tipovalo na Monaco, dok 15% čitatelja Sportskih očekuje remi.

Najčešća tri rezultata:

2:1 za Dinamo (19%)

2:0 za Dinamo (9%)

1:0 za Dinamo (8%)

Kabanicu, kraljevstvo za kabanicu!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

🗣️ Zanimaju nas i vaši komentari na neuobičajeno defenzivnu postavu za koju se večeras odlučio Bjelica.

"Ovo kao da je pokojni Otto Barić sastavio." (Stjepan Trupeljak)

"Za Pjacu se moralo naći mjesta u prvih 11, a očekujem i Kulenovića barem u drugom poluvremenu." (Ante Tonković)

"Mogao je i klupski autobus parkirati ispred gola. 😂" (Nikola Mravinac)

"Glupost bi bila s ovima se nadigravati. Ovako treba zatvoriti prilaze golu, Petko je napadu, Baturina ionako igra prema naprijed, a u tranziciji Sučić i Ademi su mogu priključiti napadu. Tu su i prekidi. Treba igrati na rezultat." (Mario Prkić)

"Ovaj sastav ne može zabiti gol do mojeg stotog rođendana." (Antun Jambrušić)

Tko zna, možda će Antun večeras slaviti rođendan...

20.50 Zagrijavanje je završeno, još 10-ak minuta i Liga prvaka opet je na Maksimiru.

image

Igrači Dinama

DAMIR KRAJAC Cropix

20.36 Manje od pola sata ostalo je do početka utakmice. U kakvom će izdanju Martin Baturina večeras istrčati protiv Monaca? Navijači sanjaju epizodu koja bi se pamtila, nešto slično onima Mislava Oršića protiv Atalante, Tottenhama, Chelseaja...

Više o Baturininoj velikoj zadaći pročitajte OVDJE.

Francuzi su prasnuli u smijeh kad su stigli na Maksimir. Njihove komentare pročitajte OVDJE, a čini se da im je stigao i odgovor:

Damir Krajač šalje nam kišne kadrove s Maksimira...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20.19 Iznenađenje je ponudio i Bjeličin rival Adolf Hütter. Napadač od 30 milijuna eura, koji je prošlog ljeta stigao iz Arsenala, završio je na klupi. No, to ne znači i puno lakši zadatak za obranu Modrih... Više pročitajte OVDJE.

Poznato lice?

Naš je fotoreporter na Maksimiru ulovio Anu Jelušić Black, bivšu hrvatsku reprezentativku i nekoć sjajnu slalomašicu u Svjetskom kupu, koja će na utakmici biti prilično zaposlena. Riječanka, naime, danas radi kao menadžerica Uefe.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

19.45 Na stranici Uefe izašao je službeni sastav obiju momčadi. Kako su Sportske novosti prve najavile, Modri igraju s pet braniča, odnosno bez krilnih napadača!

Odbrojavanje uoči povratka Lige prvaka na Maksimir.

image
ANDRO POLIĆ

Trener Monaca Adolf Hütter dobro se sjeća Bjelice:

- Sličnih smo godina i često smo se susretali kao treneri u austrijskoj ligi. No, ovo će biti potpuno drukčija utakmica, ovo je Liga prvaka. Veselim se što ću vidjeti Bjelicu - kazao je za stranicu Uefe.

image
MANDOGA MEDIA/DDP USA/PROFIMEDIA Mandoga Media/ddp Usa/profimedia

19.32 Evo nas ispred Maksimira, gdje kiša trenutačno ne pada, ali prognoza kaže da bi trebala početi svaki čas. Zbog lošeg vremena večeras nema ni uobičajene fan zone ispod zapadne tribine.

Video: Tomislav Dragobratović

Susret je za SN najavio trener Igor Pamić, a objasnio je i zašto Francuzi ne leže Dinamu. Najavu poznatog trenera pročitajte OVDJE.

image

Igor Pamić

ROBERT FAJT Cropix

19.10 Nenad Bjelica inspiraciju za pobjedu večeras može potražiti u receptu Zlatka Dalića. O toj i još četiri sličice uoči okršaja na Maksimiru piše Dražen Krušelj.

Tekst pročitajte OVDJE.

18.25 Uefa iznosi da na Maksimir stižu posebni gosti na poziv Dinama. To su Dario Šimić, Jerko Leko i Nikola Pokrivač, koji su u karijeri igrali za oba kluba.

image

Jerko Leko

DAMIR KRAJAC Cropix

Najljepša želja Modrima glasi: Neka prođu kao njihovi "nasljednici". Više o susretu Dinama i Monaca u juniorskoj Ligi prvaka pročitajte OVDJE.

image

Patrik Horvat, Dinamo U19

GORAN MEHKEK Cropix

18.15 Imamo sastav Dinama! Nenad Bjelica povukao je neočekivan potez i na teren poslao čak pet braniča - Theophilea, Torrentea i Bernauera kao stopere, a Ristovskog i Pierre-Gabriela vjerojatno će koristiti kao podignute bekove. Iskusni dvojac Ademi-Mišić istovremeno je na travnjaku uz Sučića, a Baturina i Petković bit će najistureniji igrači Modrih.

Najavu piše: Davorin Olivari

U srijedu, 2. listopada, Nenad Bjelica je na prvoj velikoj kušnji. Startao je protiv Lokomotive, nije to bila raskošna nogometna rapsodija, ali "petardom" se vratila atmosfera u Maksimir. Hoće li se vratiti i nogomet na koji će Dinamovi navijači biti ponosni, saznat ćemo uskoro, možda već protiv Monaca.

Nakon ogromne blamaže u Münchenu, na Modrima i Bjelici je pokazati da Dinamo i Liga prvaka nisu dva različita svijeta. Odnosno da se više neće dogoditi da gledamo igru mačke i miša kao što je to bilo u Allianz Areni. Nakon šoka protiv Bayerna, držimo da je realno očekivati da Modri poboljšaju igru, da dođu do rezultata kojem se neće podsmjehivati nogometna Europa. Ako će igrati kao u Münchenu, onda je malo izgleda, ali držimo da svi koji prate i vole zg-klub neće više svjedočiti poniženjima takvog tipa. Naravno, ako će Dinamo i igrati brži, bolji i moderniji nogomet, ne znači da će se u Maksimiru slaviti, jer Monaco je moćna skupina igrača koja je na otvaranju Lige prvaka pobijedila Barcelonu, istina s igračem više, ali ta činjenica svakako ne umanjuje zgodnu sliku momčadi Adolfa Hüttera.

Nećemo se zavaravati, Monaco je u srijedu favorit protiv Dinama. To nije procjena pesimista, jer to definitivno nismo, ali svaki rezultat osim pobjede francuskog društva iz Kneževine predstavljao bi iznenađenje. Ali isto tako i podvig maksimirskog društva, koji bi predstavljao ogroman zamah za nastavak natjecanja u Ligi prvaka. Usput i pokazao da momčad Nenada Bjelice nije klasični autsajder i kanta za napucavanje na ovoj razini. Dapače, bod ili eventualni veliki trijumf bila bio bi dokaz da Dinamo neće biti samo statist, da bi mogao osvajati još neke bodove u najelitnijoj nogometnoj ligi. Tako da je ogled s Monacom iznimno važan, utakmica koja bi mogla biti ogroman korak prema lansiranju Dinama na veliku nogometnu scenu, na nogometnu kartu Europe na kojoj je sve najbolje što klupski nogomet može pružiti. Svakako, moguća lijepa maksimirska priča u srijedu navečer sigurno bi izazvala još veće zanimanje nogometnog naroda, bez velike publike nema ni velikog nogometnog kluba.

Na putu prema Ligi prvaka, Modri se više ne trebaju sudarati s moćnim nogometnim silama, klubovima teške europske kategorije kao nekada, reforme UEFA-e omogućile su mu da najveću klupsku scenu hvata protiv klubova s "manjom kilažom", kao što je to ove sezone bio recimo Qarabag. Kad je već tako, onda bi se plasman u Ligu prvaka trebao iskoristiti za daljnju nadogradnju imidža maksimirskog kluba. Svi su toga svjesni, pa naravno i stari/novi trener Bjelica. Mogući pozitivni rezultat protiv Monaca svakako bi bio jedan od njegovih većih trenerskih dosega, na tragu onih koje je imao u prvom mandatu. Kad je Modre nakon 49 godina plasirao u europsko proljeće i kad je protiv Šahtara bio na milimetar od proljetnog plasmana u Ligu prvaka. Da ne pričamo o tome da bi takav rezultat bio definitivna potvrda priče da je zaista upravo on bio najbolji izbor za trenera nakon otkaza Jakiroviću. Naravno, ne smijemo smetnuti s uma ni da bi recimo pobjeda protiv Francuza u blagajnu donijela novac koji bi praktički već sad isplatio njegovo ponovno angažiranje. Eventualni trijumf donosi plavom klubu 2,1 milijun eura, a nije za baciti niti nagrada za bod koja iznosi 700 tisuća eura... Nadalje, bila bi to potvrda da je modra kadrovska politika koju je predvodio sportski direktor Marko Marić u ljetnom prijelaznom roku bila ispravna, makar se nakon sramote u Münchenu u nju počelo sumnjati. Protivnici kadroviranja sportskog direktora su se nakon 2:9 u Allianz Areni bavili pričom kako je momčad sastavljena od "šepavih legionara", pričalo se o tome da bi bilo bolje da je Dinamo momčad s domaćim štihom, a ne ona u kojoj igru vode Francuzi, Španjolci, Marokanci, Kolumbijci ili Japanci... Ako se uspije protiv Monaca, onda bi protivnici globalizacije Dinama zašutjeli.

Dok čekamo veliki okršaj u Ligi prvaka, sjećanje nas vraća na velike maksimirske pobjede iz prošlosti, na one protiv Partizana, Celtica, Porta, Villarreala, Arsenala, Fenerbahčea, Benfice, Atalante, Tottenhama, Chelseaja... Hoćemo li nakon srijede na tu listu upisati i - Monaco? Zašto ne? Iako je francuska momčad na papiru veće vrijednosti i svakako s većim izgledima za trijumf, nada živi. I ima pravo živjeti dok su u plavoj svlačionici Nevistić, Baturina, Sučić, Pjaca, Petković, Mišić, Ademi, Ristovski... I Bjelica, trener koji zna kako s Dinamom putovati Europom.

Linker
02. listopad 2024 23:12