Joel Marklund/bildbyrĹn/shutters/shutterstock Editorial/profimedia
OLIMPIJSKE IGRE

Povijesno zlato u atletici, Amerikancima svjetski rekord, hrvatski trener lovi podvig koji bi odjeknuo

Olimpijsku subotu pratili smo iz minute u minutu, s naglaskom na nastupe hrvatskih sportaša
Piše: SNObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 23:59

Rezultati hrvatskih sportaša

→ Donna Vekić je osvojila srebrnu medalju u Parizu. U finalu olimpijskog turnira bolja je bila Qinwen Zheng

→ Vaterpolisti su pobijedili Grčku i plasirali se u četvrtfinale

→ Damir Martin osvojio je peto mjesto u B finalu utrke samaca

→ Jana Pavalić nije se plasirala u polufinale plivanja na 50 metara slobodno

→ Jedriličar Filip Jurišić osvojio je 31. i 24. mjesto u današnja dva plova te s drugog mjesta ukupno pao na 12.

→ Jedriličarka Elena Vorobjeva odradila je danas tri plova nakon kojih je na desetom mjestu u ukupnom poretku

→ Matija Marinić je izborio nastavak natjecanja u kajak kros disciplini

23.59 Utakmice zadnjeg kola grupne faze turnira rukometašica prošle su bez iznenađenja pa su četvrtfinalni parovi ostali onakvi kakvi su bili i uoči posljednjih utakmica.

Francuska je u zadnjem kolu pobijedila Španjolsku sa 32-24 i jedina završila grupnu fazu natjecanja s maksimalnih 10 bodova. Braniteljice naslov osvojenog prije tri godine u Tokiju će u četvrtfinalu igrati protiv Njemačke koja je u skupini A osvojila četvrto mjesto sa samo jednom pobjedom (41-22 protiv Slovenije).

Skupina A je bila podijeljena na tri reprezentacije s osam bodova i tri sa dva boda pa su o redoslijedu odlučivali međusobni dvoboji. Tako su se na prva tri mjesta poredale Norveška, Švedska i Danska, a od četvrtog do šestog mjesta su se nanizale Njemačka, Južna Koreja i Slovenija.

U skupini B su, osim Francuskinja, uvjerljive bile i Nizozemke sa četiri pobjede, dok su po dvije ostvarile trećeplasirana Mađarska i Brazil koji je završio na četvrtom mjestu.

Četvrtfinala su na rasporedu u utorak, 6. kolovoza, a rukometašice i rukometaši iz Pariza sele u Lille. Četvrtfinalni parovi su: Danska - Nizozemska (9.30 sati), Francuska - Njemačka (13.30), Mađarska - Švedska (17.30) i Norveška - Brazil (21.30). (Hina)

23.34 Nakon osmog dana Olimpijskih igara u Parizu na vrhu ljestvice medalja nalazi se Kina koja je do sada osvojila 16 zlatnih, 12 srebrnih i 9 brončanih medalja. Po ukupnom broju medalja, njih 37, su na trećem mjestu, iza SAD-a (14 zlatnih, 24 srebrne, 23 brončane, 61 ukupno) i Francuske (12z/14s/15b/41uk).

U top 10 se još nalaze Australija (12z/8s/tb/27uk), Velika Britanija (10z/10s/13b/33uk), Južna Koreja (9z/7s/5b/21uk), Japan (8z/5s/9b/22uk), Italija (6z/8s/5b/19uk), Nizozemska (6z/4s/4b/14uk) i Kanada (4z/4s/7b/15uk).

Hrvatska se s četiri medalje, dvije zlatne te po jednu srebrnu i brončanu, nalazi na 16. mjestu.

23.29 Što se sve dogodilo posljednjeg dana natjecanja u skupinama u košarkaškom turniru i koji su parovi četvrtfinala pročitajte OVDJE.

23.19 Nevjerojatnu su pobjedu upisali odbojkaši Srbije u posljednjem kolu grupe A, ali to im nije bilo dovoljno za četvrtfinale. U izravnoj borbi za treće mjesto Kanada je osvojila prva dva seta, no Srbi su se vratili i slavili s 3:2 (16:25, 22:25, 26:24, 25:19, 18:16). Srbija je završila kao najslabija trećeplasirana momčad te neće igrati među osam najboljih.

Parovi četvrtfinala su: Slovenija - Poljska, Italija - Japan, Francuska - Njemačka i SAD - Brazil.

23.15 Odigrane su četvrtfinalne utakmice ženskog nogometnog turnira. U posljednjoj utakmici dana Brazilke su s 1:0 pobijedila Francuskinje. Jedini gol je postigla Portilho u 82. minuti, a Karchaoui u 16. minuti nije iskoristila jedanaestarac za Francusku. U ranijim utakmicama su Njemačka i Španjolska izborile polufinala pobjedana nakon izvođenja jedanaesteraca protiv Kanade i Kolumbije, a u prvoj utakmici dana je SAD pobijedio Japan s 1:0.
U polufinalu će igrati Španjolska - Brazil te SAD - Njemačka.

22.55 U posljednjoj utakmici 4. kola skupine A olimpijskog turnira vaterpolista, u kojoj igra i Hrvatska, Italija je očekivano svladala Rumunjsku sa 18-7 (6-2, 4-1, 5-1, 3-3) i tako se vratila na vrh ljestvice.

Uoči zadnjeg kola Italija ima 11 bodova, Hrvatska je druga s devet, Grčka treća s osam, a SAD četvrte sa šest bodova te će te četiri reprezentacija u četvrtfinale, a o konačnom redoslijedu odlučivat će dvbooji zadnjeg kola u ponedjeljak između Italije i Grčke te Hrvatske i SAD-a. Crna Gora s dva i Rumunjska bez bodova više nemaju izgleda za četvrtfinale.

U skupini B na vrhu je Španjolska s maksimalnih 12 bodova, Australija je druga s devet, slijede Mađarska i Srbija sa po šest, Francuska je peta s tri boda, a na dnu je Japan bez bodova.

22.53 Košarkaši Srbije pobijedili su Južni Sudan u posljednjoj utakmici natjecanja po skupinama. Južni Sudan se dobro držao tri četvrtine, ali u posljednjih deset minuta je pokleknuo te je Srbija pobijedila s 96:85.

Srbija je tako osvojila drugo mjesto u skupini C, a u četvrtfinalu će igrati protiv Australije. Južni Sudan je osvojio treće mjesto, ali kao najslabija trećeplasirana momčad neće igrati među osam najboljih. Smjeli su izgubiti, ali najviše s dva poena razlike.

Ostali četvrtfinalni parovi su SAD - Brazil, Njemačka - Grčka i Kanada - Francuska.

image
THOMAS COEX Afp

22.42 Amerikanci su postavili svjetski rekod na 4x100m mješovito, a Katie Ledecky je osvojila deveto olimpijsko zlato i tako se priključila gimnastičarki Larisi Latinjinoj. Opširnije o plivačkim natjecanjima pročitajte OVDJE.

image

Katie Ledecky

JONATHAN NACKSTRAND Afp

22.36 Rukometašice Danske su pobijedile Južnu Koreju (28:20) u posljednjem kolu grupne faze, ali to im nije bilo dovoljno za bilo što više od trećeg mjesta u skupini A. Dankinje imaju četiri pobjede i jedan poraz, isto kao Norveška i Švedska, ali imaju najslabiji omjer u krugu te reprezentacije. Norveška je prva, Švedska druga, a Njemačka je kao četvrta također izborila četvrtfinale. Nijemice imaju najbolji omjer u krugu s Južnom Korejom i Slovenijom.
Nakon ove utakmice znaju se parovi četvrtfinala. U njemu igraju Norveška - Brazil, Švedska - Mađarska, Nizozemska - Danska i Francuska - Njemačka.

22.19 Ženska ukrajinska reprezentacija u mačevanju osvojila je ekipno zlato u disciplini sablja, pobijedivši u subotnjem finalu reprezentaciju Južne Koreje sa 45-42. Najveće zasluge za pobjedu Ukrajinki imala je Olga Harlan koja je od potrebnih 45 bodova za pobjedu donijela gotovo polovicu (22). Upravo je ona, u posljednjoj, devetoj borbi, u koju je Južna Koreja ušla s prednošću 40-37, svoju suparnicu Jeon Hayung pobijedila sa 8-2 i tako donijela Ukrajini naslov olimpijskog pobjednika.

U susretu za brončano odličje reprezentacija Japana je sa 45-40 pobijedila Francusku, koja je prije tri godine u Tokiju osvojila srebrnu medalju, a na domaćem terenu ostala na korak do pobjedničkog postolja. (Hina)

22.08 Norvežanin Markus Rooth (22) senzacionalni je olimpijski pobjednik u desetoboju na OI u Parizu. Nakon dva dana natjecanja Rooth je sakupio 8796 bodova, što je novi norveški rekord, te je za 48 bodova nadmašio srebrnog Nijemca Lea Neugebauera (24), odnosno za 85 bodova brončanog Lindona Victora (31) iz Grenade.

22.06 Thea Lafond (30) iz Dominike osvojila je naslov olimpijske pobjednice u troskoku na OI u Prizu osiguravši tako svojoj karipskoj zemlji prvo olimpijsko odličje u povijesti. Ključnom se pokazala druga serija natjecanja u kojoj su ostvarena sva tri najbolja skoka natjecanja, tada je Lafond doskočila do izvrsnih 15.02 metara što joj je osiguralo zlato, a u toj seriji je i Jamajčanka Shanieka Ricketts (32) doskočila do 14.87 metara što joj je osiguralo srebro, a i Amerikanka Jasmine Moore (23) do 14.67 metara za broncu.

Ricketts je prije tri godine u Tokiju bila četvrta, no u Parizu je ipak osvojila olimpijsko odličje, nakon dva srebra sa svjetskih prvenstava (Doha 2019, Eugene 2022). Kubanke Liadagmis Povea i Leyanis Perez Hernandez su ostale nadomak medalja, četvrta i peta sa 14.64 i 14.62 metara. (Hina)

image

Thea Lafond

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Sprinterica Julien Alfred (23) sa Svete Lucije postala je olimpijska pobjednica na 100 metara.

Alfred je sjajno startala, napravila veliku prednost u odnosu na konkurenciju te ciljem prošla u vremenu novog nacionalnog rekorda od 10.72 sekunde.

Time je Alfred osvojila prvo olimpijsko odličje u povijesti za svoju zemlju, odmah zlatno i to u prestižnoj atletskoj disciplini.

Najveća favoritkinja za zlato uoči natjecanja, Amerikanka Sha'carri Richardson (24), koja ima najbolje vrijeme sezone, osvojila je srebro sa 15 stotinki zaostatka za Alfred, dok je broncu osvojila još jedna Amerikanka Melissa Jefferson sa 10.92.

image
Joel Marklund/bildbyrĹn/shutters/shutterstock Editorial/profimedia

21.35 Lorenzo Musetti, koji je prije točno tjedan dana igrao finale Umaga, osvojio je brončanu medalju u teniskom turniru na Olimpijskim igrama. Talijan je sa 6:4, 1:6, 6:3 pobijedio Kanađanina Felixa Auger-Aliassimea. Sutra u finalu od 14 sati igraju Carlos Alcaraz i Novak Đoković.

21.30 Aco Petrović ima priliku napraviti najveću senzaciju Olimpijskih igara. Više pročitajte OVDJE.

21.17 Srbija je upisala važnu pobjedu u vaterpolskom olimpijskom turniru. S 15:8 su naši istočni susjedi pobijedili Francusku te tako došli do četvrtog mjesta u skupini sa šest bodova, koliko ima i trećeplasirana Mađarska. Španjolska je na vrhu skupine B s 12 bodova, Australija ima 9, a Francuska je ovim porazom izgubila svaku šansu za četvrtfinale jer je ostala na tri boda. Japan je bez bodova.

21.11 Amerikanac Ryan Crouser (31) osvojio je treći uzastopni naslov olimpijskog pobjednika u bacanju kugle na OI u Parizu. Više pročitajte OVDJE.

21.08 Vraćamo se na atletiku, gdje su Nizozemke proslavile veliku pobjedu u mješovitoj štafeti 4x400 m. Štafeta u sastavu Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Kelin Ikkink i Femke Bol - koja je trčala posljednja i odradila senzacionalni krug - iza sebe je ostavila Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

20.59 Utakmicom u kojoj su talijanski odbojkaši pobijedili reprezentaciju Poljske sa 3-1 (25-15, 25-18, 24-26, 25-20) te osvojili prvo mjesto u skupini B olimpijskog turnira u Parizu, postali su poznati svi parovi četvrtfinala, jer posljednja utakmica grupne faze između Srbije i Kanade više ne može promijeniti ništa u poretku.

Talijani su pobjedom protiv Poljaka osvojili mjesto u skupini B i postali prvi nositelji nokaut faze pa će u četvrtfinalu igrati protiv Japana, koji je u četvrtfinale ušao kao druga najbolje plasirana reprezentacija koja je u grupnoj fazi osvojila treće mjesto.

Po istom principu četvrtfinalni par čine reprezentacije SAD-a (drugi nositelj) i Brazila (najbolja trećeplasirana reprezentacija).

Slovenija je kao najlošija od prvoplasiranih reprezentacija dobila za suparnika najlošiju drugoplasiranu reprezentaciju, a to je Poljska, dok će se za mjesto u polufinalu boriti još i Francuska protiv Njemačke.

Četvrtfinalni dvoboji su na rasporedu u ponedjeljak, 5. kolovoza, a polufinalni mečevi će biti odigrani dva dana poslije.

Susret za brončanu medalju je na rasporedu u petak, 9. kolovoza (16 sati), a finale će biti odigrano u subotu, 10. kolovoza (13 sati).

Satnica četvrtfinala je: Slovenija - Poljska (9 sati), Italija - Japan (13 sati), Francuska - Njemačka (17 sati), SAD - Brazil (21 sat).

Pobjednik četvrtfinala Slovenija - Poljska će u polufinalu igrati protiv boljeg iz para SAD - Brazil, dok će bolji iz sraza Italije i Japana u polufinalu igrati protiv pobjednika meča Francuska - Njemačka. (Hina)

20.55 Malo drame za kraj muške kugle! Ryan Crouser je s nedostižnih 22.90 metara zadržao zlato, ali do srebra je u samoj završnici stigao Amerikanac Joe Kovacs, koji je u šestoj seriji bacio identičan rezultat (22.15) kao i brončani Jamajčanin Campbell.

image
BEN STANSALL Afp

U međuvremenu je počelo finale ženskog troskoka, koje su također odradile prvu seriju. Najduži skok zasad ima Kubanka Leyanis Pérez Hernández (14.62 m).

Desetobojci u ovim trenucima bacaju koplje, a završila su i polufinala ženske stotke. Najbrža je bila Julien Alfred iz Svete Lucije koja je u drugoj skupini trčala 10.84.

Finale je na rasporedu u 21.20.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

20.32 Zahuktava se situacija na kugli, kojima kiša otežava natjecanje. Vodeća trojka i dalje je nepromijenjena. Crouser je samo popravio svoj najbolji hitac (22.90), baš kao i njegovi najbliži pratitelji Campbell (22.15) i Otterdahl (22.01).

Nakon treće serije otpali su Norvežanin Thomsen, Čeh Stanek, Talijan Weir te bivši svjetski prvak, Novozelanđanin Tom Walsh.

20.08 Pala je večer pa se prebacujemo na atletska uzbuđenja. Prva večerašnja disciplina u kojoj se dijele medalje je muška kugla, gdje smo nažalost bez predstavnika budući da je Filip Mihaljević zapeo u kvalifikacijama.

Druga serija je pri kraju, a u vodstvu je Amerikanac Ryan Crouser (22.69 m, četvrti rezultat sezone), ispred Jamajčanina Campbella (22.15) i još jednog Amerikanca Otterdahla (21.98).

image
BEN STANSALL Afp

19.40 Najuspješniji francuski džudaš Teddy Riner svojoj je reprezentaciji donio zlatno odličje u ekipnoj konkurenciji svladavši u odlučujućem meču Japanca Tatsurua Saita "ipponom" u sedmoj minuti iscrpljujuće borbe za ukupnih 4-3 u finalnom susretu. Japanska reprezentacija je bolje započela finale i povela 2-0 pobjedama Sanshira Muraa protiv Maxime-Gaela Ngayapa Hamboua (do 90 kg) i Rike Takayame protiv Romane Dicko (preko 70 kg).

Prvi bod domaćoj reprezentaciji donio je Teddy Riner pobjedom protiv Tatsurua Saita "ipponom" u osmoj minuti borbe (preko 90 kg). Natsumi Tsunoda je svladala Saru Leonie Cysique (do 57 kg) i dovela japansku reprezentaciju do prednosti 3-1, na jedan bod do zlatnog odličja. Gotovo devet minuta trajala je borba Joan-Benjamina Gabe i Hifumija Abea (do 73 kg) prije nego što je francuski reprezentativac "ipponom" došao do pobjede i održao na životu nadu da će Francuzi na domaćem terenu obraniti zlato osvojeno prije tri godine u Tokiju. Nešto više od sedam minuta trebala Clarisse Agbegnenou za pobjedu protiv Miku Takaichi (do 70 kg) kojom je Francuska izjednačila na 3-3 i došla do odlučujuće borbe.

Na tatami su ponovno izašli Riner i Saito. Obojica umorni, obojica opterećeni s dvije kazne, ušli su u sedmu minutu borbe, kad je Rinner nožnim bacanjem srušio suparnika na leđa i donio radost francuskoj reprezentaciji. Za Rinera je to peto zlatno olimpijsko odličje i drugo na Igrama u Parizu, gdje je po treći put u karijeri slavio i u finalu kategorije preko 100 kg. Uz pet zlata, Riner ima i dvije pojedinačne olimpijske bronce (Peking 2008., Tokio 2021.). I susreti za brončana odličja odlučeni su tek u sedmim borbama. Reprezentacija Brazila je sa 4-3 pobijedila Italiju, a Južna Koreja je istim rezultatom bila bolja od Njemačke. (Hina)

S nastupom Marinića zaključen je olimpijski dan što se nastupa hrvatskih sportaša tiče. Najvažniji događaj za nas svakako je osvajanje srebrne medalje Donne Vekić u tenisu, a istaknimo i pobjedu vaterpolista nad Grčkom.

Damir Martin je zaključio svoj nastup u Parizu, baš kao i Jana Pavalić, a Filip Jurišić, Elena Vorobjeva i Matija Marinić imaju pred sobom još neke nastupe na Olimpijskim igrama.

image
OLIVIER MORIN Afp

19.20 Matija Marinić je izborio četvrtfinale u kajak kros disciplini kanu natjecanja. Hrvatski predstavnik je u repesažu osvojio drugo mjesto što mu je bilo dovoljno za nastavak natjecanja u Parizu. Opširnije OVDJE.

19.17 Talijanske odbojkašice su s 3:1 (25:15, 25:18, 24:26, 25:20) pobijedile Poljakinje u derbi susretu grupe B olimpijskog turnira. Obje momčadi su zahvaljujući pobjedama u prva dva kola izborile plasman u četvrtfinale.

19.15 Košarkaši SAD-a upisali su i treću pobjedu na Olimpijskim igrama. U utakmici trećeg kola grupe C Amerikanci su rezultatom 104:83 bili bolji od Portorika.

Portorikanci su hrabro ušli u utakmicu, zahvaljujući tricama imali vodstvo 29:25 nakon prve četvrtine, ali onda je Steve Kerr opet na parket poslao dosta obrambenu petorku, kao što je to radio i u ranijim utakmicama, pa je pitanje pobjednika bilo riješeno do kraja poluvremena. Tada su Amerikanci imali 64:35, u trećoj četvrtini dodatno podigli prednost da bi Portoriko opet odigrao dobro samu završnicu i posljednjih 10 minuta pobijedio s 24:17.

Anthony Edwards je bio najefikasniji igrač utakmice s 26 poena uz po 3 skoka i asistencije. Joel Embiid je dodao 15 poena, a još četiri Amerikanca su bila dvoznamenkasta. Kod Portorika je najbolji bio Jose Alvarado s 18 poena i 3 asistencije.

SAD je skupinu završio s tri pobjede, Portoriko s tri poraza.

19.05 Simone Biles je u preskoku došla do svoje treće zlatne medalje u Parizu i sedme generalno olimpijske. Zlatom su se okitili i Filipinac Carlos Edriel Yulo na parteru i Irac Rhys McClenaghan na konju s hvataljkama. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Simone Biles

LOIC VENANCE Afp

18.44 Donna Vekić upravo je dobila svoju srebrnu medalju i širokog je osmijeha pokazala gledateljima na Philippe Chatrieru.

Najljepši trenutak u karijeri 28-godišnje Osječanke.

18.20 Donna Vekić je osvojila srebrnu medalju. U finalu olimpijskog turnira slavila je Qinwen Zheng rezultatom 6:2, 6:3. Opširnije pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

18.14 Amerikanac Vincent Hancock (35) po četvrti je put u karijeri osvojio naslov olimpijskog pobjednika u skeetu, on je u finalu pogodio jednu leteću metu više od svog sunarodnjaka Connera Lynna Princea (24), koji je imao najbolji rezultat kvalifikacija. Hancock je svoju "žetvu" zlata započeo još u Pekingu 2008., obranio je naslov 2012., da bi uslijedio posrtaj u Rio de Janeiru gdje je bio tek 15., no prije tri godine u Tokiju i sada u Parizu se vratio na pobjedničke staze.

U finalu je Hancock pogodio 58 od 60 meta, Prince je ostao drugi sa 57, a ključnom se pokazala 56. serija u kojoj je Prince upisao svoj treći promašaj. Do bronce je stigao Tajvanac Lee Meung Yuan (29) sa 45 pogodaka iz 50 pokušaja. Lee je veliko iznenađenje natjecanja jer je dosada u karijeri nastupio na pet svjetskih prvenstava i nikada nije bio bolji od 44. mjesta. (Hina)

image

Vincent Hancock

ALAIN JOCARD Afp

18.05 Belgijski biciklist Remco Evenepoel (24) ostvario je jedinstveni pothvat na Olimpijskim igrama postavši prvi vozač koji je osvojio zlatne medalje kako u vožnji na kronometar tako i u cestovnoj utrci.

Tjedan dana nakon što je slavio u vožnji na kronometar, Evenepoel je pobijedio i u cestovnoj utrci voženoj u dužini od čak 273 kilometara cestama Pariza i okolice.

Ključni se trenutak utrke dogodio 30-ak kilometara prije cilja kada se Evenepoel izdvojio iz vodeće skupine, a njegov je napad uspio pratiti samo Francuz Valentin Madouas (28). No, niti Madouas nije dugo mogao ostati uz Evenepoela koji je 15-ak kilometara prije cilja ostao sam na vrhu te uspio izgraditi više od minute prednosti. Ispostavilo se kako mu je ta prednost bila potrebna jer je 3.5 kilometra prije cilja imao tehnički kvar na biciklu pa je morao pričekati mehaničara da mu doda drugog s vrha pratećeg automobila. Taj trenutak panike koštao ga je oko pola minute, ali na kraju je mogao uživati u posljednjih nekoliko stotina metara i upiti veličanstvenu atmosferu koju su kreirale tisuće gledatelja uz trasu utrke u samom središtu Pariza.

Dosada niti jedan biciklist u povijesti nije uspio osvojiti zlata u cestovnoj utrci i na kronometru, a Evenepoelu je to uspjelo na istim Igrama.

Madouas je uspio zadržati drugo mjesto te je osvojio srebro sa 1:11 minuta zaostatka za zlatnim Evenepoelom dok je do bronce stigao još jedan Francuz Christophe Laporte (31) koji je bio najbrži u skupini vozača sa 1:16 minuta zaostatka. (Hina)

image

Remco Evenepoel

ODD ANDERSEN Afp

17.50 Vaterpolisti SAD-a pobijedili su Crnu Goru (12:7) i tako kolo prije kraja osigurali prolazak u četvrtfinale. Amerikanci su odlično otvorili utakmicu, u prvoj četvrtini imali 4:1, u drugoj 3:1 te se oduprijeli napadu Crnogoraca u nastavku utakmice. Hannes Daube je bio najvažniji igrač svoje momčadi u ovoj pobjedi s pet golova. SAD sada ima pet bodova i drži četvrto mjesto grupe A. Crna Gora je na dva i ne može više dostići Amerikance baš kao što to ne mogu ni Rumunji koji su bez bodova. Hrvatska ima 9, a Grčka i Italija po 8 s time da Talijani još trebaju odigrati utakmicu četvrtog kola protiv Rumunjske.

image

Hannes Daube

ANDREAS SOLARO Afp

17.40 Pobjednice badmintonskog turnira ženskih parova su Kineskinje Chen Qing Chen i Jia Yi Fan koje su u finalnom dvoboju svladale sunarodnjakinje Liu Sheng Shu i Tan Ning sa 2-0 (22-20, 21-15).

Tako su četverostruke svjetske prvakinje u paru osvojile naslov olimpijskih pobjednica koji im je izmakao prije tri godine u Tokiju, gdje su poražene u finalu.

Ključan trenutak finala dogodio se krajem prvog seta, kad su Liu i Tan vodile 20-16, ali su Chen i Jia nanizale šest poena zaredom i osvojile prvu dionicu meča. Olimpijske debitantice 20-godišnja Liu i 21-godišnja Tan se od takvog raspleta nisu oporavile pa su 27-godišnjakinje Chen i Jia uvjerljivo došle do pobjede u dva seta.

U meču za broncu Japanke Nami Matsuyama i Chiharu Shida pobijedile su Malezijke Pearly Tan i Muralitharan Thinaah sa 2-0 (21-11, 21-11). (Hina)

17.24 Donna Vekić je izgubila prvi set (2:6), Kineskinja na korak do zlatne olimpijske medalje. Finale olimpijskog turnira pratite OVDJE.

17.23 Rukometašice Švedske pobijedile su Sloveniju (27:23) u prvoj utakmici petog kola grupe A. Šveđanke trenutno drži prvo mjesto u skupini dok su Slovenke na posljednjem.

17.12 Matija Marinić zauzeo je treće mjesto u svojoj skupini kajak crossa pa će put u polufinale tražiti kroz repesaž. Te utrke počinju u 18.45.

16.40 Predstavnica Južne Koreje Si-hyeon Lim (21) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u streličarstvu u pojedinačnoj konkurenciji čime je stigla do svog trećeg zlata na Igrama u Parizu.

Nakon ekipnih zlata kako u ženskoj tako i u mješovitoj konkurenciji, Lim je osvojila maksimum koji joj je bio na raspolaganju u Parizu. U finalu je Lim svladala sunarodnjakinju Su-hyeon Nam sa 7-3.

Korejke ipak nisu uspjele osvojiti sve tri medalje, u dvoboju za brončano odličje je domaća predstavnica Francuskinja Lisa Barbelin bila uspješnija od Hun-young Jeon sa 6-4. (Hina)

16.37 Kineskinja Meng Chen obranila je naslov olimpijske pobjednice u stolnom tenisu, ona je u finalu svladala sunarodnjakinju Yingshu Sun sa 4-2 (4-11, 11-7, 11-4, 9-11, 11-9, 11-6).

I prije tri godine u Tokiju u finalu su igrale ove dvije igačice, a i tada je slavila 30-godišnja Chen. Ovoga puta favorit je bila 23-godišnja Sun koja je trenutačno prva igračica svijeta, no opet je do izražaja došlo veće iskustvo Chen.

Broncu je osvojila Japanka Hina Hayata koja je u susretu za treće mjesto sa 4-2 (9-11, 13-11, 12-10, 11-7, 10-12, 11-7) svladala Yubin Shin iz Južne Koreje. (Hina)

16.35 Počeo je teniski meć između Donne Vekić i Qiwen Zheng. Detaljno ga pratite OVDJE.

16.29 Stigao je i opširniji izvještaj s jedriličarskog polja u Marseilleu. Kako su jedrili Elena Vorobjeva i Filip Jurišić pročitajte OVDJE.

image

Elena Vorobjeva

COUST LAURENT/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Coust Laurent/abaca/shutterstock Editorial/profimedia

16.21 Elena Vorobjeva završila je svoj šesti plov, posljednji za danas u klasi ILCA. Hrvatska je jedriličarka zauzela 12. mjesto te u ukupnom poretku drži desetu poziciju.

15.50 Amerikanci Fritz i Paul osvojili su brončanu olimpijsku medalju pobijedivši Machača i Pavlašeka 6:3, 6:4. A to znači da uskoro na teren izlazi Donna Vekić!

15.31 Fritz i Paul imaju set i break u drugom, što znači da bi Donna kroz otprilike 45 minuta mogla izaći na Philippe-Chatrier. Prijenos meča između Vekić i Kineskinje Zheng pratite OVDJE.

image
CARL DE SOUZA Afp

15.29 Nakon 31. mjesta u petom plovu, Filip Jurišić nažalost je dodatno pogoršao status u ukupnom redoslijedu tek 24. vremenom šestog plova. Iz sadašnje perspektive (12. mjesto ukupno) plov za medalje nije nedostižan, no nakon jučerašnjeg dana, koji je završio na drugom mjestu, očekivanja su bila dosta veća.

15.10 Amerikanci Fritz i Paul osvojili su prvi set protiv češkog para Machača i Pavlašeka te sad našu Donnu dijeli jedan set od izlaska na teren. Naravno, nakon meča će uslijediti ceremonijalna svečanost, nakon čega će sve biti spremno za finalni okršaj naše lavice.

15.05 Premda je imala slab nastup i doživjela težak poraz od Švedske, Hrvatska još uvijek može do četvrtfinala Olimpijskih igara u Parizu za što joj je potrebna pobjeda protiv Španjolske u posljednjem kolu, a reprezentativci Tin Lučin i Zvonimir Srna ističu da je pobjeda moguća ukoliko hrvatski rukometaši sutra dobro odigraju.

- To je utakmica za nas 'biti ili ne biti'. Španjolsku dobro znamo, igrali smo nedavno protiv njih. Moramo što prije zaboraviti utakmicu sa Švedskom, ispraviti greške i dati svoj maksimum za plasman u četvrtfinale", kazao je Lučin.

- Moramo igrati pametno u napadu i strpljivo i u obrani podići agresivnost, pokušati raditi što više prekida i to će nas to dovesti u poziciju da možemo pobijediti Španjolsku", nastavio je dodajući kako su su španjolski forte golmani i brza krila.

Zvonimir Srna očekuje jednu pravu utakmicu jer je siguran da su Španjolci spremni za nju kao i Hrvatska.

- Španjolska je neugodan protivnik koji će sto posto biti spreman, ali i mi ćemo biti spremni. Očekujemo jednu pravu utakmicu, na prošlom prvenstvu smo odigrali stvarno dobru utakmicu protiv njih i nadam se da ćemo to ponoviti. Moramo popraviti obranu i vraćanje u obranu, ali sve kreće od discipline u napadu.

image

Tin Lučin

TOM DUBRAVEC Cropix

14.31 Završio je prvi od tri današnja meča na Philippe-Chatrieru. Australci Ebden i Peers osvojili su olimpijsko zlato pobijedivši u finalu Amerikance Krajiceka i Rama. Slijedi meč za broncu, između Amerikanaca Fritza i Paula na jednoj strani, te Čeha Machača i Pavlašeka na drugoj, a onda će na teren i naša Donna Vekić.

14.25 Prvi put u povijesti olimpijskih igara u Parizu je u pojedine atletske trkačke discipline uveden repesaž.

Međunarodna atletska federacija (World Athletic) je za Olimpijske igre u Parizu uvela repesaž za pojedinačne discipline na 100/110 m s preponama, 200, 400, 400 s preponama, 800, te 1.500m.

Neće biti repesaža na 100 metara jer u ovoj disciplini postoje preliminarne utrke prije prve runde, kao niti u disciplinama od 3.000 metara zbog ograničenog vremena oporavka između utrka.

Do sada su po tri najbolja atletičara u skupinama nastavljala natjecanje, a napredovali su i sportaši s najboljim vremenom među onima koji se nisu direktno kvalificirali.

Nova runda repasaža sada daje drugu priliku svim sudionicima koji nisu uspjeli u prvom krugu. Spomenute discipline će imati tako četiri runde, prvo kolo, repesaž, polufinale i finale.

Francuskinja Anais Bourgoin bila je jedna od pobjednica u četiri repesažne utrke na 800 metara izborivši plasman u polufinale.

"Sinoć nisam mogla spavati, pokušavala sam misliti na nešto drugo", rekla je 27-godišnja Bourgoin.

"Kad ste u krevetu razmišljate o onom adrenalinu na stadionu i ne možete spavati," dodala je.

13.59 Filip Jurišić imao je 31. vrijeme petog plova te je pao na 13. mjesto ukupnog poretka. Prvih deset ide u plov za medalje.

13.55 Hrvatski olimpijski odbor priredio je u subotu u VIP salonu Zračne luke „Franjo Tuđman“ u Zagrebu svečani doček brončanom olimpijcu u streljaštvu Miranu Maričiću, kao i drugim olimpijcima koji su skupa s njim stigli iz Pariza.

U pratnji su mu bili peterostruki olimpijac Petar Gorša, treneri Damir Bošnjak i Siniša Vitez, kao i stolnotenisačica Ivana Malobabić s trenerom Dragutinom Šurbekom. Istim letom iz Pariza su se vratili i članovi medicinskog tima Igor Borić, Ivan Štironja, Denis Beljić i Tomislav Zalović.

Osim predstavnika HOO-a, predvođenih direktorom Ureda za programe lokalnog sporta Hrvojem Balenom, svečanom dočeku su nazočili i državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta (MINTS) Josip Pavić, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, načelnik Službe za integraciju, raščlambu i planiranje u MORH-u brigadir Domagoj Adanić kao izaslanik dopredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, posebni savjetnik u MINTS-u Tomislav Družak, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, kao i brojni predstavnici nacionalnih sportskih saveza (streljaštvo i stolni tenis) te lokalnih sredina, ponajprije iz Sportske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara.

HOO je priredio cvijeće i darove za sve olimpijce, a za osvajača olimpijske medalje još i tortu te dukat u trajno sjećanje na veliki uspjeh ostvaren u disciplini zračna puška 10 m na Olimpijskim igrama u Parizu.

Skromni Miran Maričić srdačno je zahvalio na svim počastima iskazanim na dočeku u Zagrebu, ustvrdivši da će mu još trebati vremena da shvati kakav je uspjeh ostvario u Parizu. Zahvalio je i reprezentativnom kolegi Petru Gorši, koji je i krivac za njegov odabir streljaštva kao najdražeg sport, te istaknuo da će mu olimpijska medalja biti veliki zalog za nastavak karijere.

Nakon zagrebačkog dočeka, brončanom strijelcu slijedi i doček u njegovu Bjelovaru.

13.40 Elena Vorobjeva završila je četvrti plov na 16. mjestu i pala na ukupno 15. poziciju u ukupnom poretku. Podsjetimo, deset najboljih jedriličarki idu u plov za medalje.

13.30 Hrvatski vaterpolisti osigurali su četvrtfinale Olimpijskih igara pobijedivši Grčku 14:13.

Više pročitajte OVDJE.

13.25 Donna Vekić odrađuje posljednji trening uoči finala Olimpijskih igara. Na tribina terena broj 4 u Roland Garrosu bilo je i nekoliko hrvatskih novinara, ali i "običnih" navijača koji su došli pružiti podršku našoj tenisačici.

image

Donna Vekić priprema se za finale Olimpijskih igara

HRVOJE SLIšKOVIć

image

Donna Vekić priprema se za finale Olimpijskih igara

HRVOJE SLIšKOVIć

Naša je finalistica u jednom trenutku nešto "zeznula", krenula je šala kako Kinezi snimaju dronovima te da je Donna namjerno pogriješila, jer to je njezina "taktika"... Kako god, lijepo je vidjeti dobro raspoloženje u hrvatskom taboru pred tako važan meč. Kako je sama rekla, ovo će biti prvi meč u Parizu na kojem će uživati...

13.15 Alžirska boksačica Imane Khelif i dvostruka svjetska prvakinja Tajvanka Lin Yu-ting žene su koje imaju svako pravo natjecati se na Olimpijskim igrama u Parizu unatoč raspravama o spolu koje su zasjenile njihova natjecanja,izjavio je u subotu predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach.

Više pročitajte OVDJE

13.00 Češki par Katerina Siniakova i Tomas Machac osvojili su zlatnu medalju u mješovitim parovima nakon što su prebrodili tešku situaciju. Par su na terenu, ali bili su u vezi i van terena do mjesec dana prije početka pariških Igara.

Prekid ih nije spriječio da dođu do finala i pobijede kinesku kombinaciju Zhang Zhizen i Wang Xinyu sa 6:2, 5:7, 10:8.

Više pročitajte OVDJE

12.29 Edo Fantela je otac Fantela sailling teama, a i team leader naših jedriličara na OI. Čovjek koji stoji iza svih uspjeha svojih sinova, koji je puno više od oca i trenera u slučaju zadarskog dvojca. Nije mu lako pala diskvalifikacija sinova u utrci za medalje, jer dobro zna koliko su svi skupa truda uložili u tu priču. Ali, kako god, svjestan je da se mora nositi s njom i da život ide dalje.

- Ovo su najteži vremenski uvjeti na mojih pet Igara. Pravo ljeto, vruće, sparno i teško. Osim za medal race nije bilo rezervnih dana, a bilo je dana kada jednostavno stvari nisu mogle biti pod kontrolom, pa se jedrilo i kada nije trebalo. Rezultati su i dobri i loši, ovisi od regate do regate. U 49er pobjednik ima prosjek oko petog mjesta.

Prokomentirao je nastup sinova.

- Šime i Miho su krenuli loše, stabilizirali se, s pravim vjetrom u zadnja dva plova su bili odlični. Upleli su se u borbu za medalju, ali nažalost izletjeli su prebrzo, nisu se vratili, išli su dalje dok ih nisu zaustavili. Makar, ja moram reći da su imali vrhunski start, da nisam vidio prijestup, ali na TV prijenosu kažu da su bili vani. Njihova realnost je bilo 5. ili 6. mjesto nakon svih nastupa ovdje. Za zelenim stolom su u medal race su ušli Nizozemci, pa se plasirali na šestu poziciju, a domaćini Francuzi se uopće nisu plasirali, što isto puno govori o uvjetima, makar su na neki način kod kuće. I bit će takvih stvari još ovdje.

O ostalim našim posadama Edo Fantela kaže:

- Zasad smo bez medalje, ali Filip Jurišić i Martin Dolenc su ozbiljni kandidati. Žao mi je kao team leaderu da nije uspjela Palma Čargo. Filip je krenuo odlično, ali imao je loš ulaz u prvom plovu, pa treba biti oprezan. Vorobjeva solidna, regata je tek na početku. (drp)

12.00 Uskoro počinje vaterpolski spektakl između Hrvatske i Grčke. Uključite se u prijenos OVDJE.

11.30 Boksač David de Pina upisao se u povijest Zelenortskih otoka kao prvi sportaš koji je osvojio olimpijsku medalju u povijesti te zemlje.

De Pina je u četvrtfinalu muha kategorije pobijedio afričkog prvaka Patricka Chinyembu iz Zambije sa 5-0 izborivši plasman u polufinale, što znači da mu je osigurana barem brončana medalja.

"Ne mogu opisati svoje emocije. Ogromne su. Učinio sam to za svoju zemlju, jer ovo zaslužujemo. Mali smo otok i nikada prije nismo ovo učinili", rekao je De Pina nakon borbe.

"Svi su se kladili na Patricka, jer je on afrički prvak. Ja sam bio nitko, međutim, pokazao sam svijetu da smo mali, ali smo jaki," poručio je 27-godišnji De Pina koji je jedinstven i po svojoj "pom pom" frizuri.

"Ponekad me ljudi gledaju i smiju se, govoreći, ah, to je tip s dva uha kao Mickey Mouse'. Ali danas sam im pokazao da mogu biti jednostavan, ali snažan i žestok, dobio sam niz obožavatelja," otkrio je.

De Pinu u polufinalu čeka osvajač zlatne medalje iz 2016. Uzbekistanac Hasanbojev Dusmatov.

image
MOHD RASFAN Afp

11.28 Hrvatska plivačica Jana Pavalić nije se uspjela u subotu plasirati u polufinale na 50 m slobodno na Olimpijskim igrama u Parizu

Ona je u svojoj kvalifikacijskoj skupini bila osma s vremenom 25.24, ukupno 25 u kvalifikacijama. To vrijeme je nešto slabije od njenog najboljeg rezultata i hrvatskog rekorda 24.67. Taj rezultata bi joj bio dovoljan za plasman u polufinale jer je zadnja u kvalifikacijama plivala 24.80.

Za 17-godišnju Pavalić ovo su prve olimpijske igre, a u Parizu je već nastupila na 100 m slobodno i u toj je disciplini bila ukupno 21 s vremenom 55.77.

10.40 Damir Martin je došao do kraja puta na Olimpijskim igrama u Parizu, ali ne i do kraja svoje veslačke karijere kako su to mnogi, ili većina, zaključili iz njegovih izjava nakon što nije uspio izboriti prolaz u borbu za medalje. Današnje olimpijsko B finale, odnosno utrka za plasman od 7. do 12. mjesta na Igrama, bila je njegova posljednja olimpijska u samcu, možda, ali samo možda i posljednja uopće u ovoj disciplini na nekom velikim natjecanju, ali nikako ne i posljednja utrka u njegovoj karijeri.

Više pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

10.24 Legendarni hrvatski veslač Damir Martin (36) osvojio je peto mjesto u B finalu utrke samaca na Olimpijskim igrama u Parizu osvojivši ukupno 11. mjesto na svojim četvrtim olimpijskim igrama.

Najbrži u B finalu bio je Rumunj Mihai Chiruta, drugo mjesto je zauzeo Danac Sverri Nielsen, a treći je bio Japanac Ryuta Arakawa.

Martin je u, po svemu sudeći svojoj posljednjoj olimpijskoj utrci, bio peti zauzevši ukupno 11. mjesto.

Sjajni hrvatski veslač je nakon ispadanja u polufinalu dao nagovijestiti kako njegova olimpijska priča završava u Parizu.

"Bio sam spreman, još sam spreman, ali došla su neka nova vremena, novi klinci su preuzeli vrh svjetskog veslanja. Mislim da je moja veslačka priča s ovim zaokružena i završena," kazao je Martin nakon polufinala.

"Prvo ću malo smiriti emocije, odveslati B finale, a onda, kad se vratim u Hrvatsku, vidjet ću što i kako dalje. Uzet ću godinu dana slobodno da se odmorim od svega. Nakon toga ću donijeti odluku," poručio je.

Za 36-godišnjeg Vukovarca ovo su bile četvrte olimpijske igre. U Londonu 2012. godine je osvojio srebro u četvercu na pariće zajedno s Martinom i Valentom Sinkovićem, te Davidom Šainom, u Rio de Janeiru je bio srebrni u samcu, dok je u Tokiju, također u samcu bio treći.

Posebno pamtimo Rio de Janeiro gdje je "Damšo" za sedam tisućinki sekunde ostao bez zlata. Martin je nakon "fotofiniša" bio drugi, dok je za centimetar slavio Novozelanđanin Mahe Drysdale.

9.20 - Jedna u nizu velikih utakmica između ove dvije reprezentacije – najavio je izbornik Ivica Tucak utakmicu s Grčkom pa dodao:

- Da ih možemo pobijediti, to je apsolutno jasno. Ne budemo li pravi, izgubit ćemo jer protiv nas će sada igrati vrhunski individualci koji neće opraštati pogrešku. Igrači su u petak imali samo obnavljajući trening, rasplivavanje, a mi u stožeru smo pa možda već i prije utakmice s Rumunjima, okrenuti Grčkoj. Da, analizirat ćemo i tu utakmicu našu zadnju u Zagrebu.

Više pročitajte OVDJE.

8.40 Sretan kao malo dijete kada dobije omiljenu igračku, zvečku ili kakvu loptu u ruke. Dobro, danas bi vjerojatno klinci najsretniji bili ako bi dobili iPhone. Najnoviji. Broj 45 ili koji već. Ne pratim i teško se nosim s tehnološkim novotarijama i dostignućima čovječanstva, zato ostajem pri pojmu sreće kada klinjo dobije pravu kožnu nogometnu loptu, recimo.

E, takvi smo, s takvim osjećajem sreće je bio ovaj izvjestitelj u srijedu u Parizu. Na judaškom Barbarinom danu. Ništa me drugo tog dana nije zanimalo. Među prvima sam zakoračio u press centar, pa u dvoranu na Marsovoj poljani. Uvjerenja, dubokog uvjerenja da je to TAJ dan. Iako to nije pametno, niti s novinarskog gledišta profesionalno, ali doslovno i doista, od 11 sati i njezine prve borbe (Kim Polling) već je u glavi, uskoro i na tipkovnici bio složen tekst. Tekst o zlatnoj Barbari, o olimpijskoj pobjednici. Iako je tom trenutku imala samo jednu pobjedu, dok je za doći do kraja trebala četiri. Jednostavno, bili smo uvjereni. Nešto unutra nam je to govorilo.

Više pročitajte OVDJE

8.20 Danima, tjednima, dugo će se još raspredati o boksačkom dvoboju koji to u biti nije ni bio, u olimpijskom ringu Pariza, između Talijanke Angele Carini i Imane Khelif. Ne treba pojašnjavati o čemu se radi jer malo tko u Hrvatskoj, čak ni oni koji ne prate sport ili ne vole boks, znaju o ovom slučaju sve. Ili... gotovo sve.

Uistinu, i izvan svake sumnje, te bez ikakvih opravdanja, ovaj se novinar oštro protivi ideji "genijalaca" da se muškarac i žena bore u istom sportu, u istoj disciplini. To je suludo, neetično, nesportski, pa i protunaravno, protuprirodno.

Više pročitajte OVDJE.

7.45 Francuski nogometaši preko Argentine su osigurali mjesto u polufinalu Olimpijskih igara, a osim pobjede 1:0, pozornost su privukle i scene nakon zadnjeg sučevog zvižduka, kada je na terenu izbio sukob, dok je policija sprječavala eskalaciju na tribinama.

Više pročitajte OVDJE.

image
PHILIPPE LOPEZ Afp

7.00 Dobro vam jutro!

Ušli smo u drugi vikend Olimpijskih igara u Parizu, što znači da smo na pola puta te da se polako počinje prorjeđivati raspored hrvatskih sportaša. Subota neće biti tako krcata nastupima Hrvata kao prethodni dani, ali sve će to "kompenzirati" centralni događaj - finale turnira tenisačica u kojem se Donna Vekić protiv Kineskinje Zheng bori za zlato.

Osječanka će na centralni stadion u Roland Garrosu izaći oko 15.30 sati, a osim nje danas (opet) navijamo i za najmlađu hrvatsku olimpijku Janu Pavalić, kajakaša Matiju Marinića, jedriličare i vaterpoliste.

10.06 •• Veslanje

Damir Martin (samac, B finale)

11.24 •• Plivanje

Jana Pavalić (50 slobodno, kvalifikacije)

12.03 •• Jedrenje

Elena Vorobjeva (ILCA 6, 4., 5. i 6. plov)

12.05 •• Vaterpolo

Hrvatska - Grčka (skupina, 4. kolo)

12.20 •• Jedrenje

Filip Jurišić (ILCA 7, 5. i 6. plov)

oko 16.00 •• Tenis

Donna Vekić - Qinwen Zheng (finale)

16.40 •• Kajak/kanu

Matija Marinić (kajak cross, grupna faza)

20.39 •• Plivanje

Jana Pavalić (50 slobodno, polufinale*)

*ako se plasira

Linker
18. rujan 2024 04:59