ARIS MESSINIS Afp
OLIMPIJSKE IGRE

Filip Pravdica ostao bez medalje, Srbija ide na moćni SAD, sprema se novi doček u Zagrebu

OI u Parizu pratimo iz minute u minutu, s naglaskom na nastupe hrvatskih sportaša
Piše: SNObjavljeno: 06. kolovoz 2024. 23:41

Rezultati hrvatskih sportaša

→ Stolnotenisači su u osmini finala ekipnog natjecanja poraženi od Južne Koreje s 0:3

Martin Dolenc u kiteu je u dva današnja plova bio šesti i osmi, te ukupno drži 14. mjesto s 54 negativna boda.

Eleni Vorobjevoj je plov za odličja otkazan u utorak zbog nedostatka vjetra. Naša će se predstavnica za medalju tako boriti u srijedu. ⛵

Filip Pravdica je skokom od 7,90 m završio na devetom mjestu finala skoka u dalj

23.45

Irkinja Kellie Harrington (34) obranila je naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 60 kilograma osvojen prije tri godine, ona je u finalu OI u Parizu svladala Kineskinju Wenlu Yang (33) podijeljenom odlukom sudaca sa 4-1.

Bila je ovo prva finalna borba na Igrama u Parizu, a brončane medalje u ovoj kategoriji osvojile su Tajvanka Shih Yi Wu i Brazilka Beatriz Iasmin Soares Ferreira.

Kontrovderzna Alžirka Imane Khelif, čiji je nastup u ženskoj konkurenciji sporan zbog povišene razine testosterona, plasirala se u finale kategorije do 66kg, ona je u polufinalu jednoglasnom odlukom sudaca svladala Tajlanđanku Janjaem Suwannapheng, a suparnica u finalu bit će joj svjetska prvakinja Kineskinja Liu Yang koja je u polufinalu podijeljenom odlukom sudaca sa 4-1 svladala Tajvanku Nien Chin Chen.

U utorak su održane polufinalne borbe boksača u kategoriji do 71kg, a nastup u finalu su nakon pobjeda 3-2 podijeljenom odlukom sudaca izborili Uzbek Asadhuja Mujdinhujaev i Meksikanac Marco Alonso Verde Alvarez koji su svladali Amerikanca Omarija Jonesa i Britanca Lewisa Richardsona. (Hina)

23.30 Amerikanci su razbili Brazil Ace Petrovića. Više o tome pročitajte OVDJE.

image
LUIS TATO Afp

23.10 Nogometašice Brazila izborile su u Marseilleu treće finale u povijesti na olimpijskim igrama, u polufinalu su svladale aktualne svjetske prvakinje Španjolke s 4:2 (2:0).

U subotnjem finalu u Parizu Brazil će igrati protiv reprezentacije SAD-e. Amerikanke su ranije u polufinalu nakon produžetaka pobijedile Njemačku 1:0.

U polufinalu su stvari za Španjolsku krenule nizbrdo već u šestoj minuti kada je vlastitu mrežu pogodila Paredes, a novi šok za Španjolke je uslijedio u nadoknadi prvog dijela kada je Gabi Portilho postigla pogodak za 2-0. Neizvjesnost je nestala u 71. minuti kada je Adriana zabila za 3:0.

U završnici susreta su postignuta još tri pogotka, a Španjolska je ublažila poraz uz dva gola Salme Paralluelo. Još je jedan pogodak za Brazil postigla Kerolin.

Brazil će tako po treći put imati priliku osvojiti premijernu zlatnu medalju na olimpijskim igrama. Finala su Brazilke gubile i osvajale srebra 2004. i 2008. godine. Španjolke još nikada nisu osvojile olimpijsku medalju i šansu će za to imati u petak, u ogledu za treće mjesto protiv Njemačke.

Amerikanke su rekorderke na Igrama s četiri naslova pobjednica, dok su Njemice najbolje bile u Rio de Janeiru 2016. godine. (Hina)

23.00 Na iznimno uvjerljiv način su rukometašice Norveške izborile polufinale na Olimpijskim igrama, u četvrtfinalu su nadigrale Brazil 32:15 (12:5).

Sa šest golova prvo ime Norveške bila je Marit Jacobsen, pet je postigla Camilla Herrem, dok su po četiri dodale Veronica Kristiansen i Sanna Solbeerg-Isaksen. Na drugoj strani po tri su gola za Brazil dale Bruna de Paula i Giulia Guarieiro.

Nakon sedam minuta Norveška je vodila 5:1. Na poluvremenu je bilo 12:5 pa je nastavak utakmice bilo samo odrađivanje posla u kojem su Norvežanke dodatno nadigrale suparnice.

U polufinalu će Norvežanke igrati protiv Danske koja je kao prva izborila proboj među četiri najbolje ekipe ovog utorka. Danska je s 29:25 (11:10) bila bolja od Nizozemske i nakon 20 godina ponovno došla do polufinala. Dankinje su od Atlante 1996. do Atene 2004. triput zaredom bile olimpijske pobjednice.

U drugom polufinalu će igrati domaćin Francuska i Švedska. U četvrtfinalu je Francuska pobijedila Njemačku 26:23 (13:10). Braniteljice naslova iz Tokija do pobjede je sa sedam pogodaka predvodila 28-godišnja Tamara Horaček, igračica rođena u Požegi, čija je majka Vesna bila hrvatska reprezentativka. Po četiri pogotka su postigle Laura Flippes i Estelle Mze Minko.

Rukometašice Švedske svladale su Mađarsku nakon produžetaka 36:32, 29:29 (16:15). Nina Koppang je za Švedsku postigla sedam golova, dok su po šest dodale Linn Blohm, Nathalie Hagman i Elin Hansson. Vratarka Johanna Bundsen je imala čak 22 obrane. Kod Mađarske je uvjerljivo najbolja bila Katrin Klujber s 11 pogodaka.

Polufinala su na rasporedu u četvrtak, a utakmica za treće mjesto i finale u subotu. (Hina)

22.35

Trostruke uzastopne olimpijske pobjednice u vaterpolu, reprezentativke SAD-a ostale su u igri za osvajanje četvrtog zlata zaredom nakon što su u četvrtfinalu OI u Parizu svladale Mađarsku sa 5-4 (1-2, 2-0, 1-2, 1-0).

U polufinalu će SAD igrati protiv Australije koja je sa 9-6 (1-0, 3-3, 2-1, 3-2) svladala Grčku.

Ranije u utorak polufinale su izborile igračice Španjolske i Nizozemske, osvajačice srebra prije tri godine u Tokiju Španjolke u četvrtfinalu su uvjerljivo nadigrale Kanađanke sa 18-8 (6-2, 4-2, 3-0, 5-4), dok su Nizozemke sa 11-8 (2-2, 3-2, 1-1, 5-4) svladale Talijanke.

Polufinalni susreti na programu su u četvrtak. (Hina)

22.20 Američka hrvačica Amit Elor osvojila je premijernu medalju na olimpijskim igrama, okitila se zlatom u Parizu, slobodnim stilom do 68kg.

U finalnoj borbi Elor je bila bolja od reprezentativke Kirgistana Merim Zhumanazarove koja je prije tri godine u Tokiju u ovoj kategoriji osvojila brončanu medalju.

U Parizu su borbe za broncu dobile Turkinja Buse Cavusoglu Tosun i Japanka Nonoka Ozaki. Za obje hrvačice to su premijerne olimpijske medalje u karijerama. (Hina)

image
LUIS ROBAYO Afp

22.10 Amerikanka Gabrielle Thomas (27) opravdala je ulogu velike favoritkinje i osvojila naslov olimpijske pobjednice na 200 metara na OI u Parizu.

Thomas je jedina u finalu trčala ispod 22 sekunde, ciljem je prošla u vremenu 21.83, odnosno 25 stotinki brže od srebrne Julien Alfred (23) iz Svete Lucije, koja je u subotu osvojila zlato na 100 metara, dok je do bronce stigla još jedna Amerikanka Brittany Brown (29) s 22.20. (Hina)

22.00 Rođena Kenijka koja nastupa za Bahrein Winfred Yavi (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u utrci na 3000 metara sa zaprekama na OI u Parizu.

Aktualna svjetska prvakinja je do olimpijskog zlata stigla u vremenu novog olimpijskog rekorda od 8:52.76 u završnom sprintu nadmašivši sbraniteljicu naslova iz Tokija Uganđanku Peruth Chemutai (25), koja je stigla do srebra sa 8:53.34, dok je broncu osvojila mlada Kenijka Faith Cherotich (20) sa 8:55.15. Cherotich je i lani na SP u Budimpešti bila brončana.

Francuskinji Alice Finot (33) niti novi europski rekord od 8:58.67 nije bio dovoljan za medlaju, ciljem je prošla kao četvrta. (Hina)

21.50 Hrvatska kuća u Parizu bila je i u utorak predvečer mjesto hrvatskih medaljaških proslava. Neposredno po uručenju medalja i još jedne olimpijske kolajne oko vrata, sada brončane, Sandra Elkasević je u pratnji trenera i supruga Edisa, te kondicijskog trenera Branimira Vajde, u domovinskom ozračju Pariza proslavila novu hrvatsku olimpijsku medalju na ovim Igrama.

Kako je sve izgledalo pogledajte OVDJE.

21.45 Filip Pravdica je završio na devetom mjestu u finalu skoka u dalj. Više o nastupu hrvatskog rekordera pročitajte OVDJE.

21.35 Kanađanka Camryn Rogers (25) naslovu svjetske prvakinje u bacanju kladiva pridodala je i onaj olimpijske pobjednice u ovoj disciplini.

Rogers je do zlata u Parizu stigla hicem od 76.97 metara iz pete serije kojim je pretekla dotada vodeću Annette Nneka Echikunwoke (28), rođenu Nigerijku koja nastupa za SAD, kojoj je u konačnici hitac od 75.48m osigurao srebro, dok je do bronce stigla mlada Kineskinja Jie Zhao (21) sa 74.27m.

Legendarna Poljakinja Anita Wlodarczyk (39), olimpijska pobjednica u ovoj disciplini iz Londona 2012., Rio de Janeira 2016. i Tokija 2021., u Parizu je ostala bez odličja, četvrta sa 73.17m. (Hina)

image
BEN STANSALL Afp

21.25 Amerikanac Cole Hocker osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u utrci na 1500 metara na OI u Parizu, a u finalu je trčao vrlo brzih 3:27.65 minuta što je novi olimpijski rekord i njegov najbolji rezultat u karijeri.

Hocker je uspio izdržati vrlo brzi ritam kojega je nametnuo branitelj naslova Norvežanin Jakob Ingebrigtsen (23), koji je time želio "slomiti" konkurenciju. No, umjesto da slomi suparnike, Ingebrigtsen je tim tempom slomio sebe, upravo je on popustao u završnici te ciljem prošao kao četvrti, u zadnjih 100 metara uz Hockera pretekli su ga i srebrni Britanac Josh Kerr (26), aktualni svjetski prvak iz Budimpešte je trčao novi britanski rekord od 3:27.79, te Amerikanac Yared Nuguse (25), koji je do bronce stigao također s osobnim rekordom od 3:27.80.

Hockerovo vrijeme je za 67 stotinki brže od dosadašnjeg olimpijskog rekorda kojega je Ingebrogtsen postavio prije tri godine u Tokiju, a i četvrti Norvežanin je trčao brže no u Tokiju, ciljem je prošao za 3:28.24.

Koliko je utrka bila brza pokazuje i podatak kako su i peti, šest te osmi također postavljali svoje ili nacionalne rekorde. (Hina)

21.20 U finalu olimpijskog turnira u hokeju na travi za muškarce igrat će Nizozemska i Njemačka, nakon što su Nizozemci u prvom polufinalu s visokih 4:0 (1:0, 1:0, 1:0, 1:0) svladali Španjolce, Nijemci su u drugom sa 3:2 (0:1, 2:0, 0:1, 1:0) bili uspješniji od Indijaca.

Jip Janssen (12), Thierry Brinkman (20), Thijs van Dam (32) i Duco Telgenkamp (50) bili su strijelci za Nizozemsku koja se tako vratila u finale Igara po prvi put nakon 12 godina. Te 2012. u Londonu Nizozemci su izgubili upravo od Nijemaca, dok na olimpijsko zlato čekaju 24 godine, odnosno od Sydneya 2000.

Indija je u drugom polufinalu povela preko Harmanpreeta Singha (7), Njemačka je preokrenula golovima Gonzala Peillata (18) i Christophera Ruehra (27) da bi Sukhjeet Singh (36) poravnao na 2-2 da bi pobjednički gol za Njemačku zabio Marco Miltkau (54).

Njemačka je dosada četiri puta osvajala olimpijski naslov, posljednji u Londonu 2012., a zadnju medalju je osvojila u Rio de Janeiru 2016. kada je bila brončana. Prije tri godine u Tokiju Njemačka je ostala četvrta, u dvoboju za broncu je izgubila upravo od Indije kojoj je to bila prva medalja u hokeju na travi nakon 41 godine

Indija će, pak, uspjeh iz Tokija pokušati ponoviti pobjedom protiv Španjolske u susretu za broncu. Utakmica za treće mjesto i finale igrat će se u četvrtak. (Hina)

21.00 Nogometašice Sjedinjenih Američkih Država prve su finalistice olimpijskog turnira nakon što su u Lyonu, s 1-0 nakon produžetaka, svladale Njemačku.

Pogodak odluke postigla je Sophia Smith u 95. minuti. Sve do kraja njemačke su igračice pokušale doći do izjednačenja i jedanaesteraca, ali nisu uspjele. U 118. minuti siguran pogodak Njemica spriječila je američka vratarka Naeher, dok u kontranapadu Smith nije uspjela zabiti drugi svoj gol na susretu, premda je bila u situaciji jedan na jedan sa suparničkom vratarkom.

U finalu će SAD igrati protiv pobjednice susreta Brazil - Španjolska koji se od 21 sat igra u Marseilleu.

Amerikanke su rekorderke na Igrama s četiri naslova pobjednica, dok su Njemice najbolje bile u Rio de Janeiru 2016. godine.

Utakmica za treće mjesto na programu je u petak 9. kolovoza, dok se finale u Parizu igra dan kasnije. (Hina)

20.40 Nizozemska muška biciklistička reprezentacija osvojila je naslov olimpijskog pobjednika u momčadskom sprintu postavivši u finalu novi svjetski rekord.

Nizozemci u sastavu Roy van der Berg, Harrie Lavreysen i Jeffrey Hoogland su na stazi francuskog Nacionalnog velodroma u Saint-Quentin-en-Yvelinesu u finalu ostvarili vrijeme od 40.949 sekundi te tako postali prva postava u povijesti koja se spustila ispod 41 sekunde.

Srebrna reprezentacija Velike Britanije, za koju su nastupili Ed Lowe, Hamish Turnbull i Jack Carlin, u finalu je ostvarila 865 tisućinki slabiji rezultat.

Broncu je osvojila reprezentacija Australije u sastavu Matthew Glaetzer, Leigh Hoffman i Matthew Richardson, oni su u borbi za treće mjesto za 496 tisućinki svladali Francuze Floriana Grengba, Sebastiena Vigiera i Rayana Helala.

Nizozemska je dominirala natjecanjem, već u polufinalu je s vremenom 41.191 popravila svoj stari svjetski rekord koji je do ovih Igara iznosio 41.225, a da je staza u Saint-Quentin-en-Yvelinesu iznimno brza potvrđeno je i u kvalifikacijama momčadske dohvatne vožnje gdje su Australci Oliver Bleddyn, Sam Welsford, Conor Leahy i Kelland O'Brien postavili novi svjetski rekord, oni su četiri kilometra prešli za 3:40.730 minuta popravivši tako dosadašnji Italije, koji je postavljen na prošlim OI u Tokiju, za gotovo sekundu i pol.

Još u ponedjeljak je prvog dana natjecanja na pisti postavljen i svjetski rekord u ženskom ekipnom sprintu. (Hina)

20.25

Francuski košarkaši iznenadili su Kanadu koju su svladali 82-73 (23-10, 22-19, 16-21, 21-23) u četvrtfinalu Olimpijskih igara i time izborili polufinale protiv svjetskog prvaka Njemačke.

Prvi francuski strijelac bio je Guerschon Yabusele s 22 poena, a tome je dodao i pet skokova. Isaia Cordinier je dodao 20 koševa, Evan Fournier 15, dok je Victor Wembanyama uz sedam poena imao 10 skokova i pet asistencija.

Kod Kanađana su samo dvojica igrača postigla dvoznamenkasti broj poena. Shai Gilgeous-Alexander je ubacio 27 poena uz pet skokova i četiri asistencije, dok je RJ Barrett postigao 16 koševa.

Od 7-5 na početku susreta Francuska se brzo odvojila na 19-5 te nastavila podizati prednost sve do početka drugog dijela. Kanada je u uvodnih 15 minuta pogodila samo pet šutova iz igre.

U nastavku su Kanađani djelovali bolje, ali jedino što su uspjeli jest serijom 5-0 na startu zadnje četvrtine doći do 55-61. Potom je Francuska ponovno otišla na dvoznamenkastu prednost i time riješila dvoboj.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Njemačke koja je svladala Grčku 76-63 (11-21, 25-15, 23-16, 17-11). Franz Wagner je sa 18 koševa bio najbolji strijelac pobjedničke reprezentacije. Schroeder je uz 13 poena imao i sedam asistencija. Grke je sa 22 koša predvodio Giannis Antetokunmpo.

Francuska i Njemačka su ranije igrali u skupini na OI, a Nijemci su slavili s uvjerljivih 85-71.

Olimpijske igre, četvrtfinale košarkaša:

Francuska - Kanada 82-73 (23-10, 22-19, 16-21, 21-23)

Brazil - SAD (21.30 sati)

Njemačka - Grčka 76-63 (11-21, 25-15, 23-16, 17-11)

Srbija - Australija 95-90 produžetak, 82-82 (17-31, 25-23, 25-11, 15-17; 13-8)

20.20 Filip Pravdica nastupa u finalu skoka u dalj, a njegov nastup možete pratiti OVDJE.

19.50 Rumunjski premijer Marcel Ciolacu neće prisustvovati svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu u nedjelju u znak prosvjeda što je gimnastičarka Ana Barbosu ostala bez brončanog odličja u vježbi na tlu nakon promjene sudačke ocjene.

Naime, mlada Rumunjka je mislila kako je osvojila brončano odličje u poendjeljak, iza najvećih svjetskih zvijezda, zlatne Brazilke Rebece Andrade i srebrne Amerikanke Simone Biles, no uslijedio je prigovor američkih trenera na ocjenu Jordan Chiles, koja je završila natjecanje na petom mjestu. Nakon što je taj prigovor usvojen, Chiles je s novom ocjenom skočila na treće mjesto te joj je dodijeljena brončana medalja dok je Barbosu pala na četvrto mjesto.

"Odlučio sam ne otići na svečanost zatvaranja nakon skandalozne situacije na gimnastici gdje su naše sportašice tretirane na apsolutno nečestan način. Nedopustivo je da na tako velikom natjecanju koje promiče vrijednosti poput respekta, razumijevanja i izvrsnosti, djetetu koje je pošteno zaradilo svoju medalju tako brutalno oduzme rezultat četverogodišnjeg rada!", objavio je Ciolacu putem facebooka.

Legendarna rumunjska gimnastičarka Nadia Comaneci, koja je bila u Parizu, također je kritizirala odluku sudaca.

"Ne mogu vjerovati da se tako igramo s mentalnim zdravljem i osjećajima sportaša", poručila je Comaneci putem društvene mreže X. (Hina)

19.26: Rukometašice Švedske igrat će u polufinalu Olimpijskih igara protiv domaćina natjecanja nakon što su u četvrtfinalu svladale Mađarsku nakon produžetaka 36-32, 29-29 (16-15).

Nina Koppang je za Švedsku postigla sedam golova, dok su po šest dodale Linn Blohm, Nathalie Hagman i Elin Hansson. Vratarka Johanna Bundsen je imala čak 22 obrane. Kod Mađarske je uvjerljivo najbolja bila Katrin Klujber s 11 pogodaka.

Sredinom prvog poluvremena Šveđanke su se odvojile te održavale prednost od tri do četiri pogotka razlike, ali su Mađarice do odmora stigle na minimalni zaostatak 15-16. Odmah početkom drugog dijela Mađarska je povela i sve do kraja su se ekipe izmjenjivale u vodstvu.

Petnaest sekundi prije kraja Vamos je zabila za vodstvo Mađarske 29-28, ali Šveđanke su izborile produžetak nakon što se visoko digla i žestoko pogodila za 29-29 Koppang, samo pet sekundi prije kraja ogleda.

U produžecima je briljirala švedska vratarka Bundsen, a Šveđanke su odjurile na 34-29 i time osigurale plasman u polufinale.

Ranije je Francuska pobijedila Njemačku 26-23 (13-10). Braniteljice naslova iz Tokija do pobjede je sa sedam pogodaka predvodila 28-godišnja Tamara Horaček, igračica rođena u Požegi, čija je majka Vesna bila hrvatska reprezentativka. Po četiri pogotka su postigle Laura Flippes i Estelle Mze Minko. Emil Boelk je sa sedam golova predvodila njemačku ekipu.

U prvom četvrtfinalnom dvoboju Danska je sa 29-25 (11-10) bila bolja od Nizozemske i nakon 20 godina ponovno došla do polufinala. Dankinje su od Atlante 1996. do Atene 2004. triput zaredom bile olimpijske pobjednice.

U polufinalu će Danska igrati protiv boljeg iz susreta Norveške i Brazila koji je na programu od 21 sati.

Polufinala su na rasporedu u četvrtak, a utakmica za treće mjesto i finale u subotu.

Olimpijske igre, četvrtfinale rukometašica:

Švedska - Mađarska 36-32, produžeci 29-29 (16-15)

Norveška - Brazil (21.30 sati)

Danska - Nizozemska 29-25 (11-10)

Francuska - Njemačka 26-23 (13-10)

19.20 Trenutno traje dodjela medalja za bacačice diska. Svoju broncu je dobila Sandra Elkasević, dok su srebro i zlato podijeljeni Kineskinji Bin Feng i Amerikanki Valerie Allman.

18.43: Braniteljice naslova olimpijskih pobjednica iz Tokija, odbojkašice SAD-a plasirale su se u polufinale OI u Parizu svladavši u četvrtfinalu Poljsku sa 3-0 (25-22, 25-14, 25-20).

U ravnomjernom napadu Amerikanki Andrea Drews je postigla 13 poena, po 12 su dodale Avery Skinner i Kathryn Plummer, dok je Martyna Lukasik sa 12 poena bila najbolja kod indisponiranih Poljakinja.

U polufinalu u četvrtak će Amerikanke igrati protiv Brazilki koje su ranije u utorak uvjerljivo sa 3-0 (25-22, 25-13, 25-17) svladale Dominikansku Republiku. Bit će to "repriza" finala iz Tokija u kojem su Amerikanke slavile sa 3-0 za svoj prvi naslov.

U prvom četvrtfinalu Turska je sa 3-2 (23-25, 25-21, 26-24, 21-25, 15-12) bila bolja od Kine i prvi put u povijesti izborila polufinale olimpijskog turnira. Turkinje čekaju pobjednice dvoboja Italije i Srbije.

18.35 Grad Zagreb će u srijedu, 7. kolovoza 2024. godine, sukladno željama više osvajača olimpijskih medalja, organizirati doček na Trgu bana Josipa Jelačića za hrvatske sportaše koji će se do tada vratiti s Olimpijskih igara u Parizu.

Detalje pročitajte OVDJE.

18.30 Arisa Trew, 14-godišnja Australka, osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u skateboardingu, nakon sjajne izvedbe u posljednjem trećem nastupu.

Osam finalistica imalo je ispred sebe tri nastupa te se za ukupni redoslijed uzimala u obzir najbolja izvedba. Australska 14-godišnjakinja uz oduševljenje publike dobila je ocjenu 93.18 u svom posljednjem pokušaju čime je skočila na prvo mjesto gdje je i ostala do kraja natjecanja.

Najbolje ocjene su u zadnjim nastupima ostvarile i srebrna 15-godišnja Japanka Cocona Hiraki (92.63), koja je bila najbolja u kvalifikacijama te brončana 16-godišnja Britanka Sky Brown (92.31).

U finalu je nastupila i 13-godišnja Finkinja Heili Sirvio koja je završila na petom mjestu.

U Tokiju prije tri godine, kada se po prvi puta u povijesti održao ovaj sport na olimpijskih igrama, Japanke Nishiya i Nakayama su osvojile zlato i srebro, dok je brončana bila Brazilka Rayssa Leal. (Hina)

image
FRANCK FIFE Afp

18.20 Nizozemska muška reprezentacija u hokeju na travi prvi je finalist olimpijskog turnira u Parizu, Nizozemci su u polufinalu s visokih 4:0 (1:0, 1:0, 1:0, 1:0) svladali Španjolce.

Jip Janssen (12), Thierry Brinkman (20), Thijs van Dam (32) i Duco Telgenkamp (50) bili su strijelci za Nizozemsku koja se tako vratila u finale Igara po prvi put nakon 12 godina. Te 2012. u Londonu Nizozemci su izgubili od Nijemaca, dok na olimpijsko zlato čekaju 24 godine, odnosno od Sydneya 2000.

U finalu koji će se igrati u četvrtak Nizozemska će igrati protiv pobjednika susreta Njemačka - Indija koji je na programu od 19 sati. Španjolska će, pak, također u četvrtak igrati za brončanu medalju protiv poraženog iz tog dvoboja. (Hina)

17.45 Elena Vorobjeva ipak nije danas plovila za odličja. Više o njenom kaotičnom danu pročitajte OVDJE.

17.36: Vaterpolistice Španjolske i Nizozemske prve su polufinalistice olimpijskog turnira u Parizu, osvajačice srebra prije tri godine u Tokiju Španjolke u četvrtfinalu su uvjerljivo nadigrale Kanađanke sa 18-8 (6-2, 4-2, 3-0, 5-4), dok su Nizozemke sa 11-8 (2-2, 3-2, 1-1, 5-4) svladale Talijanke.

Elena Ruiz s četiri i Bea Ortiz s tri gola bile su najbolje kod Španjolske, dok je Verica Bakoč zabila pet pogodaka za Kanadu.

U sastavu Nizozemske četiri igračice su bile dvostruki strijelci, dok je Claudia Roberta Marletta postigla tri gola za Italiju.

Nizozemska i Španjolska igrat će međusobno u polufinalu u četvrtak, dok će u drugom polufinalu igrati pobjednice susreta Australija - Grčka i Mađarska - SAD koji su na progtamu kasnije u utorak.

17.30 Srbija je nakon velike drame svladala Australiju. Više o tom susretu pročitajte OVDJE.

17.15 Kao i prije tri godine na Igrama u Tokiju, tako su i u Parizu Kineskinje Hongchan Quan i Yuxi Chen osvojile zlatnu i srebrnu medalju u skokovima u vodu, s tornja 10 metara.

Kineske skakačice ponovno su potpuno nadmašile konkurenciju. Zlatna Quan je ukupno osvojila 425.60 bodova, dok je drugoplasirana Chen na kraju imala 420.70 bodova. O dominaciji najbolje govori da je brončana Mi Rae Kim iz Sjeverne Koreje za drugoplasiranom Chen zaostala skoro 50 bodova.

Kineskinja Hongchan Quan je time osvojila drugu zlatnu medalju na Igrama u Parizu, dok Yuxi Chen sada s olimpijskih igara u karijeri ima dva zlata i dva srebra. (Hina)

image
MANAN VATSYAYANA Afp

16.41 Bogdanović je zabio oba slobodna bacanja i tako potvrdio prolazak Srbije. Konačan rezultat je 95:90. Srbi sada čekaju boljeg iz susreta Brazila i SAD-a.

16.40 Nisu Australci ovo dobro izveli. Odmah su izgubili loptu i Bogdanović sada ima dva slobodna bacanja za rješenje pitanje pobjednika.

16.39 Uzeo je sada Jokić stvari u svoje ruke. Iz teške pozicije zabija za +3 Srbije 25 sekundi prije kraja. Australci su ponovno u teškoj situaciji.

16.37 Minutu prije kraja, Srbija opet vodi. Jokić zabija za 91:90.

16.36 Koliko ozbiljno Australci shvaćaju Jokića najbolje dočarava ova fotografija...

image
LUIS TATO Afp

16.34 Kako sada igra Josh Giddey. Nije se uplašio Jokića ispred sebe i tricom donosi Australiji prednost 90:87. S druge strane, Micić radi faul u napadu i vraća Australcima posjed.

16.33 Odgovaraju Australci tricom Jacka McVeigha. Drama ne staje niti u produžetku.

16.30 Krenulo je dodatnih pet minuta. Srbija ih je otvorila tricom Ognjena Dobrića za 85:82.

16.28 Patty Mills sekundu i pol prije kraja zabija za produžetke. Šut nije bio nimalo lagan, ali je Australac uspio pogoditi preko Nikole Jokića.

image
LUIS TATO Afp

16.27 Zanimljiva sada situacija. Nakon minute odmora Australije, izbornik Srbije Svetislav Pešić je također zvao minutu odmora bez da je lopta ušla u igru.

16.24 Micić promašuje jedno bacanje. Australija ima nešto manje od deset sekundi za izboriti produžetak ili polufinale. Drama je na vrhuncu...

16.23 Micić je fauliran 9,8 sekundi prije kraja. Ima dva slobodna bacanja kojima će svojoj reprezentaciji u najgorem slučaju osigurati produžetak. Da stvar bude gora, Jock Landale je napravio svoj peti prekršaj.

16.21 38 sekundi do kraja Mills promašuje koš za vodstvo. Skok je uhvatio Nikola Jokić i Srbija je sada u jako dobroj situaciji za prolazak u polufinale.

16.20 Giddey sada nosi Australiju na leđima te zabija za 81:80. Utakmica ne može biti napetija.

16.18 S druge strane Vasilije Micić je iskusno izborio tri bacanja. Realizirao je sva tri i Srbija opet vodi 81:78.

16.15 Australija još jednom vraća stvari na početak. Josh Giddey tricom iz kuta zabija svoj 20. poen te poravnava na 78:78.

16.10 Čini se da će na susretu Srbije i Australije odlučivati zadnja lopta. Šest minuta prije kraja Srbija vodi 76:72.

image
LUIS TATO Afp

16.05 Brazilske odbojkašice uvjerljivom su pobjedom 3-0 (25:22, 25:13, 25:17) protiv reprezentacije Dominikanske Republike izborile plasman u četvrto polufinale na posljednjih pet izdanja olimpijskih turnira.

Brazile su prije tri godine u Tokiju osvojile srebrnu medalju, a u finalu su ih pobijedile američke odbojkašice. Upravo bi im one mogle biti polufinalne suparnice u Parizu, uspiju li u četvrtfinalu svladati reprezentaciju Poljske.

U prvom današnjem četvrtfinalu Turska je sa 3-2 (23:25, 25:21, 26:24, 21:25, 15:12) bila bolja od Kine i prvi put u povijesti izborila polufinale olimpijskog turnira. Turkinje čekaju pobjednice dvoboja Italije i Srbije. (Hina)

16.00 Gotova je treća četvrtina. Srbija uoči posljednjih deset minuta ima prednost 67:65. Košarkaši Srbije su treću četvrtinu dobili rezultatom 25:11.

image
ARIS MESSINIS Afp

15.51: Francuska ženska rukometna reprezentacija pobijedila je Njemačku sa 26-23 (13-10) u četvrtfinalnom dvoboju olimpijskog turnira odigranom u Lilleu.

Braniteljice naslova iz Tokija do pobjede je sa sedam pogodaka predvodila 28-godišnja Tamara Horaček, igračica rođena u Požegi, čija je majka Vesna bila hrvatska reprezentativka. Po četiri pogotka su postigle Laura Flippes i Estelle Mze Minko. Laura Glauser je imala 13 obrana.

Emil Boelk je sa sedam golova predvodila njemačku ekipu, a četiri pogotka je postigla Xenia Smits.

Francuskinje u polufinalu čekaju bolje iz dvoboja Mađarska - Švedska.

U prvom četvrtfinalnom dvoboju Danska je sa 29-25 bila bolja od Nizozemske i nakon 20 godina ponovno došla do polufinala. Dankinje su od Atlante 1996. do Atene 2004. triput zaredom bile olimpijske pobjednice, da bi u sljedeća dva desetljeća ostale bez plasmana u polfinale.

Za mjesto u svom četvrtom finalu Dankinje će igrati protiv pobjedničke reprezentaciju u srazu Norveške i Brazila.

15.47: Potpuno se vratila Srbija, tri i pol minute prije kraja treće četvrtine Jokić i društvo imaju poen prednosti (61:60).

15.20: Australska košarkaška reprezentacija na poluvremenu ima 12 poena prednosti protiv Srbije u četvrtfinalu olimpijskog turnira (54:42). Imali su Australci predvođeni Millsom (20) i Giddeyem (12) i više od 20 poena prednosti, ali su Srbi pred kraj prvog dijela uspjeli smanjiti na (samo 12).

Prvu četvrtinu Australija je dobila 17:31, dok je druga završila rezultatom 25:23 za Srbiju.

Imali su Australci u dva navrata i vodstvo od 24 poena razlike (20:44, 22:46), no Srbija je u završnici uspjela smanjiti zaostatak i na odmor otići s -12, što je dostižno u nastavku ako Jokić i društvo zaigraju znatno bolje nego u prvoj dionici. Jokić je u prvom dijelu bio najefikasniji igrač Srbije s 11 poena, Gudurić je dodao 9.

15.17: Elena Vorobeva, ruska jedriličarka koja u posljednje četiri godine nastupa za Hrvatsku, bori se za odličja u klasi ILCA 6.

Plov za medalje već je trebao početi, no zbog slabog vjetra start je pomaknut na 14.45. Potom je došlo do još dvije odgode, te je start pomaknut do daljnjeg.

U plov za odličja Vorobeva ulazi s petog mjesta. Ima 79 negativnih bodova, a do trećeg mjesta koje drži Norvežanka Line Flem Hoest nedostaje joj osam bodova.

Zlato je osigurala Nizozemka Marit Bouwmeester, s drugim zlatom postala najuspješnija jedriličarka u povijesti Olimpijskih igara, a srebro je 'zakaparila' Dankinja Anne-Marie Rindom.

15.00 Nestvarna utakmica u četvrtfinalu košarkaškog turnira u Parizu. Australija nakon 15 minuta igre protiv Srbije ima više od 20 poena razlike. Mills i Giddey poigravaju se s Jokićem i društvom, a nemoćni izbornik Srbije Pešić urla na igrače.

- Koji vam je ku***, udarajte ih malo.

Impresivne fotografije stižu nam s Tahitija, gdje je završeno natjecanje u surfanju. Druga olimpijska pobjednica u ovom sportu je Amerikanka Caroline Marks, koja je u finalu s 10.50 bodova bila bolja od Brazilke Weston-Webb (10.33).

image
BEN THOUARD Afp

image
JEROME BROUILLET Afp

14.35 Dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Amerikanka Valarie Allman oštro je kritizirala legendarnog američkog šprintera Michaela Johnsona koji je najavio seriju atletskih mitinga bez skakačkih i bacačkih natjecanja, a kritikama se pridružila i naša Sandra Elkasević.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

13.57 Najmanje 40 sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim igrama pozitivno je na Covid-19, ali situacija nije iznenađujuća zbog porasta slučajeva diljem svijeta, priopćila je u utorak Svjetska zdrastvena organizaicija (WHO).

"Nije iznenađujuće vidjeti zaražene sportaše, jer virus prilično brzo cirkulira u drugim zemljama", rekla je dr. Maria Van Kerkhove, voditeljica Ureda za pripravnost na epidemiju i pandemiju, tijekom brifinga za novinare u Ženevi.“Posljednjih mjeseci, mnoge su zemlje doživjele epidemiju Covida-19, kao i Olimpijske igre, gdje je najmanje 40 sportaša bilo pozitivno”, rekla je, potvrđujući da je Odbor za Olimpijske igre, u suradnji sa WHO-om , razmotrio je sve različite pristupe koje je potrebno primijeniti tijekom masovnih okupljanja poput Olimpijskih igara. Naglasila je da je virus još uvijek vrlo prisutan u svijetu.

Podaci koje je WHO prikupio sustavom nadzora u 84 zemlje pokazuju da je postotak pozitivnih testova porastao posljednjih tjedana, u Europi za 20-tak posto .Ovo povećanje dovelo je do povećanja broja hospitalizacija i smrti u nekoliko zemalja, rekla je Van Kerkhove.

Kod hrvatskih sportaša na Igrama u Parizu dosad nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa.

13.50 Francuska policija za kibernetički kriminal istražuje hakerski napad na izložbenu dvoranu Grand Palais u Parizu, gdje će u srijedu, prva od hrvatskih predstavnika u taekwondou, nastupiti Lena Stojković.

Policija je navela da su cyber-kriminalci ciljali središnji računalni sustav institucije, ali upad nije izazvao nikakav prekid olimpijskih događaja koji će se održavali u kultnoj izložbenoj dvorani sa staklenim krovom u središtu francuske prijestolnice.

Računalni sustav na mjestu događaja također obrađuje podatke za 40 uglavnom malih muzeja s kojima je Grand Palais povezan. Radio Franceinfo javio je da su napadači tražili isplatu otkupnine u roku od 48 sati, prijeteći da će na internetu objaviti financijske podatke do kojih su došli ako ne prime neodređeni iznos novca.

Dvorana Grand Palais je jedna od najatraktivnijih borilišta cijelih Igara, a u njoj su se već održala natjecanja u mačevanju. Izgradnja je počela 1897. godine, a adaptacija ove izložbene dvorane za potrebe Igara je započela prije tri godine, dok će za javnost biti ponovno otvorena u ožujku 2025.

Zanimljivo je da je u podrumskim prostorijama Grand Palaisa je jedna od najvećih policijskih postaja u Parizu. (Hina)

? Nijemac Christian Kukuk s grlom Gelding Checkerom osvojio je olimpijsko zlato u pojedinačnom preponskom jahanju potvrdivši njemačku dominaciju u ovom sportu u Parizu.

Četvrta je to njemačka zlatna medalja u Parizu u konjičkom spotu nakon što su Jessica von Bredow-Werndl i Michael Jung slavili u pojedinačnoj dresuri, a djevojke u ekipnoj dresuri,

Kukuk, Švicarac Steve Guerdat i Nizozemac Maikel van der Vleuten su bez greške odradili nastup na zahtjevnoj stazi od 15 prepreka, iza parka palače Versailles, pa je pitanje pobjednika razriješeno nakon dodatne runde.

Nijemac nije srušio niti jednu od preostalih prepreka i postigao je pobjedničko vrijeme od 38.34 sekunde.

Švicarac Steve Guerdat osvojio je srebro s konjem Dynamix de Belheme, dok je treći bio Nizozemac Maikel van der Vleuten s konjem Beauville Z.

Za najveće iznenađenje pobrinuo se aktualni svjetski prvak Šveđanin Henrik von Eckermann koji je pao sa svog konja King Edward. (Hina)

12.50 Turske odbojkašice postale su prva reprezentacija koja je izborila plasman u polufinale olimpijskog turnira u Parizu, a to su ostvarile pobijedivši u četvrtfinalnom dvoboju reprezentaciju Kine sa 3-2 (23-25, 25-21, 26-24, 21-25, 15-12).

Ekipa pod vodstvom nekadašnjeg izbornika hrvatske reprezentacije Danielea Santarellija, koja je prošle godine osvojila naslov europskih prvakinja, po prvi put u svojoj povijesti se probila do polufinala na olimpijskom turniru. U Tokiju su prije tri godine osvojile peto mjesto, nakon što su u četvrtfinalu poražene od Južne Koreje u pet setova.
U pobjedi protiv Kine, Turkinje je predvodila sjajna naturalizirana Kubanka Melissa Teresa Vargas sa 42 poena, a 13 ih je pobjedničkoj ekipi donijela Hande Baladin. Li Yingying je bila najbolja kod Kineskinja sa 25 poena, dok ih je Zhu Ting osvojila 19.

Turkinje će u polufinalu igrati protiv pobjednica u četvrtfinalnom dvoboju reprezentacija Italije i Srbije, koji će biti odigran večeras s početkom u 21 sat. Polufinalne utakmice su na rasporedu u četvrtak, 8. kolovoza. (Hina)

12.40 Njemački košarkaši prvi su polufinalisti olimpijskog turnira, a ulazak među četiri najbolje reprezentacije izborili su svladavši u utorak Grčku rezultatom 76:63.

Detaljnije pročitajte OVDJE.

image
ARIS MESSINIS Afp

Raspored preostalih četvrtfinalnih ogleda:

14.30 Srbija - Australija

18.00 Francuska - Kanada

21.30 Brazil - SAD

12.20 Novi krah hrvatskog rukometa: Sjetite se što se dogodilo nakon 2002., je li moguć novi zaokret? O ovoj temi više pročitajte OVDJE.

11.55 U tijeku je prva utakmica četvrtfinala košarkaškog turnira, ona između Njemačke i Grčke. Na poluvremenu je rezultat 36:36.

image
DAMIEN MEYER Afp

11.45 Trening u Seini za plivačka natjecanja na otvorenim vodama otkazan je u utorak jer je voda bila neprikladna za plivanje, objavili su organizatori Olimpijskih igara u Parizu.

Ovo je peti otkazani trening od početka Olimpijskih igara, nakon što su prva četiri bila za triatlon, zbog čega je muški triatlon odgođen za jedan dan.

Otkazano je i upoznavanje s plivačkom rutom.

"Nakon dnevnog sastanka o situaciji jutros između Ville de Paris, Paris 2024. i World Aquaticsa, odlučeno je da se upoznavanje koje se trebalo održati danas, 6. kolovoza 2024., otkazuje", stoji u priopćenju World Aquaticsa.

Nije naveden razlog za otkazivanje, ali je rečeno da će dodatne informacije biti dostupne kasnije u utorak. Sastanak vođa timova i brifing trenera i dalje će se odvijati prema planu.

Da bi mogli pustiti sportaše plivati u rijeci, organizatori pomno prate dvije razine fekalnih bakterija: onu bakterije E. Coli i onu enterokoka.

Francuske vlasti potrošile su 1.4 milijarde eura na unaprjeđenje kanalizacijskog sustava glavnog grada, obećavajući da će rijeka biti dovoljno čista da se stanovnici u njoj mogu kupati do sljedećeg ljeta.

U četvrtak i petak na rasporedu su plivačke maratonske utrke za žene i muškarce.

11.29 Nažalost, iako je igrao dobro, Andrej Gaćina nije uspio uzti bod protiv Južne Koreje koji bi ostavio nadu u preokret. Južna Koreja u konačnici je slavila s 3:0 i tako izbacila Hrvatsku u osmini finala.

11.19 Andrej Gaćina izgubio je drugi set i sada se protiv Janga bori za ostanak u meču

11.18 Rukometašice Danske izborile su plasman u polufinale Olimpijskih igara u Parizu nakon što su u prvom četvrtfinalnom susretu porazile Nizozemsku sa 29-25 (11-10).

Dankinjama je to prvi plasman u polufinale nakon 2004. godine kada su u Ateni osvojile svoju treću uzastopnu zlatnu olimpijsku medalju.

Slavile su i četiri godine ranije u Sydneyju kao i 1996. u Atlanti. Međutim u Tokiju i Rio de Janeiru nisu niti nastupile.

Nizozemke su bile bolje veći dio prvog poluvremena, imale su i četiri gola prednosti (7-3), no Danska je do kraja poluvremena nadoknadila zaostatak i na poluvrijeme otišla s +1 (11-10).

U drugom dijelu Dankinje su zaigrale daleko bolje, povele su 16-11 i do kraja više nisu ispuštale prednost.

Aktualne europske doprvakinje, te brončane s posljednjeg Svjetskog prvenstva, do polufinalu su predvodile Emma Friis i Anne Mette Hansen sa po šest golova dok je sjajna Althea Reinhardt sakupila 17 obrana.

Na suprotnoj strani najefikasnije su bile Bo van Wetering i Dione Housheer sa po sedam golova.

Danska će u polufinalu igrati protiv pobjednica susreta između Norveške i Brazila. U preostala dva četvrtfinalna ogleda sastaju se Mađarska - Švedska, te Francuska - Njemačka. (Hina)

11.09 Andrej Gaćin uspio je izjednačiti na 1:1 u setovima protiv Woojin Janga i uzeti prvi set za Hrvatsku uopće u ovom meču.

11.02 Woojin Jang poveo je s 1:0 u setovima protiv Andreja Gaćine.

10.51 Nažalost, nakon poraza na otvaraju u igri parova, isti ishod imao je i prvi pojedinačni meč. Tomislav Pucar izgubio je s 3:0 i setovima od Jonghoon Lima. Idući na redu je Andrej Gaćina koji će igrati protiv Woojin Janga

10.47 Grčki sportaš bio je pozitivan na zabranjene supstance na Olimpijskim igrama u Parizu i izbačen je iz Olimpijskog sela, objavio je Grčki olimpijski odbor.

Ime sportaša i sport u kojem se natjecao ili natjecala nisu objavljeni, tek kako je grčki natjecatelj privremeno suspendiran i udaljen iz tima.

Ovo je četvrti slučaj dopinga na OI u Parizu.

Afganistanski džudaš Mohammad Samin Faizad bio je pozitivan na stanozolol, anabolički steroid nakon poraza u susretu osmine finala u kategoriji do 81 kg.

Na dopinškoj kontroli je pao i irački džudaš Sadžad Sehen koji je bio pozitivan na zabranjene supstance metandienon i boldenon.

Nigerijska boksačica lake kategorije Cynthia Ogunsemilore bila je pozitivna na furosemid uoči svoje prve borbe na Olimpijskim igrama. (Hina)

10.42 Nikako da Hrvati uhvate ritam protiv Južne Koreje. Tomislav Pucar izgubio je i drugi set protiv Jonghoon Lima

10.36 Nakon samo tri minute Jonghoon Lim uzeo je prvi set protiv Pucara. Hrvatski stolnotenisač uspio je u prvom setu uhvatiti tek dva poena

10.29 Bio je to solidan otpor Gaćine i Zeljka, ali u konačnici kombinacija iz Južne Koreje odnijela je pobjedu i povela s 1:0. Sada su na redu pojedinačni mečevi, a za stol će prvi Tomislav Pucar kojem će protivnik biti Jonghoon Lim.

image

Andrej Gaćina

JUNG YEON-JE Afp

10.17 Iako su Zeljko i Gaćina pružili veći otpor i puno bolju igru u nastavku susreta, nažalost, i drugi set otišao je na stranu Daeseong Choa i Woojin Janga

10.10 Andrej Gaćina i Filip Zeljko još uvijek se traže u susretu protiv momčadi Južne Koreje. Hrvatska kombinacija izgubila je prvi set 11:4, ali meč je tek počeo.

10.05 Počeo je stolnoteniski okršaj Hrvatske i Južne Koreje. U akciji su Andrej Gaćina i Filip Zeljko. Njihovi protivnici u parovima su Daeseong Cho i Woojin Jang.

9.45 Brazilska stolnotenisačica Bruna Costa Alexandre (29) postat će tek sedma sportašica u povijesti koja je u istoj godini nastupila na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Bruna Alexandre, koja je s tri mjeseca izgubila ruku zbog krvnog ugruška, nastupila je u Parizu za reprezentaciju Brazila koja je u prvom kolu ekipne konkurencije izgubila od Južne Koreje sa 1-3.

Alexandre je prvo igrala u paru s Giulijom Takahashi, a potom i u singlu, izgubivši oba meča.

"To nije bio rezultat kojem sam se nadala, ali jako smo zadovoljni postignutim. Nismo odustajali do kraja. Koreja je jedna od najboljih ekipa. Uspjela sam osvojiti nekoliko bodova, što me osobno jako veseli, jako sam ponosna na svoju ekipu koja se borila do kraja," kazala je 29-godišnja Brazilka koju uskoro očekuje i nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Imat će jedan od najdužih boravaka u Olimpijskom selu, stigla je 15. srpnja, a ostat će i na POI koje se održavaju od 28. kolovoza do 8. rujna. Do sada je na POI osvojila srebro i tri bronce.

Alexandre se nada da će biti primjer za druge osobe s invaliditetom diljem svijeta: "Nasljeđe koje želim ostaviti iza sebe je da ljudi mogu sve, nedostaje li ti ruka ili noga, nije važno," poručila je.

Ukupno je 17 sportaša koji su tijekom karijere nastupili i na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, ali samo šestero ih je to uspjelo u istoj godini.

Prva je to uspjela Talijanka Paola Fantato u streljaštvu u Atlanti 96, koja je na Olimpijskim igrama bila deveta u ekipnoj konkurenciji, te 54. pojedinačno. Potom je uslijedio nastup južnoafričke plivačica Natalie du Toit (10 km otvorene vode u Pekingu 2008), poljske stolnotenisačice Natalije Partyke (Peking 2008., London 2012., Rio 2016. i Tokio 2020.), južnoafričkog atletičara Oscara Pistoriusa (London 2012.), iranske streličarke Zahre Nemati u Riju 2016. i australske stolnotenisačice Melisse Tapper (Rio 2016. i Tokio 2020.).

"Oduvijek sam bila inspirirana Natalijom Partykom za sve što je postigla u svojoj karijeri," rekla je nedavno Alexandre koja će biti sedma na toj listi.

Među sportašima koji su tijekom karijere ostvarili nastup na olimpijskim i paraolimpijskim igrama je i jedna Hrvatica.

Stolnotenisačica Sandra Paović je nastupila na olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je ispala u 2. kolu. Bila je višestruka prvakinja Hrvatske, a igrala je za klubove iz Švicarske, Njemačke i Francuske. Sandra je 2000. na EP-u u Bremenu osvojila broncu u mješovitom paru s Rokom Tošićem, a ima i ekipno srebro s EP-a 2005. u Aarhusu.

Godinu dana nakon nastupa u Pekingu stradala je u prometnoj nesreći. Vratila se u olimpijsku arenu, predstavljajući Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama 2016. u para stolnom tenisu i osvojivši zlato u pojedinačnoj konkurenciji. (Hina)

9.15 Danas počinje nokaut faza koašarkaškog olimpijskog turnira. Osam reprezentacija u Parizu će tražiti put do medalje, čiji 'zlatni sjaj' iz Tokija brani SAD. Upravo protiv Lebrona Jamesa i ekipe večeras će se od 21.30 sastati Brazil našeg Ace Petrovića.

Izabranici hrvatskog trenera pokušat će izvesti 'čudo', a koji nas još ogledi očekuju danas pročitajte OVDJE.

8.45 Dok je Sandra pred kamerama praznila svoje emocije nakon osvojene medalje, u pozadini se Stade de Francea pisala povijest. Nestvarni Šveđanin, Armand Mondo Duplantis, deveti put u karijeri srušio je svjetski rekord i najnoviju barijeru u skoku s motkom postavio na 6.25 metara, a njegov pothvat izmamio je i reakciju hrvatske kraljice diska.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

OPŠIRNIJE PROČITAJTE OVDJE

8.30 Tahićanin Kauli Vaast osvojio je za Francusku zlatnu medalju u surfanju, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila Amerikanka Carolone Marks.

Malo selo Teahupo'o, na Tahitiju, rasplamsalo se od radosti nakon trijumfa svog heroja Kaulija Vaasta, prvog francuskog olimpijskog pobjednika u surfanju, ali i prvog tahićanskog olimpijskog pobjednika u svim disciplinama zajedno.

Domaći dečko osvojio je u svom rodnom mjestu Teahupo'ou olimpijsko zlato u surfanju izazvavši oduševljenje na brodovima za gledatelje u kanalu i na obali.

"San se ostvario. Trenutno ne mogu vjerovati, ali upravo sam ispisao povijest, za mene, za sve Tahićane, za Polineziju i Francusku," rekao je 22-godišnji Vaast, dodajući kako je ostao bez glasa vrišteći od sreće dok je vozio pobjednički krug na jet skiju.

"Mnogi ljudi surfaju i to je dio naše kulture. Ponosan sam što mogu reći da je surfanje rođeno u Polineziji, pa mi to puno znači," dodao je.

Njegova majka, Natou Thupalua od stresa nije mogla gledati finale, bavila se vrtom.

"Kada se on natječe na Tahitiju, ja radim u vrtu, susjedi mu kažu kako je završilo," kazala je.

Vaast je uvjerljivo slavio s ocjenom 17.67 ispred Australca Jacka Robinsona (7.83), dok je u okršaju za broncu slavio Brazilac Gabriel Medina (15.54) ispred Peruanca Alonsa Correje (12.43).

U ženskoj konkurenciji zlato je pripalo Amerikanki Caroline Marks, svjetskoj prvakinji iz 2023. s ocjenom 10.50, druga je bila Brazilka Tatiana Weston-Webb (10.33), dok je Francuskinja Johanne Defay završila treća (12.66) ispred Kostarikanke Brise Hennessy (4.93).

"Stvarno sam sretna i samo pokušavam upiti sve jer je ovo vjerojatno najbolji dan u mom životu. Kada sam shvatila da Tatiana nije dobila veću ocjenu samo sam briznula u plač. Baš super emotivno - cijeli život prolazi u jednom ovakvom trenutku, tako da je to stvarno posebno," dodala je Marks. (Hina)

8.10 Ostao bez medalje i nije uspio izbjeći vojni rok. Pogledajte trenutak kada se južnokorejski olimpijac slomio pred kamerom. Opširnije i video možete pronaći OVDJE.

7.30 Nevjerojatna scena na Olimpijskim igrama, natjecanje u surfanju prekinuo neočekivani gost. Video pogledajte OVDJE.

7.00 Kenijskoj atletičarki Faith Kipyegon, koja je druga prošla ciljem utrke na 5000 metara iza sunarodnjakinje Beatrice Chebet koja ju je dostigla i prestigla u završnih 200 metara, vraćeno je srebrno odličje koje joj je privremeno bilo oduzeto zbog diskvalifikacije.

Naime, suci su vidjeli da se Kipyegon naguravala s Etiopljankom Gudaf Tsegay sredinom utrke i diskvalificirali su svjetsku prvakinju. No, u spornoj situaciji bilo je vidljivo da je Tsegay bila ta koja je nagazila kenijsku atletičarku.

Stoga su, nešto prije ponoći, dužnosnici Svjetske atletike donijeli jedinu logičnu odluku i vratili Kipyegon na drugo mjesto u poretku.

Tako je brončana medalja pripala Nizozemki Sifan Hassan, a Talijanka Nadia Battocletti, koja se kratko veselila osvojenom odličju, ipak je ostala korak do pobjedničkog postolja. (Hina)

image

Faith Kipyegon

MARTIN BERNETTI Afp

6.30 Nogometaši Francuske i Španjolske borit će se za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, nakon što su Francuzi u polufinalu bili bolji od Egipta s 3-1 u produžetku, a Španjolci s 2-1 nadigrali Maroko.

I jedna i druga reprezentacija, koje će se u petak, 9. kolovoza, s početkom u 18 sati na pariškom Parku prinčeva boriti u finalu, do pobjede u polufinalu stigle su preokretom.

Marokanci su u Marseilleu poveli pogotkom Souifanea Rahimija iz kaznenog udarca u 37. minuti. Izjednačio je Fermin Lopez u 66. minuti, a isti je igrač u 85. minuti asistirao Juanluu Sanchezu za konačnih 2-1.

U Lyonu su Egipćani do vodećeg pogotka došli u 62. minuti, a strijelac je bio Mahmoud Saber. Jean-Philippe Mateta je izjednačio na 1-1 u 83. minuti. Egipćani su u drugoj minuti produžetka ostali s igračem manje, jer je drugi žuti karton dobio središnji branič Omar Fayed, a Francuzi su brojčanu nadmoć iskoristili. Mateta je svojim drugim pogotkom Francuskoj donio prednost od 2-1 u 99. minuti, a konačnih 3-1 postavio je Michael Olise u 108. minuti.

Egipat i Maroko će u Nantesu igrati utakmicu za brončanu medalju u četvrtak, 8. kolovoza, s početkom u 17 sati. (Hina)

6.00 Dobro jutro, dragi čitatelji!

Pred nama je 12. dan na Olimpijskim igrama u Parizu. Dobar dio hrvatske olimpijske delegacije već je završio sa svojim nastupima i otišao iz Grada svjetlosti, a sinoć smo dočekali i petu medalju za koju se pobrinula nevjerojatna Sandra Elkasević.

Hrvatska je sad na učinku od dva zlata, jednog srebra i dvije bronce, ali tu naša očekivanja ne završavaju. Danas će broj nastupa biti najmanji dosad, no opet imamo dvoje finalista - jedriličarku Elenu Vorobjevu i skakača u dalj Filipa Pravdicu.

U akciju se vraćaju i stolnotenisači, kao i jedriličar Martin Dolenc. Evo rasporeda:

10.00 •• Stolni tenis

Hrvatska - Južna Koreja (ekipno, osmina finala)

12.03 •• Jedrenje

Martin Dolenc (kite, četiri utrke)

14.43 •• Jedrenje

Elena Vorobjeva (ILCA 6, plov za medalju)

20.15 •• Atletika

Filip Pravdica (skok u dalj, finale)

Linker
16. rujan 2024 20:52