Barbara Matić u finalu Olimpijskih igara

 TOM DUBRAVEC Cropix
OLIMPIJSKE IGRE

Vekić na korak do medalje, novi kiks Francuske, pao prvi svjetski rekord u Parizu

OI u Parizu pratimo iz minute u minutu, s naglaskom na hrvatske sportaše
Piše: SNObjavljeno: 31. srpanj 2024. 21:53

Nastupi hrvatskih sportaša

→ Barbara Matić osvojila je prvo olimpijsko zlato za Hrvatsku!

→ Braća Sinković plasirali su se u finale dvojca bez kormilara

→ Hrvatski rukometaši pobijedili su Njemačku u trećem kolu grupne faze

→ Miran Maričić i Petar Gorša nisu prošli kvalifikacije trostava

→ Braća Fantela ušli u plov za medalje u klasi 49er

→ Donna Vekić plasirala se u polufinale teniskog tunira

Donna Vekić je u polufinalu Olimpijskih igara! Kakav meč, kakav vrtlog emocija... Nevjerojatno!

Više pročitajte OVDJE.

Sjajan plivački dan u Parizu. Svjetski rekord Pana, dva zlata za Marchanda, naslov za Sjoestroem i Ledecky.

Više pročitajte OVDJE

22.52 46:40! Svjetski rekord Kineza Zhanlee Pana na sto metara slobodno, fantastičan nastup!

22.51 Ukrajinka je poravnala rezultat, slijedi nam treći set koji će odlučiti hoće li Donna Vekić u polufinale Olimpijskog turnira.

22.38 Donna Vekić trenutno ima 1:0 vodstvo u swetovima protiv Ukrajinke Marte Kostjuk. Tekstualni prijenos meča možete pratiti OVDJE.

21.52 Američke i njemačke nogometašice pobjedama u zadnjim dvobojima grupne faze olimpijskog turnira izborile su nastup u četvrtfinalu, a za sobom su u nokaut azu povukle i reprezentaciju Brazila, koja će biti jedna od dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Njemačka je u Saint-Etienneu s uvjerljivih 4-1 nadigrala Zambiju, s dva gola Lee Schuller (10, 61) te po jednim Klare Buhl (48) i Elise Senss (90+7). Jedini pogodak za Zambiju postigla je Barbara Banda (50).

Amerikanke su na Velodromeu u Marseilleu sa 2-1 bile bolje od Australki. Golove za pobjedničku ekipu postigle su Trinity Rodman (43), kći bivšeg proslavljenog američkog košarkaša Dennisa Rodmana, i Korbin Albert (77), dok je utješni pogodak za Australiju postigla Alanna Kennedy (90+2).

Američka reprezentacija je s maksimalnih devet bodova osvojila prvo mjesto, a Njemice su druge sa šest. Australke su s tri boda na trećem mjestu i čekaju rasplet utakmica u skupini A, kako bi znale jesu li se plasirale u četvrtfinale. Kanađankama je bilo kakva pobjeda dovoljna da budu bolje od njih, unatoč tome što su u turnir ušle s minusom od šest bodova, zbog špijuniranja treninga suparnica uz pomoć drona.

Zambijke su ostale na dnu skupine B bez ijednog boda. Zasada je poznat jedan četvrtfinalni par, u kojem će se sastati SAD - Japan, u subotu, 3. kolovoza, na Parku prinčeva u Parizu. (Hina)

21.46 Muška reprezentacija Južne Koreje u mačevanju sabljom obranila je naslov olimpijskih pobjednika u Parizu.

Južna Koreja je u finalu svladala Mađarsku sa 45-41 te tako osvojila treće uzastopno olimpijsko zlato u ovoj disciplini, najbolja je bila u Tokiju prije tri godine te u Londonu 2012., dok u Riju 2016. nije bilo natjecanja u muškoj momčadskoj sablji.

Do finala su Korejci u četvrtfinalu svladali Kanađane sa 45-33, a u polufinalu Francuze sa 45-39.

Mađari su, pak, do finala stigli 45-38 pobjedom protiv Italije u četvrtfinalu te 45-43 pobjedom protiv Irana u polufinalu.

Brončane medalje osvojili su domaćini Francuzi 45-25 pobjedom protiv Irana.

21.00 Amerikanci Krajicek i Ram izbacili su Španjolce Alcaraza i Nadal iz olimpijskog turnira u konkurenciji parova, što znači da se legendarni Rafa oprašta od Pariza budući da je ispao i u pojedinačnoj konkurenciji.

20.56 Francuska rukometna reprezentacija ni u trećem nastupu na olimpijskom turniru nije uspjela doći do pobjede. Nakon poraza od Skandinavaca Danske i Norveške, Francuzi su remizirali s Egipćanima 26:26 i maksimalno zakomplicirali prolaz u četvrtfinale.

Mladi, 20-godišnji Japanac Shinnosuke Oka novi je olimpijski pobjednik u pojedinačnom višeboju za gimnastičare.

Oka je za svoje izvedbe na svih šest gimnastičkih sprava u finalu dobio 86.832 bodova te je za 0.233 bodova nadmašio srebrnog Kineza Bohenga Zhanga (24), odnosno za 0.466 bodova brončanog, još jednog Kineza Ruotenga Xiaoa (28). Za Oku je ovo drugo zlato na Igrama u Parizu, nakon što je bio dijelom japanske reprezentacije koja je osvojila zlato u momčadskom natjecanju, a i tada su mu glavni konkurenti bili Kinezi koji su osvojili srebro.

Za iskusnog Xiaoa ovo je druga olimpijska medalja u višeboju, prije tri godine u Tokiju bio je srebrni, iza Japanca Daikija Hashimota (22) koji je u Parizu ostao bez medalje, na šestom mjestu. (Hina)

20.51 Ženske nogometne reprezentacije Španjolske i Japana igrat će u četvrtfinalu olimpijskog turnira, nakon što su pobjedama nad Brazilom i Nigerijom osigurale prvo i drugo mjesto u skupini C.

Aktualne svjetske prvakinje Španjolke u Bordeauxu su svladale Brazilke sa 2-0 golovima Atheneae del Castillo (68) i Alexije Putellas (90+17) te s maksimalnih devet bodova osvojile prvo mjesto.

Japan je u Nantesu sa 3-1 bio bolji od Nigerije. Maika Hamano (22), Mina Tanaka (32) i Hikaru Kitagawa (45+5) postigle su pogotke za japansku reprezentaciju, a Onyi Echegini (42) je postigla jedini pogodak za nigerijsku reprezentaciju koja je ostala bez ijednog boda te se oprostila od natjecanja.

Japanke su sa šest bodova osvojile drugo mjesto, dok su Brazilke s tri boda na trećoj poziciji i čekaju rasplet u ostalim skupinama kako bi saznale jesu li prošle u četvrtfinale. (Hina)

19.48 Francuska rukometna reprezentacija ponovno je u velikim problemima. U utakmici trećeg kola Olimpijskog turnira Francuzi trenutno na poluvremenu gube od reprezentacije Egipta rezultatom 11:15. Bila bi to stvarno netipična situacija za jedne od favorita prvenstva, očito se moraju dignuti u nastavku utakmice...

19.27 Srpska košarkaška reprezentacija upisala je prvu pobjedu na Igrama u Parizu, izabranici Svetislava Pešića slavili su protiv Portorika sa 107:66.

Više pročitajte OVDJE.

19.03 Gruzijski džudaš Laša Bekauri po drugi je put osvojio zlatnu olimpijsku medalju u kategoriji do 90 kg, a uspjeh iz Tokija ponovio je u Parizu pobijedivši u finalu Japanca Sunshira Muraa.

Za 24-godišnjeg Gruzijca najteža je bila polufinalna borba u kojoj se borio protiv sunarodnjaka Tristanija Mosahlišvilija koji nastupa kao predstavnik Španjolske. Borba je odlučena u produžetku, kad je Bekauri svog suparnika natjerao na treću opomenu, što mu je donijelo plasman u finale.

U finalu je dugo bio u zaostatku, nakon 'wazarija' Muraa na isteku prve minute borbe, a onda je uslijedio preokret. Prvi 'wazari' je Bekauri izveo u trećoj minuti borbe, a drugi, pobjednički, četiri sekunde prije kraja osnovnog dijela dvoboja.

Bronce su osvojili Grk Theodoros Tselidis, koji je svladao Mosahlišvilija, te Francuz Maxime-Gael Ngayap Hambou, kojem su suci dodijelili pobjedu protiv Brazilca Rafaela Maceda na sličan način kako su to učinili dan prije u dvoboju Katarine Krišto i Kosovarke Laure Fazliu.

Brazilac je pet sekundi prije isteka četvrte minute izveo atraktivno bacanje i činilo se da je ostvario pobjedu. No, u nastavku akcije, u parteru, uhvatio je suparnika ispod pojasa. Suci nisu bodovali njegovo bacanje, ali su vidjeli držanje za nogu, što je za Maceda bila treća opomena i automatski je pobjeda dodijeljena Francuzu. (Hina)

18.55 Rusija ostala bez predstavnika u teniskom olimpijskom turniru. Nakon što je Alcaraz izbacio Safiullina, iz Pariza je izletio i Danil Medvedjev, kojega je Auger-Aliassime porazio s 6:3, 7:6(5).

Iga Swiatek plasirala se u polufinale izbacivši Amerikanku Collins koja je predala meč u trećem setu, prvi vodstvu Poljakinje 6:1, 2:6, 4:1. Prva nositeljica će u polufinalu igrati protiv Kineskinje Zheng koja je umirovila Nijemicu Kerber.

Spomenimo i da je Slovakinja Schmiedlova nastavlja sa senzacijama, u četvrtfinalu je izbacila i favoriziranu Krejčikovu te će u finalu igrati protiv bolje iz ogleda Kostjuk i naše Donne Vekić. Velika je to prilika za Hrvaticu koja bi eventualnom današnjom pobjedom bila veliki favorit za prolaz u finale.

18.54 Australka Jessica Fox (30) obranila je naslov olimpijske pobjednice u kanuu na divljim vodama, zlatu iz Tokija otprije tri godine pridodala je i ovogodišnje pariško.

Fox, koja je rođena u Marseilleu, ovime je nastavila s nizom sjajnim rezultata na ovim Igrama jer je prije tri dana osvojila zlato i u kajaku.

U finalu kanua Fox je ostvarila vrijeme od 101.06 sekundi, odnosno za 2.48 sekundi je nadmašila srebrnu Njemicu Elenu Lilik (25), dok je do bronce stigla mlada Amerikanka Evy Leibfarth (20). (Hina)

18.49 Završila je i svečana ceremonija, kakav dan za hrvatski sport!

18.47 Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je zlatnu medalju Barbari Matić, vrijeme je za himnu.

image
LUIS ROBAYO Afp

18.46 Barbara Matić i ostale judašice su na trofejnom podiju, slijedi dodijela medalja i hrvatska himna!

18.45 Braća Šime i Mihovil Fantela sjajno su odradili posljednji kvalifikacijski dan u klasi 49er na olimpijskoj regati u Marseilleu, te se sa šestog mjesta plasirali u današnji plov za odličja. Loše su Zadrani otvorili natjecanje, ali korak po korak, dan po dan uspinjali su se u poretku i još uvijek nisu otpisani ni u borbi za postolje.

Šime i Mihovil su uoči završna tri kvalifikacijska plova bili na 12. mjestu i lovili su plasman među deset najboljih posada koje idu u "medal race". U prvom plovu u srijedu u cilj su ušli kao deseti, a onda su briljirali u preostala dva. U pretposljednjem su osvojili drugo mjesto iza Nizozemaca Lambriexa i Van de Werkena, da bi u posljednjem prvi prošli ciljem, "za dlaku" ispred Iraca Dicksona i Waddilovea.

Podiglo ih je to na šesto mjesto s 85 negativnih bodova i odvelo u plov za odličja u kojem će se dodjeljivati dvostruki bodovi. Za trećim mjestom na kojem su trenutno Novozelanđani McHardie i McKenzie zaostaju devet bodova, što znači da nisu bez izgleda za postolje, ali trebat će im još jedan odlično odrađen posao i u "medal raceu", ali i poklapanje plasmana drugih posada.

U vodstvu su Španjolci Botin i Trittel sa 68 negativnih bodova, ispred spomenutih Iraca Dicksona i Waddilovea (73).

Zahtjevan su dan imale daskašice, a među njima i naša Palma Čargo. Odlučeno je, naime, da će se u klasi iQFOiL, odnosno u jedrenju na dasci, krenuti u maratonski superplov koji je trebao trajati između 60 i 90 minuta. Zatvoreno je cijelo polje, tako da ni druge klase nisu mogle jedriti, a problem je nastao kad je daskaška flota poslana između otoka gdje uopće nije bilo vjetra. Ostale su tako jedriličarke ukopane na moru i sve je to potrajalo oko pola sata nakon čega je regatni odbor donio odluku o otkazivanju plova.

Trebala je ta maratonska regata vrijediti kao dvije kvalifikacijske, ali ta ideja je propala, a nakon stanke su održana četiri "brza" slalomska plova u kojima je Čargo zauzela tri deveta i jedno 19. mjesto. U ukupnom je poretku Splićanka napredovala s desetog na deveto mjesto s 84 negativna boda.

U planu je još pet kvalifikacijskih plovova nakon kojih će prvo mjesto izravno voditi u finale. Drugoplasirana i trećeplasirana daskašica idu u polufinale, a jedriličarke smještene od četvrtog do desetog mjesta borit će se u četvrtfinalu. U vodstvu je trenutno Britanka Emma Wilson s 11 negativnih bodova. (vb)

Prve reakcije Barbare Matić nakon povijesnog zlata pročitajte OVDJE.

Barbara Matić priskrbila je Hrvatskoj drugu medalju u Parizu. Nakon njenog zlata napravila velik skok na ljestvici. Opširnije pročitajte OVDJE.

Barbara Matić će za svoje olimpijsko zlato od države dobiti 41.000 eura. Više o nagradama za osvajače medalja pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

18.15 Košarkašice Srbije i Španjolske današnjim su pobjedama protiv Kine (81-59) i Portorika (63-62) osigurale plasman u četvrtfinale olimpijskog turnira, čija se grupna faza odigrava u Lilleu.

Dramatično je bilo u dvoboju Španjolki i Portorikanki, u kojem su aktualne europske doprvakinje imale 15 koševa prednosti tijekom druge četvrtine, da bi na kraju spašavale pobjedu u zadnjoj sekundi.

Junakinja pobjede kojom su Španjolke osigurale plasman u četvrtfinale bila je Laura Gil, koja je prvo uhvatila skok u napadu, izborila osobnu pogrešku i sekundu prije kraja dvoboja pogodila oba slobodna bacanja za konačnih 63-62. To su bila jedina dva poena Gil na utakmici, ali je imala četiri napadačka skoka.

Najbolje u španjolskoj reprezentaciji bile su Megan Gustafson sa 18 koševa i Leonor Rodriguez sa 17. Kod Portorikanki je Arella Guirantes ubacila 15 poena, a Pamela Rosado 11.

Španjolke su u prvom kolu tek u produžetku uspjele pobijediti Kinu (90-89), dok su Portorikanke tijesno poražene i od reprezentacije Srbije (55-58)

Reprezentativke Srbije su bez poteškoća svladale Kineskinje sa 81-59 uz 15 koševa Yvonne Anderson te 13 poena Maše Janković. Za Kinu su po 11 koševa postigle Wang Siyu i Han Xu.

Srbija i Španjolska imaju po dvije pobjede, a Portoriko i Kina po dva poraza pa će u posljednjem kolu srpske i španjolske košarkašice igrati za prvo mjesto, a Portorikanke i Kineskinje za treće mjesto koje može donijeti plasman u četvrtfinale.

18.15 Još se sjećamo gorko istinitih Barbarinih riječi iz Japana. Tri godine su prošle, dok je Splićanka u Pariz došla jača, bolja i spremnija no ikad. Neusporedivo bolja nego u onom vražjem Tokiju. To je u konačnici i pokazala osvojenim zlatom.

Priču našeg Deana Bauera pročitajte OVDJE.

17.52 Judašica Barbara Matić osvojila je prvu zlatnu medalju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Parizu.

Više pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kapetan i najbolji igrač švedske rukometne reprezentacije Jim Gottfridsson mogao bi propustiti dvoboj protiv Hrvatske.

Više pročitajte OVDJE.

17.45 Barbara Matić upravo izlazi na tatami i kreće u borbu za zlato!

Njezinu borbu pratimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

17.35 Slovenska rukometna reprezentacija slavila je protiv Švedske 29:24 i upisala drugu pobjedu na olimpijskom turniru u Parizu, nakon poraza od Španjolske i skalpa nad Hrvatskom u susjedskom derbiju drugog kola.

Do kraja grupne faze našim su susjedima preostali okršaji sa Japanom (petak) i Njemačkom (nedjelja).

Standings provided by Sofascore

17.27 Prije završnih uzbuđenja u judu, još jedan pogled prema Marseilleu, gdje je završio i 11. plov u 49eru. Braća Fantela zadržali su drugo mjesto te su se u ukupnom redoslijedu vratili u top 10 koji vodi u plov za odličja. Trenutačno su deveti.

Uskoro počinje zadnji plov u kojem će se dijeliti vize za finale.

17.25 Angelique Kerber, trostruka Grand Slam pobjednica, poražena je u četvrtfinalu olimpijskog turnira od Kineskinje Qinwen Zheng 7:6(4), 4:6, 6:7(6). Za Nijemicu je to bio posljednji turnir u karijeru, koju završava nakon 20 godina na Touru.

17.09 Šime i Mihovil Fantela pali su na 12. mjesto u klasi 49er nakon desetog plova u Marseilleu, u kojem su bili deseti. U tijeku je 11. plov u kojem zasad drže sjajno drugo mjesto.

image
NICOLAS TUCAT Afp

17.08 Gvatemalka Adriana Ruano Oliva (29) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u trapu osiguravši tako svojoj zemlji prvo zlato s OI u povijesti. Ruano Oliva je dominirala finalom trapa, pogodila je prvih 16 letećih meta i već tada preuzela čvrsto prvu poziciju. Gvatemalka je nastavila pogađati te je nakon 30 ispucanih metaka imala tri pogotka prednosti u odnosu na najbliže konkurentice.

Naslov pobjednice osigurala je već u 46. od ukupno 50 serija kada je pogodila svoju 43. metu i tako izjednačila olimpijski rekord. Tek tada je došlo do malog pada koncentracije pa je Ruano Oliva promašila sljedeće dvije mete, ali natjecanje je okončala s dva pogotka, odnosno sa 45 od 50 pogođenih meta u finalu. Španjolke Mar Molne Magrina i Fatima Galvez, koje su bile najbolje u kvalifikacijama, a Galvez je i najbolje rangirana trapašica na svijetu, ostale su bez odličja, završile su kao četvrta i peta u finalu.

16.59 U tijeku je rukometna utakmica između Slovenije i Švedske, u kojoj naši susjedi drže minimalno vodstvo. Eventualna pobjeda Slovenaca bila bi iznenađenje, budući da bookmakeri smatraju Švedsku jednim od glavnih favorita za zlato.

16.34 Barbara Matić u finalu olimpijskog turnira! Najbolja hrvatska judašica "ipponom" je svladala Nizozemku Sanne Van Dijke i osigurala Hrvatskoj drugu olimpijsku medalju.

Više pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

"Nemam si što za prebaciti. Napravili smo veliki uspjeh, druge Olimpijske igre za redom smo dvojica jednom u finalu, a to je velika stvar koju ne mogu postići znatno moćniji", rekao je Miran Maričić nakon što ni on ni Petar Gorša nisu uspjeli ući u finale trostava.

Dojmove naših strijelaca iz Chateaurouxa pročitajte OVDJE.

16.18 Treći tenisač svijeta Carlos Alcaraz plasirao se u četvrtfinale olimpijskog turnira.

Španjolac je za sat i pol sata na terenu Suzanne-Lenglen, s 6:4, 6:2, izbacio Rusa Romana Safiullina.

Za mjesto u polufinalu borit će se s američkim predstavnikom Tommyjem Paulom koji je također u dva seta izbacio Francuza Mouteta.

Počeo je poslijepodnevni program u judu, što znači da će Barbara Matić uskoro izaći na tatami i protiv Nizozemke Van Dijke krenuti u borbu za finale Olimpijskih igara!

Njezin nastup pratimo OVDJE.

image
JACK GUEZ Afp

16.00 Argentinac Jose Torres Gil (29) i Kineskinja Deng Yawen (18) olimpijski su pobjednici u BMX natjecanju slobodnim načinom koje održano na Place de de la Concorde.

U ovoj disciplini i Hrvatska je imala svog predstavnika, ali 28-godišnji Varaždinac Marin Ranteš nije uspio izboriti nastup u finalu u svom debiju na Olimpijskim igrama.

Torres Gil je sjajnim nastupom slavio sa 94.82 boda osvojivši prvu pojedinačna medalja u biciklističkom sportu za Argentinu, prvu medalja za Argentinu na OI u Parizu, te prvo zlato za Argentinu u bilo kojem sportu od Rija 2016.

Drugo mjesto osvojio je najbolji u kvalifikacijama, aktualni svjetski prvak Britanac Kieran Reilly sa 93.91, dok je broncu osvojio Francuz Anthony Jeanjean (93.76).

U ženskoj konkurenciji slavila je Kineskinja Deng Yawen sa 92.60 bodova. Druga je bila Amerikanka Perris Benegas (90.70), a treća Australka Natalya Diehm (88.80).

Peterostruka svjetska prvakinja i vlasnica srebra iz Tokija, Amerikanka Hannah Roberts bila je tek osma, dok braniteljica naslov iz Tokija Britanka Charlotte Worthington nakon slabog nastupa u kvalifikacijama nije izborila finale.

15.46 Sportski arbitražni sud (CAS) odbio je žalbu Kanadskog nogometnog saveza na oduzimanje šest bodova ženskoj reprezentaciji na Olimpijskom turniru nakon afere s dronovima.

Kanada je kažnjena oduzimanjem šest bodova dok je izbornica Bey Priestman suspendirana na godinu dana nakon što je otkriveno da su dronovima snimali trening Novog Zelanda. Kanada je uložila prigovor na FIFA-inu kaznu, no CAS je odbio žalbu.

Kanada, koja brani zlato iz Tokija, u prvom je kolu pobijedila Novi Zeland (2:1), a u drugom kolu Francusku (2:1), ali je nakon dva kola, zbog kazne, i dalje na nuli. U zadnjem kolu će protiv Kolumbije tražiti pobjedu za prolaz u četvrtfinale.

15.37 U dosadašnjem tijeku Olimpijskih igara bilo je svakakvih iznenađenja, no najveće se ipak dogodilo u dvorani Paris Expo Porte de Versailles u kojem se održavaju stolnoteniska događanja. Prvi igrač svijeta i prvi nositelj turnira, Kinez Wang Chuqin ispao je u osmini finala turnira.

Priču o stolnoteniskoj senzaciji donosimo OVDJE.

image
JUNG YEON-JE Afp

15.22 Nastavljaju se problemi na jedrenju. Organizatori su morali otkazati već započeti maratonski, superplov u ženskom jedrenju na dasci ispred Marseillea, na kojemu je sudjelovala i Palma Čargo.

Maratonska etapa trebala je trajati između sat i sat pol, 20 jedriličarki je startalo, no vjetar je skoro posve stao, pa je regatni odbor donio odluku o otkazivanju. Brzina vjetra je pala ispod tri čvora pa su jedriličarke imale problema održavati se na morskoj površini.

Zahvaljujući posebnoj kobilici (foil) koja drži dasku iznad vodene površine, u windusurfingu se postižu brzine i veće od 20 čvorova, no za tako nešto je potreban jači vjetar. Maratonska regata trebala je vrijediti kao dvije kvalifikacijske, a s obzirom na raspored utrka i prognozu vjetra, neće se održati u srijedu, a niti u četvrtak.

Splićanka Čargo (24) nakon sedam plovova drži deseto mjesto koje vodi u četvrtfinale. (Hina)

14.58 Hrvatski jedriličari čekaju da se poprave vremenski uvjeti na regatnom polju pred Marseilleom. Plovovi u windsurfingu (Palma Čargo) i 49eru (Šime i Mihovil Fantela) zasad su odgođeni.

"Je li pobjeda protiv Njemačke prekretnica nakon slabijeg ulaska u turnir? Nadam se da jest, to ćemo pokušati i pokazati", izjavio je izbornik Dagur Sigurðsson nakon što su hrvatski rukometaši svladali Njemačku u trećem kolu grupne faze i znatno si povećali šanse za nokaut fazu.

Reakcije hrvatskog izbornika i igrača donosimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

14.38 Nizozemska atletičarka Sifan Hassan objavila je u srijedu da će braniti svoje naslove na Olimpijskim igrama u Tokiju na 5.000 metara i 10.000 i nastupit će u maratonu u Parizu, ali ne i na 1.500 m.

Hassan, koja je najprije prijavila za natjecanje u sve četiri discipline, iznenadila je atletski svijet kada je u Tokiju prije tri godine pokušala osvojiti naslov na 5.000m, 10.000 i 1.500 m.

Veliki borac na stazi, Hassan je pala tijekom svoje prve utrke na 1.500 m, ali se vratila i na kraju osvojila broncu.

image

Sifan Hassan

VINCENT JANNINK Afp

Kasnije je rekla da ju je stres zbog jurnjave u tokijskom olimpijskom programu iscrpio, ali je sva nasmijana najavila novi naporan program za Pariz.

"Stvarno sam znatiželjan što će se dogoditi", rekla je trkačica rođena u Etiopiji.

Raspored će joj ostaviti manje od 48 sati za odmor između finala na 10.000 utrke i maratona, što će biti nevjerojatno teško.

Hassan je već pokazala da može biti dobra u maratonu, pobijedivši na svom debiju u Londonu 2023. i kasnije iste godine u Chicagu. (Hina)

14.29 Hrvatska je srušila moćnu Njemačku, ali posao na putu do četvrtfinala ni približno nije gotov. Rukometaše u petak i nedjelju čekaju još dva vrlo teška ispita.

Osvrt Predraga Žukine pročitajte OVDJE.

13.46 U četvrtfinale teniskog turnira plasirao se Novak Đoković, koji je nakon izbacivanja Nadala odradio još jednu rutinsku predstavu u Roland Garrosu.

Srbin je sa 7:5, 6:3 svladao Nijemca Köpfera i za polufinale će se boriti protiv Grka Stefanosa Tsitsipasa.

image
CARL DE SOUZA Afp

13.41 Ponajbolja hrvatska sportašica svih vremena Sandra Elkasević ispraćena je u srijedu na Olimpijske igre u Pariz iz Zračne luke Franjo Tuđman.

Prvi put odlazi na olimpijske igre bez statusa braniteljice naslova i prvi put pod novim prezimenom - Elkasević.

- Jako sam se podigla nakon osvajanja europskog zlata, dva mjeseca sam se kvalitetno pripremala za Pariz i putujem spremna. Vjerujem da ću na Igrama uspjeti baciti željeni hitac koji će mi ispuniti očekivanja i da će sve biti dobro. Veselim se brojnosti hrvatske atletske reprezentacije u Parizu i zbog činjenice da ih predvodim kao kapetanica, a svima želim ostvarenje najboljih rezultata - rekla je dvostruka olimpijska pobjednica (London 2012. i Rio 2016.).

image
Andreas Solaro/Afp/Profimedia

S njom u pratnji otputovali su trener i suprug Edis Elkasević i kondicijski trener Branimir Vajda.

Kvalifikacije u bacanju diska imat će u petak, a borba za odličja je 5. kolovoza na Stade de Franceu. (Hina)

13.23 Jamajčanska sprinterica, dvostruka svjetska prvakinja na 200 m, Shericka Jackson odustala je od natjecanja u utrci na 100 m na Olimpijskim igrama u Parizu, izjavio je u srijedu menadžer jamajčanskog tima Ludlow Watts.

"Odustala je od svog mjesta u utrci na 100 metara. Sve informacije koje možemo pružiti su da ona neće sudjelovati u utrci na 100 metara", rekao je Reutersu Watts, menadžer jamajčanskog atletskog tima.

"Shashalee Forbes njezina je zamjena u utrci na 100 metara za žene", dodao je.

13.10 Britanac Alex Yee osvojio je zlato u muškom triatlonu koji je održan u srijedu unatoč svim problemima s kvalitetom vode u Seini na Olimpijskim igrama u Parizu.

Yee je savršenim tempom istrčao 10 km u u vrućim i vlažnim uvjetima, zahvaljujući izvrsnoj završnici u kojoj je iza sebe ostavio Novozelanđanina Haydena Wildea i Francuza Léa Bergèrea.

Yee je u Tokiju prije tri godine osvojio srebro, dok je Wilde tada bio brončani.

Utrka se prvotno trebala održati u utorak, ali je odgođena zbog loše kvalitete vode u rijeci Seini za danas.

Leo Bergere iz Francuske donio je danas drugu medalju u triatlonu za Francusku nakon što je u ženskoj konkurenciji slavila njegova sunarodnjakinja Cassandrea Beauagrand.

Triatlon, muškarci (1,5 km plivanje, 40 km bicikl, 10 km trčanje): 1. Alex Yee (VBr) 1:43:33 2. Hayden Wilde (NZL) +0:06 3. Leo Bergere (Fra) +0:10

12.54 Nema stajanja na Olimpijskim igrama. Nakon veslačkih, judaških i rukometnih uzbuđenja, selimo prema Marseilleu gdje naši jedriličari pokušavaju uloviti plov za odličja.

Na regatno polje već je izašla windsurferica Palma Čargo, koja će odraditi četiri plova, a nešto kasnije u akciji će biti i braća Šime i Mihovil Fantela.

Fantastičan dan za hrvatske sportaše zasad! Nakon braće Sinković koji su izborili finale i Barbare Matić koja je ušla u polufinale, i rukometaši su odradili svoj dio posla.

Uz briljantne igre Ivana Martinovića i Domagoja Duvnjaka slomili su Njemačku (31:26) i znatno povećali izglede za plasman u četvrtfinale.

Više o toj utakmici pročitajte OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

12.26 Dominantna predstava Barbare Matić bila je vrijedna pobjede i plasmana u polufinale!

Tsunoda je u regularnom dijelu zaradila dvije opomene, a u produžetku i treću, diskvalificirajuću opomenu.

Splićanku poslijepodne oko 16.30 sati čeka polufinalna borba, suparnicu će doznati uskoro.

Opširnije čitajte OVDJE.

Barbara Matić ušla je u polufinale kategorije do 70 kg!

12.10 Golema senzacija dogodila se u muškom stolnoteniskom turniru. Wang Chuqin, prvi igrač svijeta i prvi nositelj turnira, ispao je sa 3:4 u setovima od Šveđanina Trulsa Möregårdha, protiv kojega je u međusobnom omjeru dosad imao savršenih 8:0. Dokaz da ni u stolnom tenisu više ništa nije "zapisano u kamenu".

Möregårdh će u osmini finala igrati protiv Tajvanca Kaa.

11.59 Barbara Matić uskoro će opet izaći na tatami i protiv Španjolke Tsunode krenuti u borbu za polufinale u kategoriji do 70 kg.

Njezine borbe pratimo OVDJE.

11.56 Ukrajinski boksači na Igrama u Parizu imaju dodatni poticaj za osvajanje medalja nakon što je bivši prvak u teškoj kategoriji Oleksandr Usik obećao da će im isplatiti novčanu nagradu iz vlastitog džepa ako se popnu na postolje.

Ukrajina ima tri boksača koji se natječu u Parizu - osvajača srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju Oleksandra Hižnjijaka, Aidera Abduraimova i Dmitra Lovčinskija.

- Puno pomaže našim boksačima, na različite načine. Pomaže ih financijski. Pomaže im novcem - rekao je ukrajinski izbornik Dmitri Sosnovskij nakon pobjede Hižnjijaka nad Mađarom Pylypom Akilovom u srednjoj kategoriji u utorak.

- Rekao im je da će, ako osvoje medalje na Olimpijskim igrama, sam dati novac od nagrade. Iz svog džepa. Dat će im novac za broncu, za srebro i za zlato. Rekao je da će za prvo mjesto dobiti 80.000 dolara, za drugo mjesto, odnosno srebrnu medalju 70.000 dolara. A bronca je 50.000 dolara - dodao je Sosnovsky.

Glasnogovornik ukrajinskog Olimpijskog odbora potvrdio je da se Usik obvezao isplatiti novčane nagrade osvajačima medalja. (Hina)

Hrvatski rukometaši protiv Njemačke imaju 15:13 na poluvremenu, iako je vodstvo moglo biti i puno uvjerljivije.

Utakmicu pratimo OVDJE.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

11.22 U susretu 3. kola B skupine olimpijskog turnira u Parizu, norveški rukometaši su pobijedili Mađarsku s 26:25 golom u zadnjoj sekundi upisavši i treću pobjedu na turniru.

Nakon što su u prvom kolu porazili Argentinu (36:31), potom Francusku (27:22), Norvežani su pobjednički niz nastavili i protiv Mađarske izborivši pobjedu u ludoj završnici.

Bila je to utakmica u kojoj je Mađarska vodila veći dio susreta, u pojedinim trenucima je imala i po tri gola prednosti, no pet minuta prije kraja Norveška je izjednačila na 23:23, a minutu kasnije i povela 24:23. Bilo je to prvo norveško vodstvo nakon 7:6 u prvom dijelu.

U posljednju minutu ušlo se rezultatom 25:25, a zatim je uslijedila prava drama. Norvežani su izgubili loptu i Mađarska je imala priliku za pobjedu, no Bence Imre je osam sekundi prije kraja propustio priliku jedan na jedan, a Norveška je krenula u kontru. Sekundu prije kraja za pobjedu 26:25 je zabio Alexandre Blonz.

Norveška je ovom pobjedom osigurala četvrtfinale.

11.02 Ovo je bilo brzo! Barbara Matić ipponom je svladala Talijanku i plasirala se u četvrtfinale!

Opširnije pročitajte OVDJE.

image
JACK GUEZ Afp

11.00 Počela je prva borba Barbare Matić u kategoriji do 70 kg!

Suparnica joj je Talijanka Polling.

10.55 Završio je i drugi polufinale. Slavili su Rumunji Arteni i Lehaci, a osim njih će u finalu dvojca bez kormilara veslati još i Britanci i Irci. Otpali su Novi Zeland, Italija i Njemačka.

Evo i rezultata prvog polufinala.

image
OLYMPICS.COM

Opširnije o nastupu braće Sinković pročitajte OVDJE.

Braća Sinković kao prvi ulaze u finale dvojca bez!

S više od dvije sekunde prednosti pred drugoplasiranim Švicarcima, hrvatski dvojac stigao je do nove borbe za olimpijsku medalju.

Treće mjesto osvojio je španjolski dvojac, a otpali su Južna Afrika, Litva i SAD.

U petak u 10.42 će Martin i Valent napadati svoju četvrtu olimpijsku medalju, nakon srebra u četvercu (London 2012.), zlata u dvojcu na pariće (Rio 2016.) te zlata u dvojcu bez (Tokio 2021.).

10.39 Još 500 metara, Sinkovići su i dalje vodeći, nadomak su olimpijskog finala!

10.37 Na pola smo puta, Valent i Martin Sinković i dalje su prvi. Švicarska zaostaje za nešto više od sekundu, Španjolci su zasad treći.

10.35 Sinkovići prvi prolaze oznaku od 500 metara!

10.34 Valent i Martin Sinković upravo kreću po finale u dvojcu bez kormilara.

Sretno našoj zlatnoj braći!

image
BERTRAND GUAY Afp

10.25 Ovih je osam natjecatelja izborilo finale u trostavu:
1. Yukun Liu (Kina)
2. Jon-Hermann Hegg (Norveška)
3. Serhiy Kulish (Ukrajina)
4. Lucas Bernard Denis Kryzs (Francuska)
5. Lazar Kovačević (Srbija)
6. Tomasz Bartnik (Poljska)
7. Swapnil Kusale (Indija)
8. Jiri Privratsky (Češka)

10.22 Završilo je natjecanje u trostavu. Miran Maričić završio je na 26. mjestu, a Petar Gorša na 31.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Evo i pogleda na ljestvicu medalja prije nego se danas počnu dijeliti novi kompleti.

image
SN

10.00 Dok naši strijelci love finale u trostavu, na borilište izlazi naša proslavljena trofejna džudašica Barbara Matić, velika kandidatkinja za samo zlato. Prijenos Barbarinog pohoda na povijesnu medalju pratite OVDJE.

image
NOUSHAD THEKKAYIL Nurphoto Via Afp

9.43 Gotova je i druga serija pucanja iz ležećeg stava. Došlo je do promjene na vrhu, a glavna vijest za sve u Hrvatskoj je da su Maričić i Gorša, nažalost, sve dalje od plasmana u finale. Gorša je trenutno 26., a Maričić 27. Samo prvih osam izborit će plasman u finale.

Prvi je trenutno Lucas Bernard Denis Kryzs (Francuska).

9.32 Nakon prve serije ležećeg stava Petar Gorša je na 21. mjestu, a Miran Maričić na 30. mjestu. Prvi je i dalje Ukrajinac Serhiy Kulish.

9.17 Gotova je druga serija pucanja iz klečećeg stava. Ovo je trenutan poredak:
1. Serhiy Kulish (Ukrajina)
2. Lucas Bernard Denis Kryzs (Francuska)
3. Lazar Kovačević (Srbija)
24. Petar Gorša (Hrvatska)
31. Marin Maričić (Hrvatska)
Slijedi pucanje iz ležećeg stava.

9.09 Nakon prve serije pucanja u klečećem stavu Maričić je na 15., a Gorša na 16. mjestu. Na prvom je mjestu trenutno srpski predstavnik Lazar Kovačević.

9.00 Počelo je natjecanje u trostavu u kojemu su naši predstavnici Miran Maričić i Petar Gorša. U finale će se plasirati osam najboljih strijelaca, a trenutno su u kvalifikacijama 44 natjecatelja.
Počinje natjecanje u pucanju iz klečećeg stava.

Gorša: I Maričić i ja smo u formi, idemo po novo finale

Učenik je nadmašio učitelja, zaključili smo u ponedjeljak nakon brončane medalje Mirana Maričića u disciplini 10 metara zračnom puškom te to ponovili pred Petrom Goršom, koji je bio šesti u finalu.

Samo za podsjetnik, hrvatski olimpijac Maričić (27) stigao je u Pariz s dva cilja. Prvi je bio osvojiti medalju u pucanju iz zračne puške s deset metara, što je uspješno učinio u ponedjeljak, kada je zauzeo treće mjesto u finalu s rezultatom 230. Drugi Hrvat u finalu Petar Gorša (36) završio je šesti s rezultatom 165,6. Da, učenik i učitelj...

Duga suradnja
- Da, rekao bih da sam mu mentor jer naša suradnja traje od početaka. Od malih nogu sam ga učio streljaštvu, krenuli smo s vremenom zajedno na natjecanja, a i uoči Pariza smo bili na zajedničkim pripremama u Budimpešti. Obojica osjećamo sigurnost i povjerenje kada smo u tandemu i činjenica da smo zajedno u finalu je i njemu i meni bila dodatna snaga. Još od 2018. godine, kada smo osvojili srebro i broncu na Svjetskom prvenstvu i izborili OI u Tokiju. Bilo je to u disciplini mali kalibar, a sada su nam se dogodili prekrasni trenuci u finalu zračne puške.

image

Miran Maričić, Petar Gorša

/033032000220//KOLEKTIFF /033032000220//kolektiff

Mali kalibar je upravo disciplina koja slijedi. Trostav, puška, 50 metara. Kvalifikacije 31. srpnja i finale 1. kolovoza. Ambicije javnosti rastu nakon prve hrvatske medalje na ovim Olimpijskim igrama. Jasno je pritom i zašto...

- Obojica smo u dobroj formi, kao i u zračnoj pušci, mislim da imamo kvalitetu za finale - najavio je Gorša.

Pitali smo ga za odnos učenika i učitelja.

Početak i kraj
- Dobro ste to rekli. Svaki čovjek se mora pomiriti da ima svoj početak i kraj, ni karijere ne traje vječno. Generacije koje dolaze moraju učiti na temeljima onoga što je bilo prije njih, ali i pisati novu stranicu povijesti hrvatskog streljaštva. Ne sumnjam da će se Miran plasirati na sljedeće OI i nadam se da će na njima nositi snagu koju je pokazao u ovom finalu. Streljaštvo je definitivno hrvatska sportska perjanica kada se računaju i medalje sa snažnih međunarodnih natjecanja, a i na Olimpijskim igrama često osvajamo medalje. Svaki građanin RH može biti ponosan na svoje strijelce i na to što predstavljamo na međunarodnoj razini, kao i na onome što pokazujemo svake četiri godine na OI - zaključio je Gorša. (Hrvoje Slišković)

8.30 U večernjim satima utorka s Olimpijskih igara u Parizu vratili su se prvi hrvatski olimpijci - tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić.

Olimpijski pobjednici iz Tokija već su se u 1. kolu turnira u Parizu oprostili od ambicija za obranom naslova porazom od Nijemaca Dominika Köpfera i Jan-Lennarda Struffa 3-6, 7-6(5), 5-10, što je donijelo razočaravajući epilog hrvatskim olimpijcima.

I pred kamerom Sportske televizije u zagrebačkoj zračnoj luci Mektić i Pavić ponovili su kako jednogodišnja stanka u njihovu zajedničkom igranju nije bila razlog preranom ispadanju s olimpijskog turnira u Parizu.

image

Nikola Mektić i Mate Pavić

TOM DUBRAVEC Cropix

"Jednostavno dogodilo se da smo igrali s vrlo kvalitetnim protivnicima, odličnima na zemljanoj podlozi i tog dana vrlo raspoloženima za igru", rekao je Nikola Mektić.

Mate Pavić je trebao ostati u Parizu, budući da je na olimpijskom turniru bio prijavljen i u konkurenciji mješovitih parova s Donnom Vekić, ali - kako je pojasnio - u situaciji kada je njegova potencijalna partnerica u "mixu" u predvorju osvajanja olimpijske medalje u pojedinačnoj konkurenciji - odluka o otkazivanju "parova" činila se i praktičnom, i logičnom.

Predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) uručili su na dočeku prigodne darove dvostrukim teniskim olimpijcima. (Hina)

Valent i Martin Sinković od 10.34 sati veslaju u polufinalu dvojaca 'bez' i bore se za svoje četvrto uzastopno olimpijsko finale. S obzirom na kvalitetu i ono što su pokazali u prvom nastupu u Parizu, njihov prolaz među šest najboljih je "zicer" uz uvjet da nastupe zdravi.

U njihovoj su skupini još Španjolci Jaime Canalejo Pazos i Javier Garcia Ordonez, aktualni svjetski prvaci Švicarci Roman Röösli i Andrin Gulich, Južnoafrikanci John Smith i Christopher Baxter, Litavci Dovydas i Domantas Stankunas te Amerikanci William Bender i Oliver Bub. U finale bi trebali proći Sinkovići, Španjolci i Švicarci, koji su neočekivano do polufinala morali kroz repesaž jer su za dvije stotinke ostali bez izravnog plasmana u kvalifikacijskoj skupini sa Španjolcima, Novozelanđanima i Ircima.

U drugoj skupini je favorit po ovogodišnjim rezultatima Velika Britanija, do njih Novozelanđani, Irci i Rumunji, a za Nijemce i Talijane je realnost B finale. (Renata Beluhan)

image
BERTRAND GUAY Afp

7.51 Organizatori su odobrili održavanje olimpijskih triatlona za žene i muškarce u srijedu nakon što su posljednji testovi vode rijeke Seine pokazali niže razine bakterija, okončavši dane neizvjesnosti oko toga je li plivanje u središtu Pariza održivo nakon jakih kiša.

Muški triatlon trebao se održati u utorak, ali je odgođen za srijedu nakon što rijeka nije prošla testove kvalitete vode.

Vijest da će se utrke održati u srijedu došla je kao olakšanje za timove i sportaše, kao i za pariške vlasti koje su građanima obećale plivačku Seinu kao dugoročno nasljeđe Igara.

image
VALENTINE CHAPUIS Afp

"S velikim smo veseljem primili ovu vijest", izjavio je Benjamin Maze, tehnički direktor francuske triatlonske federacije. "Sada kada znamo da ćemo se utrkivati, možemo se mentalno potpuno prebaciti u natjecateljski način."

Utrke u srijedu dobile su zeleno svjetlo unatoč kiši koja je padala tijekom noći.

Kiša koja je ponovno počela padati oko 5.45 sati ujutro u srijedu, otežava uvjete utrke za biciklističku etapu koja uključuje neke oštre zavoje i četvrtinu staze po kamenim cestama.

Triatlon počinje i završava na mostu Aleksandra III i vodi sportaše duž dijela Champs-Elyseesa i pored spomenika, među kojima je Musee d'Orsay.

Pedeset i pet žena koje predstavljaju 34 zemlje započet će natjecanje u 8 ujutro (06:00 GMT). Muška utrka će se održati u 10.45 sati, odmah nakon ženske utrke. (Hina)

Naš stručni vaterpolski komentator i proslavljeni trener Ratko Rudić, osvrnuo se na neugodan poraz na startu Olimpijskih igara: 'Poraz od Italije ne mora imati nikakav učinak, uvjeren sam u uspjeh Hrvatske, a najvažnija je jedna stvar'. Više pročitajte OVDJE.

Nevjerojatne scene vidjeli smo na Olimpijskim igrama u režiji srpskih veslača. Marin Mačković i Nikolaj Pimenov su vodili dramatičnu borbu za plasman u finale utrke na 2.000 metara u Parizu, ali na kraju ipak nisu uspjeli, iz dosad neobjašnjenih razloga. Više pročitajte OVDJE

"Ako nemamo maksimalan učinak Duvnjaka mi obranu barem do sada nismo uspjeli sastaviti. Djelovali smo premekano, presporo i ne vrijedi činjenica da svatko može igrati obranu u svakom trenutku. Ne može!" Zanimljiv rukometni komentar našeg reportera iz Francuske Dražena Pinevića pročitajte OVDJE

6.05 Dragi čitatelji, dobro jutro!

Šesti je dan kako olimpijski plamen gori u balonu nad Parizom, a pred nama je nova cjelodnevna doza poslastica, naročito kad je riječ o hrvatskim sportašima.

Malo je nedostajalo da jučer dobijemo i drugu broncu, koju je judašica Katarina Krišto imala otprilike 15-ak sekundi, no i takva su razočaranja dio sporta. Zato je već danas ima priliku "osvetiti" kolegica iz reprezentacije Barbara Matić, koja je prema svim predviđanjima jedan od naših najvećih aduta za zlato.

Barbarin put u kategoriji do 70 kg počinje u 10 sati (na tatamiju je očekujemo negdje iza 11), a suparnica će joj biti bolja iz dvoboja između Talijanke Kim Poling i Portugalke Pine Tais.

Prije toga će polufinalnu utrku odraditi braća Sinković, rukometaše čeka težak posao protiv Njemačke, a dan će zaključiti Donna Vekić koja protiv Marte Kostjuk igra za polufinale Olimpijskih igara.

Evo što sve srijeda donosi hrvatskim sportašima:

9.15 •• Streljaštvo

Miran Maričić, Petar Gorša (puška 50 m trostav, kvalifikacije)

10.00 •• Judo

Barbara Matić (70 kg, kvalifikacije)

10.34 •• Veslanje

Valent i Martin Sinković (dvojac bez, polufinale)

11.00 •• Rukomet

Hrvatska - Njemačka (skupina, 3. kolo)

12.13 •• Jedrenje

Palma Čargo (windsurfing, 8., 9., 10. i 11. plov)

14.15 •• Jedrenje

Šime i Mihovil Fantela (49er, 10., 11. i 12. plov)

16.00 •• Judo

Barbara Matić (-70 kg, repesaž i završnica*)

oko 21.00 •• Tenis

Donna Vekić - Marta Kostjuk (četvrtfinale)

Linker
19. rujan 2024 01:32